Connect with us

Region

Moguće promjene u poziciji Srbije prema međunarodnoj zajednici oko KiM

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će doći do određenih promjena u postavljanju Srbije kada je riječ o odnosima s predstavnicima međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji, kao i da predsjednik Aleksandar Vučić ozbiljno razmišlja kakvi dalje potezi treba da budu oko situacije na Kosovu i Metohiji.

-Doći će do određenih promena u našem postavljanju u situaciji kada je reč o odnosima sa predstavnicima međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji. Nikakav problem ne postoji da Kfor obavlja svoj deo posla kako treba, ali svedoci smo da to nije slučaj – rekao je Dačić za TV Prva govoreći o aktuelnim događajima na KiM. Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić juče je rekla da je Srbija blizu toga da donese odluku da traži da se 1.000 njenih vojnika vrati na KiM po Rezoluciji 1244, a Dačić kaže da njene jučerašnje najave znače da Vučić ozbiljno razmišlja kakvi dalje potezi treba da budu oko situacije na Kosovu i Metohiji.

Dačić je rekao da će Vučić tokom dana na sastancima informisati državno rukovodstvo, prije najavljenog obraćanja javnosti u 19 časova. Govoreći o mogućnostima vraćanja srpskih snaga na KiM, Dačić je rekao da po rezoluciji 1244 nije definisano šta je osoblje.

-Taj deo nikad nije razrađen i nikada se nije realizovao. Nesumnjivo je da se srpske vlasti se nisu često pozivale na taj deo 1244, i nisu zvanično tražile vraćanje – rekao je on.

Dačić je ocijenio da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti stalno „podmeće požar“e, što predstavnici međunarodne zajednice tolerišu.

-Da li će međunarodni predstavnici stići da ugase te požare ili će se oni pretvoriti u opšti požar u celom regionu? – upitao je Dačić.

Istakao je da je centralno pitanje odnos međunardnih činilaca prema onome što Kurti radi Srbima.

-Da li oni to osuđuju ili tolerišu? Da li je odnos korektan i pošten, ili se prikriva da Kurti ako može uradi i okupaciju severa Kosova – rekao je Dačić. Šef diplomatije rekao je da će sljedeće nejelje u Beograd doći savjetnik državnog sekretara SAD Entonija Blinkena, kao i državni ministri za Evropu Francuske i Velike Britanje.

-Pitanje je da li to što Priština radi smatraju kao njihovo legitimno pravo, ili će onemogućiti to što Kurti radi u skladu sa Briselskim sporazumom – rekao je Dačić.

Govoreći o eventualnom slanju snaga na KiM bez dobijene saglasnost, Dačić je istakao da to traži veliko promišljanje i da bi to značilo ulazak u rat.

Podsjetio je da su crvene linije za Srbiju da ne želi nove pregovore o Briselskom sporazumu i Zajednici srpskih opština, niti Kosovo u UN, kao i fizička bezbjednost Srba na Kosovu.

-Ako niko ne može da garantuje da može da sačuva bezbenost Srba, podsećam da je predsednik Vučić rekao da neće dozvoliti ponavljanje pogroma – rekao je on.

Dodao je da je bitno da se iscrpr sve pozicije koje znače da je Srbija uložila maksimum napora da se sačuva mir

– Tražimo poštovanje rezolucije 1244, Briselskog sporazuma, da se nastavi dijalog i mirno rešavaju problemi, da nema maltretiranja građana. To treba da obezbede međunarodne snage. Ako ne mogu to da obezbede, a počne napad na Srbe, biće to situacija u kojoj Srbija neće imati izbora – rekao je on.

Poručio je da je vrijeme da se odnos međunarodne zajednice promijeni.

-Dok god je Kurti tu nema diplomatije, niti ikakvog plana Francuske i Nemačke ili drugih planova. Kurti može da priča i laže, a neće plan prihvatiti nikad, jer u njemu ne piše da Srbija treba da prizna Kosovo- rekao je Dačić.

Region

Nadam se da im NEĆE PASTI NAPAMET da ukinu Republiku Srpsku i UBIJAJU SRPSKI NAROD

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da Srbija neće da nasjeda na provokacije koje dolaze iz BiH niti da ratuje sa Bošnjacima.

– Јa vam sad otvoreno kažem – mi nećemo da ratujemo protiv vas. Možete da radite šta hoćete, možete da izmišljate, možete da provocirate koliko hoćete, a mi nećemo da ratujemo protiv vas. Mi nećemo da ratujemo protiv Bošnjaka. I to je moja poruka i Bošnjacima u Srbiji i Bošnjacima u BiH – naglasio je Vučić.

Istakao je da će Srbija i srpski narod dati sve od sebe da to izbjegnu.

– Nadam se da im neće pasti napamet da ukinu Republiku Srpsku i da ubijaju srpski narod. Mi nećemo da nasjedamo na njihove provokacije. I neću svaki dan da moram da objašnjavam da nećemo da nasjedamo na njihove provokacije – svaki dan da moram da objašnjavam nekome koliko je srpska namjenska industrija veća i jača od namjenske industrije BiH – rekao je Vučić.

Srbi izloženi ne samo pogrdama i neistinama, već i najdirektnijim prijetnjama

Umjesto da obilježavanje 29 godina stradanja Bošnjaka u Srebrenici bude prilika za riječi pomirenja i poštovanja prema žrtvama, Srbija, njeni građani i srpski narod u cjelini, kao i Republika Srpska bili su izloženi ne samo pogrdama i neistinama, već i najdirektnijim prijetnjama, rekao je predsjednik Srbije.

