Connect with us

Hronika

MILIONI POTROŠENI, A AUTOPUT NIJE ZAVRŠEN: Izgradnju dionice Vranduk-Ponirak istražuju policija i tužilaštvo

Milioni potrošenih evra za oko pet i pol kilometara neizgrađenog auto-puta. Slučaj je to zabilježen na gradilištu dionice auto-puta u Bosni i Hercegovini, koja nije dovršena ni četiri godine od početka radova te je predmet istrage tužilaštva.

Izgradnja dionice Vranduk-Ponirak, u blizini Zenice, najavljena je prije šest godina kao jedna od najvećih infrastrukturnih projekata u Bosni i Hercegovini.

Ugovor sa izvođačima radova, odnosno konzorcijem koji čine azerbejdžanska kompanija Azvirt i firma Hering iz Širokog Brijega, potpisan je u maju 2019. godine.

Radovi su započeli tri mjeseca kasnije, a na zahtjevnoj dionici su u roku od dvije godine, odnosno do augusta 2021, trebali biti izgrađeni tunel, te po dva mosta i vijadukta.

Vrijednost radova je, prema tadašnjim procjenema Javnog preduzeća Autoceste Federacije BiH, iznosila više od 76,5 miliona evra, a novac je osiguran zaduženjem od OPEC Fonda za međunarodni razvoj (OFID).

No, nakon što je planirani novac potrošen i rokovi probijeni, radovi su krajem jula ove godine suspendovani.

Iz preduzeća Autoceste FBiH tvrde da se radi o privremenoj obustavi, te da će izgradnja biti nastavljena nakon “usklađivanja projektne dokumentacije i dodatne analize troškova”. Iz te kompanije za RSE nisu odgovorili šta to konkretno znači.

Zvanična dokumentacija, koja je u posjedu RSE, potvrđuje da se još od 2019. godine ukazivalo na to postoji problem u geotehnološkim i projektnim istraživanjima, kada su na to Autoceste FBiH upozorili i izvođači radova, prilikom otvaranja gradilišta.

U međuvremenu, izgradnju ove dionice i prijave o navodnim malverzacijama, istražuju policija i tužilaštava.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine potvrdili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) da im je dostavljena prijava o navodnim nezakonitostima u izgradnji.

– Postupajući tužilac će, nakon što analizira dostavljenu prijavu, odlučiti o daljim aktivnostima – kazao je portparol državnog Tužilaštva Boris Grubešić.

Predmet koji se odnosi na izgradnju auto-puta Vranduk-Ponirak otvoren je i u kantonalnom Tužilaštvu u Mostaru, gradu u kome je sjedište preduzeća Autoceste FBiH.

Postupajući tužilac je od Federalne uprave policije zatražio da provjeri navode iz prijave, s ciljem prikupljanja dokaza.

Iz državnog i kantonalnog tužilaštva nisu precizirali za RSE na šta se odnose podnesene prijave.

Suspenzija radova na gradilištu
Trasa Vranduk-Ponirak dio je dionice Poprikuše – Zenica sjever, i nalazi se na Koridoru Vc koji Bosnu i Hercegovinu treba povezati sa Hrvatskom i Mađarskom.

Odlukom Uprave Autoceste FBiH, 20. jula ove godine radovi su privremeno suspendovani, uz obrazloženje investitora da mora završiti detaljnu analizu svoje pozicije.

To se, kako je navedeno iz tog javnog preduzeća, odnosi na odstupanja od ugovorenih radova, privremeno plaćene iznose, kao i novi glavni projekat koji je u izradi.

– Uvidom u izvođačev program radova, te činjenicu da se radovi ne izvode na više od 50 odsto ugovorene trase, bilo je neophodno izbjeći nepotrebno velike troškove zastoja i privremeno obustaviti radove – saopštili su iz Autocesta FBiH.

Odluka o privremenoj suspenziji, kako ističu, podrazumijeva da su radovi konzervirani, a materijali i oprema čuvaju se u gradilišnim kampovima.

