Connect with us

Novosti

SPC dobila novog sveca: Prvi Beograđanin još od srednjeg vijeka

Srpska pravoslavna crkva dobila je u nedjelju novog sveca Sveštenomučenika Nedeljka Streličića, a u pitanju je prva kanonizacija ličnosti iz Beograda još od srednjeg vijeka.

Na praznik Svetog apostola i jevanđeliste Jovana Bogoslova, na svetoj Liturgiji koju je, u hramu Svetih apostola Vartolomeja i Varnave u Rakovici, služio Njegovo Preosveštenstvo Episkop toplički gospodin Petar, vikar Patrijarha srpskog, izvršen je svečani čin kanonizacije Svetog sveštenomučenika Nedeljka Rakovičkog.

Sasluživalo je sveštenstvo i sveštenomonaštvo iz više eparhija, gosti iz Ruske Pravoslavne Crkve, uz molitveno učešće mnogobrojnog vjernog naroda. Na malom hodu, Preosvećeni Episkop gospodin Petar je pročitao odluku Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve o pribrajanju Svetog sveštenomučenika Nedeljka Rakovičkog liku svetih, a zatim je, uz pojanje tropara Svetom sveštenomučeniku Nedeljku Rakovičkom, krstoliko uzdigao ikonu Svetog Nedeljka blagosiljajući prisutne.

Ko je bio Nedeljko Streličić?

Sveštenik Nedeljko Streličić, paroh kneževački, rođen je u selu Pusto Šilovo, srez leskovački, 26.2.1907. godine u seoskoj porodici. Školovao se u Kosovskoj Mitrovici, a Bogosloviju Svetih Kirila i Metodija u Prizrenu završio je 1929. godine sa odličnim uspjehom. Rukopoložen je u čin đakona i prezvitera 1930. godine i postavljen za paroha u Prištini. Godine 1931. upisao je Bogoslovski fakultet u Beogradu i iste godine biva postavljen na parohiju u Lapljem selu kod Prištine. U januaru 1935. godine blagoslovom Patrijarha Varnave postavljen je na parohiju kneževačku sa sjedištem u manastiru Svetog Arhangela Mihaila u Rakovici. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu 1936. godine.
Od 1937. do 1939. godine zajedno sa Poverenstvom za gradnju hrama uspio je da sagradi Hram i parohijski dom u Rakovici uz blagoslov i materijalnu pomoć Patrijarha Varnave, ktitorke Jelene Radojkić i drugih bogoljubivih ljudi.

Činio je djela milosrđa sve vrijeme rata, organizovao je prikupljanje hrane i druge materijalne pomoći siromašnim građanima, udovicama i ratnim siročićima. Prikupljao je namirnice za ranjenike u bolnicama, kao i ratne zarobljenike kojima je pakovao i u logore slao pakete. Ratne 1944. godine predložio je da se na dan hramovne slave izostavi posluženje za goste, već da se novac predviđen za to pokloni dječijem izbjegličkom domu u manastiru Rakovica, a jednom broju parohijana podjeli određeni novčani iznos. Ovog milosrdnog djela još uvijek se sjećaju starosjedioci Rakovice koji su tada bili djeca.

U martu 1945, komunisti su ga u večernjim satima odveli na informativni razgovor s kojeg se više nije vratio. Prema svjedočenju mještana sveštenik Nedeljko Streličić, optužen da je ljotićevac, strijeljan je bez suđenja i milosti kod današnjeg restorana “Rubin” u Košutnjaku zajedno sa još dvojicom parohijana. Njegovo tijelo, kao i drugih građana Rakovice, pokopano je u jednoj od mnogobrojnih tajnih grobnica koje su rasute po Beogradu, prenosi “Telegraf”.

(Glas Srpske)

Auto-moto

Golf od 76.000 evra rasprodat za 8 minuta

Volkswagen Golf limitirane serije rasprodat je velikom brzinom.

Nakon Golfa R Performance i Golfa R 20 Years, stigao je Golf R 333. Simbolični broj u nazivu znači da će Volkswagen ponuditi tačno 333 primjerka, ali i da će automobil ispod haube imati isto toliko “konja”.

Svaki košta 76.410 evra. Predstavljen je u srijedu 31. maja, a njegova prodaja koja je startovala u petak 2. juna završena je poslije samo 8 minuta. Isporuke startuju u oktobru.

Nastavi čitati

Novosti

Bombarderi koji su preletjeli BiH imali bliski susret s ruskim lovcem

Dva bombardera B-1B, koja su u utorak preletjela Bosnu i Hercegovniu, imali su bliski susret s ruskim lovcima.