– Ono su nedvosmisleni pozivi na rat, sukobe, uz onoliko pominjanje neistina i deset puta pominjanja “velikosrpske deklaracije”. To je jasno markiranje, targetiranje i pokazivanje da odgovor na to mora da bude suštinski kraj Srbije i tek tada bi oni mogli da budu zadovoljni, da su uspjeli i da je Balkan miran i dobar – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da se Srbija suočava sa političkim izazovima koje nije sama ni stvorila i za koje ni na koji način nije odgovorna.

– Sukob u Ukrajini su u okruženju pokušali da iskoriste za konačni napad na Srbiju, jer Srbija samo unižena, ekonomski uništena, politički isrcpljena, sa teritorijama što podijeljenim što otetim, može da bude dobra Srbija – rekao je Vučić.

On je rekao da se Srbija potpuno neosnovano optužuje kako se sprema za nove ratne sukobe i da se nad Srbijom vrši “moralno sakaćenje”.

– U toku dvije i po godine mogli ste da čujete bezbroj puta da se Srbija naoružava, sprema sa ratne sukobe. Moralo je za sve to vrijeme da se desi moralno sakaćenje Srbije. To moralno sakaćenje oni u okruženju, vidjećete da se oni uvijek pozivaju na međunarodnu podršku, tog dijela međunarodne zajednice koji je dominantan. Na koji se to način radi – od revizionizma, zaboraviti Јasenovac, Јadovno… – rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

On je rekao da se Srbija i Srbi optužuju da su ruski agenti.

– Takođe, lažno optužuju Srbiju da želi rat. Tu je naravno i nedostatak demokratije, diktatura… Ne bi li se tražilo od Zapada a priori podrška protiv Srbije, a to da bi se ostvarilo potrebno je ekonomsko slabljenje Srbije – istakao je Vučić.

Vučić je rekao da glavni mediji u Sarajevu, Podgorici, Zagrebu i Prištini funkcionišu na principu prikrivanja svega dobrog vezanog za Srbiju i Srbe.

– Pogledajte, Republika Srpska je donijela odluku da odloži sjednicu o razdruživanju. Јeste primijetili da to nigdje nije vijest? Sve ima za cilj – priželjkivanje sukoba i intervencija NATO – kaže Vučić.

Nastavi čitati

Region

SAHRANJEN TERORISTA IZ MLADENOVCA: Na grobu krst, rakija i svijeće

Miloš Zujović, koji je preuzeo ime Salahudin i koji je nedavno izvršio teroristički napad ispred ambasade Izraela u Beogradu sahranjen je na groblju u mestu Mala vrbica kraj Mladenovca.

Tijelo Miloša Žujovića preuzeo je njegov otac Zoran i sahranio ga na pravoslavnom groblju u okolini Mladenovca po pravoslavnim običajima.

Roditelji su sami, kako saznaje reporter Alo.rs sahranili sina Miloša.

Na njegov grob stavljen je pravoslavni krst. Na grobu su rakija, piće i svijeće.

Inače, na groblju su jake policijske snage.

Ranije se pisalo da se pojedini mještani Mladenovca protive takvoj odlici porodice Žujović te je otac čak sam za sina kopao raku.

Teroristički napad je izvršen prošle subote, kada je Miloš Žujović samostrelom ranio pripadnika Žandarmerije Miloša Jevremovića ispred Ambasade Izraela u Beogradu.

Jevremović je operisan u Urgentnom centru gde mu je iz vrata izvađena strijela, i nalazi se u stabilnom stanju.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će žandarm Miloš Jevremović biti odlikovan za svoj herojski čin.

Nastavi čitati

Region

PRESUDA U PREDMETU “DRŽAVNI UDAR”: Mandić i Knežević oslobođeni

Andrija Mandić i Milan Knežević oslobođeni su optužbi u predmetu poznatom kao “državni udar”, odnosno pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine.

Presudu je izreklo Vijeće Višeg suda u Podgorici na čijem je čelu Zoran Radović.

Riječ je o ponovljenom postupku, nakon što su prvom presudom svi osumnjičeni, među kojima su i lideri današnje koalicije “Za budućnost Crne Gore”, Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni na ukupno 70 godina zatvora.

Ta je presuda poništena prije tri godine u Apelacionom sudu i naložen je ponovljeni postupak.

Specijalni tužioci Zoran Vučinić i Siniša Milić predložili su sudu da se organizatori kriminalne grupe ruski državljani Eduard Šišmakov osudi na 15 godina zatvora, a Vladimir Popov na 12 godina.

Zatražili su da se bivši komandant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić osudi na jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora. Za Predraga Bogićevića i Nemanju Ristića predloženo je u završnoj riječi kazna od po sedam godina zatvora.

Za lidere bivšeg Demokratskog fronta (DF) Andriju Mandića i Milana Kneževića, tužioci su zatražili po pet godina zatvora.

Za okrivljenu Branku Milić je bila predložena kazna od strane tužilaštva tri godine zatvora, dok je za Milana Dušića i Srboljuba Đorđevića zatraženo po godinu i šest mjeseci, a za Dragana Maksića godina i devet mjeseci zatvora.

Za vozača bivših lidera DF-a Mihaila Čađenovića, tužilac je tražio godinu i šest mjeseci zatvora.

Za Kristinu Hristić je bilo predloženo izricanje uslovne kazne.

(Vijesti.me)

Nastavi čitati

Aktuelno