Connect with us

Analize

U ovih pet zemalja milioneri čine više od 10 odsto stanovništva

Stranica World of Statistics objavila je na Twitteru popis zemalja u kojima živi najveći broj milionera.

Najviše bogataša među odraslima ima Švajcarska u kojoj milioneri čine 15,5 posto stanovništva.

Slijedi Hong Kong s 15,3 posto, potom Kuvajt s 15 posto, Singapur s 12,7 posto te Australija s 11,2 posto.

U ostalim zemljama s liste milioneri čine manje od 10 posto stanovnika, prenosi Poslovni dnevnik.

U SAD ih ima 9,7 posto, Novom Zelandu 9,6 posto, Holandiji 8,5 posto, Danskoj 8,5 posto, Kanadi 7,6 posto, a u Švedskoj 7,3 posto.

Analize

JOŠ JEDNA LAŽ SA UKC-a Banka humanog mlijeka svečano otvorena prije tri godine ali i dalje ne radi

Prva Banka humanog mlijeka u Srpskoj svečano je otvorena u septembru 2022. godine na UKC-u RS, ali skladištenje mlijeka i dalje je samo obećanje i nada.

Na pitanje kada će početi skladištiti mlijeko za novorođenčad nismo dobili odgovor iz UKC, iako smo ga postavili prije 10ak dana, piše Mondo.

Odgovora nema ni Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece “Mrvice” koje su inicijator projekta, a kako su nam potvrdili ova banka još nije počela sa radom, a ni oni ne znaju zašto.– Problem je i što smo mi mala sredina, a sve majke moraju proći određene procedure i testiranja kako bi postale donori humanog mlijeka. Uprkos tome, ni mi kao Udruženje ne znamo tačan razlog zbog kojeg ova banka još ne radi – rekla nam je Jelena Ćetković.

Kako Mondo nezavnično saznaje, problem je nedostatak medicinskih radnika na UKC-u, kao i edukacija koju moraju proći kako bi bili osposobljeni za rad u ovoj specifičnoj banci.

Pompezno najavljivana Banka humanog mlijeka u Srpskoj kao i njeno otvaranje u prisustvu najviših zvaničnika Srpske u septembru 2022. bio je posljednji put kada je pomenuta. I od tada – muk.

Projekat je iniciralo Udruženje Mrvice, kada je novac za prvu Banku humanog mlijeka u Srpskoj prikupljen 2020. godine na Donatorskoj večeri.

Tada je empatijom dobronamjernih ljudi iz cijele Srpske prikupljeno 676.734 KM kako bi se najmlađim i najmanjim pacijentima pružila zamjena za majčinsko mlijeko.

Novac je iskorišten za opremanje i rekonstrukciju prostora, kao i za nabavku savremenih tehnologija i aparata za ispitivanje mlijeka, pasterizaciju donorskog mlijeka, analize sastava svakog uzorka, zamrzavanje i odmrzavanje uzoraka, kao i njihovo skladištenje.

Tada je opremljen i poliklinički dio Klinike za dječije bolesti UKC-a, a u oba prostora uloženo je 1.496.108 KM.

Nakon opremanja prostora, kako bi ova banka počela sa radom, na UKC-u je rečeno da je potrebna edukacija medicinskog osoblja, iako nije jasno zašto se medicinski kadar nije edukovao za vrijeme opremanja prostora, ako znamo da najbliže ovakve banke postoje i rade u Beogradu i Zagrebu.

Kako smo saznali određen broj medicinskih radnika je prošao edukaciju u Beogradu, a uprkos značaju ove banke humanog mlijeka, o čemu je Mondo ranije pisao, “Mrvice” i dalje nemaju nikakve benefite od njega.

Nastavi čitati

Analize

Pogledajte listu 10 najplaćenijih izvršnih direktora

Nisu svi izvršni direktori u velikim tehnološkim kompanijama – najbolje plaćeni, iako nam možda tako djeluje.

