Connect with us

Uncategorized

Krivične prijave zbog konkursa za direktora UIO

– Generalni revizor za reviziju institucija u FBiH Dževad Nekić koji se kandidovao za direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH na kojem je pobijedio Zoran Tegeltija, zatražio je pismeno objašnjenje komisije za izbor o bodovanju i ocjenjivanju kandidata.

Nekić je najavio krivične prijave protiv učesnika u ovom aspurdnom izboru za direktora najveće poreske institucije u kojem se izabrani kandidat nalazi u očiglednom sukobu interesa.

Kaže da je proces u kojem je za direktora UIO sa najvišom ocjenom izabran Zoran Tegeltija, aktuelni ministar finansija i trezora BiH i po službenoj dužnosti i predsjednik Upravng odbora UIO i konkursne komisije koja je birala rukovodioca, apsurdan i obesmišljen i da ne može da vjeruje kakve se priče serviraju javnosti.

“Konkurs je bio zabava za široke mase, a onaj koji je još prije tri mjeseca rekao ime direktora, već tada je prekršio zakon. Čemu onda služi zakon i procedure? Ovo su najgrublja kršenja. Onda treba ukinuti zakon i ništa ne sprovoditi. Jer, ako su spremni u ovom dijelu da krše zakon, možete misliti šta će dalje raditi“, rekao je Nekić za portal CAPITAL.

Priča da je zatražio pismeno od komisije da mu dostave na osnovu kojeg kriterijuma, procedure ili poslovnika je izvršeno bodovanje, te uvid u kompletnu listu.

“Ko je donio odluku o raspisivanju izbora za direktora? Ista osoba koja učestvuje u procesu kao kandidat. I onda ta osoba nastavlja biti šef komisiji koja sprovodi proceduru. Po službenoj dužnosti, ministar je član i predsjednik Upravnog odbora. On je trebalo da podnese ostavku na mjesto ministra finansija i kada mu prestane mandat predsjednika i člana komisije, tek tada može da postane kandidat“, objašnjava Nekić.

Govori da je drugi veliki apsurd što su mediji saznali rezultate konkursa, a da kandidati do danas nisu ni o čemu obaviješteni. Rezultati konkursa su, kaže, poslati Savjetu ministara BiH.

Svi obaviješteni osim kandidata
“Nisam obaviješten ni o rezultatima, niti kakav je dalji pravni postupak oko podnošenja žalbe ili prigovora. Kao komisija, oni su trebali da nas obavijeste, umjesto toga, neko je rezultate uputio Savjetu ministara i medijima“, kaže Nekić.

Ispričao je da ni rad konkursne komisije nije bio ništa manje apsurdan, posebno kada se radi o intervjuu i njegovom bodovanju.

“Apsurdno je da neko daje ocjene na uopštena pitanja. Kad vas neko pita šta vas je motivisalo da se prijavite, kako biste unaprijedili rad UIO, da li ste za jednu ili dvije stope poreza na dodatu vrijednost, ja ne vidim šta je tu tačan odgovor. To je samo vizija kandidata. Zakonom je predviđen kriterijum da je za imenovanje potrebno da je direktor stručan za tu oblast, da pokazuje visoke standarde poštenja i integriteta. Čime su to oni izmjerili? Iz medija znamo za određene kandidate da imaju postupke pred sudstvom. Apsurdno je da onda neko takav bude ocijenjen maksimalnom ocjenom“, rekao je Nekić.

Izjave u vezi rezultata konkursa pokušali smo dobiti i od drugih kandidata, ali nijedan nije želio da komentariše situaciju niti da nam potvrdi da li će se žaliti na ishod.

Podsjetimo, Zoran Tegeltija, ministar finansija i trezora u Savjetu ministara BiH dobio je ocjenu 10 na intervju na konkursu za direktora Uprave za indirektno oporezivanje.

