Connect with us

Svijet

Ukrajinska vojska ušla u Herson: Gradom se vijore plavo-žute zastave

Ukrajinske oružane snage stigle do centra grada Hersona nakon što se danas ruska vojska potpuno povukla iz ključnog strateškog grada, navodi se u neslužbenim izvještajima.

U sred informacija da su ranjeni ruski vojnici napušteni ili zarobljeni, jedan ruski vojnik je navodno rekao da je nekim jedinicama rečeno da pobjegnu na bilo koji način.

Na slikama objavljenim na društvenim mrežama iz Hersona u petak ujutru, tvrdi se da ukrajinsku pješadiju dočekuju stanovnici u gradskom okrugu Korabelnji, a u pozadini se vidi gradski pab.

Na društvenim mrežama pojavljuje se sve više fotografija na kojima se vide ljudi kako pozdravljaju ukrajinske trupe u centru Hersona, prenosi “Gardijan”.

Partizani su ranije u petak podigli ukrajinsku zastavu u centru grada dok su vojnici napredovali da ponovo zauzmu grad, usred povlačenja Rusije.

Članovi regionalnog savjeta Hersona izvijestili su o situaciji u gradu, prenio je “Skaj njuz”.

Rekli su stanovnicima da ostanu u kući dok traje potraga za ruskim vojnicima koji se možda kriju u gradu.

Grad je skoro u potpunosti pod kontrolom ukrajinskih oružanih snaga, saopštio je regionalni savjet.

Podsjetimo, Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je ranije danas da su svi ruski vojnici u Hersonskoj oblasti prešli na levu obalu Dnjepra.

Zelenski: “Oslobodili smo 41 naselje”
Ukrajinske snage su oslobodile 41 naselje napredujući na jugu zemlje, izjavio je sinoć predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i dodao da je ubijen određen broj prokijevskih vojnika.

– Danas imamo dobre vijesti sa juga – rekao je on u večernjem video obraćanju, prenio je Rojters.

Zelenski je istakao da iako su Ukrajinci radosni, moraju sada i zauvek zapamtiti šta taj pokret znači – svaki korak ukrajinskih odbrambenih snaga predstavlja živote date za slobodu Ukrajinaca, prenosi Blic.

Svijet

Na izborima glasala i najviša žena na svijetu

Turkinja Rumejsa Gelgi, koja ima Viverov sindrom i ušla je u Giniseovu knjigu rekorda kao najviša žena na svijetu, glasala je danas na drugom krugu izbora za predsjednika u turskom gradu Karabuku.

Službenici izbornog odbora u okrugu Safranbolu odnijeli su pokretnu glasačku kutiju u četvrt Emek, u kuću 26-godišnje Gelgi koja je visoka 2,15 metara.

Gelgi je istakla da je prethodnih godina odlazila glasati na biralište, ali kako je ove godine koristila mobilnu glasačku kutiju, za koju je kazala kako je vrlo korisna.

Izrazila je želju da izbori budu korisni za cijelu državu i sve građane Turske.

Birališta širom Turske otvorena su jutros u osam časova po lokalnom vremenu, čime je počelo glasanje u drugom krugu predsjedničkih izbora u ovoj zemlji.

Više od 64 miliona građana s pravom glasa u drugom krugu bira između aktuelnog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, kandidata Narodnog saveza, i kandidata opozicionog Nacionalnog saveza Kemala Kiličdaroglua.

Nastavi čitati

Svijet

Zaplijenjeno 58 kg kokaina u paketima sa nacističkom zastavom, na vrhu pisalo Hitler

Peruanska policija zaplijenila je 58 kilograma kokaina, upakovanog u pakete na kojima je bila nacistička zastava.

Kokain je bio raspoređen u pedesetak paketa, na čijem vrhu je pisalo Hitler, prenosi AP.

Agencija dodaje da je kokain bio spreman za slanje u Belgiju iz luke na sjeveru zemlje.

Iz policije su naveli da je kokain bio sakriven u transportnom kontejneru koji je prevozio špargle na brodu pod zastavom Liberije koji je ranije bio usidren u ekvadorskoj luci, prenosi BBC.

Vlasti u Peruu procjenjuju da ta zemlja proizvodi oko 90 tona droge godišnje i da većina odlazi u Evropu morskim putem, ali i malim avionima koji prevoze kokain u Boliviju, na putu do atlantskih luka.

Peru je drugi najveći proizvođač lista koke na svijetu i drugi po veličini proizvođač kokaina.

 

Nastavi čitati

Svijet

Vladin službenik ispumpao jezero kako bi pronašao svoj telefon

– Vladin zvaničnik u Indiji suspendovan je nakon što je naredio da se ispumpa voda iz vještačkog jezera kako bi pronašao svoj telefon.

Kako prenosi BBC, bilo je potrebno tri dana da se ispumpaju milioni litara vode kako bi se pronašao telefon koji je inspektor za hranu Radžeš Višvas ispustio dok je pravio selfi na brani jezera.

Kada je pronađen, telefon je bio previše natopljen vodom da bi mogao da radi.

Višvas je u nedjelju ispustio svoj Samsung telefon vrijedan oko 1.200 dolara (100.000 rupija), u jezero Kerkata, u centralnoj indijskoj državi Čatisgar.

On je je tvrdio da telefon sadrži osjetljive vladine podatke i da se mora pronaći.

Nakon što lokalni ronioci nisu uspjeli da nađu telefon, Višvas je o svom trošku dopremio dizel-pumpu, rekavši da je dobio usmenu dozvolu od nadređenih da ispusti “nešto vode u obližnji kanal”.

On je tvrdio da mu je rečeno da bi to “u stvari koristilo farmerima kojima nedostaje vode”.

Čitava akcija je prekinuta kada je drugi zvaničnik, iz odjeljenja za vodoprivredu, poslije prijave stigao na lice mjesta.

“Višvas je suspendovan do istrage. Voda je neopһodan resurs i ne može se trošiti na ovaj način”, rekla je Prijanka Šukla, zvaničnik okruga Kanker.

Nastavi čitati

Aktuleno