Connect with us

Društvo

Novinar Nikola Morača podnosi krivičnu prijavu protiv inspektora PU Banjaluka

Novinar “EuroBlica” i Srpskainfo, Nikola Morača, podnijeće krivičnu prijavu protiv policijskih službenika iz Policijske uprave Banjaluka zbog nezakonitog postupanja.

Morača će krivičnu prijavu podnijeti u narednih nekoliko dana zajedno sa advokatom “EuroBlica”, Svetozarom Bajićem, a vezano za nedavno saslušanje u PU Banjaluka kada je od njega traženo da otkrije svoj izvor, te mu je oduzet mobilni telefon i saopšteno da ima status osumnjičenog.

“Potpuno je jasno da, kao novinar, nisam mogao izvršiti krivično djelo ‘povreda tajnosti postupka’ iz člana 337. stav 1. Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske. Istovremeno, telefon je i dalje u depozitu, pa se s razlogom postavlja pitanje zbog čega je u depozitu, ako im, kako su već ranije rekli, nije prioritet. Zbog svega što su radili nakon poziva na informativni razgovor i postupanja u konkretnom slučaju zakon mi dozvoljava da podnesem prijavu zbog nezakonitog postupanja policijskih službenika”, pojašnjava Morača.

Iskusni hrvatski novinar Pejo Gašparević pridružio se kolegama iz BiH i Evrope koji su osudili postupanje policije u ovom slučaju. Ističe da je postupanje policije bilo protivzakonito.

“Praksa u Hrvatskoj i cijelom demokratskom svijetu je da novinari imaju pravo na zaštitu svog izvora. Tajnost izvora štiti zakon, koji je obavezujući za novinare, policiju i sve institucije. Nije mudro niti pametno novinare privoditi zbog štićenja svog izvora i delikatnih tekstova. Novinari su osjetljiva tema i diranje u novinare je vrlo rizično za svaku instituciju”, kaže Gašparević za Srpskainfo.

On navodi da se u Hrvatskoj tako nešto još nije desilo. Gašparević kaže da u medijima u Hrvatskoj radi već 25 godina i da još nije čuo da je neki novinar saslušavan kako bi odao svoj izvor.

“Izvor je zakonska kategorija i privođenje novinara zbog izvora je kršenje zakona. Tu priča počinje i završava”, poručuje Gašparević.

Podsjećamo, banjalučka policija je u petak prvo pozvala na informativni razgovor novinara portala Srpskainfo Nikolu Moraču, odgovornog urednika Sinišu Trkulju i direktora razvoja i izvršnog urednika za onlajn Borisa Lakića, a potom im je saopšteno da imaju status osumnjičenih.

Policija sumnjiči Moraču, Lakića i Trkulju za navodno krivično djelo “povreda tajnosti postupka”.

Nezavisne novine

Društvo

Danas počinje prvi upisni rok za SREDNJOŠKOLCE U SRPSKOJ

Prvi upisni rok u srednje škole u Republici Srpskoj za odlične učenike, koji imaju 60 i više bodova, počinje danas, a rezultati će biti objavljeni 20. juna.

Iduće školske godine u prvi razred predviđen je upis za 10.197 učenika.

Upisivanje svršenih osnovaca u prve razrede srednjih škola obavljaće se i u julskom upisnom roku.

Deficitarna zanimanja biće i ove godina stipendirana od lokalnih zajednica i Vlade Srpske.

Nastavi čitati

Društvo

SPREMITE SE NA ČEKANJE: Gužve na graničnim prelazima Gradiška i Kostajnica

Na graničnim prelazima Gradiška i Kostajnica jutros je pojačan intenzitet saobraćaja na izlazu iz BiH, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Iz AMS navode da na ostalim prelazima nema dužih zadržavanja. Na graničnom prelazu Karakaj kod Zvornika zabranjen je saobraćaj za vozila nosivosti veće od pet tona

Teretna vozila preko pet tona preusmjeravaju se na novi most Bratoljub u Bratuncu i na prelaz Rača, dok autobusi mogu koristiti prelaz Šepak.

Nastavi čitati

Društvo

DJEVOJČICE VODE: U Srpskoj za 24 časa rođeno 18 beba

U porodilištima u Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 18 beba, 10 djevojčica i osam dječaka.

U Banjaluci je rođeno osam beba, u Doboju tri, po dvije bebe u Zvorniku i Gradišci, a po jedna beba u Bijeljini, Nevesinju i Foči.

U Banjaluci je rođeno pet djevojčica i tri dječaka, u Doboju dva dječaka i jedna djevojčica, u Zvorniku dvije djevojčice, u Gradišci jedan dječak i jedna djevojčica, po jedan dječak u Bijeljini i Nevesinju, i u Foči jedna djevojčica

Poroda nije bilo u Istočnom Sarajevu, Prijedoru i Trebinju.

Nastavi čitati

Aktuelno