On je pobijedio bivšeg ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mladena Zirojevića koji je ocijenjen sa 8,5, kao i glavnog revizora Kancelarije za reviziju institucija u FBiH Dževada Nekića koji je dobio osam.

Na konkurs su se prijavili i pomoćnik direktora Sektora za informacione tehnologije UIO Svjetlana Perković, te Saudin Terzić i Dženan Musemić.

Upravni odbor UIO čine upravo izabrani Tegeltija, ministarka finansija FBiH Jelka Milićević, ministarka finansija RS Zora Vidović, ekspert iz Republike Srpske Dalibor Tomaš, ekspert Savjeta ministara BiH Ismet Suljendić i Zijad Krnjić, ekspert iz FBiH.

Izjavu od Tegeltije nismo uspjeli da dobijemo iako smo više puta pokušali da ga pozovemo.

(Capital) Foto: Capital

Uncategorized

“KRIVO JE MORE”! ĐAJIĆ I NINKOVIĆ PO STAROM “Za dug Akvane kriv je DRAŠKO, a godinama ga gomilali KADROVI SNSD-a

Vlado Đajić, predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka i Ljubo Ninković, predsjednik Skupštine grada održali su danas pres konferenciju ispred banjalučkog preduzeća Akvana.

Oni su tokom obraćanja tvrdili da preduzeće Akvana bilježi milionske dugove od kako je na čelu gradske administracije gradonačelnik Draško Stanivuković.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da je „Akvana“ uvijek bila u izazovu i da je „imala više direktora iz SNSD koji nisu uplaćivali poreze i doprinose“.

Upravo ovakav odnos prethodnih direktora prema ovom preduzeću i doveo je do pozicije u kojoj se preduzeće trenutno nalazi, te napominje da se ni jedan gradonačelnik prije njega nije želio uhvatiti u koštac sa rješavanjem ovih problema, već da su problem samo konstatovali.

Da je preduzeće u problemu bilo godinama prije dolaska Stanivukovića na vlast, potvrdili su i novinski članci, pa je tako još 2016. godine odbornik u Skupštini grada Banjaluka Marinko Umičević je konstatovao da je 95 zaposlenih previše za ovo preduzeće. Tada se govorilo i o tome da je neshvatljivo da preduzeće koje se nalazi na atraktivnoj lokaciji, i koje u svom sastavu ima “Staklenac” u centru grada i olimpijski bazen gomila tolike gubitke.

Tadašnji direktor Vedran Mitrović se pravdao da dobit “Akvane” zavisi isključivo od sunčanih i kišnih dana.

I kasnije godine nisu donosile bolju situaciju za ovo preduzeće pa su tako sva tri direktora koja je postavio SNSD, iza sebe su ostavila dug od sedam miliona maraka.

Ostao je upamćen i period kada je na čelu ovog preduzeća bio Rajko Radovanović čiji je slučaj prokomentarisao i sadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, rekavši da gdje god je Radovanović radio to je upropastio, te se vodila i istraga o brojnim malverzacijama unutar ovog preduzeća.

Dijelom pozitivne vijesti za Akvanu su nastale 2021. godine kada je na čelo preduzeća došao Velibor Vukajlović.

“Akvana” je početkom te godine dobila novu upravu koja je, donijela prvi pozitivan rezultat, sa plusom od 54.294 KM. Dobit nije uspijela da riješi godine nagomilanih dugova ali je predstavljala zaokret u odnosu na sve prethodne godine poslovanja.

Hvatanje u koštac sa problemom “Akvane” desilo se i juče kada je nakon protesta radnika i negodovanja gradonačelnika zbog skidanja ove tačke sa dnevnog reda Skupštine grada, donesena odluka da se o problemu radnika Akvane ipak raspravlja te će kroz kreditno zaduženje biće izmirene sve obaveze Akvane prema Poreskoj upravi koje su nastale u proteklih nekoliko godina.

