Connect with us

Novosti

SPC dobila novog sveca: Prvi Beograđanin još od srednjeg vijeka

Srpska pravoslavna crkva dobila je u nedjelju novog sveca Sveštenomučenika Nedeljka Streličića, a u pitanju je prva kanonizacija ličnosti iz Beograda još od srednjeg vijeka.

Na praznik Svetog apostola i jevanđeliste Jovana Bogoslova, na svetoj Liturgiji koju je, u hramu Svetih apostola Vartolomeja i Varnave u Rakovici, služio Njegovo Preosveštenstvo Episkop toplički gospodin Petar, vikar Patrijarha srpskog, izvršen je svečani čin kanonizacije Svetog sveštenomučenika Nedeljka Rakovičkog.

Sasluživalo je sveštenstvo i sveštenomonaštvo iz više eparhija, gosti iz Ruske Pravoslavne Crkve, uz molitveno učešće mnogobrojnog vjernog naroda. Na malom hodu, Preosvećeni Episkop gospodin Petar je pročitao odluku Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve o pribrajanju Svetog sveštenomučenika Nedeljka Rakovičkog liku svetih, a zatim je, uz pojanje tropara Svetom sveštenomučeniku Nedeljku Rakovičkom, krstoliko uzdigao ikonu Svetog Nedeljka blagosiljajući prisutne.

Ko je bio Nedeljko Streličić?

Sveštenik Nedeljko Streličić, paroh kneževački, rođen je u selu Pusto Šilovo, srez leskovački, 26.2.1907. godine u seoskoj porodici. Školovao se u Kosovskoj Mitrovici, a Bogosloviju Svetih Kirila i Metodija u Prizrenu završio je 1929. godine sa odličnim uspjehom. Rukopoložen je u čin đakona i prezvitera 1930. godine i postavljen za paroha u Prištini. Godine 1931. upisao je Bogoslovski fakultet u Beogradu i iste godine biva postavljen na parohiju u Lapljem selu kod Prištine. U januaru 1935. godine blagoslovom Patrijarha Varnave postavljen je na parohiju kneževačku sa sjedištem u manastiru Svetog Arhangela Mihaila u Rakovici. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu 1936. godine.
Od 1937. do 1939. godine zajedno sa Poverenstvom za gradnju hrama uspio je da sagradi Hram i parohijski dom u Rakovici uz blagoslov i materijalnu pomoć Patrijarha Varnave, ktitorke Jelene Radojkić i drugih bogoljubivih ljudi.

Činio je djela milosrđa sve vrijeme rata, organizovao je prikupljanje hrane i druge materijalne pomoći siromašnim građanima, udovicama i ratnim siročićima. Prikupljao je namirnice za ranjenike u bolnicama, kao i ratne zarobljenike kojima je pakovao i u logore slao pakete. Ratne 1944. godine predložio je da se na dan hramovne slave izostavi posluženje za goste, već da se novac predviđen za to pokloni dječijem izbjegličkom domu u manastiru Rakovica, a jednom broju parohijana podjeli određeni novčani iznos. Ovog milosrdnog djela još uvijek se sjećaju starosjedioci Rakovice koji su tada bili djeca.

U martu 1945, komunisti su ga u večernjim satima odveli na informativni razgovor s kojeg se više nije vratio. Prema svjedočenju mještana sveštenik Nedeljko Streličić, optužen da je ljotićevac, strijeljan je bez suđenja i milosti kod današnjeg restorana “Rubin” u Košutnjaku zajedno sa još dvojicom parohijana. Njegovo tijelo, kao i drugih građana Rakovice, pokopano je u jednoj od mnogobrojnih tajnih grobnica koje su rasute po Beogradu, prenosi “Telegraf”.

(Glas Srpske)

Novosti

BURNO U NS RS: Stevandić izbacio Vukanovića i Vučinića iz sale

U Narodnoj skupštini Republike Srpske došlo je do verbalnog okršaja između predsjednika NSRS Nenada Stevandića i nakon čega je Stevandić izrekao mjeru udaljenja poslanicima Liste za pravdu i red Nebojši Vukanović i Đorđu Vučiniću.

Redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je razmatranjem Informacije o dugu sa stanjem na dan 31. decembar 2022. godine.
Prema zvaničnim informacijama iz dokumenta koji je dostavila Vlada Republike Srpske javni dug Republike Srpske na dan 31.12.2022. godine iznosio je 5 milijardi 343 miliona KM, što predstavlja 37,53% BDP-a, dok je stanje ukupnog duga Republike Srpske iznosilo 6 milijardi 357 miliona KM, tj. 44,65% BDP-a.
Javni dug čine: dug Republike Srpske u iznosu od 4.691,09 miliona KM, dug jedinica lokalne samouprave u iznosu od 482,05 miliona KM,  dug fondova socijalne sigurnosti u iznosu od 170,57 miliona KM, te dug javnih preduzeća i Investiciono-razvojne banke Republike Srpske  u iznosu od 1.013,48 miliona KM.
Stanje ukupnog duga Republike Srpske na dan 31.12.2022. godine u iznosu od 6 milijardi 357 miliona KM.
Na dan 31.12.2022. godine, ukupan dug Republike Srpske koji podliježe zakonskom ograničenju  iznosio je 6 milijardi 292 miliona KM, tj. 44,19% BDP-a, dok javni dug koji podliježe zakonskom ograničenju iznosi 5 milijardi 279 miliona KM, tj. 37,08% BDP-a.
Tokom izlaganja ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović je poručila da je trenutno ukupan dug Republike Srpske 6,3 milijarde, a javni  dug iznosi 5,2 milijarde.
Predstavnici opozicije oštro su kritikovali politiku zaduživanja koju vodi vlast Republike Srpske.
Poslanik Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović je poručio ministaru finansija da kad nju sluša pomislio bi da je Republika Srpska – Švajcarska.
“Nedavno je bila panika kako ćemo vratiti dug od 300 miliona. Onda je premijer izašao i slavodobitno rekao da smo vratili dug. Ono što je najoraznije je da smo mi zakopali i zadužili buduće garancije”, rekao je Vukanović i upitao Zoru Vidović da li u spoljni dug ulazi milijarda koliko smo se za energetske i druge projekte zadužili kod Kineza?
On je poručio da kasne radove radovi na brojnim projektima u zdravstvu i da se sva zaduženja dešavaju netransparentno.
BN
Nastavi čitati

Auto-moto

Mercedes povlači preko 140.000 automobila u SAD

Njemački proizvođač automobila povlači više od 140 hiljada vozila u Sjedinjenim Američkim Državama zbog problema sa pumpom za gorivo.

Prema američkoj Nacionalnoj administraciji za bezbjednost saobraćaja na auto-putevima (NHTSA), ovim problemom je pogođeno 143.550 automobila proizvedenih između 2021. i 2023. godine, objavilo je to regulatorno tijelo.

Vozila na koje se odnosi opoziv uključuju Mercedes C , E i S klase, kao i SUV modele GLC, GLE i GLS, te terenac G klase.

Na spornim automobilima u ovlašćenom servisu biće besplatno zamijenjena pumpu za gorivo, navodi se u saopštenju NHTSA, prenosi b92.

Neispravnost pumpe može povećati rizik od nesreće, prema regulatoru.

(agencije)

Nastavi čitati

Auto-moto

Golf od 76.000 evra rasprodat za 8 minuta

Volkswagen Golf limitirane serije rasprodat je velikom brzinom.

Nakon Golfa R Performance i Golfa R 20 Years, stigao je Golf R 333. Simbolični broj u nazivu znači da će Volkswagen ponuditi tačno 333 primjerka, ali i da će automobil ispod haube imati isto toliko “konja”.

Svaki košta 76.410 evra. Predstavljen je u srijedu 31. maja, a njegova prodaja koja je startovala u petak 2. juna završena je poslije samo 8 minuta. Isporuke startuju u oktobru.

Nastavi čitati

Aktuelno