Prema novoj analizi koju je objavio WSJ, izvršni direktori Pinterest-a, Pelotona i Hertz-a zarađuju više od šefa kompanije Apple, Tim Cooka.

WSJ je objavio svoju listu najplaćenijih izvršnih direktora u 2022. godini, koja je zasnovana na podacima C-Suite menadžmenta u kompanija širom Amerike. Analiza podataka uključuje naknade rukovodiocima u skoro 4.000 američkih kompanija kojima se javno trguje.

Njihovo rangiranje odnosi se na plate rukovodilaca, bonuse, pogodnosti i opcije na akcije, između ostalih faktora. Direktori često dobijaju ograničene akcije ili opcije – kao značajan dio svoje naknade, a čija vrijednost može da varira.

Srednja plata za lidere iz indeksne korpe S&P 500 pala je na 14,5 miliona dolara prošle godine, što je pad sa 14,7 miliona dolara u 2021. Poređenja radi, u 2022, prosječan američki radnik zarađivao je oko 56.000 dolara, prema Birou za statistiku rada.

Generalni direktor Blackstonea, Stefan Švarcman, našao se na vrhu liste najplaćenijih lidera sa ukupnim kompenzacionim paketom od $253 miliona.

Sljedeći izvršni direktor na listi, Sundar Pichai iz Alphabeta, “uzeo je” 226 miliona dolara 2022. godine.

Na trećem mjestu je Stefen Šer iz Herca, sa platom od 182 miliona dolara, dok četvrto mesto zauzima Bari Mekarhi iz Pelotona, sa 168 miliona dolara zarađenih.

Mišael Rapino (Live Nation) je na petoj poziciji liste najplaćenijih izvršnih direktora u SAD, sa zaradom od 139 miliona dolara.

Safra Kac zauzima 6. mjesto, ona je CEO u Oracle-u, i godišnje zaradi 138 miliona dolara. Daglas Ingram, iz Sarepta Therapeutics-a je na sedmoj poziciji, sa 125 miliona zarađenih dolara.

Osmo mjesto pripada Bil Readi-u iz Pinteresta, njegova naknada je 123 miliona dolara. Kivi Kamara, CS Disco, našao se na pretposljednjoj poziciji sa 110 miliona dolara, a Tim Kuk je zauzeo tek 10, posljednje mjesto.

On je čelnik kompanije Apple i u 2022. je zaradio 99 miliona dolara.

(Biznis Telegraf)

Nastavi čitati

Analize

Kolika će vam penzija biti ako radite samo pet godina u Njemačkoj?

Ko je pet godina uplaćivao u penzioni fond Njemačke, kasnije će dobiti zakonsku penziju. Ali koliko će iznositi ako ostane s tako malo godina?

Ne dobijaju svi zakonski propisanu penziju.

Samo oni koji su ispunili tzv. period čekanja ili minimalni staž osiguranja dobijaće mjesečne transfere njemačkog penzionog osiguranja u starosti. Za klasičnu starosnu penziju morate imati uplaćenih najmanje pet godina. Ali, šta za visinu vaše penzije znači ispunjavanje samo minimalnog staža osiguranja?

To se ne može generalno reći. Jer kolika će vam penzija biti uveliko zavisi o tome koliko zarađujete. Ne postoji zakonska minimalna penzija. Što su prihodi veći, to su veći doprinosi koje plaćate u zakonsko penziono osiguranje. A oni zauzvrat određuju koliko ćete skupiti penzionih bodova (bodova zarade).

Kako izračunati iznos penzije

Ako u jednoj godini zaradite tačno onoliko koliko prosječno zarađuje njemački radnik, biće vam priznat tačno jedan penzioni bod. Ta će prosječna godišnja bruto plata u 2023. provizorno iznositi 43.142 evra na zapadu i 41.967 evra na istoku države.

