Connect with us

Svijet

Šmit na udaru njemačke satirične emisije “Gdje on nešto odlučuje, tu trava više ne raste” (VIDEO)

Državni kanal u Njemačkoj sinoć je svoju satiričnu emisiju skoro u potpunosti posvetio Kristijanu Šmitu, visokom predstavniku u BiH, čiji mandat Republika Srpska ne priznaje, a predstavljajući ga kao super heroja “koji u Bosni i Hercegovini podržava srpske i hrvatske nacionaliste”.

Započinjući temu, voditelj Jan Bemerman izvadio je veliku posudu sa kinder jajima, sličnu onoj koja je korištena za žrijebanje za dodjelu mandata iz Kantona Sarajevo i Kantona 10 u Dom naroda Federacije BiH nakon izbora.

– O čemu se radi danas u ZDF Magazin Rojal? Pustit ćemo da to danas lutrija odredi – rekao je Bemerman, a zatim izvukao kutijicu kinder jajeta iz posude i iz nje ceduljicu.

– Kristijan Šmit – pročitao je nakon toga Bemerman.

Bemerman se prvo osvrnuo na Šmitov rad u Njemačkoj, navodeći da je bio nekada državni sekretar u ministarstvu odbrane, te ministar poljoprivrede.

Uslijedio je klip u kojem se Šmit predstavlja kao osoba koja se zalaže za vrijednosti kao što su “disciplina, marljivost, ideje”.

Te tvrdnje je Bemerman podcrtao prikazujući video u kojem je Šmit u BiH izgubio kontrolu i vikao na novinarku N1 Adisu Imamović.

Bemerman je podsjetio da je Šmit u vrijeme kada je bio ministar poljoprivrede u Evropskoj uniji, bez konsultacije sa vladom Njemačke, podržao upotrebu glifosata, komponenta herbicida za koju postoje sumnje da bi mogao biti kancerogen.

– Gdje Šmit nešto odlučuje, tu trava više ne raste! – zaključio je voditelj.

Zatim je podsjetio da je Šmit u vrijeme kada je bio državni sekretar prisustvovao svečanosti koja je organizovana u čast vojnika Trećeg rajha od kojih su neki počinili ratne zločine.

– Čovjek iz CSU očito nema problema sa održavanjem ovakve tradicije, naprotiv. Šmit čak želi rehabilitovati jednog nacističkog heroja avijacije – navedeno je u segmentu koji je pušten u emisiji.

Radilo se o Verneru Moldersu, pilotu njemačke iz Drugog svjetskog rata.

Šmit ga je branio, navodeći da Molders “nije imao smeđe mrlje” na sebi.

– Nije imao smeđe mrlje, samo je imao smeđu uniformu – navodi Bemerman, te prikazuje sliku Moldersa kako se rukuje sa Adolfom Hitlerom.

Bemerman tvrdi da supruga Šmita privatno voli “pričati ljudima o tome kako je njen Kristijan poslan od Boga da spasi jednu zemlju, Bosnu i Hercegovinu”.

– Ljubitelji Velike Hrvatske i Velike Srbije bi radije da od Bosne prave malu Bosnu, Božiji predstavnik u Sarajevu, Kristijan Šmit, mora sad da se pobrine za mir – kaže Bemerman, te vadi igračku, lutkicu po liku Šmita.

Zatim, slijedi satirična reklama za figuricu koji ima specijalnu moć – Bonska ovlaštenja.

Bemerman se zatim osvrnuo na obilježavanje 9. januara u BiH, navodeći da je “srbijanski predsjednik poslao svog sina” da prisustvuje svečanosti.

– Ali nema razloga za brigu, teška je politička situacija, na potezu je: Kristijan Šmit – govori Bemerman.

– Kako je reagovao na ovo? Napisao je ljutito pismo svim ambasadama u BiH – navodi on, te citira to pismo u kojem se žali što su mediji identifikovali Danila Vučića na skupu.

– Kristijan Šmit, ima svoje prioritete: prvo zaštititi sina predsjednika Srbije od slobode medija, a onda tek mir u BiH – zaključio je Bemerman.

Voditelj je zatim nasuo čašicu “glifosata”, te satirično nazdravio “u ime prijateljstva sa srpskim nacionalistima, u ime prijateljstva sa hrvatskim nacionalistima”.

U nastavku se osvrnuo na odnos Šmita i Dragana Čovića, predsjednika HDZ u BiH.

Naredna tema koje se dotakao Bemerman su masovni protesti u Sarajevu i izmjene izbornog zakona koje je nametnuo Šmit.

