Connect with us

Društvo

NASILJE U PORODICI U DRASTIČNOM PORASTU! Počinioci uglavnom prolaze bez KAZNE!

Prema podacima MUP-a u 2023. godini evidentirano je 1.034 slučaja nasilja u porodici što znači da svaki dan imamo više osoba koje pozovu broj 122 i zatraže pomoć policije.

Samo u Banjaluci tokom jaunara ove godine, policija je zabilježila 24 slučaja nasilja u porodici, a tokom prošle godine 487 slučaja.

Statitstika potvrđuje da je nasilje u porastu, ali je poražavajuća činjenicu da mnogi slučajevi završe bez sudskog epiloga i kazne za počinioca.

“Muškarac iz Gradačca ubio suprugu”, “Pesnicom udario ženu na stanici”, “Pretukao suprugu pred bebom”, “Nasilnik cijelu noć mučio i tukao ženu”, samo neki od naslova koje svakodnevno viđamo u medijima.

Samo na području grada Banjaluka, u januaru ove godine, prijavljena su 24 slučaja nasilja u porodici.

Iz policije kažu da je broj slučajeva koji nije pravljen daleko veći, ali i da je primjetan povećan broj prijava psihičkog nasilja.

– Ako gledamo uporedne podatke u januaru prošle godine za januar 2024. godine, zabilježeno je 16 slučajeva a ove godine 24 slučaja. Najčešće žrtve nasilja prijavljuju nasilje – rekao je Siniša Kojdić, načelnik Odjeljenja za opšti kriminalitet, PU Banja Luka.

U prosjeku, četiri osobe dnevno pozovu broj 1264 SOS telefona i potraže pomoć. Policija je ta koja prva izlazi na teren i procjenjuje rizik za žrtvu, a potom određuje mjeru zaštite. Konačna odluka o mjerama zaštite je na sudovima. Iz Fondacije Udružene žene, kažu da je veoma mali procenat izdavanja hitne mjere zaštite za žrtvu.

– Broj mjera koje predloži policija kojima trenutno treba zaštita za žrtvu je negdje 10 odsto. Za prvih pola godine u 2023. godini bio je 14 odsto – istakla je Gorica Ivić, izvršna direktorica Fondacije “Udružene žene”.

Iz nevladinog sektora ukazuju i na propuste u vođenja istrage i kažvanju počinilaca. Navode prošlogodišnji primjer iz Gradačca, kada je sudija odbila zahtjev policije da nasilniku zabrani pristup supruzi, koju je on nedugo nakon toga brutalno likvidirao. Iako je Zakon o zaštiti od nasilja u porodici jasan i omogućava i hitne mjere zaštite – udaljavanje počinioca iz stambenog prostora, te zabranu približavanja na određenu udaljenost, u praksi stvari ne funkcionišu.

– Svi smo svjedoci i da su preblage kazne i da jednostavno nisu adekvatne procedure – naglasila je Samra Filipović Hadžiabdić, direktorka Agencije za ravnopravnost polova u BiH.

Zbog procedura, nedostatka dokaza ili nečeg trećeg, često, nasilje u porodici ne dobije sudski epilog. Počinioci ostaju na slobodi, a žrtva u strahu bez povjernja u pravosudni sistem.

RTRS

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Oblačno i vjetrovito sa KIŠOM

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će biti oblačno i vjetrovito vrijeme sa kišom, te najvišom temperaturom između osam i 16 stepeni Celzijusovih.

Noćas i sutra ujutru biće oblačno i vjetrovito. Na jugu i jugozapadu padaće jača i obilna kiša, a u ostalim predjelima slabe i povremene padavine, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Tokom prijepodneva padavine će slabiti i prestati na zapadu i sjeveru, a kiša će i dalje padati na jugu i jugoistoku. I vjetar će oslabiti prvo na sjeveru, a tokom dana i u ostalim predjelima.

Poslije podne i uveče u većini krajeva biće suvo, samo će na jugu i jugoistoku padati slaba kiša. Slab snijeg padaće na najvišim planinama.

Na sjeveru će duvati slab vjetar, u ostalim predjelima ujutru umjeren do jak, u Krajini i Hercegovini povremeno uz olujne udare. Do sredine dana vjetar će slabiti u svim predjelima.

Danas je bilo pretežno oblačno vrijeme, samo ponegdje u zapadnim područjima registrovana je slaba kiša, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha u 13.00 časova: Bjelašnica minus tri, Čemerno pet, Gacko, Ivan-sedlo i Livno osam, Sokolac devet, Drvar 10, Mrkonjić Grad, Sarajevo i Tuzla 12, Bileća, Novi Grad i Gradačac 13, Doboj, Srebrenica, Trebinje i Zenica 14, Banjaluka, Prijedor, Višegrad i Mostar 15, Foča i Neum 16, te Bijeljina i Zvornik 17 stepeni Celzijusovih.

