Connect with us

Politika

CVIJANOVIĆ “BiH da iskorači iz kolonijalnog statusa ako želi naprijed”

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da je kao učesnik Ekonomskog foruma u Karpaču jasno naglasila da evropski put BiH nije kompatibilan sa prisustvom neizabranog stranca koji donosi odluke umjesto domaćih institucija i poručila da BiH mora hitno da iskorači iz kolonijalnog statusa ukoliko želi da krene naprijed.

– To je recidiv 19. i djelimično 20, ali nikako 21. Vijeka – naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je rješenje u izbalansiranom i realističnom pristupu prema BiH.

– To je poruka koju sam uputila i učesnicima Foruma. Sve dok u Sarajevu živi nada da će neko izvana urediti BiH po njihovoj volji, do tada će biti nezainteresovani za bilo kakav dijalog koji bi vodio ka rješavanju otvorenih pitanja, a to onda znači i stagnaciju BiH – rekla je Cvijanovićeva za “Banjaluka net”, govoreći o najvažnijim porukama koje je uputila tokom obraćanja na 32. Ekonomskom forumu u Poljskoj.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je pozvana da učestvuje na ovom prestižnom forumu, gdje je i ranije, prije nekoliko godina bila jedan od učesnika.

– Bila je to dobra prilika da iznesem svoje viđenje u pogledu pozicije zapadnog Balkana u regionalnim i evropskim integracijama – navela je Cvijanovićeva.

Govoreći o sastanku sa mađarskim ministrom inostranih poslova Peterom Sijartom na marginama Foruma, što je jedan u nizu sastanaka sa zvaničnicima Mađarske, Cvijanovićeva je istakla da inostrani partneri i te kako imaju sluha za poziciju Republike Srpske u okolnostima zaoštrenih pritisaka na Srpsku i intenzivirane diplomatske aktivnosti njenih predstavnika.

– I te kako imaju oni koji BiH i našu regiju posmatraju realnim očima. Ovo nisu devedesete godine prošlog vijeka tokom kojih se u Evropi i svijetu vrtjela samo jedna priča. Zbog toga se borimo da dodatno ojačamo međunarodni dijalog sa prijateljima. Imamo važne sagovornike u regionu, unutar EU, kao i u drugim dijelovima svijeta. Postoje i neki ranije dogovoreni projekti i uvijek je dobra prilika da se razgovara o njihovoj realizaciji – naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da su svi nesporazumi uzrokovani željom pojedinih da o BiH odlučuju umjesto domaćih aktera, a to se ne smije dozvoliti.

– To je ono što ne možemo dozvoliti, jer bi to značilo da Republiku Srpsku ostavljamo na milost i nemilost drugima koji prema njoj nikada nisu pokazali dobre namjere. Zato uvijek cijenim one koji imaju izbalansiran pristup prema svima u BiH – navela je Cvijanovićeva.

Govoreći o burnim reagovanjima pojedinih bošnjačkih političara na njenu izjavu da su generalna proba nedavni protesti kojima se iskazuje podrška i štiti pozicija predsjednika Republike Srpske od političkog progona, Cvijanovićeva je navela da i nije neka novost to što bošnjački političari svojim interpretacijama bilo čega što se odnosi na Republiku Srpsku, njene institucije i političare, po ustaljenoj matrici nastoje privući međunarodnu pažnju.

Jer, ukazala je Cvijanovićeva, oni samo to i rade, u nastojanju da se obračunaju sa Republikom Srpskom, a stranci im u tome samo i udovoljavaju.

– I odgovorila sam im da jesu za ono vrijeme kad dozvole Srbima da se, kao i građani iz reda bošnjačkog naroda, okupljaju pred Sudom, Tužilaštvom, OHR-om ili bilo gdje u FBiH kao što je to u par navrata bio slučaj, kad su to drugi tražili – naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da su protesti bili mirni i trebalo je dozvoliti da budu održani tamo gdje je i traženo, a i gdje je i njima ranije bilo dozvoljeno jer su ih i u ovom slučaju tražili građani FBiH.

– Ali, s obzirom na to da su u pitanju Srbi i njihova udruženja, nije im dozvoljeno. To je čista diskriminacija po etničkoj osnovi, samo su je oni u FBiH zabašurili u neke navodne bezbjednosne prijetnje po državu i koješta drugo. Sad se bune što su organizovani između dva entiteta, a po izjavama vlasti jasno je da im ne bi nigdje na prostoru FBiH to dozvolili. Naravno, ne zato što su bezbjednosna prijetnja. Da su kojim slučajem bili upereni protiv institucija Republike Srpske, onda bi to rado dozvolili – rekla je Cvijanovićeva.

Govoreći o tome zašto je predložila ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije u paketu, Cvijanovićeva je navela da je to učinila iz više razloga.

