Connect with us

Svijet

RUSKI HAKERI PREUZELI ODGOVORNOST za napad na veb stranice u Sloveniji

Ruska grupa hakera poznata kao “Sajber Armi Raša Riborn” preuzela je danas odgovornost za nedavni niz sajber napada na veb stranice nekoliko vladinih organa i javnog emitera u Sloveniji.

Grupa je u video obraćanju implicitno priznala da su napadi motivisani podrškom Slovenije Ukrajini.

U video poruci koju je prenijelo nekoliko slovenačkih novinskih kuća, grupa je rekla da Rusi i Slovenci „ne moraju da mrze jedni druge” s obzirom na zajedničko porijeklo obe zemlje, prenosi agencija STA.

„Mi uzimamo oružje samo da bismo odbili napade na nas i one koje smatramo svojom braćom, po veri i krvi. A sadašnji vojni sukob sa fašističkim rukovodstvom Ukrajine pod jevrejskim jarmom (predsjednika Volodimira) Zelenskog je za našu bezbjednost i za mir i prosperitet u Evropi”, navodi se u poruci.

Ruski hakeri pozvali su Slovence da ne vjeruju medijskim izveštajima o „zloj i agresivnoj Rusiji”.

Ista grupa je ranije najavila da će početi da napada Sloveniju zbog pridruživanja češkoj inicijativi za isporuku municije Ukrajini.

Grupa je koristila distribuirane napade uskraćivanja usluge (DDoS), primitivni oblik sajber ratovanja, na sajtove predsćednika, nekoliko državnih institucija i RTV Slovenija.

Za sada nije prijavljena veća šteta, ali su ruski hakeri ranije najavljivali da će ciljati i kritičnu infrastrukturu.
Premijer Slovenije Robert Golob izjavio je danas da su sajber napadi u poslednje vreme u porastu.

„Nije uvek ista zemlja, ali je uvek jedna od globalnih supersila. Hakeri su prenijeli konkretnu poruku slovenačkim političarima, ali Slovenija neće pristati na ucijenu, rekao je on.

Glas

Svijet

Ono što se dešava u Gazi NIJE GENOCID

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je da vojska Izraela (IDF) ne čini genocid u Gazi, govoreći u ponedjeljak u Bijeloj kući prilikom događaja za obilježavanje nasljeđa američkih Jevreja.

“Ono što se dešava u Gazi nije genocid. Mi to odbijamo”, rekao je Bajden, odbijajući kritiku od strane propalestinskih demonstranata širom SAD koji ga nazivaju “genocidni Džo”.

Bajden je napomenuo da vjeruje da je Izrael žrtva napada 7. oktobra prošle godine, kada su pripadnici militantne grupe Hamas ubili oko 1.200 ljudi i oteli oko 250 talaca na jugu Izraela.

“Želimo poražen Hamas. Radimo sa Izraelom da bismo to postigli”, kazao je Bajden, prenosi Tanjug.

On je takođe odbacio izjavu tužioca Međunarodnog suda pravde Karima Kana koji je juče zatražio izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanijahua jer “postoje razumni razlozi za vjerovanje” da on “snosi krivičnu odgovornost za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti”.

Nastavi čitati

Svijet

BORELJ O ZAHTJEVU ZA HAPŠENJE NETANJAHUA: Države su dužne da sprovode odluke suda

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj izjavio je povodom poziva tužioca Međunarodnog krivićnog suda (MKS) za izdavanje naloga za hapšenje lidera Izraela i Hamasa da su sve države koje su ratifikovale statute MKS u dužnosti da sprovode njegove odluke.

“Mandat MKS, kao nezavisne međunarodne institucije, jeste da procesuira najozbiljnije zločine po međunarodnom pravu”, napisao je Borelj u ponedjeljak na platformi X.

MKS je zatražio u ponedjeljak izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanijahua i ministra odbrane Joava Galanta zbog “izazivanja istrebljenja, izazivanja gladi kao metoda rata, uključujući uskraćivanje humanitarne pomoći i namjerno ciljanje civila u sukobu”.

Nalozi za hapšenje su traženi i za lidere Hamasa – Jahje Sinvara, Mohameda Deifa i Ismaila Hanijea, a zbog istrebljenja, ubistva uzimanja talaca, silovanja i seksualnih napada.

Nastavi čitati

Svijet

U TURSKOJ PROGLAŠENA TRODNEVNA ŽALOST zbog pogibije predsjednika Irana!

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan proglasio je trodnevnu žalost povodom pogibije predsjednika Irana Ebrahima Raisija, šefa iranske diplomatije Hoseina Amirabdolahijana i ostalih u helikopterskoj nesreći.

Erdogan je odluku objavio nakon sastanka Vlade, navodeći da “dijeli patnju bratskog iranskog naroda”.

Helikopter u kojem se nalazio Raisi srušio se juče u iranskoj pokrajini Istočni Azerbejdžan.

U nesreći je poginulo ukupno osmoro ljudi.

Nastavi čitati

Aktuelno