Connect with us

Politika

CIK APELUJE “Bez novca nema izbora”

Centralna izborna komisija (CIK) uputila je juče apel nadležnim institucijama na nivou BiH kojim je zatražila da na vrijeme obezbijede novac za održavanje lokalnih izbora u oktobru ove godine.

Istog dana “Glas Srpske” je objavio da zbog odluke o privremenom finansiranju, koja je na snazi do kraja marta ove godine, još nije obezbijeđen novac za održavanje lokalnih izbora, ali i da nema naznaka hoće li uopšte do kraja ovog mjeseca biti usvojen budžet zajedničkih institucija BiH i time biti obezbijeđen i novac CIK-u za organizovanje lokalnih izbora.

Pismo iz CIK-a sa apelom da se novac za održavanje izbora obezbijedi na vrijeme otišlo je na adresu Predsjedništva, Parlamentarne skupštine, ali i Savjeta ministara te Ministarstva finansija i trezora BiH.

– Privremeno finansiranje je uvijek ograničavajući faktor za sve institucije pa tako i za CIK, a posebno u godini održavanja izbora. S obzirom na to da imamo zakonsku obvezu da odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora donesemo početkom maja, potrebno je da nadležni preduzmu sve aktivnosti kako bi novac potreban za sprovođenje izbora bio na vrijeme na raspolaganju – kazali su “Glasu” u CIK-u.

Podsjetili su da je Izbornim zakonom propisano da novac za sprovođenje izbora mora biti obezbijeđen najkasnije u roku od 15 dana od dana donošenja odluke o raspisivanju izbora, ali i da sredstva nadležni moraju obezbijediti bilo iz redovnog budžeta ili kroz privremeno finansiranje.

– Ako novac na vrijeme nije obezbijeđen, onda je nemoguće sprovesti javne nabavke, edukacije izbornih učesnika, te upošljavanje i obuke dodatnih radnika koji će raditi u CIK-u, a što u konačnici može ugroziti određene zakonom propisane rokove – poručili su iz CIK-a.

Između ostalog, ova institucija ima obavezu sprovođenja postupaka javnih nabavki, od kojih je najsloženija nabavka papira i štampanja glasačkih listića što spada u međunarodni platni razred.

– Osim dužeg roka za sprovođenje javnog postupka, tu nabavku karakteriše i činjenica da se na poziv odazivaju jedan do dva ponuđača, što znatno otežava poziciju ove institucije i moguće komplikacije u procesu izbora najpovoljnijeg ponuđača, a što može uticati i na sprovođenje aktivnosti u skladu sa propisanim rokovima – naglašavaju u CIK-u.

Navode da im predstoji složen, obiman i dugotrajan proces javnih nabavki, te da je u toku izrada tenderskih dokumentacija, ali i realizacija svih aktivnosti na sprovođenju i organizaciji lokalnih izbora u BiH koje će biti precizirane posebnim uputstvom koje će biti objavljeno na dan raspisivanja izbora.

Edukacija

U CIK-u navode da, kada su u pitanju lokalni izbori, od početka godine rade na ažuriranju i izradi novih podzakonskih akata kako bi oni bili blagovremeno usvojeni i objavljeni.

– Održali smo i višednevnu edukaciju članova opštinskih/gradskih izbornih komisija u januaru i februaru, a u prvoj polovini marta i edukaciju kontrolora izbornih rezultata – poručili su iz CIK-a.

Politika

“VLAST VARA NAROD” Borenović poručio da BRISEL ne mogu prevariti

Činjenica da BiH neće dobiti prvu tranšu od oko 70 miliona evra, od ukupno milijardu, koliko je planirano od EU za BiH u okviru Plana rasta za Zapadni Balkan, još jednom pokazuje koliko se izvršna vlast ove zemlje diletantski ponaša prema ozbiljnim EU projektima i programima.

Rekao je ovo predsjednik PDP, Branislav Borenović, ističući da vladajuća BiH koalicija misli da, ako vara vlastiti narod, može prevariti i briselsku birokratiju.

– Ta njihova politika i priča da su usaglasili skoro sve možda prolazi u nekim njihovim kvazi-političkim kuloarima, ali ne može proći u EU. Jasna su pravila kako se povlače novci iz Plana rasta, a to uspješno rade zemlje iz cijelog regiona – kaže Borenović.

Dodaje da Savjet ministara BiH i aktuelna koalicija SNSD-Trojka-HDZ čine neuspješnim i beznadežnim naše društvo, što se pokazuje i sada, kada su nas ostavili bez planiranih 70 miliona evra.

– To je katastrofalan rezultat njihovog nerada. Ne mogu usaglasiti ispunjavanje Plana rasta, ali efikasno mogu usaglasiti budžet u kojem povećavaju sredstva za UIO da bi namirili sramnih 100 miliona za kupovinu zgrade narodnim parama od Dodikovog kuma. Samo u javnim nabavkama, novom zapošljavanju i arčenju budžeta su jako uspješni – poručio je Borenović.

Nastavi čitati

Politika

IZNESENE LAŽI O STANJU FINANSIJA Ministarstvo DEMANTOVALO Amerikance

Saopštenje američke Ambasade o stanju duga je u potpunosti u skladu sa pritiscima sa kojima se Republika Srpska suočava i miješanjem u unutrašnju politiku na krajnje neprimjeren i površan način, saopšteno je iz Ministarstva finansija Srpske.

– Ne čudi takva objava, ali je čudno da su se pojedini mediji odmah uključili u prenošenje laži – navodi se u saopštenju.

Ministarstvo finansija Republike Srpske demantuje sve iznesene laži o stanju finansija koje imaju za cilj da dodatno unesu nemir i pojačaju efekat sankcija.

Istakli su da Republika Srpska nema problema sa nivoom zaduženja, kao ni sa otplatom postojećih obaveza.

– Istovremeno sa planiranim zaduživanjima, redovno se otplaćuju sve budžetske obaveze i stari dug. Sve realizovane emisije dugoročne i kratkoročne su javnosti dostupne na sajtu Ministarstva finansija – zaključili su u saopštenju.

Nastavi čitati

Politika

Ambasada SAD upitala VLADU SRPSKE: Gdje su nestale MILIJARDE uzete na zajam?!

Ambasada SAD u BiH oglasila se na mreži Iks gdje je istaknuto da se Vlada Republike Srpske u posljednjih 18 mjeseci samo na Banjalučkoj berzi zadužila za više od 1.1 milijardu KM.

To je značajan iznos koji ne uključuje čak ni komercijalne kredite koje je Vlada Republika Srpska uzela, a čiji uslovi nisu stavljeni na raspolaganje javnosti. Dakle, ako je Vlada Republike Srpske ipak završila sa deficitom i dalje ima problema s plaćanjem i poštovanjem rokova plaćanja socijalnih usluga i poljoprivrednih subvencija, postavlja se pitanje gdje je nestao sav taj novac – navela je Ambasada SAD u objavi na svom Iks nalogu.

Nastavi čitati

Aktuelno