Connect with us

Politika

“VUKANOVIĆ nije privukao apstinente, nego UZEO DIO GLASOVA OPOZICIJI” Smišljeno ili ne?

“Koliko god su u lošem stanju SDS i PDP, ipak je riječ o organizovanim strankama, sa infrastrukturom, bez čije podrške Vukanović ne može prebaciti više od četiri mandata,”

Iako je u predizbornu kampanju ušao obećavajući treći, jasno je da se Demokratski narodni savez vraća na prvi put. Time politička mreža puteva ostaje i dalje sa dva kraka: jedan je onaj koji pripada SNSD-u i koalicionim partnerima, a po drugom se sporo i lijeno vuku SDS i PDP. Pitanje je da li u takvim uslovima ima mjesta za treći put, kao što je pitanje da li taj treći put pripada Nebojši Vukanoviću i njegovom Pokretu za pravdu i red.

Komunikolog Mladen Bubonjić za Moju Hercegovinu kaže da Vukanović nije automatski svrstan u „treći put“ nakon što je zaratio i sa vladajućima i sa opozicijom. Za kretanje tim putem potrebna je, kaže Bubonjić, programska, ideološka i uopšte razlika u političkom sistemu vrijednosti, što Vukanović definitivno nema.

– To što istupa protiv vlasti, kriminala i korupcije ne znači da pripada ‘trećem putu’. ‘Treći put’, u kontekstu ‘srpske političke misli’ u datom trenutku, bio bi svojevrsni liberalno-libertarijanski politički koncept koji se možda, negdje na političkoj margini i nalazi, ali uzevši u obzir postojeće političke opcije, pogotovo one koje su prešle cenzus, „trećeg puta“ nema ni u naznakama – ističe Bubonjić.

Vukanović, dodaje on, svakako treba da „gura“ svoju političku priču. Međutim, bez jake stranačke infrastrukture i baze, kao i podrške političkih istomišljenika, prije svega na stranačkoj osnovi, teško da može ostvariti neki veći uspjeh.

– Kada bi se u potpunosti odvojio od opozicije, doživio bi sudbinu nebrojenih političkih idealista, što je svakako ‘dvosjekli mač’. S jedne strane, težite idealima koji se, doduše, u izvjesnoj mjeri uklapaju u utopističke stereotipe, a s druge, kako bi ostvarili uspjeh ne možete se u potpunosti distancirati od opozicione baze. Uglavnom, Vukanović jeste jedinstven, ali ideološki i politički ne u dovoljnoj mjeri da bi bio ‘treći put’” – smatra Bubonjić.

Kovačević: Problem je nedostatak infrastrukture

Novinar Vladimir Kovačević smatra da se Vukanović iskristalisao kao vođa opozicije u Republici Srpskoj i nakon posljednjih izbora vođstvo opozicije se ne može zamisliti bez njega. A može se, kaže on, zamisliti bez mnogih koji su do sada glumili opoziciju.

– On zapravo jeste nekakav treći put i šteta je što u stranačku priču nije ušao zajedno sa još nekim mladim iskrenim opozicionarima. Njegov problem je nedostatak infrastrukture i novca. Prednost, ali i mana mu je to što je tvrd u stavovima i odbija kompromis po nekim pitanjima ukoliko se ne slaže sa njima. To jeste pozitivna ljudska osobina, ali u politici se nekad mora pristajati na ustupke – tvrdi Kovačević.

Stanojević: Napravo je rezultat za sebe, ništa nije doni novo opoziciji

Novinar Aleksandar Stojanović kaže kako je Vukanović definitivno pokazao da sam može da napraviti rezultat, ali pitanje je, dodaje on, da li je to pametno i da li to građanima donosi nešto novo.

– Napravio je dobar rezultat, ali za sebe, nije donio ništa novo za opoziciju. Oni i dalje imaju isti broj poslanika i vidljivo je da je on uzeo birače opozicije. U tom smislu, ne možemo govoriti o ‘trećem putu’ na političkoj sceni uopšte, nego o ‘drugom putu’ u opoziciji. Generalno pripada opozicionom bloku, ali onom radikalnijem krilu – kazao je Stojanović.

Iako je, dodaje on, beskompromisna borba nekada dobra, Vukanovićeva ponekad često liči na boljševizam. On smatra da je potrebno više takta, više razuma, jer samo na taj način će Vukanović privući i apstinente i neke nove birače. Sada dobija podršku samo onih koji već godinama glasaju protiv vlasti i ne donosi neku novu energiju.

– Koliko god su u lošem stanju SDS i PDP, ipak je riječ o organizovanim strankama, sa infrastrukturom, bez čije podrške Vukanović ne može prebaciti više od četiri mandata. A s četiri mandata ne mogu se napraviti promjene, niti biti važan faktor vlasti. Može kod nas i to, imali smo primjera da ju je neko formirao i sa manje poslanika, ali valjda smo naučili da to nikako nije dobro i vidimo dokle nas to vodi – rekao je Stojanović.