U azerbejdžanskoj kompaniji Azvirt, pak, nisu željeli govoriti o problemima u izgradnji i tvrdnjama investitora, ističući da im to ne dopušta ugovor koji imaju sa preduzećem Autoceste FBiH.

Inače, dionica Vranduk – Ponirak nije jedini projekt na kojem je kao izvođač radova angažovana kompanija Azvirt.

Ta firma dio je azerbejdžansko-kineskog konzorcija kome je dodijeljen višemilionski posao izgradnje mosta Počitelj, koji treba spojiti obale Neretve, na jugu BiH.

Nedostaci u projektnoj dokumentaciji
Izrada projekta za dionicu Vranduk -Ponirak povjerena je, uoči početka gradnje, italijansko-francuskom konzorciju u kome su kompanije Spea i Safage. Kao podizvođač angažirana je firma Integra iz Mostara.

Glavni projekt za auto-put Vranduk-Ponirak završen je 2017. godine, a naručila ga je Evropska komisija.

Adnan Terzić, tadašnji direktor Autocesta FBiH, tvrdi da je ubrzo postalo “kristalno jasno da je projektna dokumentacija bila urađena bez ikakvih geoloških istraživanja”.

– Kad su započeli radovi, onda smo došli do saznanja da je pogrešna i da nije obuhvatila rizike koje ta dionica nosi, upravo zbog neadekvatno ispitane geološke strukture. Pokazalo se da je stvarno stanje na terenu i ono što je projekt dijametralno suprotno -ističe Terzić.

Iz Delegacije EU u BiH nisu odgovorili na upit RSE za razgovor o zastoju u izgradnji i tvrdnjama o propustima pri izradi projektne dokumentacije.

Prema zvaničnoj dokumentaciji, koja je u posjedu RSE, na probleme u geotehnološkim istraživanjima ukazivali su proteklih godina i članova geotehničkog vijeća, odnosno grupe eksperata koje je angažiralo preduzeće Autoceste FBiH.

U dokumentima se, takođe, spominje i stav zaduženih za izradu projekta da su geološka istraživanja izostala jer na gradilištu nisu bili riješeni imovinsko-pravni odnosi.

Željko Tmusić, iz kompanije “Safage” koja je bila angažovana na izradi projekta tvrdi, pak, za RSE da propusta u projektnoj dokumentaciji nije bilo i da su Autoceste FBiH imale obavezu da za nju daju suglasnost.

– Ako sad kažu da ono što su prihvatili nije valjalo, to je skakanje u vlastiti stomak. Tu ima puno politike, a mi se time ne bavimo. Autoceste su dale svoj pisanu suglasnost na projektnu dokumentaciju – naglasio je.

Iz firme Integra, koja je bila angažovana na izradi projekta, navode da je glavni projekt u cjelosti izrađen “sukladno važećem zakonodavstvu, pravilima struke i najvišim tehnološkim standardima”.

– Glavni projekat je prošao kroz sve faze provjere i dobivanja odobrenja za građenje, prije nego što su radovi počeli – saopštili su iz firme Integra za RSE.

Novi projekt kao rješenje
Izlaz iz postojeće situacije i ponovno pokretanje gradilišta ju preduzeću Autoceste FBiH vide u ponovnom projektovanju pojedinih dijelova ceste.

Za novi projekt za pojedine dionice Vranduk-Ponirak prošle godine angažovana je turska firma “Yuksel Proje”, a RSE nije mogao doći do informacija u kojoj fazi je ovaj posao.

Elmedin Voloder, koji je na poziciji direktora Autocesta FBiH bio do kraja maja ove godine, kaže da novi projekt nije bio dovršen dok je on bio na poziciji, ali da vjeruje da je dostavljen i da se trenutno revidira.

Kako je kazao, radovi se nisu mogli izvoditi po postojećem projektu, jer je dolazilo do obrušavanja.

Inače, Voloderova fima “Divel” iz Sarajeva angažovana je od početka projekta za nadzor nad radovima na auto-putu Vranduk – Ponirak.

Nova zaduženja
Za završetak izgradnje dionice Vranduk -Ponirak bit će potreban dodatni novac, što je potvrđeno i u izvještaju Autocesta FBiH o rezultatima u izgradnji Koridora 5c do 31. marta 2023.