Za svaki penzioni bod imate pravo na tzv. vrijednost penzije. To trenutno iznosi 36.02 evra na zapadu i 35.52 evra na istoku (od juna 2023.). Vaš mjesečni iznos penzije nakon pet godina rada izračunava se prema sljedećoj formuli:

Mjesečna bruto penzija = bodovi zarade x faktor pristupa x trenutna vrijednost penzije x faktor vrste penzije

I faktor ulaska i faktor vrste penzije imaju vrijednost “1” ako ne idete u prijevremenu penziju, a penzija je uobičajna starosna penzija.

Pretpostavimo sada da ste pet godina zarađivali prosječan prihod na Zapadu i da ste bili zaposleni u sistemu isplate penzije. Onda ste svojim doprinosima prikupili tačno pet penzionih bodova, prenosi “FenixMagazin”. Trenutna vrijednost penzije rezultirala bi mjesečnom penzijom od 180.10 evra (5 x 1 x 36.02 x 1).

Ako u pet godina rada ne dobijete tačno jedan penzioni bod, vaša će se penzija promijeniti. Pomoću kalkulatora njemačkog penzionog osiguranja možete odrediti kolika će biti vaša penzija – i kada možete otići u penziju.

Inače, mnogi, kada se odluče doći u Njemačku, kažu u polušali upravo to: “Ma da mi je izdržati samo pet godina…”

(Nezavisne novine)

Nastavi čitati
Banjaluka4 dana ago

STANIVUKOVIĆ ISPISUJE ZLATNA SLOVA U ISTORIJI BANJALUKE! Kružni tok i VELIČANSTVENI PARK kod Ekvatora oduševili građane (FOTO, VIDEO)

Uncategorized2 tjedna ago

ĐAJIĆ BEZ SRAMA “DOBAR SAM S KRIMINALCIMA, sve koji se nisu učlanili u SNSD-a ODMAH SMIJENITI jer su zauzeli mjesta članovima partije” (FOTO, VIDEO)

Uncategorized7 dana ago

MAJA DRAGOJEVIĆ “DEMOLIRALA” ĐAJIĆA! “Živite li vi u Hjustonu, pa mi nemamo LIJEKOVA, POSTELJINE, a kod Vas pacijenti SKAČU KROZ PROZORE” (VIDEO)

Uncategorized5 dana ago

KAD MAČKE NEMA MIŠEVI KOLO VODE! Ninković juče VRŠLJAO po kancelarijama GU i uznemiravao radnice, obrušio se i na TRUDNICU!

Banjaluka3 dana ago

ISPOVJEST BANJALUČKE DOMINO DAME! “Naši političari traže da ih DAVIM U WC ŠOLJI, ZAHTJEVI SU BIZARNI, a svi glume porodične ljude”

Banjaluka1 tjedan ago

STANIVUKOVIĆ KOD PORODICE NOVAKOVIĆ! “Ima bližih pa neće da dođu, A TI SI DOŠAO” Emotivan susret o kojem će se pričati (FOTO, VIDEO)

Banjaluka2 dana ago

OBEĆANO ISPUNJENO! Draško Stanivuković na večeri sa porodicom Novaković, ZDRAVICA za početak radova na NOVOM DOMU!

Uncategorized1 tjedan ago

“PUKLA TIKVA” U SNSD PRIJEDOR! Kabić iznio teške optužbe “VRH lokalne partije VRŠI PRITISAK U CILJU MOJE SMJENE, danas ću upoznati DODIKA SA SVIM DEŠAVANJIMA”

Banjaluka6 sati ago

RASPAD BANJALUČKOG SNSD-A! Đajić UDARIO na Antonića, kaže da je “KRTICA”! ANTONIĆ “Đajić LAŽE I NARUČUJE TEKSTOVE” (FOTO)

Politika1 tjedan ago

OŽENI SE VUKAN! Danas izgovorio sudbonosno DA lijepoj Zorani!

Aktuleno