Connect with us

Politika

Na funkcije NE DOLAZE ZNANJEM, nego isključivo STRANAČKOM KNJIŽICOM

Oni članovi partije koji nemaju političke izjave i rad, koji se ne oglašavaju u važnim situacijama i ne učestvuju u javnom životu Republike Srpske, ne zaslužuju ni da imaju funkcije.

Ova rečenica Nenada Stevandića, predsjednika Ujedinjene Srpske, nakon što je Natalija Trivić, potpredsjednica stranke, napustila tu partiju, jer sa pozicije direktora JP “Aerodromi RS” nije komentarisala aktuelna politička pitanja, tužna je realnost u kompletnoj BiH, i još jedna potvrda da se bez politike teško može doći do neke odgovorne funkcije.

U prevodu, čini se da čak i kada biste na poziciji rukovodioca nekog preduzeća, ustanove ili institucije bilježili odlične rezultate, to ne bi bio garant da ćete zadržati tu poziciju ukoliko je stranka koja vas je tu postavila nezadovoljna vašim političkim radom.

Ili, u drugom slučaju, ukoliko ste vrijedan stranački vojnik, onda će se zažmuriti na probleme ili dugovanja koja su uslijedila nakon što ste preuzeli funkciju.

– Gore navedena izjava najbolje pokazuje kako stvari u Bosni i Hercegovini, odnosno Republici Srpskoj funkcionišu. Ako niste politički aktivni, možete se pozdraviti sa poslom, u ovom slučaju sa funkcijom. Od direktora i stranačkih ličnosti očekuje se da bezrezervno pružaju podršku svakom koraku i izjavi koju daju visoki funkcioneri partije – kaže za “Nezavisne novine” politikolog Nikolina Lozo.

BiH, ali i region Balkana, jednostavno su poznati po tome da se u politiku ulazi prije svega iz lične koristi (čast izuzecima), a da to dalje otvara mnoga vrata, prije svih ona funkcionerska.

Istina, u slučaju Natalije Trivić stvari su takve da ona izlaskom iz partije nije ostala bez direktorske fotelje, ali je to možda zato što se uveliko spekuliše da je već našla drugu stranku, koja će joj obezbijediti tu ili neku drugu funkciju.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Da stvar bude gora, na tu funkciju je, podsjećamo, došao sa pozicije v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS, za šta je takođe javnost tražila odgovore o njegovoj kompetenciji. On je iz zdravstva u turizam prešao nakon što je napustio Ujedinjenu Srpsku i prešao u Narodnu partiju Srpske (NPS).

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Buru u javnosti izazvalo je i imenovanje Aleksandra Zolaka za novog direktora banjalučkog “Vodovoda”, jer je Zolak po profesiji ginekolog, a ranije je bio direktor Agencije za lijekove BiH.

Još jedan od očiglednih primjera da struka kleči pred politikom, jeste i odluka Vlade Srpske da smijeni Gordanu Guzijan sa mjesta direktora Zavoda za transfuzijsku medicinu RS, a da na njeno mjesto postavi Strahinju Jurišića, koji je po struci master inženjer menadžmenta.

– Problem leži u tome što gubitke preduzeća osjećaju građani na svojim leđima, dok su političke ličnosti amnestirane od strane građana, a pravosuđe na sve to ćuti. Nažalost, mi smo normalizovali ovakve stvari i o ovome će se pričati dva-tri dana i onda će svi to zaboraviti, kao što smo  zaboravili i sve slično što se dogodilo ranije -dodaje Lozo.

Novinar Elvir Padalović navodi da smo odavno svjedoci da nisu važni ni obrazovanje, zasluge, diploma, reference, pa čak ni nacija, već isključivo stranačka knjižica.

Elvir Padalović
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– To je jedina ulaznica koja vam treba. Trebate samo biti poslušni vojnici, i klimati glavom, jer se ionako ništa ne pitate. Za takvu administraciju onda više nije ni bitno da li dobro radite svoj posao ili ne – ističe Padalović.

Ali, on u ovoj situaciji ne krivi samo političke vođe.

– I svi ti pojedinci koji su takvim načinom došli do posla snose dio krivice jer i sami učestvuju u tim dilovima. Dakle, nema nevinih sve dok je sistem takav kakav imamo – naglasio je Padalović za “Nezavisne novine”.

