Connect with us

Svijet

UZBUNA NA NAJVIŠEM NIVOU: Otvorile se pukotine poslije erupcije vulkana na Islandu, KUĆE SE ZAPALILE

U islandskom gradu Grindaviku kuće su se zapalile nakon što su se otvorile dvije pukotine poslije erupcije vulkana i izlila se lava, a nivo uzbune je podignut na najviši nivo. Vulkan na islandskom poluostrvu Rejkjanes eruptirao je rano ujutru u nedjelju i lava se izlila u ribarski grad Grindavik, objavio je BBC.

Cjelokupno stanovništvo grada je ranije evakuisano, a barijere koje su izgrađene nakon erupcije u decembru djelimično su zadržale lavu, ali pojedine su probijene. Glavni put u Grindaviku je presječen izlivanjem lave.

Novinar i vulkanolog Robin Endruz rekao je za BBC da izlivanje vulkanske lave iz dvije pukotine trenutno ne pokazuje “nikakve znake usporavanja”.

Endruz je upozorio da erupcija može da izazove pogoršanje zdravstvenih problema kod ljudi koji imaju respiratorne probleme jer vulkanska aktivnost oslobađa gasove kao što je sumpor-dioksid koji iritiraju kožu, oči, nos i grlo.

Islandski predsjednik Gudni Johaneson pozvao je u nedjelju tokom obraćanja naciji na solidarnost sa onima koji ne mogu da ostanu u svojim domovima zbog erupcije vulkana.

Johaneson je rekao da očekuje da će se situacija smiriti. Premijerka Islanda Katrin Jakobsdotir rekla je da će se vlada sastati danas da bi razgovarala o obezbjeđivanju smještaja za evakuisane stanovnike.

Erupcija u nedjelju je bila peta koja se dogodila duž poluostrva Rejkjanes od 2021. godine.

Erupciji u vulkanskom sistemu Svartsengi u decembru prethodili su jaki zemljotresi. Nakon toga, podignute su barijere oko vulkana da bi se lava usmjerila dalje od Grindavika koji ima oko 4.000 stanovnika.

Avionski letovi na Islandu nisu otkazani nakon erupcije. Letovi sa aerodroma Keflavik u blizini vulkana odvijali su se normalno. Na Islandu se nalaze 33 aktivna vulkana.

Svijet

BIJELA KUĆA IMA JASAN STAV! Amerika neće slati vojnike da se bore u Ukrajini

Amerika neće slati svoje vojnike da se bore u Ukrajini, saopštila je danas Bijela kuća.
Američki predsjednik Džozef Bajden iznio je jasan stav da SAD neće slati svoje vojnike da se bore u Ukrajini, rekla je portparol Nacionalnog savjeta za bezbjednost Edrijen Votson.

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je juče da se ne može odbaciti mogućnost slanja vojnika kao pomoć Kijevu i zatražio od zapadnih lidera da učine sve što mogu da Rusija ne odnese pobjedu u sukobu.
Makron je pitanje slanja vojnika iznio na jučerašnjem sastanku 25 evropskih lidera u Parizu. Međutim, više saveznika iz NATO danas je odbacilo zamisao Makrona, uključujući Njemačku i Poljsku.

Nastavi čitati

Svijet

ARKTIČKI TREZOR U NORVEŠKOJ preuzeo sjemena iz BiH

Arktički trezor u Norveškoj, koji je izgrađen za čuvanje globalnih poljoprivrednih kultura da bi bilo spriječeno njihovo izumiranje, dobio je danas sjemena usjeva od do sada najvećeg broja novih saradnika, saopštila je organizacija Crop Trust koja upravlja objektom zajedno sa norveškim vlastima.

U saopštenju se navodi da su danas sjemena biljaka isporučile 23 banke sjemena, od kojih je devet to učinilo prvi put, što je najveći broj novih saradnika u jednom danu od osnivanja trezora, prenio je Rojters.

Među novim saradnicima su banke sjemena iz Bosne i Hercegovine, Kameruna, Indonezije, Kazahstana, Kenije, Madagaskara, Nigerije i Zambije.

U današnjoj pošiljci bila su sjemena usjeva kao što su pasulj, ječam, kukuruz, riža, proso i sirak.

Sa najnovijim pošiljkama, 111 banaka sjemena iz 77 zemalja čuva se na Svalbardu u Norveškoj, saopštilo je norveško ministarstvo za poljoprivredu i hranu.

Trezor se nalazi na Svalbardu, norveškom arhipelagu koji se nalazi između norveškog kopna i Sjevernog pola, a osnovan je 2008. godine kao mjesto čuvanja za svjetsku genetsku banku biljaka da bi se spriječilo izumiranje biljnih vrsta usljed ratova, bolesti i klimatskih promjena.

Sjeme se čuva na temperaturi od minus 18 stepeni Celzijusovih.

Trezor je primio biljne uzorke iz cijelog svijeta i odigrao je ključnu ulogu između 2015. i 2019. godine u obnovi biljnih vrsta ugroženih tokom rata u Siriji, prenosi Tanjug.

Nastavi čitati

Svijet

BAJDEN ŠOKIRAO IZJAVOM O RATU U GAZI! “Izrael će izgubiti podršku”

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je danas da će izraelska vlada izgubiti međunarodnu podršku ukoliko ne ublaži stav o ratu u Gazi.

“Izrael je imao ogromnu podršku velike većine država. Ako nastavi sa ovom nevjerovatno konzervativnom vladom koju imaju, izgubiće podršku iz cijelog svijeta, a to nije u interesu Izraela”, rekao je Bajden u gostovanju na američkoj televiziji “NBC”.

Bajden je prethodno rekao da se nada da će prekid vatre između Izraela i Hamasa biti postignut do sljedećeg ponedjeljka.
“Moj savjetnik za nacionalnu bezbjednost mi kaže da smo blizu, ali pregovori još nisu završeni. Nadam se da ćemo sljedećeg ponedjeljka imati primirje”, rekao je Bajden tokom posjete Njujorku.

U sukobu Izraela i Hamasa, koji je počeo 7. oktobra prošle godine, dosad je stradalo više od 29.000 Palestinaca i oko 1.300 Izraelaca, prenosi “b92”.

Nastavi čitati

Aktuelno