– Jedan je što se o tih 14 prioriteta priča već pune četiri godine, a nikad nismo sjeli u okviru organa ili političkog foruma da se kroz njih prođe i vidi šta se tu i u kojem roku može uraditi i da li ima nešto što zahtijeva ozbiljniji politički dogovor. A ima jer se tamo nalazi nekoliko krupnih pitanja – rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, drugi razlog je to što je BiH predugo čekala i na kandidatski status za članstvo u EU, a krajem prošle godine je dobila taj status jer je EU odlučila da ga dodijeli pojedinim drugim zemljama, a onda su neke članice EU rekle da to nije fer i da nije u redu da se BiH izostavi jer je i realno u boljoj poziciji da ih ispunjava.

– Treće je što se uveliko priča da bi Ukrajina mogla dobiti zeleno svjetlo za početak pregovora. Naravno, EU ima pravo da donosi svoje odluke, ali to opet ne bi bilo fer prema BiH ako i ona ne bi bila tako tretirana. Jedan od razloga je i to što se među tih 14 prioriteta nalazi i zahtjev za reformu Ustavnog suda BiH, za šta bi svaki normalan građanin bio zainteresovan, kao prvo što u njemu sjede strane sudije, a kao drugo, jer je neophodno da ta institucija dobije potrebni kredibilitet koji joj nedostaje cijeneći njegovu dosadašnju praksu – istakla je Cvijanovićeva.

SRNA

Politika

IGOR CRNADAK: Otvoreno pismo ambasadora OEBS u BiH UPUĆENO NA POGREŠNU ADRESU

Otvoreno pismo ambasadora OEBS u BiH Brajana Agelera, upućeno narodnim poslanicima, nepotrebno je, jer je upućeno na pogrešnu adresu. rekao je Igor Crnadak, šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ambasadoru Ageleru, kao i drugim značajnim međunarodnim predstavnicima u BiH, poznato je da je Republika Srpska društvo i sistem u kojem sve institucije kontroliše jedna stranka, SNSD i njihov lider. Vlada Republike Srpske, a što je najgore i Narodna skupština Republike Srpske, donose tačno one odluke koje im izdiktira vrh SNSD – rekao je Crnadak.

Navodi da je Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a, koju u svojoj izjavi spominje ambasador, uradila vrlo detaljan i profesionalan izvještaj o opštim izborima 2018. godine.

– Izvještaj je precizno naveo, uz primjere i video-dokaze, na koje sve načine je prijećeno biračima u Republici Srpskoj, kako su bili ucjenjivani, kako je javni servis RTRS organizovano blatio opoziciju i isključivo je u funkciji SNSD-a, itd. – rekao je Crnadak.

Dodaje da je kao tadašnji ministar inostranih poslova lično sam posjetio sjedište Kancelarije u Varšavi i zahvalio tadašnjem generalnom sekretaru OEBS-a na odlično urađenom poslu, jer su dotadašnji izvještaji bili načelni i beskorisni.

– Međutim, ni OEBS, ni EU, ni drugi međunarodni “prijatelji” u narednih pet godina ništa nisu uradili da se situacija promijeni. Naprotiv, nastavili su da tolerišu takve prakse i povlađuju diktatorskom režimu u Republici Srpskoj, što su oni, s pravom, shvatili kao poruku da mogu još više povećati pritisak na institucije i još više udariti na slobodu svakog pojedinca – ističe Crnadak.

On kaže da smo, kao rezultat takvog pristupa međunarodne zajednice, nedavno dobili kriminalizaciju klevete u Republici Srpskoj, a sljedeće sedmice dobićemo i gašenje slobode u civilnom sektoru.

– Prema tome, adresa za današnje pismo nisu narodni poslanici, nego je vrh SNSD-a i možda još ambasador EU u BiH, koji ovakvo nedemokratsko iživljavanje naziva “napretkom na evropskom putu” – zaključio je Crnadak.

Nastavi čitati

Politika

IZETBEGOVIĆ O HAPŠENJU ZILDŽIĆA! “Nadam se da će vlasti Srbije imati sluha”

Lider SDA Bakir Izetbegović komentarisao je danas hapšenje parlamentarca Salke Zildžića prilikom ulaska u Srbiju i izrazio nadu da će, kako je rekao, vlasti Srbije imati sluha.
“Advokat gospodina Zildžića tvrdi da BIA i ne tvrdi da je našla kod njega taj dokument, tu neku počasnu iskaznicu OSA-e. Bivši direktor OSA-e Mehmedagić je danas ustvrdio da nikada nije izdao taj dokument. Pričekajmo i samog gospodina ZIldžića, nadam se da će se izvući iz situacije, pa da nam kaže šta se desilo”, rekao je Izetbegović u izjavi za sarajevsku BHRT.

Saglasan je s tim da Zildžić nije sebi i svojoj porodici dozvoliti da ga uhapse zbog toga što je u automobilu imao pištolj. Poručio je vlastima Srbije da se nada da će imati sluha za Zildžića.

