Connect with us

Politika

Može li Dodik ispuniti želje koalicionih partnera

Iako Centralna izborna komisija (CIK) BiH još nije objavila rezultate ponovnog brojanja glasova za predsjednika Republike Srpske, pa samim tim se ne zna ko će biti ovlašten da imenuje mandatara sa sastav nove Vlade, borba za što bolje pozicije i ministarske fotelje u izvršnoj vlasti već uveliko traje.

Kako otkrivaju odlično obaviješteni izvori, apetiti koalicionih partnera SNSD, kao i onih koji se vide kao dio nove vlasti u Srpskoj već su počeli da se ispostavljaju na račun najveće političke partije, koja će, prema do sada objavljenim rezultatima, imati većinu i u budućem sazivu parlamenta Srpske.

Prema tvrdnjama naših sagovornika, lider SNSD Milorad Dodik naći će se pred velikim mukama kako zadovoljiti ambicije koalicionih partnera, ali i pojedinih struja unutar samog SNSD.

– Iako je još rano da se počne s ozbiljnim pregovorima o formiranju nove Vlade RS, stranke koje su u koaliciji s SNSD već su počele da ispostavljaju svoje zahtjeve kad je u pitanju formiranje izvršne vlasti. Prema nekim projekcijama, SP Petra Đokića trebalo bi da pripadnu dvije ministarske fotelje u novom sazivu Vlade, Demos takođe traži dva ministarstva, Ujedinjenoj Srpskoj bi trebalo da pripadne jedno ministarstvo, isto kao i NPS Darka Banjca, a za ministarsku funkciju bori se i NDP Dragana Čavića – tvrde izvori Srpskainfo.

Oni dodaju da bi po jedna ministarska fotelja u novoj Vladi Republike Srpske trebalo da bude rezervisana i za DNS i SPS, partije koje su ranije bile članovi vladajuće koalicije, a za koje se u posljednje vrijeme sve češče spekuliše da su blizu povratka u „staro jato“.

Ako se svakom od navedenih izađe u susret, to bi značilo da SNSD, kao najvećoj stranci u koaliciji, treba da ostane sedam ministarskih mjesta. Ono što je zanimljivo jeste to da je zahtjev za jednu ministarsku fotelju ispostavio i Obren Petrović, šef dobojskog SNSD, koji smatra da je na osnovu izbornih rezultata više nego dovoljno „zadužio“ Dodika da nekom od njegovih kadrova povjeri ministarsku dužnost u novom sazivu Vlade – otkrivaju naši izvori.

Politikolog Darko Kuzmanović za Srpskainfo kaže da bi se spekulacije o načinu na koji će biti formirana nova Vlada Republike Srpske najbolje mogle opisati izrekom „mala bara, puno krokodila“.

Politika kreiranja političkih trabanata, koji su u proteklih osam godina služili da bi se krpila većina, sada se vraća kao bumerang Dodiku i SNSD. Mnogo je bilo lakše funkcionisati kada su kolač vlasti dijelile svega tri partije (SNSD, DNS, SP), nego sada, kada će taj broj biti duplo veći. S druge strane, SNSD će većinu praviti sa pojedincima koji su svoje karijere izgradili na bazi političke korupcije i oni, kao takvi, svakako nisu garancija da sutra neće odletjeti u “toplije krajeve”, ako im u koaliciji s SNSD eventualno “zahladni” – kaže Kuzmanović.

On smatra da će SNSD, prema njegovim riječima, morati da pravi ogromne ustupke koalicionim partnerima kako bi se formirala vlast, te da koncentracija moći u rukama jednog čovjeka neće biti ni približno velika kako je to bio slučaj ranijih godina.

– Sve partije koje su kandidati za ulazak u vlast su približno iste snage. SNSD neće imati izbora i sigurno je da će barem pola, a možda čak i više ministarstava u Vladi RS morati da prepusti koalicionim partnerima koji imaju ogromne apetite. U cijelom procesu formiranja vlasti ne treba zaboraviti ni SDS i PDP. Poznato je da su poslanici SDS prelijetali i ranije, a da li će se ista praksa nastaviti i u ovom ciklusu i da li će im se u tom biznisu možda pridružiti neko iz PDP, ostaje nam da vidimo. Koliko god SNSD imao poslanika i pobijedio na svim nivoima, evidentno je da moć Milorada Dodika polagano slabi, naročito ako imamo u vidu da je do prije nekoliko godina bilo nezamislivo da Željka Cvijanović ima čak nekoliko desetina hiljada glasova više od predsjednika SNSD – ističe Kuzmanović.

Politika

DRAGA BRAĆO IZ SRBIJE, dobro ste došli u Republiku Srpsku

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić izjavio je da aposlutno podržava dolazak pripadnika MUP-a Srbije u Republiku Srpsku, kao i svih onih koji doprinose miru i stabilnosti u regionu.