Politika

Počelo GAŠENJE RAČUNA firmama iz RS sa američke “CRNE LISTE”

Samo dan nakon što je više kompanija koje se dovode u vezu sa sinom predsjednika Republike Srpske, Igorom Dodikom, stavljeno na OFAC-ovu “crnu listu”, IT firmi “Sirius 2010” ugašeni su računi u Procredit banci.

Prema izvještaju LRC-a, sankcionisani “Sirius 2010” je ekspresno ostao bez tri računa u ovoj banci, što će se najvjerovatnije dogoditi i sa preostalih deset otvorenih u drugim bankama, prenosi Capital.

Inače, “Sirius 2010” nosilac je projekta sprovođenja druge faze digitalizacije u vrijednosti od 25,8 miliona KM, zbog čega je ministar komunikacija i transporta BiH Edin Forto od njih odmah tražio da se izjasne jesu li u stanju realizovati uslove iz tenderske dokumentacije.

Ova kompanija zadužena je i za buduće održavanje fiskalnih kasa i sistema, što u trenutnoj situaciji dolazi pod znak pitanja.

Uz “Sirius 2010”, Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija SAD pod sankcije je stavila i “Prointer ITSS”, medijsku kuću “Una World”, “Infinity International Gruop” i “Infinity Media”, zatim “K-2 Audio Company” na koju je prebačena ranija sankcionisana “Alternativna televizija”, te “Kaldera Company”, koja je u većinskom vlasništvu “Prointera”.

Nastavi čitati

Politika

MINISTRE, GDJE SU ODGOVORI? Košarac ćuti na Bosićevo pitanje o imenovanju kontroverznog Fatiha Kola za počasnog konzula u Panami

Predsjedništvo BiH smijenilo je nedavno počasnog konzula BiH u Panami, Fatiha Kola, zbog sumnje da je u vezi sa narko kartelom, ali su i dalje mnoga pitanja bez odgovora.

Među njima i ona koja je ministru spoljne trgovine i ekonomskih odbosa BiH Staši Košarcu postavio poslanik SDS u Predstavničkom domu BiH Mladen Bosić.

Zašto Košarcu? Prema nezvaničnim saznanjima, upravo je on lobirao kod srpskog člana Predsjedništva BiH, Željke Cvijanovića, da turski kontroverzni biznismen krajem 2023. na Predsjedništvu bude imenovan za počasnog konzula. Slučajno ili ne, Košarac je neposredno prije toga borabio baš u službenoj posjeti Panami, gdje mu je društvo pravio Kol.

-Nakon službene posjete i tokom službene posjete Košarac je izjavio da postoje velika interesovanja za ulaganje u Panamu i da postoje dobri programi za tako nešto – rakao je Bosić na jučerašnjoj sjednici PS BiH.

Kako je rekao „san svakog kriminalca je da postane konzul, a Fatih Kol očigledno jeste, jer je definisan kao perač novca najvećeg klana na ovim područjima koji je povezan sa trgovinom kokainom i protiv koga Tužilaštvo BiH vodi jasnu istragu“.

Pitanja
-Šta je bio razlog da se jedan takav čovjek, koji nema veze sa diplomatijom Bosne i Hercegovine, postavi na takvo mjesto u diplomatiji? – upitao je Bosić.

Bosić je upitao i šta je to što je BiH dobila da bi imenovala Fatiha Kola na to mjesto.

-Moje pitanje je upućeno ministru spoljne trgovine: Kolika je bila privredna razmjena između BiH i Paname u proteklih pet godina? Koji su ugovori potpisani u ovom periodu između ove dvije države? Kakva je uloga bivšeg počasnog konzula Fatiha Kola u razvoju ekonomskih odnosa između Bosne i Hercgeovine i Paname – upitao je Bopsić, uz podsjećanje da je Panama poznata država po pranju novca, kao of šor poreski raj, prenosi BN TV.

-Znači, da li je Fatih Kol trebao da vrši pranje novca za pojedince koji su u vlasti u Bosni i Hercegovini i to pranje novca koji je izvučen iz budžeta? To je pitanje koje ću uputiti nadležnim organima u BiH i Tužilaštvu BiH. Ja sam prije 20 dana tražio pismeni odgovor, nikakav odgvor na ovako jednostavno pitanje kolika je saradnja između Paname i BiH nisam dobio i sad sam postavio to kao usmeno pitanje. Neodgovaranje na ovo pitanje je svojevrsni odgovor na moje pitanje – istakao je Bosić, piše Slobodna Bosna.

