Connect with us

Politika

DODIK SRAMNO VRIJEĐAO OPOZICIJU U SKUPŠTINI! “Kukavice jedne! Ja branim dostojanstvo ovog naroda”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je opoziciji da sami napišu Izborni zakon Srpske, te da ako treba on, Milorad Dodik, ne učestvuje na izborima. Međutim, kako je rekao, oni nemaju hrabrosti ni to da učine.

Došli ste ovdje sa galamom gdje je Izborni zakon, a kad je postalo jasno da će ga biti, onda ste odjednom zaćutali. Vi ste kukavice koje samo znaju da poziraju, optužio je Dodik opozicionare.

Dodao je da su opozicionari u Srpskoj poltroni stranaca.

-Ovaj defetizam koji oni šire ovdje je odgovor na pitanje kako je bilo moguće da u Drugom svjetskom ratu 10 ustaša vodi stotine Srba na klanje. To je ovaj mentalitet. Kukavice jedne! Ja branim dostojanstvo ovog naroda – rekao je vidno uzrujani predsjednik Srpske.

Za lidera Liste Za pravdu i red Nebojšu Vukanovića je rekao da ga u obavještajnim krugovima nazivaju “korisnom budalom”, a počasnog predsjednika PDP Mladena Ivanića nazvao je “smradom”, prenosi Srpskainfo.

Kaže da mu se konstantno prijeti da će biti uhapšen i da je prije jedan čas dobio informaciju da će pucati u njega ukoliko ljudi koji ga čuvaju pruže otpor.

-Kažem da ćemo pružiti otpor. Zbog čega žele da me hapse? Zato što je napakovano da sam ovakav ili onakav – rekao je Dodik na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

On je istakao da je prema nalogu PDP-a američki zvaničnik Gabrijel Eskobar naredio sankcionisanje “Integral inženjeringa”.

Politika

“NJIHOVA ŽRTVA NE SMIJE BITI ZABORAVLJENA”: Zvaničnici Srpske čestitali Dan Vojske RS

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović uputila je čestitku komandantu i svim pripadnicima Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH povodom Dana Vojske RS.

Cvijanovićeva je istakla da se 12. maja na Dan Vojske Republike Srpske (VRS) sa ponosom i poštovanjem sjećamo svih slavnih pobjeda VRS u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu i 23 hiljade poginulih boraca koji su svoje živote položili na oltar Republike Srpske, braneći vjekovna ognjišta, slobodu i svoj narod.

Cvijanović je naglasila da je trajna dužnost svih nas da čuvamo sjećanje na njihovu i žrtvu svih junaka koji su stali u odbranu Republike Srpske kao najveće tekovine i garancije našeg opstanka, stabilnosti i budućnosti.

Povodom Dana Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, koji baštini tradiciju Vojske Republike Srpske, Cvijanović je uputila čestitku komandantu Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH brigadiru Sretenu Miloševiću, svim pripadnicima Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka i nekadašnjim pripadnicima Vojske Republike Srpske.

“U uvjerenju da će Treći pješadijski (Republika Srpska) puk nastaviti da čuva nasljeđe i identitet hrabre i časne Vojske Republike Srpske, srdačno vas pozdravljam”, navodi se u čestitki srpskog člana Predsjedništva BiH.

DODIK: NIKADA NE ZABORAVITI HEROJSTVO PRIPADNIKA VOJSKE SRPSKE

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da nikada ne smije biti zaboravljeno herojstvo, hrabrost, čast i odvažnost pripadnika Vojske Republike Srpske pod čijim je vođstvom odbranjena Republika Srpska, koja je formirana 9. januara, odbranjeni životi, vjekovna ognjišta i materijalna sredstva.

“Pod vođstvom Vojske Republike Srpske odbranjena je država Republika Srpska. Vojska Republike Srpske časno je branila svoj narod u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu”, istakao je Dodik u čestitki koju je povodom Dana Vojske Republike Srpske uputio komandantu Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH brigadiru Sretenu Miloševiću, pripadnicima Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, kao i nekadašnjim pripadnicima Vojske Srpske.