Srna

Nastavi čitati

Društvo

VELIKA PROMJENA VREMENA! Stiže i do pola metra snijega

Na Fejsbuk stranici BH Meteo objavljena je prognoza za dane vikenda, a meteorolozi tvrde da u pojedine dijelove BiH stiže i do pola metra snijega.

Za vikend se u Hercegovini i jugozapadu Bosne očekuju obilne padavine uz lokalno grmljavinsko nevrijeme. U ostatku zemlje manje padavina i samo povremeno, objavili su meteorolozi sa stranice “BH Meteo”.

“Ojužilo je, povremeno pojačan jugo puše u većini krajeva. Njegov vrhunac očekuje se večeras i u noći na subotu. Za vikend smirivanje vjetra kao nagovještaj padavina, koja se već lokalno javljaju. Najviše kiše, kako to obično i biva sa južinom očekuje Hercegovinu i jugozapad Bosne. Najprije planinske oblasti sjeverno od Mostara gdje bi se u naredna dva dana moglo skupiti i više od 100 litara po metru kvadratnom”, naveli su.

U ostatku zemlje će, prema njihovim tvrdnjama, biti znatno manje količine padavina, najmanje na sjeveroistoku zemlje gdje bi kiša samo pokupila prašinu, piše ATV.

“U većini krajeva će padati kiša, dok visoke planine očekuje povremeno snijeg. Najviše snijega očekuje se na visokim planinama sjeverne Hercegovine, poput Čvrsnice i Prenja. Na vrhovima preko 2.000 metara lokalno će pasti i preko pola metra snijega”, tvrde oni.

Ističu da već od večeras stiže prvi talas padavina do sredine dana u subotu.

“Tako da će veći dio vikenda proći u znaku nestabilnog i pretežno oblačnog vremena”, navodi se u objavi.

Nastavi čitati

Društvo

NA SOKOCU PROŠLE GODINE 9 ZAHTIJEVA ZA USVAJANJE, ali nijedan nije ispunjen! Nema djece koja bi mogla BITI USVOJENA

Centar za socijalni rad Sokolac prošle godine je imao devet zahtjeva za usvojenje maloljetne djece, ali im nije udovoljeno jer u ovoj ustanovi nije bilo djece koja bi mogla da budu usvojena, izjavila je Srni vršilac dužnosti direktora ove ustanove Snježana Bašević.

Baševićeva je naglasila da je Centar za socijalni rad Sokolac od 1995. godine do sada imao samo jedan slučaj potpunog usvajanja, te jedan nepotpunog.

Ona je navela da je Centar u 2023. godine imao 17 korisnika prava na novčanu pomoć u mjesečnom iznosu od 194 KM, dok je pravo na dodatak za pomoć i njegu drugog lica ostvarilo 309 lica kojima je u prvoj grupi novčana pomoć bila oko 251 KM, a za drugu oko 126 KM.

Prema njenim riječima, pravo na smještaj u ustanove socijalne zaštite tokom prošle godine ostvarilo je 20 korisnika, od kojih je šest u ustanovama za lica sa invaliditetom i djecu i omladinu ometenu u razvoju, a 14 u domovima za starija lica.

“Centar je, u zavisnosti od njihove penzije koju ostvaruju, mjesečno plaćao od 200 KM do 850 KM”, navela je Baševićeva. Ona je naglasila da su jednokratne novčane pomoći isplaćene za 22 korisnika, a pravo na ličnu invalidninu ostvarivalo je 56 korisnika, za koje su u zavisnosti od stepena tjelesnog oštećenja mjesečno isplaćivali od 114 KM do 194 KM.

Baševićeva je podsjetila da je 1. septembra prošle godine stupio na snagu novi Porodični zakon kojim se uređuju različiti porodičnopravni odnosi, te postupci nadležnih organa u vezi sa porodičnim odnosima i starateljstvom.

“U centrima za socijalni rad to smatramo efikasnijim rješenjem jer Sud ima svoje mehanizme za izvršenje tih presuda, za razliku od ovih ustanova”, rekla je Baševićeva.

Ona je istakla da je u sokolačkom Centru za socijalni rad prošle godine sprovedeno 14 postupaka mirenja bračnih drugova, što je preduslov da bi se pokrenula brakorazvodna parnica kod nadležnog suda.

“Evidentirano je 19 slučajeva savjetodavne pomoći u prevazilaženju partnerske disfunkcionalnosti”, rekla je Baševićeva. Baševićeva je navela da je lani evidentirano šet slučajeva nasilja u porodici, te da je Sud izrekao pet hitnih mjera zaštite i jednu zaštitnu mjeru, što je rađeno sa Policijskom stanicom Sokolac.

Ona je istakla da su se, od pet hitnih mjera zaštite, četiri odnosile na zabranu približavanja i kontaktiranja učinioca nasilja sa žrtvom nasilja, a jedna na udaljenje počinioca iz kuće ili stana. “Izrečena je i jedna zaštitna mjera – zabrana približavanja žrtvi nasilja na udaljenosti od 200 metara”, precizirala je Baševićeva.

Nastavi čitati

Aktuelno