Connect with us

Svijet

Velika Britanija pozvala na prijem tzv. Kosova u Savjet Evrope

Predstavnik Velike Britanije u Savjetu Evrope Džon Hauel, izjavio je na parlamentarnoj sjednici ove organizacije da se Prištini mora dozvoliti da krene dalje sa članstvom u Savjetu Evrope.

U debati održanoj u sredu na inicijativu Velike Britanije, u sjedištu Savjeta Evrope u Strazburu, Hauel je zatražio da se “pitanje članstva odvoji od napretka u dijalogu Kosova sa Srbijom”.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Albanija, Sjeverna Makedonija i Hrvatska podržale su na sjednici članstvo takozvanog Kosova u Savjetu Evrope, dok je Srbija pozvala članice da se odbije zahtjev.

Predstavnik Grčke Jorgos Katrugalos rekao je da Zapadni Balkan “i dalje ima potencijala da bukne”.

On je izrazio uvjerenje da bi njemačko-francuski plan za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine mogao biti jedno od rješenja za postizanje kompromisa.

“Očigledno je da je jedino moguće rješenje kroz dijalog, međusobno poštovanje, i kompromis kao što su pokazale Grčka i Sjeverna Makedonija u slučaju Prespanskog sporazuma”, istakao je Katrugalos.

Predstavnik Albanije Luljzim Baša je rekao da je “nezavisnost Kosova nepovratan proces”.

“Čim pre ovu realnost prihvate svi, uključujući Srbiju, biće bolje, prije svega i najvažnije za građane Kosova, kako za kosovske Srbe, tako i za Albance”, rekao je Baša.

Predstavnici delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope apelovali su u srijedu na parlamentarce SE da ne prime Prištinu u to tijelo, navodeći da bi to značilo i prejudiciranje pregovaračkog procesa i ishoda kao i rušenje međunarodnog prava.

Priština je zahtjev za članstvo predalo u maju 2022. godine, a Srbija je 3. novembra uspela da pitanje članstva takozvanog Kosova u Savjetu Evrope odloži na neko vrijeme.

Svijet

IZRAEL OBJAVIO “cijenu koju Iran mora da plati”

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela saopštilo je danas da Iran “mora da plati cijenu za svoju agresiju” kroz sankcije i da Izrael ima pravo na samoodbranu.

Prve mjere Izraela biće proglašavanje Iranske revolucionarne garde za terorističku organizaciju i novi paket sankcija koje će ciljati Teheranov program za balističke rakete, prenosi Tajms of Izrael.

“Ovaj napad dokazuje ono što Izrael govori godinama: Iran je iza terorističkih napada u regionu i takođe je najveća prijetnja regionalnoj stabilnosti i svjetskom poretku”, piše u saopštenju ministarstva.

Dodaje se da su militantne grupe Huti i Hezbolah pomogle iranski napad i da Izrael “kao i svaka druga država ima pravo da se brani”.

“Izrael se uspješno odbranio od iranske agresije i nastaviće da to radi u budućnosti”, piše u saopštenju, prenosi Tanjug.

Iran je tokom noći izvršio napad na Izrael kao odmazdu zbog napada 1. aprila na iranski konzulat u Damasku za koji krive Izrael.

Teheran je danas upozorio da će ponovo izvesti snažniji napad ukoliko Izrael ili SAD uzvrate na sinoćnji napad.

Nastavi čitati

Svijet

Netanjahu nakon razgovora s Bajdenom odustao od UZVRATNOG NAPADA NA IRAN

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu odustao je od uzvratnog napada na Iran nakon razgovora sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom, objavio je Njujork tajms.

List navodi da je Bajden u telefonskom razgovoru odvratio Netanjahua da odobri trenutni uzvratni udar na Iran nakon što je Teheran sinoć lansirao oko 300 dronova i projektila na Izrael.

Kako se navodi, nekoliko članova izraelskog ratnog kabineta bilo je za pokretanje uzvratnog napada na Iran, ali se od toga odustalo jer u iranskim napadima nije pričinjena ozbiljna šteta, kao i zbog razgovora Netanijahua sa Bajdenom, prenio je Tajms of Izrael.

Bajden je saopštio danas, nakon sastanka sa timom za nacionalnu bezbjednost, da je posvećenost SAD bezbjednosti Izraela “čelična”.

Bajden je prekinuo svoje putovanje za vikend u američkoj državi Delaver kako bi razgovarao o događajima na Bliskom istoku, prenosi Džeruzalem post.

Iran je sinoć lansirao više stotina dronova i krstarećih raketa ka Izraelu u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku 1. aprila u kojem su poginuli komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu Mohamed Reza Zahedi i njegov zamjenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji.

Nastavi čitati

Svijet

DŽON KIRBI: Širi rat Izraela i Irana može da se izbjegne

Portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi izjavio je danas da širi rat Izraela i Irana može da se izbjegne.

Govoreći o sinoćnom napadu Irana na Izrael, Kirbi je komentarisao mogućnost šireg rata te dvije zemlje i izjavio da “SAD ne vjeruju da je neizbježan, niti da mora da bude”, prenosi Gardijan.

On je naveo da je izraelski premijer Benjamin Netanijahu “veoma zahvalan na podršci koju je predsjednik Bajden dao Izraelu”.

Bajden je ranije upozorio Netanijahua da SAD neće učestvovati u uzvraćanju udarca na teritoriji Irana, prenosi Tanjug.

Teheran je danas upozorio da će ponovo izvesti snažniji napad ukoliko Izrael ili SAD uzvrate na sinoćnji iranski napad na Izrael tokom kojeg je lansirano više od 300 dronova i projektila.

Iran je tokom noći izvršio napad na Izrael kao odmazdu zbog napada 1. aprila na iranski konzulat u Damasku za koji krive Izrael.

Nastavi čitati

Aktuelno