U tom dokumentu navodi se da je do kraja marta potrošen predviđeni budžet za izgradnju i konsultantske usluge, te da su u toku pregovori sa bankama za dobijanje dodatnih sredstava.

– Procjena je da će za završetak svih radova, uključujući i radove po novim projektima koji još nisu počeli sa izgradnjom, biti potrebno oko 80 miliona evra – navodi se u izvještaju.

Zbog rasta troškova, prije nekoliko godina su Autoceste FBiH zatražile suglasnost od predstavnika vlasti za dodatno zaduženje u iznosu od od 25 miliona eura.

Vijeće ministara BiH je u novembru prošle godine utvrdilo prijedlog sporazuma o dodatnom zajmu, u iznosu od 25 miliona evra, od Fonda OPEC.

– U novembru 2020. godine OPEC je izmijenio uslove kredita i ponudio niže kamatne stope, nakon čega je Federalno ministarstvo financija dalo podršku za nastavak kreditnih operacija sa navedenim kreditorom – saopšteno je za RSE iz entitetskog Ministarstva financija.

Inače, Ministarstvo financija Federacije BiH je u septembru 2019. dalo negativno mišljenje o inicijativi za dodatno zaduženje, sa uputom za iznalaženje povoljnijih izvora finansiranja.

“Svi su odgovorni”
Istovremeno, saobraćajni inženjer i vještak Ševal Kovačević ocjenjuje da će novo projektovanje podrazumijevati i novih stotinu miliona maraka.

– Nema te trase koja se ne može popraviti, ali to podrazumijeva dodatne pare. U okviru predviđenog budžeta, to neće moći. To je težak teren i cijene idu i po 25 miliona evra po kilometru – kaže Kovačević.

Ocjenjuje i da je postojeći projekt “rogobatno i površno postavljen te da se ušlo grlom u jagode”, te ističe da niko nije izuzet odgovornosti za takvo stanje.

– Krivi su i naručioci, dakle Autoceste, kao i oni koji su radili projekt, ali i revidenti koji su to odobrili. Imali su mogućnost, jer zašto se vrši revizija projekta, nego da se vidi da li je to to. Svi su odgovorni – naglasio je.

U BiH je u posljednjih dvadesetak godina izgrađeno nešto više od 230 kilometara auto-puta . Od toga je oko 120 kilometara izgrađeno na Koridoru Vc.

Uz firme iz Evropske unije i BiH, koje su proteklih godina bile angažirane u izgradnji cesta, radovi se sve češće dodjeluju i kompanijama iz Kine, Turske i Azerbejdžana.

Hronika

POSMRTNI OSTACI PRONAĐENI U ŠUMI KOD OLOVA! U blizini nestao čovjek prije četiri mjeseca

U šumi kod Olova pronađeni su posmrtni ostaci jedne osobe, rekao je Srni portparol MUP Zeničko-dobojskog kantona Elvedin Fišek.
On je naveo da su posmrtni ostaci pronađeni nedaleko od mjesta gdje je živio Hamid Ferhatović (57) iz sela Čuništa koji je nestao prije četiri mjeseca, ali da još ne može potvrditi da je riječ o njemu.

– To će se znati nakon DNK-a analize i određenih vještačenja – naveo je Fišek.

On je rekao da uviđaj vrše pripadnici Federalne uprave policije pod nadzorom dežurnog tužioca i da će više informacija biti poznato po okončanju uviđaja.

Nastavi čitati

Hronika

NASILJE NAD ŽENAMA ESKALIRALO! Mladu majku PRETUKLA DVA MUŠKARCA pred bebom i djevojčicom od dvije godine FOTO

Mladu majku Amiru Bektić (25) iz Tuzle, ispred jednog tržnog centra u živiničkom naselju Suha, kako je navela, pretukla su dva muškarca.
Amira tvrdi da je pretučena zbog reda na kasi.

Verbalni obračun se, kako je navela, dogodio dok je trebala platiti namirnice koje je uzela za sebe i svoju djecu. Ostavila je korpu koja je trebala čuvati red, dok se ona vratila po zaboravljenu namirnicu.

