Connect with us

Društvo

INSPEKTORI obaraju cijene mlijeka, PALE I PRVE KAZNE

Prvi rezultati češljanja poslovnih knjiga mljekara u Srpskoj pokazuju znatna kršenja propisane marže, zbog čega su pojedini već kažnjeni i upozoreni da u zadatom roku snize cijene mlijeka i mliječnih proizvoda.

Glavni tržišni inspektor Radivoje Gavrić rekao je “Glasu Srpske” da su inspektori završili češljanje knjiga u jednoj mljekari.

– U “Mlijekoproduktu” iz Kozarske Dubice utvrđeno je niz nepravilnosti. Zbog svega su im inspektori izdali prekršajne naloge od 15.000 maraka i naredili im da usklade cijene u određenom roku – rekao je Gavrić.

Na pitanje za koliko je prekoračena marža, Gavrić nije mogao precizirati koji je to iznos te je naveo da su prekoračenja zabilježena kako kod mlijeka tako i mliječnih proizvoda.

– Prekoračenja marže postoje i ona će se uskladiti na osnovu naredbe inspektora. Nakon što sve bude urađeno po propisima, cijene mlijeka i mliječnih proizvoda “Mlijekoprodukta” u prodavnicama biće niže i do 30 feninga, odnosno proizvodi će pojeftiniti za onoliko koliko je bilo prekoračenje marže – kazao je Gavrić.

Naglasio je da je u toku kontrola mljekare “Pađeni” u Hercegovini te “Dule” u Semberiji.

– Češljanje knjiga tih mljekara biće završeno do kraja sedmice – naveo je Gavrić.

Naglasio je da su inspektori po nalogu aktuelnog premijera RS Radovana Viškovića nastavili i kontrole formiranja cijena osnovnih životnih namirnica po tržnim centrima te goriva na benzinskim pumpama u Srpskoj.

– Kontrole traju. Stalno smo na terenu. U novembru smo benzinske pumpe zbog propusta pri formiranju cijena goriva kaznili sa 120.000 maraka – podvukao je Gavrić.

Pojasnio je da pojedini tržni centri i pumpe uprkos kažnjavanju nastavljaju da ističu više cijene osnovnih životnih namirnica i goriva te da će zbog svega biti primorani, ako ti poslovni subjekti nastave sa takvim ponašanjem, da primijene krajnju mjeru, a to je katanac na njihovim vratima.

– Ako neko više puta ponovi jednu te istu nepravilnost i uporno krši propise pri formiranju cijena više puta, mi ćemo ga zatvoriti. Prema zakonu imamo pravo na to – zaključio je Gavrić.

Nelogičnosti

Radivoje Gavrić ranije je rekao da ima mnogo nelogičnosti u mljekarama te da će na osnovu njihovih veleprodajnih cijena ustanoviti da li poštuju propise.

– Nelogično je i da otkupe litar mlijeka po 0,50 ili 0,60 maraka, a na kraju litar izađe 2,50 maraka. Vidjećemo kako oni kalkulišu – naveo je Gavrić.

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Ponovo kao prethodnih dana, UJUTRU LJETO, POPODNE JESEN

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH se očekuje nestabilno, ali toplo vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Ujutro i prije podne u većini predjela biće pretežno sunčano uz malu oblačnost. U Semberiji će biti umjerena oblačnost, gdje je ponegdje moguća i slaba kiša, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Tokom dana doći će do postepenog naoblačenja, koje će u većini predjela usloviti kišu i lokalne pljuskove sa grmljavinom. Mjestimično su moguće lokalne nepogode sa jakim udarima vjetra, prije svega na sjeveru i istoku. U Hercegovini će ostati suvo i pretežno sunčano uz dnevni razvoj oblačnosti.

Duvaće slab do umjeren i promjenljiv vjetar.

Jutarnja temperatura vazduha od osam do 15, u višim predjelima od pet stepeni, a najviša dnevna od 23 do 28, u višim predjelima od 17 stepeni Celzijusovih.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, danas je na sjeveroistoku bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa kišom, a u ostalim krajevima sunčano uz umjeren porast oblačnosti, praćen lokalnim pljuskovima.

Nastavi čitati

Društvo

NJEMAČKA DONIRALA 1,2 miliona evra Oružanim snagama BiH

U Sarajevu je potpisan tehnički sporazum na osnovu kojeg njemačka Vlada dodjeljuje finansijsku pomoć od 1,2 miliona evra za infrastrukturne radove u četiri kasarne Oružanih snaga BiH.

Sporazum su potpisali sekretar Ministarstva odbrane u Savjetu ministara Muhamed Smajić i vojni ataše Njemačke u BiH Franc Jozef Nolte.

Novac će biti utrošen za grijanje u kasarnama “Kozara” u Banjaluci i “Mato Lučić Maturica” u Kiseljaku, za renoviranje objekata u kasarni “Vojvoda Radomir Putnik” u Doboju i rekonstrukciju u kasarni “Butila” u Sarajevu, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Smajić je zahvalio za pomoć i istakao da se potpisivanjem sporazuma o realizaciji infrastrukturnih projekata potvrđuje partnerstvo dvije zemlje.

Nolte je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma koji obuhvata projekte na teritoriji cijele BiH, te pohvalio rad Tima za izradu infrastrukturnih projekata Ministarstva odbrane koji je dao veliki doprinos realizaciji projekata.

On je rekao da je vrijednost sporazuma 1,2 miliona evra, a da je ukupna vrijednost donacije do sada 6,5 miliona evra, te najavio da ovo nije posljednji sporazum ove godine i da će ih u narednom periodu biti još.

Nastavi čitati

Društvo

I TO SMO DOČEKALI! Rajko Dukić prodao “Boksit”

Fočanski „Pavgord“ kupio je danas za još 3,5 miliona KM oko 36 odsto akcija kompanije „Boksit“, čime je postao većinski vlasnik ove firme, potvrdio je za Capital vlasnik „Pavgorda“ Gordan Pavlović.

„Pavgord je prošle sedmice“ za oko 3,3 miliona kupio oko trećinu akcija ove kompanije i najavio dalju kupovinu.

„Brokeri imaju otvoren naš stalni nalog za kupovinu akcija „Boksita“ i danas su kupili akcije „Mileksa“ i povezanih lica“, rekao Pavlović.

Nastavi čitati

Aktuelno