On je naglasio da je Vojsku Republike Srpske stvorio srpski narod.

“Ona je narodna i odbrambena, a 12. maj, dan kada je formirana, jedan je od važnijih datuma u našoj istoriji. Naša dužnost je da čuvamo tekovine Odbrambeno-otadžbinskog rata i njegujemo sjećanja na borce koji su nam donijeli slobodu i mir”, poručio je predsjednik Srpske.

Dodik je izrazio posebnu zahvalnost svima koji su živote i zdravlje ugradili u temelje Republike Srpske.

U kasarni “Kozara” u Banjaluci danas će u 11 časova biti obilježen Dan Vojske Republike Srpske, u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova. .

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske.

Vojska Republike Srpske postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Kroz Vojsku Republike Srpske je prošlo 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.

Nastavi čitati

Politika

DA LI SRPSKA PRISTAJE na “Šmitova pravila” za lokalne izbore?

Ako je suditi po izjavama zvaničnika Republike Srpske, gotovo je izvjesno da će lokalni izbori u Republici Srpskoj biti sprovedeni po Izbornom zakonu BiH koji je nametnuo Kristijan Šmit, a kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Odluku da li će na izbore po “Šmitovim pravilima” ili po Izbornom zakonu koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, vladajuća koalicija u Republici Srpskoj donijeće narednih dana.

“Tek ćemo vidjeti”, odgovorio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, na pitanje da li Republika Srpska ostaje kategorična da će lokalne izbore sprovesti po svom zakonu.

Inače, Dodik je bio među najglasnijima da Republika Srpska treba da sprovede lokalne izbore po svojim pravilima, istovremeno naglašavajući da Centralna izborna komisija BiH neće moći da sprovodi izbore na prostoru Republike Srpske, i da će biti spriječeni ukoliko to pokušaju da urade.

Podsjećanja radi, nakon što je Šmit nametnuo izmjene Izbornog zakona, Republika Srpska, odnosno Narodna skupština Republike Srpske, usvojila je Izborni zakon Republike Srpske. Taj zakon još nije stupio na snagu i nalazi se pred Vijećem naroda, gdje je Klub Bošnjaka najavio veto.

“Za Republiku Srpsku nisu problem samo rokovi, već i Brčko distrikt, koji je značajan za Srpsku i zajedničko je vlasništvo sa Federacijom BiH. Ne želimo da izbornim manipulacijama ostanemo bez mogućnosti da upravljamo tim zajedničkim vlasništvom. Naravno, postoje i partije iz Srpske koje prijavljuju liste u lokalnim zajednicama u FBiH, oni imaju problem da se moraju registrovati po starom zakonu, koji je derogirao Šmit, a za novi nema para u Savjetu ministara”, rekao je Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, koji je samo nekoliko dana ranije govorio da onaj ko ne podrži Izborni zakon Srpske podržava Šmita.

“Ne vjerujem da će iko sebi dozvoliti da između Šmita i Srpske izabere Šmita”, govorio je prije samo mjesec dana Stevandić.

Za razliku od vladajućih političkih partija koje su ublažile retoriku kad je u pitanju samostalno sprovođenje izbora u Republici Srpskoj, opozicione partije već najavljuju da će učestvovati na izborima koje je raspisao CIK.

“Niko drugi nije ni raspisao izbore nego CIK BiH i mi ćemo na njima nastupiti, bez obzira na to što su raspisani po Izbornom zakonu čije nametanje nismo podržali ni u jednom momentu”, kazao je Milan Miličević, lider SDS-a, a prenijele su agencije.

Kada je riječ o samim lokalnim izborima, oni su raspisani za 6. oktobar i, kako je saopštio CIK, biće održani za 58 opštinskih vijeća u Federaciji BiH, 53 skupštine opština u Republici Srpskoj, 111 načelnika opština u BiH, zatim 21 gradsko vijeće u Federaciji BiH, deset skupština gradova u Srpskoj, te 32 gradonačelnika u BiH i Skupštinu Brčko distrikta BiH.

