Connect with us

Društvo

STRAHOTA! Onkološki pacijenti u FBiH bez lijekova UMIRU U MUKAMA jer nadležni ne izdvajaju novac

Veliki broj onkoloških pacijenata u FBiH nemaju mogućnost liječenja od smrtonosnih bolesti. Nalaze se na listama čekanja Fonda solidarnosti Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH, koji nema novca za nabavku neophodnih lijekova. S druge strane, Vlada FBiH tom fondu duguje 1,5 milijardi KM.
Četiri udruženja koja okupljaju oboljele od karcinoma te reumatskih bolesti, ovih dana upućuju dramatične vapaje u cilju iznalaženja rješenja u nevjerovatnoj situaciji u kojoj se nalaze onkološki pacijenti.

Naime, kako navode čelnici udruženja, više od hiljadu i po pacijenata se nalazi na listi čekanja za dobijanje lijekova ili odlazak na liječenje u inozemstvo pri Fondu solidarnosti Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH. Međutim, lista ne može biti skraćena jer fond trenutno nema novca prevashodno za nabavku lijekova.

Umiru bez prilike da dobiju liječenje

– Zaključno s 31. julom ove godine, na listi čekanja nalazi se 1.590 pacijenata, od čega njih više od 800 treba urgentno liječenje lijekovima i terapijama, dok oni preostali trebaju medicinsko zbrinjavanje izvan zemlje. Mi smo sada u septembru te su brojevi znatno veći, a naša udruženja bilježe smrtne ishode oboljelih, koji nisu ni dobili priliku da se liječe – kaže Sead Sefić, predsjednik Udruženja oboljelih od raka prostate FBiH.

Ukazujući na dramatično stanje, sagovornik Kliksa navodi da su predstavnici četiri udruženja u Parlament FBiH uputili inicijativu za amandman na rebalans federalnog budžeta za 2023. godinu, kako bi za potrebe liječenja najtežih oboljenja bila izdvojena neophodna sredstva.

– Problem je počeo nastajati još od 2002. godine, kada je zakonom formiran Fond solidarnosti FBiH, čiji se budžet puni iz dva izvora, odnosno iz doprinosa zdravstvenog osiguranja i transfera iz federalnog budžeta. Samo prve, odnosno 2002. godine je propisani koeficijent ispoštovan. U svim ostalim godinama, Fondu solidarnosti FBiH novac nije uplaćivan, a Vlada FBiH ne ispunjava svoje zakonom propisane obaveze. To je dovelo do dugovanja od milijardu i 530 miliona KM za liječenje najtežih oboljenja. Mi ne živimo u nadi da će vlada pokriti te troškove jer su to ogromna sredstva – ističe Sefić.

Prema proračunima, za osiguranje liječenja onkoloških pacijenata koji se trenutno nalaze na listi čekanja, potrebno je izdvojiti dodatnih 70 miliona KM. Sefić navodi da je potrebno pristupiti sistemskom rješenju problema jer u suprotnom, dramatična situacija bi mogla biti i iduće godine, shodno kontinuiranom porastu broja oboljelih od nekog oblika karcinoma.

– Mi smo dosad imali nekoliko sastanaka sa nadležnima, ne dozvoljavamo paušalna rješenja u kojima se spominje iznos od pet miliona KM. U Fondu solidarnosti FBiH nedostaje okvirno 70 miliona maraka i mi insistiramo da se to pokrije – potcrtava Sefić.

Liječenje jednog onkološkog pacijenta košta od 40 do 200 hiljada KM, a bez lijekova mnogi sada gledaju smrt u oči. U dramatičnoj situaciji, pacijenti svakodnevno putem grupa na društvenim mrežama traže lijekove na poklon.

– Ispod svakog ljudskog dostojanstva je da mi kao lešinari čekamo da nam jedna žena umre, kako bismo njene lijekove koji su ostali predali drugoj pacijentici. Kao pacijenti ne tražimo ništa što nam zakonski ne pripada, kao porezni obveznici plaćamo svakoga mjeseca doprinose za zdravstveno osiguranje. To bi trebala učiniti i Vlada FBiH koja Fondu solidarnosti FBiH duguje milijardu i po maraka – priča nam predsjednica Udruženja oboljelih od raka dojke Renesansa Enida Glušac.

Prema njihovim riječima, tendencija rasta oboljelih od nekog oblika karcinoma sveprisutnija je u našoj zemlji, a shodno tome povećava se i iznos novčanih sredstava koja je potrebno izdvojiti. Konkretno u FBiH, prije šest mjeseci na listi čekanja za dobijanje terapije nalazilo se 209 oboljelih od metastatskog karcinoma dojke, dok ih je danas 313.