Gubici
Prema podacima iz ovog preduzeća, u 2020. godini prihodi su iznosili 1.226.186 KM a rashodi 1.416.464 KM – rezultat minus od 190.278 KM; u 2019. prihodi su iznosili 1.538.851 KM, a rashodi 1.823.390 KM – rezultat minus od 284.538 KM; u 2018. prihodi su iznosili 1.494.091 KM, a rashodi 1.930.106 KM – rezultat minus od 436.014; u 2017. prihodi su iznosili 1.653.451 KM, a rashodi 2.048.160 KM – rezultat minus od 394.209 KM; u 2016. prihodi su iznosili 1.612.255 KM, a rashodi 1.957.181 KM – rezultat minus od 344.926 KM; u 2015. prihodi su iznosili 1.654.024 KM, a rashodi 2.118.014 KM – rezultat minus od 463.990 KM.

Insajder.in

Nastavi čitati

Uncategorized

STRAVIČAN ODRON KOD MOSTARA: Zbog miniranja kamenoloma automobili završili pod vodom

U aktiviranju klizišta automobili planinara i ribolovaca završili su pod vodom, a povrijeđene su dvije osobe.

Trenutak miniranja kamenoloma u naselju Bijela kod Mostara, koji je rezultirao velikim odronom, objavljen je na Fejsbuk stranici Vremenska Prognoza Bijelo Polje.

Nevjerovatni video zapis svjedoči prirodnoj sili, kao i katastrofi koja je uslijedila nakon miniranja.

Podsjetimo, sve se odigralo u subotu u 18.30 u naselju Bijela kod Mostara. U aktiviranju klizišta automobili planinara i ribolovaca završili su pod vodom, a povrijeđene su dvije osobe, piše Avaz.

Nastavi čitati

Uncategorized

STRAHOTA U ŠVEDSKOJ! Ubio trudnu djevojku, stidio se jer nije muslimanka

Šveđanku Sagu Forsgren Elneborg (20) koja je bila u sedmom mjesecu trudnoće ubio je njen partner jer ga je bilo previše stif da je upozna sa svojom muslimanskom porodicom, tvrde tužioci.

Buduća majka (20) pronađena je mrtva u svom domu u švedskom gradu Örebro 28. travnja prošle godine. Bila je u sedmom mjesecu trudnoće, a njezino nerođeno dijete umrlo je u njezinoj utrobi.

Sagin dečko, Mohamedamin Abdirisek Ibrahim iz Somalije, optužen je za njeno ubistvo prošle sedmice.

„Osumnjičenik je odrastao u domaćinstvu koje je smatralo da mora izlaziti sa ženom iste kulture“, kažu tužioci.

Navodno je Mohamedamin svoju dvogodišnju vezu sa Sagom skrivao jer to njegova porodica nije prihvatala.

Tekstualne poruke između para pokazuju kako osumnjičenik govori Sagi da će otkriti njihovu vezu svojoj porodici, kao i da čekaju svoje prvo dijete.

U posljednjoj poruci, Mohamedamin Abdirisek Ibrahim navodno je tvrdio da je sve priznao samo jednom članu obitelji. Djevojka ga tada pita kako je i želi li razgovarati. Ali njezine poruke ostaju bez odgovora. Nekoliko sati kasnije, mlada žena i njeno nerođeno dijete su mrtvi.

Tužioci tvrde da je otišao u njen stan i “nasilno” je zadavio kablom noćne lampe.

Nema dokaza koji bi upućivali na to da je njegova porodica bila umiješana u ubistvo ili da je to tražila, pišu lokalni mediji.

Prethodne tekstualne poruke između Sage i osumnjičenog pokazuju da joj je predložio pobačaj, ali mlada žena to nije htjela. Željela je roditi čak i ako je on napusti. Njena majka je kazala kako se radovala djetetu i ulozi majke, prenosi Fenix-magazin.

Nastavi čitati

Aktuelno