“Nažalost, SDA, DF lažnog Hrvata /Željka/ Komšića i dalje žive u ratnim godinama i svuda vide imaginarne neprijatelje. MUP Srbije garant je mira i stabilnosti kako u Srbiji, tako i u regionu i sve naše bezbjednosne agencije, MUP Republike Srpske i sa nivoa BiH i Federacije BiH /FBiH/ uspješno sarađuju sa MUP-om Srbije i sprečavaju kriminal i korupciju”, istakao je Nešić.

On je rekao da, osim jeftinih političkih poena i igara, ne vidi razlog za takva reagovanja iz FBiH i upitao šta može promijeniti šest ljudi bilo gdje na svijetu.

“Draga braćo iz Srbije, dobro ste došli u Republiku Srpsku. Dobrodošlicu vam želi ministar bezbjednosti u Savjetu ministara”, poručio je Nešić, prenosi Srna.

Nastavi čitati

Politika

Sramni histerični komentari BOŠNJAČKIH POLITIČARA

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je danas da su sramni, kako je naveo, “histerični komentari” bošnjačkih političara povodom najavljenog dolaska pripadnika MUP-a Srbije u Srpsku tokom turističke sezone, ističući da takvu saradnju imaju sve zemlje regiona i šire.

Karan je istakao da neće boravak policijskih službenika MUP-a Srbije dovesti u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, već oni koji, kako je naveo, mrze sve što je srpsko.

On je podsjetio da Memorandum o saradnji ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske i Srbije od 18. juna predstavlja pravni osnov za dolazak i boravak policijskih službenika MUP-a Srbije u Srpsku tokom turističke sezone i ukazao da saradnju na tom nivou imaju već sve zemlje regiona i šire.

Naveo je da će hrvatska policija ove godine na osnovu sličnog memoranduma o saradnji u turističkoj sezoni imati 97 stranih policijskih službenika iz 19 zemalja, među kojima su policijski službenici iz Srbije, a da u ovom projektu BiH učestvuje još od 2009. godine.

Karan je dodao da kada danas, u 2024. godini, MUP Srpske pokušava da na isti način i pod istim uslovima realizuje ovaj projekat, koji egzistira u svim zemljama regiona i šire, postoji problem, a problem je, kako je naglasio, iracionalna mržnja pojedinaca prema svemu što dolazi iz Srbije i ima predznak “srpsko”.

On je naveo da je koncept ove saradnje zasnovan na istim temeljima kao i u ostalim zemljama i sa motivom da kolege policajci iz drugih država doprinose većem osjećaju sigurnosti stranih gostiju, odnosno državljana svoje zemlje, i mogućavaju bolju saradnju pri rješavanju krivičnih dela.

“Bez oružja, u uniformama svoje policije rade u skladu s nalozima nadležnih rukovodilaca u policijskim upravama. Na taj način lokalnoj policiji pomažu u ostvarenju efikasne komunikacije sa stranim turistima, a samim time i razrješavanju mogućih konfliktnih situacija”, objasnio je Karan.

SDA je dogovorenu policijsku saradnju i raspoređivanje pripadnika MUP-a Srbije u Banjaluci, Foči i Trebinju ocijenila kao “djelo velikosrpskog projekta”, dok Demokratski front od Savjeta ministara traži da izda nalog Graničnoj policiji BiH i da se spriječi dogovoreni dolazak policajaca iz Srbije, navodi Srna.

Nastavi čitati

Politika

Novaković Bursać DOŠLA NA SJEDNICU, Crnadak: Držiš fotelju jer KURIR IZ CIK-A NIJE STIGAO s papirima

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak oglasio se na Fejsbuku nakon što se bivši delegat Snježana Novaković Bursać (SNSD) pojavila na hitnoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

– Kada dobro znaš da pravosnažnom odlukom više nisi na nekoj funkciji, a držiš fotelju samo zato što kurir iz CIK još nije stigao sa papirima.Ovo je 21. vijek, informacije idu brzo. Plus, sve piše u Službenom glasniku. Dignitet. Držanje do sebe. Dostojanstvo. Moramo ove pojmove ponovo vratiti u politiku – objavio je Crnadak.

Podsjetimo, danas je u Službenom glasniku BiH objavljena Odluka o izmjeni odluke o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata za Dom naroda Parlamentarne Skupštine BiH iz Republike Srpske, koju je proslijedila Centralna izborna komisija BiH.

“U odluci o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata za Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske broj: 05-1-07-1-4815/22 od 16.01.2023.godine u članu (1) tačka 5. “Snježana Novaković Bursać” mijenja se i glasi ” Nenad Vuković “, navedeno je u Službenom glasniku.

Na sjednici Doma naroda PS BiH se očekivao Nenad Vuković umjesto Snježane Novaković Bursać.

Iako je prisustvovala sjednici, ona nije učestvovala u glasanju, prenosi Avaz.

Nastavi čitati

Aktuelno