Na federalnoj listi čekanja, između ostalog nalazi se i 20 pacijenata kojima je dijagnostifikovan melanom. Nažalost i iz udruženja koje okuplja pacijente sa ovom dijagnozom navode da im se nerijetko dešava da moraju kontaktirati porodice umrlih kako bi im ustupili preostale lijekove.

– Takođe, nama pomažu i udruženja koja su slična našem, a nalaze se u Srbiji i Hrvatskoj. Došlo je vrijeme da ne možemo drugačije funkcionirati te nam se dešava da smo na putu za spas života prinuđeni baviti se ilegalnom radnjom prenosa lijekova preko granice, koja nam se poklanjaju iz ranije navedene Srbije i Hrvatske. To je jedan užas u kojem živimo – priča nam predsjednik Udruženja oboljelih od melanoma FBiH Vedad Dževlan.

Navodi da i danas imaju kritičnu situaciju pacijentice iz Zenice, koja je ovoga četvrtka ostala bez terapije. Zbog toga su jednoj farmaceutskoj kući uputili molbu za donacijom lijeka jer ta pacijentica s prestankom apliciranja medikamenta zasigurno umire.

– Veliku podršku imamo od onkologa koji su zaposleni u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu te Opštoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”. Međutim i oni su nemoćni. Dešava se da u nedostatku lijekova su prinuđeni da pacijentima daju hemoterapiju, od koje se, kada govorimo o melanomu, umire. Dakle, ne želimo se liječiti hemoterapijom jer znamo da postoje lijekovi koji se dobijaju ambulantno te ukoliko ste u trećem stadijumu bolesti izliječenje je sigurno. Dakle, liječenje nije doživotno – nadovezuje se Dževlan.

Za rješavanje aktuelnog problema zalažu se i iz Udruženja oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti Snaga BiH.

– Rješavanje liste jeste alarmantno jer je svaki dan za oboljelog od izuzetnog značaja. Bolest ne može čekati, rješenje postoji, kao i novci u našoj državi. Za rebalans federalnog budžeta postoji 211 miliona KM, tako da se može dozvoliti i obezbijediti 70 miliona KM za ovu godinu. Nama će za iduću godinu trebati sigurno do 100 miliona KM jer su pretpostavke da ćemo u 2024. imati povećanje pacijenata za 30 posto – priča nam predsjednica Udruženja Snaga BiH Alma Stefanišin.

Oni su još jednom apelovali na Vladu Federacije BiH u kontekstu ispunjavanja svojih obaveza. U suprotnom, najavljuju masovne proteste, a spremni su i na štrajk glađu jer kako kažu, bolje im je da umru od gladi, a ne bez lijekova koji im mogu spasiti život, piše Klix.ba.

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Sutra znatno toplije i BEZ PADAVINA

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ sutra se od sredine dana očekuje postepeno razvedravanje od zapada, uz temperaturu vazduha do 10 stepeni Celzijusovih.
Ujutro će biti djelimično oblačno i hladno uz mraz, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Duvaće slab i promjenljiv vjetar, a uveče u višim predjelima u centralnom pojasu umjeren južni.

Jutarnja temperatura vazduha iznosiće od minus pet do minus jedan, na jugu do tri, u višim predjelima od minus osam, a dnevna od nula do pet, na jugu do 10 stepeni Celzijusovih.

U Republici Srpkoj i FBiH danas u većini predjela preovladava pretežno sunčano vrijeme, a po kotlinama, na istoku i sjeveroistoku je bilo je magle ili niske oblačnosti, podaci su Federalnog hidrometerološkog zavoda.

Temperatura vazduha u 13.00 časova: Bjelašnica minus osam, Kalinovik minus jedan, Sokolac nula, Mrakovica jedan, Mrkonjić Grad dva, Gacko, Kneževo, Prijedor, Sarajevo, Srebrenica i Han Pijesak tri, Bijeljina, Višegrad, Novi Grad, Rudo i Srbac četiri, Zvornik, Ribnik i Foča pet, Banjaluka i Doboj šest, Mostar, Bileća i Čemerno devet, Neum 10 i Trebinje 11 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

DESET POLICAJACA U SRPSKOJ DOBILO OTKAZ! Riječ je o težim povredama radne dužnosti

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske je od 1. januara do 10. novembra zbog teže povrede radne dužnosti izreklo deset disiplinskih mjera prestanak radnog odnosa, a suspendovano je 47 pripadnika od kojih 42 policajca i pet državnih službenika, izjavio je načelnik Uprave MUP-a za policijsko obrazovanje Mile Šikman.
On je tokom okruglog stola na temu “Sistem integriteta kao faktor suprostavljanja korupciji” u Banjaluci rekao da je tokom prethodne godine izrečeno ukupno 12 disciplinskih mjera prestanka radnog odnosa, a tokom 2021. godine sedam.

