Connect with us

Društvo

Davor Dragičević: Ovo je sunovrat vladavine prava, danas izlazim iz pravne borbe

Davor Gragičević, otac Davida Dragičevića ubijenog prije 5 godina danas je poručio da izlazi iz pravne borbe. Napomenuo je da će advokat nastaviti rad na ovom slučaju, ali je on digao ruke.

Davor je poručio da je sa advokatom Ifetom Feragetom koji vodi slučaj ubistva njegovog sina za njega je postao roditelj, prijatelj i pravni savjetnik, ali da ni on, ni bilo ko drugi ne može utjecati na njegovu odluku te da je ona neopoziva.

– Ono što sam ja, moja porodica, advokati i grupa ‘Pravda za Davida’ dobivala je konstantno poniženje. Ovo nije protiv nekoga lično upućeno, ovo se zasniva na dokazima koje imam. Ne mogu dozvoliti da se svjedoci ispitivaju u policijskoj upravi u Banjoj Luci gdje su ljude tukli i maltretirali 2018. godine. Da pripadnici zločinačkog MUP-a budu prisutni na navodnom pretresu kuće Đorđa Rađena tražeći DNK. Ako je postupak tajan, otkud je tamo Dragan Stupalj, koji je advokat Đorđa iznosi u javnost da nikad boljem uviđaju nije prisustvovao. Otkud mu pravo da bude tu? – rekao je Dragičević.

Podsjetio je da od samog početka traži da se vještače prostorije MUP-a i pitao se zašto se nije vještačio snimak sa videonadzora gdje je bilo tijelo njegovog djeteta da se vidi ko je podmetnuo stvari.

– Ovo je za mene sunovrat vladavine prava u BiH i današnji dan je izlazak mene lično, ne advokata, iz pravne borbe. Zapamtite. Tužilaštvo nek radi kako hoće, ja se više medijima neću obratiti povodom njihovog rada. Ovo je samo moj dug prema Ifetu Feragetu i prema svom sinu i porodici, prema vama i grupi pravda za davida – rekao je Davor.

Poručio je da sve dok on i Muriz Memić budu oštećeni, sve dok se ne promijeni Krivični zakon BiH, pravde u ovoj državi neće biti.

– Neće od nas niko živ dočekati pravdu u ovakvom stanju. Ovo je korumpirani sistem. Tvrdim da iza ubistva mog djeteta stoji režim u RS-u na čelu sa tadašnjim predsjednikom Miloradom Dodikom, ministrom unutrašnjih poslova Draganom Zlukačem koji me osudio za klevetu i ništa nije postigao. Pod punom materijalnom životnom odgovornošću tvrdim ovo – rekao je.

Davor je rekao da se ovdje ne radi samo o njegovom sinu Davidu te da je nedavno vidio snimke užasne brutalnosti policajaca koje se još uvijek ne smiju dati javnosti.

– Ovo je smrt vladavine prava u BiH, institucije u BiH više za mene ne postoje. Pet godina od mene rade šta hoće. Dok ne budemo stranka u postupku, od ovog neće biti ništa. Ja ovu odluku neću povući i kad sam ovdje ležao 63 dana. Znam šta smo prošli – rekao je, piše Klix.

Advokat Ifet Feraget je rekao da kao čovjek i profesionalac može potvrditi riječi Davora da je ovo sunovrat vladavine prava.

– Ali nemam drugo rješenje, nego da nastavim borbu. Obavit ćemo razgovor sa tužilaštvom. Tačno je da nema pretresa ukoliko nema osnova za sumnju da će se pretresom nešto pronaći. Otkud pravo advokatu govoriti ko ima ili nema status osumnjičenog? Ako neko nije osumnjičen, nema potrebe ni da advokat bude tu – rekao je.

Feraget se osvrnuo i na slučaj Dženana Memića te se nada da će se ukinuti oslobađajuća presuda.

– Ali ako ćemo se iscrpljivati narednih 10 godina, mislim da to sve skupa gubi smisao – rekao je Feraget.

Društvo

Više stotina građana tražilo ostavku Šmita

Više stotina građana danas je protestovalo ispred zgrade OHR-a u Sarajevu zahtijevajući ostavku Kristijana Šmita jer smatraju da su sve izvjesnija nova nametanja odluka koje će značiti izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH (FBiH).
Na transparentima su građani poručivali Šmitu da ode, a da Kancelarija visokog predstavnika (OHR) u BiH ostane.Ključni zahtjevi su da OHR prestane kočiti procese evropskih integracija svojim odlukama, ostavka Šmita, te puna demokratija, zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda, čak i po cijenu kompletne promjene Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Protest su organizovali udruženje “ReStart BiH” i “Krug 99”, čiji je predsjednik Adil Kulenović u obraćanju rekao da su se građani okupili da bi izrazili nezadovoljstvo “šmitizacijom BiH”, navodeći da se Šmit pokazao nedostojnim funkcije koju obavlja.

Okupljeni građani, kao i govornici na protestu, poručili su da su najavljene izmjene izdaja BiH i da će u narednom periodu biti organizovan i veći skup, prenose federalni mediji.

Na protestu je pročitana i poruka pisca Gradimira Gojera, koji je naveo da je Šmit neprijatelj BiH, te da izmjene koje bi trebalo da budu nametnune učvršćuju poziciju HDZ-a.

Nastavi čitati

Društvo

Cijene niže u naredna tri mjeseca: Pojeftinjuje gas u Republici Srpskoj

Cijena prirodnog gasa u Republici Srpskoj u naredna tri mjeseca biće niža u odnosu na januar, februar i mart.

Ovo je za “Nezavisne novine” potvrđeno iz preduzeća Gas-Res, iz koga nisu precizirali koliko će iznositi pojeftinjenje, ali prema nezvaničnim informacijama dok kojih smo došli, to ne bi trebalo da bude manje od deset odsto.

Iz Gas-Resa podsjećaju da se cijena plina određuje u skladu sa postojećim ugovorom koji ova kompanija ima sa Gazprom Eksportom.

“Cijena se svakog kvartala usklađuje sa kretanjem cijena naftnih derivata na svjetskim berzama, pa u skladu sa tim cijena prirodnog gasa može rasti ili padati. Po završetku prvog kvartala 2023. godine, a na osnovu podataka o kretanju cijena naftinih derivata na berzama u proteklom periodu, doći će do usklađivanja cijene za drugi kvartal ove godine. Ovo su redovne ugovorne promjene cijene prirodnog gasa i nisu vezane ni za kakvu novu okolnost ili promjenu cijene od strane našeg dobavljača”, kazali su iz Gas-Resa, te dodali:

“Ono što preliminarno možemo reći jeste da će cijena prirodnog gasa biti niža u drugom kvartalu u odnosu na prvi kvartal 2023. godine”, zaključili su ove kompanije.

 

(Nezavisne novine)

Nastavi čitati

Društvo

U ponoć počinje izborna tišina u Crnoj Gori

Izborna tišina uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, koji će biti održan u nedjelju 2. aprila, počeće u ponoć.

U drugom krugu predsjedničkih izbora učestvovaće kandidati Demokratske partije socijalista Milo Đukanović i Pokreta “Evropa sad” Jakov Milatović.

Đukanović je u prvom krugu osvojio 35,3 odsto glasova, a Milatović 28,9 odsto.

Glasačko pravo na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori imaju 542.154 građanina.

Biračka mjesta biće otvorena od 7.00 do 20.00 časova.

Izbore će pratiti domaći i inostrani posmatrači.

Mandat predsjednika Crne Gore je pet godina.

Nastavi čitati

Aktuleno