Međunarodna policijska akcija
Podsjećamo, Fatih Kol smijenjen je jer se dovodi u vezu sa aferom “Crna kravata 2”.

Kol se navodno nalazi na spisku osoba protiv kojih je Tužilaštvo BiH donijelo naredbu o sprovođenju istrage zbog sumnje da se dovode u vezu sa narko kartelom Tito i Dino.

Kol se u trenutku provođenja međunarodne policijske akcije nije nalazio u BiH, ali se njegovo ime našlo u prijedlogu Tužilaštva za određivanje pritvora ili mjera zabrane, koje su tada prezentovane u Sudu, o čemu svjedoče i dokumenti.

Protiv Fatiha Kola Tužilaštvo BiH je donijelo naredbu o provođenju istrage zbog sumnje da je prao novac narko kartela kojim je iz Dubaija rukovodi Edin Gačanin Tito, tvrdi portal Istraga.ba.

Kada je u pitanju Kol, on se prije četiri godine dovodio u vezu s izgradnjom luksuznog hotela Hilton u starom jezgru Sarajeva, kod Katedrale Srca Isusova.

-Hotel će biti luksuzan i imaće pet spratova. U sklopu objekta će biti 40 soba, četiri suit sobe, parking s blizu 50 mjesta… Želio sam da sve bude kvalitetno. Zbog toga sam odabrao najbolju lokaciju u Bosni i Hercegovini. To mora biti baš luksuzno i stvarati dobru sliku o gradu Sarajevu – rekao je Kol za Kliks u aprilu 2020.

Košarac i Kol zajedno u Panami

Ministar Košarac je govorio da se na tendenciozan način dovodi u vezu sa imenovanjem Fatiha Kola za počasnog konzula BiH u Panami. Istakao je da su Kola na tu funkciju predložile vlasti Paname, a ne on.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

-U avgustu 2022. boravio sam u službenoj posjeti na poziv ministra trgovine i industrije Republike Paname. Činjenica je da sam od. 24 do 27. avgusta imao sastanke sa ministrom za trgovinu i industriju, ministrom za Panamski kanal i brojne druge sastanke, a po povratku na aerodrom i sa ministrom spoljnih poslova Paname. Kol jeste bio na tim sastancima – naveo je Košarac.

Tvrdi da je saznao iz medija da Tužilaštvo vodi istragu protiv Kola i pozvao je nadležne da rade svoj posao.

-Opozicija ima pravo da pokreće moju smjenu, a da li će to raditi zbog medijskih navoda i to je okej, ali ozbiljno razmišljam da pokrenem tužbu protiv onih koji me dovode u vezu sa takvim aktivnostima i Skaj aplikacijom. Ponavljam, o postupku protiv Kola sam saznao iz medija i neka svako odgovara. Ostavku ne namjeravam dati – rekao je Košarac 13. maja.

Nastavi čitati

Politika

9. JANUAR JE VOLJA NARODA: Miličević uputio poziv svim građanima Republike Srpske da potpišu peticiju

Predsjednik SDS Milan Miličević potpisao je u Tesliću peticiju kojom Srpska demokratska stranka brani 9. januar kao Dan Republike.

– Pozivam sve građane da svojim potpisom još jednom pokažu volju naroda da 9. januar ostane Dan Republike Srpske. Niko ne smije politički trgovati simbolima Republike Srpske jer su preskupo plaćeni. 9. januar je dio identiteta srpskog naroda i to nam niko ne može uzeti – poručio je Miličević nakon što je potpisao peticiju za očuvanje 9. januara kao Dana Republike.

Predsjednik SDS je uputio poziv svim građanima Republike Srpske da potpišu peticiju u svim opštinama i gradovima širom Republike Srpske koju organizuje Srpska demokratska stranka.

– Borba za znamenja SDS i borba za znamenja Republike Srpske su naša obaveza. Znamenja koja danas branimo su volja naroda i uslov opstanka Republike Srpske – zaključio je Miličević.

Nastavi čitati

Aktuelno