“Nikako to sebi nije trebao da uradi, niti svojoj porodici. Nadam se da ćemo mu pomoći da se izvuče iz situacije. Parlamentarac je, neosuđivan, otac četvero djece, nadam se da će vlasti Srbije imati sluha”.
Izetbegović je rekao da su pomogli porodici da se nađe dobar advokat, te da se nada da će biti sve uredu.

“Čovek je parlamentarac, nije osuđivan. Mislim da bi bilo dobro i za naše odnose sa Srbijom da mu pomognu da se izvadi iz te situacije”, naveo je Izetbegović.

Nastavi čitati

Politika

VULIĆEVA IMA PORUKU ZA BIH! “To je zemlja beznađa, postavljam pitanje KAKAV SAM JA KRIMINALAC”

Predsjedavajuća Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Sanja Vulić je, u vezi sa odgovorom Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ na njeno poslaničko pitanje o radu N1 televizije, izrazila nezadovoljstvo činjenicom da ne mogu biti izrečene sankcije onima koji šire mržnju i crtaju mete ljudima zbog izrečenih političkih stavova.
“BiH je zemlja beznađa”, poručila je Vulićeva. On je podsjetila da je postavila poslaničko pitanje RAK-u sa zahtjevom za ukidanje signala N1 televizije na području Republike Srpske, smatrajući da ta televizija širi mržnju i poziva na linč predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. “Tendenciozni i neprofesionalni naslovi poput: Ima li izlaza za Milorada Dodika, Gotov je i tome slično ne priliče ozbiljnoj televiziji.

Nije mi jasno ni to kako televizija sa sjedištem u Luksemburgu može da dobije mogućnost za frekvenciju”, ukazala je Vulićeva. Ona je istakla da je u odgovoru RAK-a na poslaničko pitanje dobila obrazloženje, kako i u skladu sa kojim odrebama zakona i kada je raspisan konkurs.

“Samim tim ne mogu reći da nisam nezadovoljna njihovim obrazloženjem, ali sam jako razočarana činjenicom da RAK nema nikakve ingerencije niti moći iz svega ovoga što su naveli. U njihovoj nadležnosti je da, između ostalog, vode računa o uslugama za sve korisnike na transparentnom, objektivnom i nediskriminatorskom osnovu, pa me zanima kako ne mogu izreći sankcije onima koji se diskriminatorski ponašaju?”, pita Vulićeva.

Ona je podsjetila da se zbog svog poslaničkog pitanja našla na meti različitih portala, navodeći kao primjer naslov: “Vlasti i osobe iz kriminalnog miljea pokušavaju utišati N1 i BN”. Vulićeva je istakla da je iskoristila polaničko i ustavno pravo i postavila argumentovano pitanje sa svim dokazima, na šta ima pravo prema Poslovniku.

“Uputila sam i inicijativu na koju imam pravo po Poslovniku i dolazim u situaciju da Udruženje novinara kaže – vlasti i lica iz kriminalnog miljea – a kada otvorite tekst navedena su samo tri imena koja navodno pokušavaju te dvije televizije da ugase, a to su predsjednik Srpske Milorad Dodik, predsjednik Skupštine grada Doboja Srećko Rekanović i ja.

Postavljam pitanje kakav sam ja kriminalac?”, upitala je Vulićeva. Ona je upitala kome sada da se žali i kome da tuži jer joj je ugroženo ustavno pravo da u parlamentu iznosi svoje mišljenje. “RAK će reći da nema nadležnosti.

Da podnesem tužbu Tužilaštvu ili Sudu BiH koji nikad nisu odgovorili na prijavu mog pravnog zastupnika”, rekla je Vulićeva, ističući primjer da je, pod okriljem satire, jedna od tih televizija zbog diskusije u parlamentu pozvala na likvidaciju, zbog čega je dobila bezbrojne prijetnje. Ona je navela da je sve dokumentovano u Policijskoj upravi Doboj i proslijeđeno Tužilaštvu koje nije nikada reagovalo.

“Moje sumnje ostaju i dalje vrlo opravdane za isto to tužilaštvo, sudove i određene medijske kuće, koje nama crtaju mete na čelo, nama određuju šta ćemo govoriti, zanemarujući činjenicu da sam dobila podršku građana u svojoj izbornoj jedinici, koji se nekome ne moraju sviđati”, rekla je Vulićeva. Ona je istakla da se postavlja pitanje šta da rade ljudi koji se osjećaju ugroženi zbog psihičkog nasilja, zbog različitih tekstova i naslova.

“Ovo je psihičko nasilje. Postavlja se pitanje šta da rade ljudi koji se osjećaju ugroženi zbog psihičkog nasilja zbog različitih tekstova i naslova. RAK će reći da nema nadležnosti. Sudovi i tužilaštva će ćutati i dolazim do zaključka da je ova državna zajednica zemlja beznađa“, rekla je Vulićeva.

Nastavi čitati

Aktuleno