Oni su prije dva dana izveli niski prilazni prelet u Sarajevu kako bi „iskazali podršku Sjedinjenih Američkih Država Bosni i Hercegovini“.

Američi bombarderi stacionirani su u britanskoj bazi Fairford u Glosteru, prenosi Avaz.

Kako Lokalni portal gloucestershirelive javlja, nekoliko dana ranije ti bombarderi su imali bliski susret s ruskim lovcem iznad Baltičkog mora.

Inače, SAD je raspodijelio svoje bombardere u Evropi kako bi pokazali podršku NATO saveznicima, te da bi demonstrirale svoju moć drugima, a prvenstveno Rusiji i njenom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Glas Srpske

Nastavi čitati

Novosti

IMA POVRIJEĐENIH: Pripadnici KFOR-a udarali Srbe u Zvečanu, oni uzvratili kamenicama (FOTO/VIDEO)

Pripadnici Kfora počeli su danas da razbijaju demonstracije i tuku predstavnike srpskog naroda koji su sjedeli ispred opštine u Zvečanu, javlja izvještač Tanjuga.

Takođe, kako se saznaje, u ovom mjestu tokom sukoba bačeno je oko 30 šok-bombi i suzavac, a sanitet pomaže povrijeđenim od suzavca.

Prethodno je oficir Kfora pregovarao sa predstavnicima Srpske liste i predstavnicima srpskog naroda, i tražio da Srbi oslobode okružene specijalce tzv. kosovske policije, koji su u tri blindirana vozila “zatvoreni” celog dana, rekavši da ne može da dozvoli da njegove kolege budu blokirane.

Srbima je od Kfora zaprijećeno da, ukoliko ne budu prihvatili da se sklone, da će Kfor biti primoran silom da ih otjera.

Nakon što je narod odbio zahtjev Kfora, dogovor je bio da sjednu na asfalt ispred opštine Zvečan i mirnim putem izraze protest.

Međutim, pripadnici Kfora su počeli u početku da vuku i guraju Srbe, nakon čega su poletile kamenice ka Kforu.

U današnjim sukobima u Zvečanu između pripadnika Kfora i sprskog naroda ima povrijeđenih Srba, među kojima je i izvještač Tanjuga sa lica mjesta.

Izvještač Tanjuga povrijeđen je kada mu je šok bomba pala pod noge. Ima bol u nozi i blago krvarenje i nije mu pružena pomoć.

Do sukoba je došlo kada su pripadnici Kfora nasilno počeli da razbijaju srpske demonstrante, koji su mirno sjedeli ispred opštine Zvečan.

Nakon što između 200 i 300 Srba nije ispunilo ultimatum Kfora da se udalje od vozila tzv. kosovske policije koja su bila okružena srpskim narodom, Kfor je silom krenuo na demonstrante, koristeći pendreke, šok bombe i suzavac.

Srbi su uzvratili na napad Kfora, letjele su flaše i kamenice, a kako dodaje izvještač Tanjuga, bilo je povrijeđenih pripadnika Kfora, dok je njihova oprema ostala na asfaltu – čizme, cipele, pendreci i ostala oprema.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Kosovo Sever portal/KoSSev (@kossevportal)

Zapaljen je i jedan privatan automobil.

Izvještač Tanjuga javlja da se srpski narod razbježao, ali da su iz prikrajka i dalje bacali kamenje na Kfor, koji je sve vrijeme ispaljivao šok bombe.

Blindirana vozila tzv. kosovske policije su se pomjerila, a kosovski pripadnici stoje pored opštine i zasad se ne miješaju u sukob.

Kfor je u međuvremenu preko razglasa pozvao Srbe da se raziđu.

Automobil albanske TV ekipe zapaljen je u opštini Zubin Potok, potvrđeno je za Nova.rs u policiji tzv. Kosova.

Nema povređenih, vatrogasne ekipe su na terenu.

Automobile novinarskih ekipa prištinskog Kallxo-a i RTV Dukađini (Dukagjini), oštetile su nepoznate osobe danas tokom današnjeg protesta u Leposaviću na kojima su, kako tvrdi Kallxo, ispisani simboli sa četiri ocila. Takođe, Udruženje novinara Kosova (AGK), izvestilo je o šaranju automobila novinarske ekipe Top Channel-a, kao i napadu na novinare Periskopa u Zvečanu.

Na vozilima prištinskog Kallxo-a i RTV Dugađinija, izbušene su gume i ispisani simboli četiri ocila grba Republike Srbije, tvrdi Kallxo.

Novinarka ovog medija, Adeljina Ahmeti, kazala je da, osim pričinjene materijalne štete na automobilu, niko nije povređen.

 

(Banjaluka.net)

Nastavi čitati

Aktuleno