Nakon svađe oko reda, ko će prvi doći platiti. Amira je rekla: “Izvinite, ja sam bila na redu” nakon čega je nastupio verbalni obračun gdje joj je mladić navodno prijetio: “Sad ćeš ti vidjeti kada izađeš”.

Moj advokat će to završavati. Vjerujte mi žene moje, izboriću se za ovo. Odgovaraće za ovo što su me tukli pred bebom i mojoj djevojčicom od dvije godine, poručila je u svojoj objavi na Fejsbuku Amira Bektić.

Nastavi čitati

Hronika

U PRIJEDORU NESTALA MILENA MILJATOVIĆ! Jeste li vidjeli ženu koja odgovara ovom opisu?

Pripadnici Policijske uprave Prijedor preduzimaju sve potrebne mjere s ciljem pronalaska Milene Miljatović /54/ iz mjesta Kršlje u opštini Novi Grad čiji je nestanak prijavljen 29. septembra, rečeno je Srni u ovoj upravi.
Prema izjavi člana porodice koji je prijavio nestanak, Milena je visoka oko 175 centimetra, srednje tjelesne konstitucije, sijede kose do ramena, a prilikom odlaska od kuće 23. septembra na sebi je imala sivi kaput, sive patike i plavi kačket.
U slučaju bilo kakvih saznanja koja bi mogla dovesti do pronalaska ovog lica, građani mogu pozvati besplatan broj 122 ili se obratiti u najbližu policijsku stanicu.

Nastavi čitati
Uncategorized2 tjedna ago

ĐAJIĆ BEZ SRAMA “DOBAR SAM S KRIMINALCIMA, sve koji se nisu učlanili u SNSD-a ODMAH SMIJENITI jer su zauzeli mjesta članovima partije” (FOTO, VIDEO)

Horoskop2 tjedna ago

DNEVNI HOROSKOP: Vodolijama danas potreban odmor, Ribe očekuju novi izazovi

Uncategorized4 dana ago

MAJA DRAGOJEVIĆ “DEMOLIRALA” ĐAJIĆA! “Živite li vi u Hjustonu, pa mi nemamo LIJEKOVA, POSTELJINE, a kod Vas pacijenti SKAČU KROZ PROZORE” (VIDEO)

Banjaluka2 dana ago

STANIVUKOVIĆ ISPISUJE ZLATNA SLOVA U ISTORIJI BANJALUKE! Kružni tok i VELIČANSTVENI PARK kod Ekvatora oduševili građane (FOTO, VIDEO)

Banjaluka2 tjedna ago

GRAĐANI OGORČENI ĐAJIĆEVIM “DERNEKOM” PLJUŠTE PRIJETNJE! ” Stari pedofil, treba da se STIDI ZEMLJE KOJOM HODA, pacijenti mu umiru od sepse, A ON SLAVI”

Uncategorized3 dana ago

KAD MAČKE NEMA MIŠEVI KOLO VODE! Ninković juče VRŠLJAO po kancelarijama GU i uznemiravao radnice, obrušio se i na TRUDNICU!

Banjaluka2 tjedna ago

ĐAJIĆ SLAGAO UČESNIKE KOTLIĆIJADE! Umjesto po 200 KM dobili po 3 KG MESA! “Dao bih vam, AL NE SMIJEM OD PORESKE”

Banjaluka6 dana ago

STANIVUKOVIĆ KOD PORODICE NOVAKOVIĆ! “Ima bližih pa neće da dođu, A TI SI DOŠAO” Emotivan susret o kojem će se pričati (FOTO, VIDEO)

Uncategorized6 dana ago

“PUKLA TIKVA” U SNSD PRIJEDOR! Kabić iznio teške optužbe “VRH lokalne partije VRŠI PRITISAK U CILJU MOJE SMJENE, danas ću upoznati DODIKA SA SVIM DEŠAVANJIMA”

Politika1 tjedan ago

OŽENI SE VUKAN! Danas izgovorio sudbonosno DA lijepoj Zorani!

Aktuleno