Connect with us

Region

SRAMNA ODLUKA VRHOVNOG SUDA HRVATSKE: Šimiću oprostili ubistva oficira JNA

Vrhovni sud Hrvatske pravosnažno je oslobodio Juru Šimića, bivšeg ratnog komandanta Kriznog štaba grada Bjelovara, po optužbi da je 1991. naredio ubistvo trojice oficira JNA. Tom odlukom odbijena je žalba državnog tužilaštva i potvrđena presuda Županijskog suda u Rijeci od 2. oktobra 2019, kojom je Šimić oslobođen.
Budući da su pripadnici hrvatskog Zbora narodne garde (ZNG) zauzeli kasarnu JNA „Božidar Adžija“ u Bjelovaru 29. septembra 1991, prema optužnici Šimić je iz kolone zarobljenih 60 oficira i 150 vojnika JNA izdvojio: komandanta 265. mehanizovane brigade pukovnika Rajka Kovačevića, potpukovnika Miljka Vasića i kapetana prve klase, oficira bezbjednosti Dragišu Jovanovića.

Optužnica ga je teretila da je nepoznatoj grupi naoružanih pripadnika hrvatsko-policijskih snaga naredio da njih trojicu odvedu na stranu i ubiju, što su oni učinili hicima iz vatrenog oružja.
Vrhovni sud je tokom odlučivanja o žalbi državnog tužilaštva naveo da je prvostepeni sud u Rijeci pravilno ocijenio dokaze i utvrdio da Šimić nije imao nikakvu ulogu u komandovanju akcijom „oslobađanja“ kasarne, kao ni u komandovanju jedinicama, već da mu je funkcija bila isključivo politička.

Inače, prema navodima hrvatskog suda rezultati obdukcije tijela trojice oficira JNA nedvosmisleno ukazuju da su sva trojica umrla nasilnom smrću, ali kako kažu od posljedica eksplozivnih povreda, a ne ustrelnih hitaca.

Advokat Dušan Bratić za „Novosti“ kaže da ima dokaze da Šimić nije naredio likvidaciju Kovačevića, Vasića i Jovanovića, već da ih je – lično ubio. To su u iskazima bivšem Vojnom sudu u Beogradu ispričali i svedoci Gojko Pavlović, Dragan Golić, Radivoje Jović, Dragoljub Radović, Dane Vujnović i Ilija Radonjić. U zapisnicima o obdukciji, koji su tada dostavljeni Vojnom sudu, navodi se bez dileme da su trojica oficira ubijena mecima.

ŠESTORICU STRELJALI NA FARMI
DVA dana posle zauzimanja kasarne JNA u Bjelovaru 2. oktobra 1991, ubijeno je još šest zarobljenih vojnika JNA.

– Nekoliko pripadnika hrvatskog ZNG su iz ćelije bjelovarskog zatvora izveli zarobljene vojnike JNA Zdravka Dokmana, Ivana Hosjaka, Milorada Đorđevića, Radovana Gredeljevića, Boška Radonića i Mirka Ostojića, odveli ih u šumu nedaleko od farme za tov junadi u Velikom Korenovu i streljali. Njihova tela su zakopana u đubrištu. Indicije su da su ovaj zločin počinili izvesni Bilak, ime mu još ne znamo, i Tulić, takođe mu ne znamo ime, ali zna se da je bio privatni ugostitelj i vlasnik restorana „Ravni krovovi“ u Bjelovaru. Dokazi za ovo su izjave svedoka Veljka Spasića i Radovana Kumrića – kaže naš sagovornik.

– Pošto je 220 vojnika JNA danima bilo bez struje, vode i dopremanja hrane i opkoljeno od 3.000 pripadnika ZNG koji su dejstvovali po kasarni minobacačima sa okolnih zgrada, katoličke crkve i Doma zdravlja, bilo je i mrtvih, pa su pripadnici JNA položili oružje i predali se uz sporazum da će biti razmijenjeni – navodi Bratić. – Šimić je naredio da se svi zarobljeni vojnici i starešine postroje goli do pojasa, pa je tada izveo iz stroja Kovačevića, Vasića i Jovanovića. Svu trojicu je odveo 50 metara u stranu i iz svog pištolja ispalio u njih po dva metka. Zatim je u njih ispalio i rafal iz automatske puške ubivši ih tako na licu mjesta. Potom je naredio da se o likvidaciji starješina kasarne obaveste građani Bjelovara i pozovu da ih vide. Neki su se i odazvali, pa su u prisustvu Šimića pljuvali po leševima, a Tomo Višić, pripadnik ZNG je mokrio po njima.
Bratić naglašava da desetine svedoka ovog zločina žive sada u BiH, Srbiji i Crnoj Gori i da su čak i Hrvati o tome svjedočili, ali su u kasnijem postupku ignorisani i izostavljeni, a o djelu događaja postoji i video-zapis.

