Connect with us

Svijet

STRUČNJACI ODREDILI TAČNO MJESTO ERUPCIJE? Grad tone, tlo se zatreslo više od 2.000 puta

Zabilježene su hiljade novih zemljotresa dok stručnjaci otkrivaju vjerovatno mjesto erupcije…

Island vjeruje da je odredio vjerovatnu lokaciju velike vulkanske erupcije nakon što je zabilježeno skoro 2.000 malih zemljotresa u posljednja 24 sata. Islandski meteorološki institut upozorio je da je Hagafel “glavna lokacija za erupciju”, nakon što je otkriven magmatski gas u bušotini u Svartsengiju, za koji stručnjaci kažu da je signal da je erupcija neizbježna.

Iz obližnjeg grada Grindavik nakon proglašenja vanrednog stanja već je evakuisano 4.000 stanovnika i velika je vjerovatnoća da se tamo više nikada neće vratiti. Vulkanolog Haraldur Sigurson rekao je da, u slučaju erupcije, očekuje da bi ona mogla da izbije u more i da bi Grindavik morao da bude “reorganizovan”. “I ja sam zabrinut za luku. Nije potrebno mnogo da se uništi ova luka, dovoljno je da se napuni lavom”, rekao je Haraldur za islandski list Morgunblaðið (MBL). “Obje pukotine se nalaze u luci i čak i ako magma negdje izađe, ona se uliva u luku, jer je ovo depresija. Dakle, gledajući širu sliku, ovaj grad treba potpuno reorganizovati”, dodao je stručnjak.

Mirno do 2021.
Zanimljivo je da poluostrvo Rejkjanes nije doživjelo erupciju osam vijekova, sve do 2021. godine. Od tada su se dogodile tri erupcije, sve u udaljenim nenaseljenim područjima, a vulkanolozi smatraju da bi to mogao biti početak nove ere aktivnosti u regionu. Ejtor Rejnison, stanovnik Grindavika, smatra da mnogi više ne žele da idu tamo.

“Biće mnogo ljudi koji neće htjeti da idu tamo. Moja majka je rekla da više nikada ne želi da ide tamo”, rekla je Rejnisonova. Viši predavač nauka o Zemlji na Univerzitetu u Mančesteru, Margaret Hartli, rekla je da o erupciji treba govoriti u smislu ‘kada’ će se desiti, a ne ‘ako’ će se dogoditi.

Nije pitanje ‘da li’ će se to desiti, već ‘kada’
“Mislim da će se desiti erupcija, ali je veliko pitanje kada bi to moglo da se desi. Najvjerovatnije će doći do pukotine usljed povećanja pritiska gasnih mjehurića u nasipu, koji će početi da gura magmu prema površini”, dodala je ona i objasnila da se ovaj proces može uporediti sa mućkanjem konzerve gaziranog pića – čim se otvori otvor na vrhu limenke, piće počinje da izlazi sa dosta pjene.

Naučnici su za Mejl onlajn otkrili kolika bi ova erupcija mogla da bude i da li će biti rival Ejafjalajokulu, koji je otkazao 50.000 letova i pogodio 8 miliona putnika. To je upravo ono što je dovelo do najvećeg gašenja globalne avijacije od Drugog svjetskog rata.

Važno je napomenuti da je Island posebno žarište za seizmičku aktivnost jer se nalazi na granici tektonske ploče koja se zove Srednjoatlantski greben. To je međusobno povezani planinski lanac okeanskog dna, a srednjeokeanski grebeni zauzimaju 8 procenata Zemljine površine. Formiranje srednjeokeanskih grebena je povezano sa područjima razdvajanja litosferskih ploča. Island se takođe nalazi iznad plaštnog perjanica, odnosno mjesta gdje rastopljena vrela masa iz unutrašnjosti izlazi na površinu, a oblasti na Zemljinoj površini do kojih dopire plašt zovu se „vruće tačke“.

Evakuacije i sumpor dioksid
Evakuisani su se svakog dana vraćali u grad da pokupe svoje stvari, ali su morali da pobjegnu u utorak nakon što je tamošnji meteorološki biro saopštio da su njihovi mjerači otkrili sumpor-dioksid. Od prošle nedjelje, Grindavik je obložen masivnim pukotinama u zemlji koje ispuštaju paru, a sve je rezultat kretanja magme pod zemljom.

U protekloj nedjelji, Grindavik je postao obložen masivnim pukotinama u zemlji koje izbacuju paru – rezultat magme koja se kreće ispod zemlje i gura u Zemljinu koru. Meteorološki institut (IMO) otkrio je da magma teče u zemlju i lomi stijene na udaljenosti od 14 kilometara.

Metju Roberts iz IMO-a rekao je da je magma probila zemlju ispod Grindavika ‘skoro kao podzemni teretni voz.’ Fotografije snimljene u to vrijeme pokazuju kako se pojavljuju pukotine u zemlji, a očekuje se dalja oštećenja zgrada i puteva. U zemlju su utonuli i zapadni dijelovi grada Grindavik. Na sreću, do sada niko nije stradao.

