Connect with us

Politika

Može li Dodik ispuniti želje koalicionih partnera

Iako Centralna izborna komisija (CIK) BiH još nije objavila rezultate ponovnog brojanja glasova za predsjednika Republike Srpske, pa samim tim se ne zna ko će biti ovlašten da imenuje mandatara sa sastav nove Vlade, borba za što bolje pozicije i ministarske fotelje u izvršnoj vlasti već uveliko traje.

Kako otkrivaju odlično obaviješteni izvori, apetiti koalicionih partnera SNSD, kao i onih koji se vide kao dio nove vlasti u Srpskoj već su počeli da se ispostavljaju na račun najveće političke partije, koja će, prema do sada objavljenim rezultatima, imati većinu i u budućem sazivu parlamenta Srpske.

Prema tvrdnjama naših sagovornika, lider SNSD Milorad Dodik naći će se pred velikim mukama kako zadovoljiti ambicije koalicionih partnera, ali i pojedinih struja unutar samog SNSD.

– Iako je još rano da se počne s ozbiljnim pregovorima o formiranju nove Vlade RS, stranke koje su u koaliciji s SNSD već su počele da ispostavljaju svoje zahtjeve kad je u pitanju formiranje izvršne vlasti. Prema nekim projekcijama, SP Petra Đokića trebalo bi da pripadnu dvije ministarske fotelje u novom sazivu Vlade, Demos takođe traži dva ministarstva, Ujedinjenoj Srpskoj bi trebalo da pripadne jedno ministarstvo, isto kao i NPS Darka Banjca, a za ministarsku funkciju bori se i NDP Dragana Čavića – tvrde izvori Srpskainfo.

Oni dodaju da bi po jedna ministarska fotelja u novoj Vladi Republike Srpske trebalo da bude rezervisana i za DNS i SPS, partije koje su ranije bile članovi vladajuće koalicije, a za koje se u posljednje vrijeme sve češče spekuliše da su blizu povratka u „staro jato“.

Ako se svakom od navedenih izađe u susret, to bi značilo da SNSD, kao najvećoj stranci u koaliciji, treba da ostane sedam ministarskih mjesta. Ono što je zanimljivo jeste to da je zahtjev za jednu ministarsku fotelju ispostavio i Obren Petrović, šef dobojskog SNSD, koji smatra da je na osnovu izbornih rezultata više nego dovoljno „zadužio“ Dodika da nekom od njegovih kadrova povjeri ministarsku dužnost u novom sazivu Vlade – otkrivaju naši izvori.

Politikolog Darko Kuzmanović za Srpskainfo kaže da bi se spekulacije o načinu na koji će biti formirana nova Vlada Republike Srpske najbolje mogle opisati izrekom „mala bara, puno krokodila“.

Politika kreiranja političkih trabanata, koji su u proteklih osam godina služili da bi se krpila većina, sada se vraća kao bumerang Dodiku i SNSD. Mnogo je bilo lakše funkcionisati kada su kolač vlasti dijelile svega tri partije (SNSD, DNS, SP), nego sada, kada će taj broj biti duplo veći. S druge strane, SNSD će većinu praviti sa pojedincima koji su svoje karijere izgradili na bazi političke korupcije i oni, kao takvi, svakako nisu garancija da sutra neće odletjeti u “toplije krajeve”, ako im u koaliciji s SNSD eventualno “zahladni” – kaže Kuzmanović.

On smatra da će SNSD, prema njegovim riječima, morati da pravi ogromne ustupke koalicionim partnerima kako bi se formirala vlast, te da koncentracija moći u rukama jednog čovjeka neće biti ni približno velika kako je to bio slučaj ranijih godina.

– Sve partije koje su kandidati za ulazak u vlast su približno iste snage. SNSD neće imati izbora i sigurno je da će barem pola, a možda čak i više ministarstava u Vladi RS morati da prepusti koalicionim partnerima koji imaju ogromne apetite. U cijelom procesu formiranja vlasti ne treba zaboraviti ni SDS i PDP. Poznato je da su poslanici SDS prelijetali i ranije, a da li će se ista praksa nastaviti i u ovom ciklusu i da li će im se u tom biznisu možda pridružiti neko iz PDP, ostaje nam da vidimo. Koliko god SNSD imao poslanika i pobijedio na svim nivoima, evidentno je da moć Milorada Dodika polagano slabi, naročito ako imamo u vidu da je do prije nekoliko godina bilo nezamislivo da Željka Cvijanović ima čak nekoliko desetina hiljada glasova više od predsjednika SNSD – ističe Kuzmanović.

Politika

Đajić godišnje “ispegla” preko tri miliona maraka

Univerzitetski klinički centar (UKC) Republike Srpske nema tehničke i kadrovske kapacitete za pranje, sušenje i peglanje veša pa će ovaj posao u naredne četiri godine povjeriti privatnoj firmi koja bude izabrana na tenderu koji je u toku, a kojoj će za te usluge biti plaćeno 13,3 miliona maraka sa PDV-om.

Vešeraj će biti organizovan u sklopu UKC-a. Uprava će firmi koja dobije ugovor dati na korištenje prostor od 1.072 kvadrata u koji će ona instalirati svoju opremu.