“Pozivamo sve građane koji imaju saznanja o negativnim ponašanjima naših radnika, o svim pojavama za koje smatraju da imaju obilježje korupcije, da to prijave. Sve prijave građana će biti na adekvatan način zaprimljene i procesuirane i MUP će sigurno raditi na utvrđivanju odgovornosti svih svojih pripadnika, istakao je Šikman, prenosi Srna.

On je naveo da je okrugli sto povodom obilježavanja 9. decembra – Međunarodnog dana borbe protiv korupcije i 20 godina od usvajanja Konvencije UN protiv korucije organizovan s ciljem ukazivanja značajne povezanosti između suzbijanja ove negativne pojave, bezbjednosti i razvoja društva.

“Polazimo od toga da je borba protiv korupcije odgovornost i obaveza svih aktera u društvu uključujući vladine zvaničnike, državne i policijske službenike, medije, civilni sektor, opštu javnost, naravno građane u cjelini, jer samo svi zajednički, svako u okvirima i granicama svog djelovanja možemo izraditi društvo otpornije na korupciju”, rekao je Šikman.

On je naveo da MUP Republike Srpske u kontinuitetu od 2006. godine radi na izgradnji ovog integriteta, a 2015. godine je usvojilo prvi plan integriteta kojim je tad bio prva institucija u BiH koja je uvela integritet kao sistemski način borbe protiv korupcije.

“Integritet podrazumijeva stvaranje otportnosti institucije, kroz jačanje kadrovskih resursa i umanjivanje mogućnosti i sprečavanje da se kao negativna pojava uopšte i desi”, naglasio je Šikman.

On je istakao da pripadnici MUP-a Republike Srpske integritet izgrađuju i kroz najmađi kadar uvođenjem posebnog predmeta policijski integritet za kadete Policijske akademije i učenike Srednje škole unutraših poslova, saopšteno je iz MUP-a.

Šikman je naveo da MUP Republike Srpske u svom sastavu ima Službu za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu, te da je jedina policijska agencija u BiH koja ima profesionalizovan postupak profesionalne displiplinske komisije koja poptuno nezavisno vodi postupke za povredu radne discipline.

“Displinski postupci se ne vode samo protiv policijskih službenika opšte nadležnosti, već obuhvata i policijske službenike kriminalističke policije, ali i policijske službenike koji su bili veoma visoko pozicionirani”, izjavio je Šikman.

Nastavi čitati

Društvo

HOĆEMO LI IMATI BIJELU NOVU GODINU? Poznati meteorolog iznio HRABRU PROGNOZU

Poznati meteorolog iz Srbije Nedeljko Todorović, čije su vremenske prognoze veoma cijenjene i u BiH, naveo je kakvo će vrijeme biti u novogodišnoj noći i prvih deset dana januara.
Prema Todoroviću, ne očekuju se ozbiljne snježne padavine u tom periodu, sa toplijim epizodama najavljenim od 11. do 14. decembra, dok bi prva prilika za snijeg u nižim predjelima mogla doći između 20. i 24. decembra.

Potom se dotakao i perioda nakon 24. decembra.

“Dakle, procjena za ovu zimu je da će biti nešto malo hladnija nego prethodna. Biće više padavina, znači kiše i snijega. Ali u nekoj od tih epizoda, ako kažem snježnih, zabijeliće se dobro. Nevolja u tome je što niko ne može pouzdano da tvrdi kojeg tog datuma će biti”, rekao je i dodao:

“Ja sam napomenuo da će biti od 20. do 24. decembra, međutim, nije ni to baš sigurno. Tako da dugoročne prognoze nisu baš zahvalne, mada se ljudi bave time, pokušavaju da ih usavrše.

Meteorolog Todorović je kazao da ćemo sigurno uživati u toj zimskoj čaroliji.

“Kada gledamo 31. decembar odnosno Novu godinu, manja je vjerovatnoća da bude snijega, veća je vjerovatnoća da bude kiše. Međutim, ja bih bio možda malo hrabar sad tako da kažem, pa da prognoziram negdje od 26. do 29. decembra opet skok temperature, znači jedan pik na maksimalne vrijednosti do 15 stepeni, a onda 30. 31. i možda i 1. januara da bude zahlađenje s kišom pa sa snijegom”, rekao je Todorović, prenosi “Mondo”.

Nastavi čitati

Aktuelno