Connect with us

Region

HAOS U ZAGREBU! Molitelji ZA ČEDNOST ogradili dio Trga samo za muškarce

– Priprema se jos jedna molitvena subota na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, kontraprotestanti već su tu, leže na podu s transparentima na kojima piše “Naša tijela, naš izbor”, “Patrijarhat ubija”. Poručili su da nisu ni iz kakve organizacije, već da su se organizovali individualno.

Molitelja je, s druge strane, dvadesetak, pozivaju na što skoriji početak molitve.

“Klerofašisti, pustite nas na miru”, stoji na jednom od transparenata.

Na Trgu su i jake policijske snage.

Svi koji nisu iz “moliteljskog kruga” su zamoljeni da izađu izvan njihove molitvene ograde. Na pitanje zašto građani koji ne mole ne mogu biti unutra, rekli su da su oni prostor rezervisali za molitvu.

Na konstatciju kako je to javni prostor, jedna je žena, koja drži molitvenu ogradu, rekla da samo muškarci mole unutra, da “tamo nije za žene”. Ona moli, kaže, držeći ogradu. Imaju redare koji kažu da se može ući, i moliti.

Molitveni redari ne daju unutra, kažu imate javnog prostora koliko hoćete drugdje. Kažu kako je ovo sad njihovo, rezervisano za molitvu, a mi ostali možemo biti izvan kruga, gdje stoje njihove žene.

“Imamo goste, nemojte se na njih obazirati niti ih dirati, možete za njih moliti” riječi su s kojima je krenula molitva u 08.30 sati. Molitelja je stotinjak.

Molitelji bi danas trebali moliti za njihovu otadžbinu, muškarce, život u predbračnoj čistoći, za prestanak abortusa i otvorenost bračnih parova životu.

Osim u Zagrebu, molitelji će se okupiti i u Bjelovaru, Dubrovniku, Karlovcu, Osijeku, Rijeci, Slavonskom Brodu, Splitu, Šibeniku, Trogiru, te u Vinkovcima, Virovitici i Zadru.

Prema novijim informacijama, kad je završilo molitveno okupljanje na Jelačićevom trgu, odjednom je došlo do naguravanja i tuče dvije strane, ali nije jasno ko je i kako prvi krenuo.

Intervenisala je policija. Koliko se uspjelo vidjeti, odvedeno je nekoliko demonstranata, je li i neko od molitelja, još nije jasno.

Na Trg je stigla i Hitna, ali zbog starijeg muškarca kojem je pozlilo, prenose “24Sata”.

Region

MALTRETIRANJE SE NASTAVLJA! Sud produžio pritvor trojici Srba koji su uhapšeni u Banjskoj

Osnovni sud u Prištini produžio je za još dva mjeseca pritvor trojici Srba, koji su ranjeni, pa uhapšeni tokom sukoba sa policijom samoproglašenog Kosova u Banjskoj kod Zvečana prošle godine.

“Nakon zahtjeva Specijalnog tužilaštva za produženje mjere pritvora u krivičnom predmetu protiv okrivljenih V.T, B.S. i D.M. Osnovni sud u Prištini – Posebno odjeljenje je usvojilo zahtjev, tako da im je produžena mjera pritvora u trajanju od dva mjeseca, za svakoga”, navela je portparol Osnovnog suda u Prištini Mirlinda Gaši.

Ona je pojasnila da mjera produženja pritvora važi do 24. aprila, prenosi RTS.

Trojica Srba su ubijena, a šestorica uhapšena poslije pucnjave na ulazu u selo Banjska na sjeveru Kosova i Metohije 24. septembra, kada je jedan pripadnik policije Kosova ubijen, a drugi ranjen.

Nastavi čitati

Region

KURTI BIJESAN “Ukinite kaznene mjere Prištini”

Premijer privremenih institucija u Prištni Albin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom Kancelarije Evropske Unije na Kosovu i Metohiji.

Kako se navodi u saopštenju, Kurti je na sastanku istakao da očekuje napredak u procesu članstva Prištine u Savjetu Evrope, kao “neophodnost za dalje jačanje pravde i vladavine prava i zaštitu ljudskih prava svih zajednica”.

On je ocijenio da EU treba “što prije da otkloni kaznene mjere prema Prištini”, jer su, kako tvrdi, razlozi zbog kojih su one uvedene prestali već u septembru prošle godine.

Tada je, kako je rekao, vlada u Prištini preduzela radnje na stvaranju pravnog osnova za omogućavanje procesa vanrednih izbora u četiri opštine na sjeveru Kosmeta.

Agencije

Nastavi čitati

Region

Samo budala može da izjavi da nam je DODIK RASTURIO STRANKU

Ja sam vrlo zahvalan predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku što nam je otvorio oči. On nije uticao na mene, ali nam je objasnio da to neće funkcionisati i dao mi je neke informacije koje su meni koristile. Ja sam mu vrlo zahvala na tome – rekao je “Glasu Srpske” jedan od osnivača pokreta “Mi – Glas iz naorda” Branimir Nesotorović na tvrdnje Siniše Ljepojević da je za raskol u pokretu kriv niko drugi do predsjednik Srpske Milorad Dodik.

– Da je Dodik rasturio pokret to može da izjavi samo budala i izdajnik. To je to. Imam ja 70 godina tako da je malo kasno da neko utiče na mene, ali mi je on objasnio da to neće funkcionisati i dao mi je neke informacije koje su meni koristile – kazao je Nestorović i dodao da on nije ni napustio pokret “Mi – Glas iz naroda”.

Podsjetimo, jedan od osnivača ovog pokreta, Siniša Ljepojević rekao je da je za raskol u pokretu kriv Milorad Dodik jer je on predložio Nestoroviću da je organizaciji potreban predsjednik, a ne kolektivno rukovodstvo.

Jovan Janjić, jedan od osnivača pokreta “Mi – glas iz naroda”, rekao je da je Milorad Dodik mnogo uticao na Branimira Nestorovića.

– Imali su sastanak Nestorović i Pavić sa Dodikom, bio je još jedan naš član, bez znanja nas ostalih. Izašli su na konferenciju za medije i iznosili stavove koje su iznosili, predstavljeni su kao poslanici “Mi”, a da ostali osnivači i članovi nisu znali ništa o tome. Govoreno je u naše ime, a da o tome mi ništa nismo znali – kaže Janjić.

Dodao je da je Dodik predložio Nestoroviću da treba da se uništi kolektivno rukovodstvo i da treba da se izglasa predsjednik

Nastavi čitati

Aktuelno