Connect with us

Društvo

VRIJEME POLUDJELO! Hoće li nam april donijeti snijeg?

U današnjem svijetu, gdje globalni ekološki procesi sve više postaju dio naše svakodnevice, pojava neobičnih meteoroloških fenomena može imati značajan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Nedavno, Evropu je zatekla neočekivana vijest o dolasku masivne količine pijeska iz Sahare, procijenjene na čak 180.000 tona. Ova pojava donosi sa sobom ne samo estetske promjene, već i potencijalne posljedice po kvalitet vazduha i zdravlje stanovništva. Kako će ova situacija uticati na Srbiju, u emisiji “Uranak” saznajemo od meteorologa Nedeljka Todorovića.

“To je redovna pojava. Samo je neko objavio tu cifru. Zavisi od cirkulacije evropskog kontinenta, položaja anticiklona u oblasti visokog i niskog pritiska. Sada ćemo da se usredsredimo na oblast niskog pritiska. Kada se ta oblast nađe negdje na zapadu Evrope, premiješta se prema zapadu sredozemlja, kao što su Španija i Italija, onda se prema Balkanskom poluostrvu uspostavlja snažno jugozapadno strujanje. Pošto je ciklon blizu Afrike, on pokupi pijesak iz Afrike i prenese ga na evropski kontinent, a ovi južni dijelovi kontinenta su prvi na udaru, kao što su oblast sredozemlja i Balkan. Taj pijesak se transportuje preko našeg područja, čak i sjevernije, ponekad ide čak do Skandinavije. Onda, u sklopu tog ciklona, kako se on premiješta, prolazi atmosferski hladni front. Neposredno poslije kiše koja prati taj hladni front, ona ispira sve čestice prašine iz atmosfere, i tada se na satelitskim snimcima vidi da u pozadini, nakon prolaska tog atmosferskog fronta, nema više prašine. Ta prašina može da se detektuje na osnovu satelitskih snimaka, ne samo na osnovu mjerenja prizemnih sadržaja, nego i na satelitskim snimcima, tako da se lijepo vidi premiještanje tih oblasti sa saharskim pijeskom”, kaže meteorolog i dodaje:

“Cikloni imaju razmjere 1000 km. Ako se taj ciklon nađe u zapadnom Sredozemlju, on zahvata i dio sjeverne Afrike, pa je normalno da vjetar nosi tu masu. Podigne on i pesak, a ovo je prašina što stiže kod nas. Ipak, ta krupnija zrna zbog svoje težine padnu ranije, dok kod nas dolaze sitnije čestice”.

Todorović dodaje da je struktura saharskog pijeska uglavnom ista.

“Struktura saharskog pijeska je približno ista u sjevernoj Africi, mada postoje neke nijanse. Često sam posmatrao strukturu tih čestica, pri čemu preovlađuju silicijum i gvožđe, pa čak i aluminijum, zajedno s drugim hemijskim elementima koji su karakteristični za tlo u sjevernoj Africi”, dodao je on.

Srbija pod uticajem saharskog pijeska
“Negdje do 7. ili 8. aprila u našem regionu nema pojave saharskog pijeska, osjetiće se u subotu i nedjelju blago južno strujanje, biće slično toplo kao i ovih prethodnih dana. Negdje oko 9. 10. i 11. aprila kada se ciklon približi nama, ali nije ubjedljivo da će da bude izražen kao ovaj što je bio prije dva ili tri dana, taj jezičak tog saharskog pijeska će biti iznad našeg područja, ali daleko slabije nego što je bilo”, rekao je Todorović i dodao da ove godine neće biti snijega u aprilu.

“Jutros je u kotlinama bilo mraza, bio je minus. U Sjenici je bilo -5 stepeni, ali u Beogradu neće biti snijega”, zaključio je Nedeljko Todorović u emisiji “Uranak” na televiziji K1.

Društvo

EVO KAO SU ZAPOSLENI U INSTITUCIJAMA SRPSKE pokvarili prosječnu ocjenu! Ni truda ni zalaganja

Službenici i namještenici u Republici Srpskoj blago su nazadovali u radu i zalaganju ako je suditi prema ocjenama njihovih šefova, a samo jedan radnik u 45 republičkih institucija dobio je jedinicu.

Navedeno je to u izvještaju o sprovedenom ocjenjivanju državnih službenika i namještenika zaposlenih u republičkim organima uprave Republike Srpske za prvo polugodište 2023. koji je objavila Agencija za državnu upravu. Šefovi su ocjenjivali rad i zalaganje 5.337 radnika u 45 republičkih institucija.

– Prosječna ocjena u radu službenika i namještenika iznosi 3,57. Taj prosjek bilježi blagi pad u odnosu na godinu ranije, kada je prosječna ocjena iznosila 3,80 – stoji u izvještaju.