Svijet

TUSK JE NOVI PREMIJER POLJSKE! Obećao da će “smekšati” odnose sa Briselom

Poljski parlament izabrao je večeras Donalda Tuska, lidera centrističke partije Građanska platforma, za novog premijera, nakon osmogodišnje vladavine stranke Zakona i pravde doskorašnjeg premijera Mateuša Moravjeckog.

Tusk je postao premijer nakon što je prethodno danas donji dom poljskog parlamenta izglasao nepovjerenje vladi Moravjeckog.

Tusk je skoro dva mjeseca poslije parlamentarnih izbora izabran za premijera, uz pomoć koalicionih partnera, među kojima su ljevičari i umjereni konzervativci, prenio je AP.

Te partije su išle na izbore odvojeno, ali su obećale da će raditi zajedno pod liderstvom Tuska, kako bi se obnovili demokratski standardi i odnosi sa saveznicima.

Ovim glasanjem se završila osmogodišnja vlast stranke Zakona i pravde (PiS), za koju kritičari kažu da su podrivali nezavisnost sudstva, koristili državne medije za svoju propagandu i doprinijele kreiranju predrasuda prema manjinskim grupama, kao što su migranti, ili prema LGBT zajednici, naveo je Rojters.ž

Tusk, bivši predsjednik Evropskog savjeta, obećao je da će “smekšati” odnose između Varšave i Brisela i odblokirati milijarde evra namjenjene Poljskoj, koje su zaustavljene zbog zabrinutosti čelnika EU oko vladavine prava u Poljskoj.

Izbori u Poljskoj održani su 15. oktobra. Partija Moravjeckog je dobila 194 poslanička mandata, a Tuskova 157.

Nastavi čitati

Svijet

VAŠINGTON POST ŠOKIRAO! “Izrael upotrijebio municiju s BIJELIM FOSFOROM koju su isporučile SAD”

Izrael je upotrijebio municiju s bijelim fosforom koju su isporučile SAD u oktobarskom napadu na jugu Libana u kojem je ranjeno najmanje devet civila i spaljeno najmanje četiri kuće, prema analizi fragmenata granata pronađenih u selu Deira koje su pregledali novinari Vašington Posta.

Kako prenosi N1, novinar Vašington Posta pronašao je ostatke tri komada artiljerijske municije kalibra 155 mm koji su ispaljeni na malo selo koje se nalazi u blizini granice s Izraelom.

Šifre serije proizvodnje pronađene na granatama odgovaraju nomenklaturi koju američka vojska koristi za kategorizaciju municije domaće proizvodnje, što pokazuje da je napravljena u skladištima municije u Luizijani i Arkanzasu 1989. i 1992. godine, navodi se u izvještaju.

Svijetlozelena boja i druge oznake – poput „NjP”, kako je odštampano na jednom komadu municije – u skladu su s municijom s bijelim fosforom, prema stručnjacima za oružje koje citira Vašington Post.

U oktobru, ubrzo nakon napada -a rekla je da provjereni snimci snimljeni u Libanu i Gazi pokazuju višestruku upotrebu artiljerijski ispaljenog bijelog fosfora iznad luke u gradu Gazi i dvije ruralne lokacije duž granice između Izraela i Libana.

Nastavi čitati

Svijet

PARIZ OČEKUJE NOVE SANKCIJE ZA MOSKVU i to do kraja godine!

Francuski ministar spoljnih poslova Katerin Kolona izjavila je da očekuje da 12. paket sankcija EU Rusiji bude usvojen do kraja godine.

Ona je pred sastanak ministara spoljnih poslova EU u Briselu rekla da strože sankcije Moskvi treba da budu “dio podrške Unije Ukrajini”.

“Želimo da 12. paket sankcija Rusiji bude usvojen do kraja godine”, navela je Kolona.

Kolona je naglasila potrebu da se pošalje “strateški signal” dugoročne podrške Ukrajini.

Prema njenim riječima, mirovni mehanizam EU treba da se preorijentiše na “pomoć proizvodnji i ukrajinskoj nabavci evropske vojne opreme”.

Ona je podsjetila da je predsjednik Francuske Emanuel Makron juče potvrdio da Pariz podržava pokretanje pristupnih pregovora sa Kijevom, uz napomenu da stav EU po tom pitanju treba da bude jedinstven.

Kolona je dodala da će ministri tokom sastanka u Briselu poslati jasnu poruku Mađarskoj, koja se protivi učlanjenju Ukrajine u EU.

U međuvremenu, ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrielijus Landsbergis istakao je da iako će na kraju biti usvojen 12. paket sankcija Moskvi, njegov efekat će biti slabiji od očekivanog zbog dugih diskusija.

Zapadne zemlje značajno su proširile sankcije Moskvi nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini 24. februara prošle godine. EU je do sada usvojila 11. paketa sankcija. Novi, 12. paket, mogao bi da uključuje zabranu uvoza nakita sa dijamantima i biserima iz Rusije, te određenih hemikalija, metala i metalnih proizvoda, kao i restrikcije na izvoz mašinskih alata i njihovih rezervnih dijelova.

Nastavi čitati

Aktuelno