Connect with us

Svijet

Evropa šalje još pomoći za Siriju i Tursku

U okviru humanitarnog vazdušnog mosta EU za Siriju, danas su dva aviona sa hitnom pomoći sletila u Damask, kako bi pružili dalju podršku sirijskom narodu pogođenom zemljotresom, saopštila je Evropska komisija.

Avioni nose pomoć kao što su šatori za zimu, oprema za skloništa i grejači.

“Ovo su prvi takvi letovi koji slijeću u Damask, ali su dio niza letova koji prevoze pomoć iz sopstvenih humanitarnih zaliha EU u Brindiziju i Dubaiju sirijskom narodu u oblastima koje kontroliše vlada i oblastima koje ne kontroliše vlada, preko Evropskog kapaciteta za humanitarni odgovor. EU će za Siriju dostaviti 420 tona pomoći, uključujući 225 tona iz sopstvenih humanitarnih zaliha u vrednosti od 1,1 milion evra”, saopštila je EK.

Pored toga, Austrija, Bugarska, Kipar, Njemačka, Grčka, Finska, Francuska, Italija, Letonija, Norveška, Poljska, Rumunija, Švedska, Slovačka i Slovenija su ponudile pomoć Siriji kao odgovor na aktivaciju Mehanizma civilne zaštite EU.

Donacije uključuju šatore, krevete, ćebad, grejalice, higijenske pakete, generatore, hranu, medicinski materijal i drugo.

Pomoć se isporučuje kako u oblastima koje kontroliše vlada, tako i u oblastima koje ne kontroliše vlada u sjeverozapadnoj Siriji.

Kao pomoć ugroženima zbog zemljotresa EU je do sada obezbjedila 10 miliona evra humanitarne pomoći, uključujući 3,9 miliona evra u novim fondovima i više od šest miliona evra prenamjenjenih kroz tekuće humanitarne projekte.

U Turskoj rade preko 1.650 spasilaca i 110 pasa tragača preko Mehanizma civilne zaštite EU za podršku operacijama potrage i spasavanja u Turskoj.

Kako saopštava Komisija, spasilačke ekipe su demobilisane, a pet medicinskih timova iz Albanije, Belgije, Francuske, Italije i Španije i dalje rade na terenu i do sada su zbrinuli više od 4.000 ljudi.

Takođe, 20 država članica EU je ponudilo potrepštine za skloništa, medicinsku opremu, hranu i odjeću preko tog mehanizma.

EU je do sada izdvojila oko 5,7 miliona evra za humanitarnu pomoć za pomoć ljudima pogođenim zemljotresom u Turskoj.

Komisija podsjeća da će, zajedno sa švedskim predsjedništvom EU, biti domaćini Donatorske konferencije, u koordinaciji sa turskim vlastima, u martu u Briselu.

Cilj je da se mobilišu sredstva međunarodne zajednice za podršku građanima Turske i Sirije nakon zemljotresa.

Svijet

MASOVNI PROTESTI u Francuskoj: Nasilje na ulicama Pariza, Nanta, Rena

Policija je upotrijebila suzavac protiv demonstranata u Parizu, a 22 osobe su uhapšene desetog dana masovnih protesta i štrajkova zbog penzione reforme, javlja Bi-Bi-Si.

Širom Francuske raspoređeneo je oko 13.000 policajaca.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin rekao je da su hapšenja opravdana “zbog velikog rizika po javni red”.

Protesti su intenzivirani posljednjih dana i u mnogim gradovima došlo je otvorenih sukoba policije i demonstranata.

Sukobi i nasilje zabilježeni su u Parizu, Nantu i Renu.

Demonstranti su na više mjesta blokirali auto-puteve i ometali javni transport.

U Renu, demonstranti su zapalili smeće i blokirali saobraćaj na auto-putu.

I u Nantu je policija upotrijebila suzavac, a demonstranti su izvaljivali saobraćajne znake.

Demonstranti su bijesni nakon što je vlada zaobišla glasanje u parlamentu i progurala reformu pozivajući se na klauzulu u Ustavu.

(Glas Srpske)

Nastavi čitati

Svijet

Naoružana do zuba ušla u školu, pa napravila masakr: Policija objavila snimak (VIDEO)

Troje djece i troje odraslih ubijeno je juče u pucnjavi u privatnoj hrišćanskoj osnovnoj školi u Nešvilu, na jugu SAD.
Napad je izvela 28-godišnja žena identifikovana kao Odri Elizabet Hol, bivša učenica škole koju je policija ubila na licu mjesta. Ubijena djeca imala su između osam i devet godina.Džon Drejk, šef policije u Nešvilu, je novinarima rekao da se Odri Elizabet Hol izjašnjavala kao transrodna osoba. Još uvijek nije jasno da li je napadač zvanično identifikovan kao žena ili muškarac. U međuvremenu, policija u Nešvilu objavila je snimak na kojem se vidi kako napadač ulazi u školu. Na snimku, koji izgleda da je sa nadzornih kamera u zgradi, vidi se Odri Hejl kako puca na ulazna vrata, a zatim prolazi kroz razbijeno staklo kako bi ušla u školu.