Ocjenu “ne zadovoljava” dobio je svega jedan zaposleni od ukupnog broja ocijenjenih, a riječ je o radniku Ministarstva porodice, omladine i sporta.

Kod imena 85 službenika i namještenika upisana je ocjena “zadovoljava”.

– Najviše radnika, i to njih 2.729, dobilo je ocjenu “ističe se”, dok je nešto manje zaposlenih, tačnije njih 2.522 dobilo najveću ocjenu, odnosno kraj njihovih imena upisano je da se “naročito ističu” – navodi se u izvještaju Agencije za državnu upravu RS.

U istom izvještaju stoji i da je u prvom polugodištu prošle godine u višu kategoriju radnog mjesta napredovalo pet zaposlenih.

– Sporno je da li upisane ocjene pokazuju pravo stanje efikasnosti u javnoj upravi, ali je jasno da tako rad službenika i namještenika vide njihovi pretpostavljeni. Vjerovatno pojedini upisuju i veće ocjene da se ne bi zamjerali radnicima. Sve je to relativno – kazao je “Glasu Srpske” vršilac dužnosti direktora Agencije za državnu upravu Aleksandar Radeta.

* ne zadovoljava – 1

* zadovoljava – 85

* ističe se – 2.729

* naročito se ističe – 2.522

Ako dođe do usvajanja novog zakona o državnim službenicima, naglašava Radeta, ocjenjivanje službenika i namještenika biće mnogo realnije.

– Radna grupa je završila taj zakon, odnosno napisala ga onako kako misli da treba. Ne znam da li će se on uskoro naći na dnevnom redu Vlade. Potrebno je obezbijediti i sredstva za sprovođenje svih predloženih rješenja. Nadležni će procijeniti kada je najbolji trenutak za donošenje novog zakona o državnim službenicima – poručio je Radeta.

Naglasio je da, ako uporedimo našu upravu sa administracijama u Evropi, onda ona i nije tako loša.

– Narod misli da je uprava lošija nego što jeste. Mnogi misle da je javna uprava i ono što nije, jer iznose razne primjedbe koje u principu nemaju nikakve veze sa ovim službenicima i namještenicima koje ocjenjuju njihovi pretpostavljeni. Primjedbe građana se obično odnose na rad zaposlenih u lokalnim zajednicama ili javnim ustanovama – naveo je Radeta.

Kada je riječ o zaposlenom koji je ocijenjen ocjenom “ne zadovoljava”, Radeta navodi da taj radnik može da snosi određene sankcije, kao što je smanjenje plate u određenom procentu nekoliko mjeseci.

– Ako taj radnik dobije drugu negativnu ocjenu zaredom, može ostati bez posla – zaključio je Radeta.

Motivacija

U Agenciji za državnu upravu RS navode da je svrha ocjenjivanja zaposlenih u republičkim organima uprave motivisanje službenika, odnosno namještenika da konstantno unapređuju svoja znanja i iskustva.

– Istovremeno, ocjenjivanje stvara preduslov za poboljšanje i unapređenje rada republičke uprave u cjelini – navode u Agenciji za državnu upravu.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Oblačno i znatno hladnije, snijeg u brdsko-planinskim predjelima

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) se očekuje oblačno i znatno hladnije vrijeme sa kišom, dok će u brdsko-planinskim predjelima padati susnježica i snijeg, uz formiranje manjeg snježnog pokrivača.

Na jugu će biti toplije, uz jaču kišu i pljuskove, dok će krajem dana padavine oslabiti, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vjetar će biti slab do umjeren, sjeverni, a na planinama na zapadu ponegdje jak.

Minimalna temperatura vazduha iznosiće od jedan do šest, na jugu do 12, a u višim predjelima od minus jedan, dok će maksimalna biti od pet do 11, na jugu do 17 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

DANAS NAGLA PROMJENA! Prije podne ljeto, a popodne ZIMA!

Hidrometeorološki zavod objavio je narandžasto upozorenje za veći dio Bosne i Hercegovine.

Meteorološka pojava za koju se izdaje upozorenje je pojačan vjetar. U većem dijelu Bosne i Hercegovine danas izgledni su udari vjetra od 60 do 80 km/h.

“Preporuke, mjere, prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji: Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući. Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama!”, saopćeno je iz FHMZ-a.
Jutro sunčano uz malu do umjerenu oblačnost, uz postepeno naoblačenje sa sjeverozapada. Poslije podne lokalni pljuskovi se očekuju u sjevernim i sjeverozapadnim područjima Bosne, a tokom noći kiša i lokalni pljuskovi širom zemlje. Na planinama kiša će prelazit u susnježicu. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni, na momente i pojačan. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, a dnevna od 20 do 26, na sjeveru Bosne do 28 stepeni.

Nastavi čitati

Aktuelno