UBISTVO VODNIKA STEVANOVIĆA
ADVOKAT Bratić navodi da se istog dana U Bjelovaru desio još jedan zločin koji je kao komandant ratnog štaba Bjelovara naredio Jure Šimić.

– Poslije zarobljavanja dvojice starešina i šest vojnika JNA kod skladišta „Bedenik“ kasarne „Božidar Adžija“ streljan je komandir straže stariji vodnik Ranko Stevanović – navodi Bratić. – Osnovano se sumnja da ga je ubio pripadnik ZNG Marko Pranjić iz Hrgovljana. Dokazi za to su izjave svjedoka Radovana Kumrića i Željka Rjasnoja.

Hrvatsko tužilaštvo je istragu za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u bejlovarskoj kasarni pokrenulo 2009, a godinu kasnije je priveden Šimić. Optužnica protiv njega je podignuta 2014.

Šimić je jedan od osnivača HDZ u Bjelovaru 1989, a nakon izbora 1990. postao je predsednik Izvršnog veća Skupštine Opštine Bjelovar.
Novosti

Region

KOLAPS U HRVATSKOJ: Građani od jutra ne mogu podići lijekove

Centralni zdravstveni informatički sistem (CEZIH) u Hrvatskoj od prijepodneva je u prekidu pa se u apotekama ne mogu podići lijekovi putem e-Recepta.

CEZIH sustav za izdavanje recepata i uputnica je “pao” u cijeloj zemlji, a iz HZZO-a obavještavaju pacijente koji trenutno ne mogu do svojih lijekova da rade na otklanjanju kvara i da će problem danas biti riješen, prenosi Jutarnji.hr..

Nastavi čitati

Region

“PRETJERALI SMO”: Brutalno isprebijali tri brata pa rekli da im je žao

Četiri dana od premlaćivanja četvorice mladića ispred kluba H2O u zagrebačkoj Runjaninovoj ulici, policija je djelimično riješila slučaj i krivično prijavila dvojicu zaštitara firme Bilić Erić – Darka M.(41) i Dalibora K. (45), dok se za trećim njihovim kolegom još uvijek traga.

Krivično su prijavljeni da su oko tri sata ujutro obavljajući zaštitarsku djelatnost počinili krivično djelo nasilničkog ponašanja na štetu četvorice gostiju kluba koje su fizički napali i povrijedili. Po dovršetku obrade dvojac je predan pritvorskom nadzorniku uz odgovarajuću prijavu nadležnom državnom tužilaštvu a danas su dovedeni na ispitivanje u tužilaštvo.

Kako saznaje Jutarnji, osumnjičeni su izrazili žaljenje te otkrili da su tu noć postupali unutar kluba nakon što se slavljenička ekipa oštećenih, pod vidnim uticajem alkohola, posvađala u prostoru kluba sa drugom grupom mladih. Ispratili su ih sve van da sukob ne eskalira ali su, itekako svjesni i da su, kako doznajemo, pretjerali u postupanju pri izlasku na ulicu o čemu svjedoči i jedan video snimak.

Za mladiće su ujedno naveli da su se neprimjereno ponašali uz psovke i kad je policija stigla. Inače dvojica uhapšenih su dugogodišnji licencirani zaštitari koji se tim poslom bave 15-ak godina i čiste su krivične evidencije.

Na meti redara, kako se pisalo proteklih dana, našla su se tri brata od kojih je najstariji slavio rođendan. Majka pretučene trojice braće obratila se povodom svega medijima i usput ustupila snimak premlaćivanja kao i posljedica koje su pretrpjela njena djeca.

Otkrila je pritom da je najteže povrede zadobio jedan od 18-godišnjih blizanaca koji je od udarca pao na tlo i udario glavom. S razbijenom glavom završio je u bolnici na šivanju i od tada su njegova svakodnevica konstantne glavobolje. I druga dvojica sinova su zadobila modrice, dok je njihov prijatelj završio s rukom u longeti.