Napadač je imao crvenu kapu, maskirne pantalone i nešto što liči na zaštitni prsluk. Hejl je u jednoj ruci nosila jurišnu pušku, dok joj je drugo, slično oružje visilo sa lijevog kuka. Nakon što je ušla u školu, na snimku se vidi kako luta pustim hodnicima škole, u jednom trenutku prolazi pored prostorije sa natpisom “Ministri”.

Policajci su kod Odri pronašli mape zgrade sa planom napada. Policija je okačila slike sa mjesta zločina koje pokazuju da se Odri Hejl spremala da puca kada je policija stigla. Prema navodima policije, pucala je na njihova vozila dok su se približavala, pogodivši jedno vozilo kroz šoferšajbnu.

Prvi snimci i fotografije pokazuju i oružje korišćeno u napadu i njen automobil Honda Fit parkiran u blizini. Pucnjava je prestala oko 14 minuta nakon što je počela, kada je policija upala u zgradu i ubila ženu.

Sva tri učenika imala su devet godina i oni su identifikovani kao Evelin Dajkhaus, Vilijam Kini i Hali Skrugs, piše CNN. U pucnjavi je ubijena i 61-godišnja Sintija Pik, 60-godišnja Ketrin Kunc i Majk Hill (60), saopštila je policija.

 

Nastavi čitati

Svijet

Poljska, Velika Britanija, Njemačka,Belgija, Holandija, Francuska, Češka: Evropa GORI U PROTESTIMA

Veliki protesti širom EU dovode vlasti zemalja EU u dilemu – da djeluju represivno ili da mijenjaju ciljeve, procjenjuje “Geopolitika”.

U Varšavi su održani veliki protesti poljskih poljoprivrednika, a resornog ministra, koji je govorio na jednom zatvorenom skupu i tvrdio da je stanje poljskih poljoprivrednika – dobro, nezadovoljna publika počela je da gađa jajima.

U Velikoj Britaniji dramatično su porasli troškovi života zbog čega su učestali protesti stanovnika uz već uobičajeno paljenje računa za struju i druge režije.

Ni u Njemačkoj nije ništa bolje. Potrošačke cijene su povećane oko 9,3 odsto u odnosu na prošlu godinu. U toku je veliki štrajk koji je praktično “zatvorio” Njemačku.

Na ulicama Brisela, glavnog belgijskog grada i centra EU, policija se sukobljava sa nezadovoljnim poljoprivrednicima, koji su snage javnog reda polijevali stajskim đubrivom.

U Holandiji već mjesecima traju protesti farmera kojima prijeti egzistencijalna ugroženost zbog nove vladine reforme. Poljoprivrednici su osnovali i vlastitu stranku koja je ostvarila značajan i neočekivan uspjeh na izborima.

Francuska već danima gori u milionskim protestima zbog Makronove penzijske reforme koju je progurao bez izglasavanja u parlamentu, na šta ima ustavno pravo, ali takav potez ne doprinosi ugledu francuske demokratije, jer mu se protivi velika većina građana.

Protesti u Francuskoj poprimaju sve agresivniji karakter. Prepuni su obračuna policije sa nezadovoljnim građanima, veliki je broj povrijeđenih lica…

Protestuju i Česi u Pragu, gdje se prošle sedmice na glavnom gradskom trgu okupilo više desetina hiljada nezadovoljnih građana, a osim socijalnog nezadovoljstva sve je primjetnije i političko.

Avet prelijevanja ukrajinskog rata na čitavu Evropu ljude počinje činiti nervoznim i prestrašenim. Do prije nekoliko godina ovakav razvoj događaja na tlu Evrope nije se mogao zamisliti ni u najcrnjim scenarijima – navodi “Geopolitika”.

Sve to ukazuje na jačanje nezadovoljstva građana unutar EU. Pa iako ti protesti još nemaju neku zajedničku političku ili ideološku platformu, jasno je da njihova masovnost i osjećaj međusobne solidarnosti može imati tendenciju koja bi trebala izazvati zabrinutost vodećih političkih struktura.

Evropskim građanima prijete socijalni problemi zbog rasta inflacije, pada proizvodnje kroz sve masovniju deindustrijalizaciju i odliv visokotehnoloških i profitabilnih kompanija u prekoatlantske sigurnije poslovne luke uz rast nezaposlenosti kao posljedicu toga.

Nakon energetske krize i raskida svih veza s Rusijom kroz čuvene sankcijske pakete koji su snažno udarili i na evropsku privredu, građanima Unije sada prijeti i ostanak bez kineskih proizvoda kroz moguće otkazivanje Brisela poslovne saradnje sa Kinom – zaključuje se u tekstu.

Nastavi čitati

Aktuleno