Objašnjava da je Šmit želio “da izmijeni prilično loš izborni zakon”.

– I uspio je, napravio ga je još gorim – tvrdi on, te pušta klip Šmita kako galami na novinarku kada ga je pitala za to.

– Kristijan Šmit je jednostavno na dan izbora promjenio izborni sistem – zaključio je voditelj.

– Zahvaljujući Kristijanu Šmitu sada je glas Hrvata četiri puta vrijedan koliko glas Bošnjaka, a glas jednog Srbina koliko glas 10 Bošnjaka – dodao je.

Emisija je već prouzrokovala reakcije u Njemačkoj, piše N1.

Kristijan Šmit konačno dobija kritike u Njemačkoj koje zaslužuje zbog svoje destruktivne uloge u Bosni i Hercegovini – napisala je analitičarka Suzana Starikov na Tviteru.

– Šmit je prouzrokovao dovoljno štete u Bosni i Hercegovini, mora se konačno vratiti u Bavarsku – dodala je ona.

Svijet

IZMJENE ZAKONA U DANSKOJ! Dozvoljen abortus do 18. nedjelje

Danska vlada saopštila je danas da ublažava ograničenja za abortus prvi put u posljednjih 50 godina i da je ženama sada dozvoljen prekid trudnoće do 18. nedelje, umjesto do 12. nedelje, što je do sada bio slučaj.

Danska ministarka za rodnu ravnopravnost Mari Bjere izjavila je da će zakon takođe biti izmjenjen kako bi djevojčicama starim između 15 i 17 godina bilo omogućeno da abortiraju bez saglasnosti roditelja, prenosi Rojters.

„Riječ je o slobodi pojedinca, o pravu da odlučuje o svom tijelu i svom životu. Ovo je istorijski dan za ravnopravnost žena“, rekla je Bjere.

Očekuje se da izmjena zakona stupi na snagu 1. juna 2025. godine.

Besplatan abortus uveden je u Danskoj 1973. godine, a granica za prekid trudnoće bila je do 12. nedjelje jer su u to vrijeme svi abortusi obavljani hirurški, zbog čega bi kasniji abortus podrazumjevao veći rizik od komplikacija, navelo je dansko Ministarstvo zdravlja.

Prema zvaničnim podacima, ukupan broj abortusa u Danskoj stabilan je posljednjih godina i iznosi oko 14.000.

Najveći broj abortusa u Danskoj izvršen je 1975. godine, kada je obavljeno 27.900 prekida trudnoće.

Nastavi čitati

Svijet

POLICIJA U SAD UBILA NAORUŽANOG SREDNJOŠKOLCA: Pronađena i njegova poruka na srpskom jeziku

Američka policija ubila je u srijedu učenika ispred srednje škole u Viskonsinu nakon što je dobila dojavu da se tu nalazi naoružana osoba, saopštio je tužilac te američke savezne države Džoš Kol.

Kol je odbio da odgovori na pitanja novinara o tome da li je učenik otvorio vatru i da li je pokušao da uđe u školu.

Policija je saopštila da je “prijetnja neutralizovana” izvan zgrade srednje škole u selu Maunt Horeb, udaljenom oko 40 kilometara od prijestonice Medison.

Međutim, američki mediji su juče došli u posjed posljednjih poruka koje je učenik ostavio na svom snapchatu, prije nego je naoružan krenuo u školu.

Kako prenose mediji, jedna poruka je na finskom i u prevodu znači: “Izdignite se iz lanaca ropstva”, dok je druga poruka na srpskom “Moj tata je zločinac iz rata”, što zapravo predstavlja naziv jedne srpske pjesme.

Inače, mediji nisu objavili identitet žrtve niti odakle potiče. Policija je na mreži Facebook navela da nema više osumnjičenih i da niko nije povrijeđen “osim navodnog napadača”, prenosi Asošijeted pres.

Nastavi čitati

Svijet

Militanti preuzeli odgovornost za RAKETNI NAPAD NA IZRAEL

Oružana grupa “Islamski otpor u Iraku” lansirala je više napada krstarećim raketama na Izrael, izjavio je danas izvor iz te grupacije.

Isti izvor navodi da je jučerašnji napad izvršen sa više krstarećih projektila tipa “Arkab” i da je meta, prvi put, bio Tel Aviv.

“Islamski otpor u Iraku” preuzeo je od napada militantne organizacije Hamas na jug Izraela 7. oktobra odgovornost za više desetina napada na američke snage u Iraku i Siriji, te ciljeve u Izraelu.

Nastavi čitati

Aktuelno