“Redari su mladiće počeli tući kod izlaza iz kluba, a sve se nastavilo na ulici, ispred ulaza u H2O. Oni to nisu nikada prije doživjeli niti se tukli. Za njih je sve to bilo baš jako stresno. Brutalno su ih pretukli, a oni se ni ne znaju tući”, otkrila je novinarima majka napadnutih mladića koji, ako je suditi prema snimlu snimljenom s ulice, u tim trenucima nisu bili agresivni niti uzvraćali udarce.

A tome je prethodilo, kako je rekla verbalni dijalog u klubu koji je prerastao u obračun sa zaštitarima i koji se preselio ispred kluba. Redari su rukama i nogama udarali mladiće koji su se odmicali i pritom dizali ruke u vazduh. Osim sile, navodno je jedan upotrijebio i suzavac.

Zaštitarska firma Bilić Erić nakon događaja osudila je svaki vid nasila.

Nastavi čitati

Region

DJEČAK U ŠKOLU DONOSIO NOŽEVE: Podnesena prijava protiv majke

Dječak iz jedne osnovne škole u Budvi donosio je metalne noževe i pirotehnička sredstva u ovu obrazovnu ustanovu, pa je protiv njegove majke podnijeta prekršajna prijava zbog propuštanja mjera roditeljskog nadzora, saopšteno je danas iz Uprave policije Crne Gore.

Policija je došla do fotografije na kojoj se vidi da dječak star 13 godina u prostorijama škole drži manji nož i predmet crne boje nalik na pištolj.

“Nakon toga su preduzete radnje u objektu stanovanja dječaka i njegovog zakonskog zastupnika V.M. (35), kojom prilikom je pronađeno više komada metalnih noževa, plastični pištolj – igračka i plastična municija, kao i pirotehnička sredstva”, navodi se u saopštenju.

Pronađeni predmeti su privremeno oduzeti, a o događaju su upoznati službenici Centra za socijalni rad radi preduzimanja mjera i radnji iz njihove nadležnosti, kao i državni tužilac koji se izjasnio da u navedenom događaju nema elemenata krivičnog djela.

Nastavi čitati
Uncategorized1 tjedan ago

ĐAJIĆ BEZ SRAMA “DOBAR SAM S KRIMINALCIMA, sve koji se nisu učlanili u SNSD-a ODMAH SMIJENITI jer su zauzeli mjesta članovima partije” (FOTO, VIDEO)

Horoskop1 tjedan ago

DNEVNI HOROSKOP: Vodolijama danas potreban odmor, Ribe očekuju novi izazovi

Uncategorized2 tjedna ago

PROPAST BANJALUČKOG SNSD-a! KIKO I ĆURLA PREUZELI KORMILO! Presuđeni kriminalac i drugi koji “ne zna ko je” NOSE ĐAJIĆEVE SKUTE NA PUTU U AMBIS!

Banjaluka2 tjedna ago

GRAĐANI OGORČENI ĐAJIĆEVIM “DERNEKOM” PLJUŠTE PRIJETNJE! ” Stari pedofil, treba da se STIDI ZEMLJE KOJOM HODA, pacijenti mu umiru od sepse, A ON SLAVI”

Uncategorized1 dan ago

MAJA DRAGOJEVIĆ “DEMOLIRALA” ĐAJIĆA! “Živite li vi u Hjustonu, pa mi nemamo LIJEKOVA, POSTELJINE, a kod Vas pacijenti SKAČU KROZ PROZORE” (VIDEO)

Banjaluka2 tjedna ago

STANIVUKOVIĆ IZRAZIO DUBOKO SAUČEŠĆE ZBOG PORODICE INJAC! Grad preuzima troškove sahrane

Banjaluka2 tjedna ago

ĐAJIĆ SLAGAO UČESNIKE KOTLIĆIJADE! Umjesto po 200 KM dobili po 3 KG MESA! “Dao bih vam, AL NE SMIJEM OD PORESKE”

Banjaluka3 dana ago

STANIVUKOVIĆ KOD PORODICE NOVAKOVIĆ! “Ima bližih pa neće da dođu, A TI SI DOŠAO” Emotivan susret o kojem će se pričati (FOTO, VIDEO)

Banjaluka2 tjedna ago

“ZAUVIJEK ĆEMO PAMTITI NJEGOVU DOBROTU”! Gradonačelnik se oprostio od čika Ale (FOTO)

Uncategorized3 dana ago

“PUKLA TIKVA” U SNSD PRIJEDOR! Kabić iznio teške optužbe “VRH lokalne partije VRŠI PRITISAK U CILJU MOJE SMJENE, danas ću upoznati DODIKA SA SVIM DEŠAVANJIMA”

Aktuleno