Dužan je da plaća stuju, vodu, grijanje i odvoz smeća, a UKC ima pravo da vrši kontolu i nadzor nad pružanjem usluga.

Od ponuđača na tenderu se traži da su i ranije radili slične poslove te da su uspješno realizovali minimalno jedan ugovor čija je vrijednost veća od 1,8 miliona maraka.

Postrojenja za pranje i peglanje koje bude instalirano mora da ima kapacitet za obradu 4.000 kilograma veša na dvevnom nivou.

Inače, ovaj tender zbog žalbi traje od prošle godine, a dva puta ga je oborila čistionica “Perfect clean” iz Prijedora.

Poslove pranja i peglanja godinama unazad za UKC radi hemijska čistionica “AD” iz Banjaluke.

Iz odjeljenja za kabinetske poslove i poslove informisanja na pitanje CAPITAL-a zašto ne formiraju vlastiti vešeraj i ulažu u opremu, odgovaraju da im se to ne isplati.

“Uzimajući u obzir potrebe naše ustanove, broj pacijenata, broj zaposlenih kao i broj organizacionih jedinica, angažman vlastitih kapaciteta za obavljanje ovih poslova podrazumijevao bi izuzetno veliku početnu investiciju. Posebno je potrebno da se naglasi da bi se moralo voditi računa o neprekidnosti ovog radnog procesa, što bi značilo zapošljavanje najmanje 30 novih radnika”, kazali su u UKC RS.

Capital.ba

Nastavi čitati

Politika

Određen jednomjesečni pritvor Abdulahu Skaki, biće prebačen u KPZ Zenica

Aktuelnom ambasadoru BiH u Kataru i bivšem gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki (SDA) određen je jednomjesečni pritvor.

Postupajući tužilac Tužilaštva KS ranije je Opštinskom sudu  u Sarajevu  predložio određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenom Skaki.

Skaka će 30 dana provesti u KPZ Zenica.

– Pritvor mu je predložen zbog opasnosti od bjekstva, potom zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela – rečeno je ranije iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, on je uhapšen u okviru akcije „Vizionar” zbog nesavjesnog rada u službi, zloupotrebe položaja i krivotvorenja službene isprave, prenosi Avaz.

Nastavi čitati

Politika

ZAKON JASAN: Narodni front ne može biti parlamentarna stranka

Iako predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić tvrdi da je aktuelnim transferima postala parlamentarna stranka, ona to po Izbornom zakonu ne može da bude, jer poslanici koji su prešli u Narodni front mogu da budu samo samostalni poslanici.

„Ja vam mogu reći da je Narodni front u ovom momentu parlamentarna stranka sa tri poslanika“, ustvrdila je Jelena Trivić.

Ipak, Izborni zakon je jasan i kaže da poslanik koji napusti neku stranku postaje samostalni poslanik i na pločici ispred njih može samo pisati „samostalni poslanik“. Drugim riječima, parlamentarna stranka ne može biti stranka koja nije učestvovala na izborima i prešla cenzus, što Zakon jasno propisuje.

 

Ukoliko takvi poslanici oforme klub, a trebaju da budu najmanje 4 poslanika, oni mogu da djeluju samo kao Klub samostalnih poslanika, a ne Narodnog fronta.

Izvor. istokrs.com

Nenad Nešić pozvao Trivićku da objelodani finansijere stranke:

Nakon osnivačke skuštine „Narodnog fronta“ ne stišavaju se reakcije javnosti, ali ni visokih funkcionera.

-Politička scena Republike Srpske mora se zakonski urediti. Istražiti porijeklo novca koji je Jelena Trivić potrošila sa Narodni front?! Time spriječiti zloupotreba osvojenih poslaničkih mandata od strane preletača.

Rekao je ovo Nenad Nešić, gostujući u emisiji „Telering“, pozivajući Jelenu Trivić da ispoštuje one norme za koje se i sama zalagala, a to je da u ovom slučaju otkrije porijeklo novca kojim se finansira njena stranka.

-Vrijeme je da gospođa Јelena Trivić objasni odakle joj novac! U toj poslaničkoj grupi imate Dubravca koji je podržao Vladu, glasao za SNSD-ovog delegata, bio kandidat za izvršnog direkora u Autoputevima i zahtijevao da se postavi što prije. Drugi poslanik Aleksandar Trninić je glasao protiv Vlade Republike Srpske, a glasao je za kandidata opozicije za izbor delegata u Domu naroda PS BiH. Njih dvojica priznaju legitimnost izbora, a Јelena Trivić kaže da su izborni rezultati nelegitimni. Dakle, tri različite osobe.Šta njih može ujediniti? Pa, lični interes. Kako se ostvaruje?Pa, kroz materijalna dobra – jasan je Nešić.

Vrijeme će pokazat ko finasira stranku Jelene Trivić, da li će predsjednica Fronta istražiti diplome i svojih saboraca, te da li će u dogledno vrijeme izučiti Izborni zakon?

 

 

Nastavi čitati

Aktuleno