Na lokalnim izborima biće izabrano 3.200 odbornika i 143 gradonačelnika i načelnika, a procjena je da će koštati oko 19 miliona KM. CIK je na sjednici koja je održana u srijedu donio odluku o zaključivanju centralnog biračkog spiska sa stanjem na dan 7. maja, prema kojoj je u centralni birački spisak upisano 3.406.088 birača. Inače, raspisivanjem izbora počeli su da teku rokovi i od 9. do 24. maja političke partije i nezavisni kandidati treba da podnesu prijavu za ovjeru učešća na izborima. Prijave za ovjeru političkog subjekta, kao i prijave kandidata i kandidatskih lista, podnose se isključivo elektronski, putem portala Centralne izborne komisije.

Kampanja za lokalne izbore počeće 6. septembra.

Izbori su raspisani za:
– 58 opštinskih vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine,

– 53 skupštine opština u Republici Srpskoj,

– 111 načelnika opština u Bosni i Hercegovini,

– 21 gradsko vijeće u Federaciji Bosne i Hercegovine,

– 10 skupština gradova u Republici Srpskoj,

– 32 gradonačelnika u Bosni i Hercegovini i

– Skupštinu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Nastavi čitati

Politika

PRIPREME ZA LOKALNE IZBORE! Za nove tehnologije još 4 MILIONA KM

Zamjenik ministra finansija i trezora BiH Muhamed Hasanović juče je održao sastanak sa predstavnicima CIK o osiguravanju dodatnih sredstava za održavanje lokalnih izbora 2024. godine.

Sastanku su prisustvovali predsjednica CIK Irena Hadžiabdić, član Željko Bakalar i njihovi saradnici, a razgovarano je o finansiranju lokalnih izbora koji će se održati 6. oktobra, a za koja su do sada odobrena sredstva u iznosu od 7.418.000 KM.

Lokalni izbori su raspisani na osnovu odluke Kristijana Šmita od 26. marta ove godine, kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, kada bi trebala biti provedena tri pilot projekta uz upotrebu novih tehnologija, s ciljem transparentnijeg izbornog procesa.

Ministarstvo finansija i trezora BiH je zaprimilo zahtjev za osiguranje dodatnih sredstava u iznosu od 4.173.000 KM, u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, a koji je donesen nakon Instrukcije o privremenom finansiranju institucija BiH za period april-juni 2024. godine.

– Na sastanku smo razgovarali o pomenutom zahtjevu, te su predstavnici CIK detaljno obrazložili potrebu za dodatnim sredstvima koju će Ministarstvo pomno analizirati i oglasiti se u zakonom propisanom roku – poručio je Hasanović.
Predsjednica CIK izrazila je zahvalnost na podršci Ministarstva finansija i trezora BiH, ističući važnost stabilnog finansiranja za neometano sprovođenje izbornih aktivnosti, prenosi Klix.
Kristijan Šmit, koga institucije Republike Srpske ne priznaju za visokog predstavnika, pred Opšte izbore 2022. godine nametnuo je izmjene Izbornog zakona koje se tiču finansiranja izbora. Izmjenama je predviđeno da se ukupan iznos za provođenje izbora predviđen odgovarajućim budžetima raspolaganje najkasnije u roku od 15 dana od dana donošenja odluke Centralne izborne komisije BiH o raspisivanju izbora

– U slučaju da budžet za fiskalnu godinu u kojoj se održavaju izbori nije usvojen, institucije iz stava (9) ovog člana obezbjeđuju sredstva za vrijeme privremenog finansiranja, bilo iz prenesenih sredstava akumuliranog viška prihoda preostalog nakon pokrića rashoda iz prethodnih fiskalnih godina, iz sredstava tekućih rezervi ili sredstava iz bilo kojeg drugog izvora ili kategorije prihoda – navodi se u Izbornom zakonu.

Dalje se navodi da nijedna odredba ovog člana ne smije se tumačiti na način na koji se sprečava raspodjela sredstava prije isteka roka iz stava. Za provođenje odredbi je nadležno Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Nastavi čitati

Aktuelno