Jokić: Vukanov pokret je drugi put

Advokat Aleksandar Jokić kaže da je Vukanovićev pokret – drugi put. Ako dobro pogledamo, on je jedina organizovana opozicija. Ostali su, tvrdi Jokić, ili u sopstvenim brigama ili u sumnjivim simbiozama. Jedina jasna alternativa trenutnoj vlasti je Vukanović. Zato je, prema njegovom mišljenju, Vukanović trenutno drugi put, odnosno prva alternativa.

– Trebalo je da se odmakne od SDS-a i PDP-a, ali kad on to nije uradio, odmakli su se SDS i PDP od njega, jer niko neće više da bude opozicija osim njega. Opozicija se mora skroz raspasti da bi se izgradila zdrava alternativa i da bismo mogli da gradimo drugi i treći put. Trenutna opozicija je politički impotentna i ne treba nikome osim sopstvenim kadrovima željnim fotelja – ističe Jokić.

Na putu naroda
Sam Vukanović kaže da on i njegov Pokret ostaju na putu naroda. On kaže da će i dalje insistirati na životnim temama i da će da ga prije svega zanimati životni problemi građana Srpske. Djelovao je, dodaje, autonomno, a tako će raditi i dalje.

Bio sam u klubu SDS-a, ali nisam bio poslanik SDS-a. Djelovao sam samostalno. Ostajao sam sam na posebnim sjednicama kada je kompletna opozicija izlazila. Ne možemo sami pobijediti režim. Izašli smo u susret SDS-u i PDP-u koji su nametnuli kandidate bez kompletnih konsultacija. Mogli smo da ih podržimo ili ne. Nisam imao mogućnost izbora. Nadam se da će naša saradnja u budućnosti biti korektnija – kazao je Vukanović.

Politika

Petrović najavio kampovanje pred Vladom ako ne bude raspuštena Skupština grada

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović u Vladu Srpske predao je inicijativu za raspuštanje Skupštine grada Bijeljina nakon neuspjelog referenduma za njegov opoziv.

Petrović je inicijativu, koja je izgubila na sva 183 biračka mnjesta, nazvao kaolicijom “Pokradimo Bijeljinu”.

– Danas smo po obećanju došli u Vladu Republike Srpske, da podsjetimo ministarstva na neke projekte koje je grad Bijeljina predavao u protekle dvije i po godine, jer su neki zvaničnici govorili da oni ne znaju šta treba Bijeljini i da im se niko ne obraća – istakao je dr Ljubiša Petrović.

Kaže da je ukupna vrijednost predviđenih projekata, koje su ranije uputili Vladi Republike Srpske, bila više od 40 miliona KM.

– Smatramo da preko 114 hiljada građana grada Bijeljina zaslužuju i više od tih 40 miliona KM. Samo jedan ATP turnir u Banjaluci koštao je preko 50 miliona KM. Postavljamo pitanje da li je važniji jedan ATP turnir koji košta preko 50 miliona KM ili 40 miliona KM projekata za preko 114 hiljada građana grada Bijeljine – upitao je Petrović.

Nastavi čitati

Politika

Nele Karajlić meta napada: Odbio da optuži vlast za zločin u školi na Vračaru VIDEO

Beograd – Nenad Janković, poznatiji kao dr Nele Karajlić, meta je napada zbog izjave da ga neko teško može uvjeriti da je tragedija u Beogradu povezana sa vlašću.
Naime, Nele je rekao da mu ono što se dogodilo u školi “Vladislav Ribnikar” više liči na film “Terminator”.”Sarajevska nemoralna hulja, sa adresom u Beogradu, Nele Karajlić, danas je u emisiji “NU 2” na HRT-u, oslobodio “Vučićevu vlast” i “rijaliti programe”, od bilo kakve odgovornosti za stravične zločine u Srbiji , okrivivši “Terminatora” i “Holivud”… Za kraj je raspisao i izbore”, poručio je jedan tviteraš, prenose Novosti.

 

GLAS SRPSKE

Nastavi čitati

Politika

Višković zatražio da se riješi problem zdravstvenog osiguranja građana u Srpskoj

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković zatražio je od resornog ministarstva da u saradnji sa Fondom zdravstva omoguće da građani Republike Srpske koji su ostali bez zdravstvenog osiguranja poslije ukidanja vanredne situacije u Srpskoj, mogu koristiti prava iz oblasti zdravstvene zaštite na prelazni period do 60 dana.

Šezdeset dana je predviđeno, kako bi u tom roku mogli da se usklade sa obavezama koje nalaze zakon o zdravstvenoj zaštiti.

Nezavisne

Nastavi čitati

Aktuleno