Connect with us

Hronika

NASTAVAK SUĐENJA u predmetu “Korona ugovori”, SVJEDOK TVRDI: Maska se nije mogla NABAVITI ISPOD 6,90 KM

U nastavku suđenja u predmetu “Korona ugovori”, svjedok tužilaštva Jelena Spasojević kazala je da se sporne maske FFPN2 u kritično vrijeme nisu mogle nabaviti jeftinije od 6,90 KM po komadu. Ona je tada radila u Institutu za javno zdravstvo RS.

U ovom predmetu se u Okružnom sudu Banjaluka sudi bivšem direktoru Instituta Branislavu Zeljkoviću i još četvorici optuženih.

Svjedok je govorila o tome da su naručivali FFPN2 maske od firme „Кrajina group“ po cijeni od 10 КM po komadu.

“Radilo se o nekoj manjoj količini. Tih maski nije bilo i tada nismo mogli da uporedimo cijene”, rekla je Spasojević.

Branilac Zeljkovića, advokat Jadranka Ivanović pitala je da li je onda cijena od 6,90 КM po komadu za iste maske koje su nabavljane preko „Prokontrola“ bila prihvatljiva.

“Bila je niža od te i u to doba nismo imali nižu cijenu od te”, rekla je Spasojević.

Svjedok je navela i da je odluku o tome da su odluku o tome koje količine medicinske opreme će se nabavljati u vrijeme pandemije virusa korona, kao i koja vrsta postupka javnih nabavki će biti sprovedeni, donosili ili direktor Zeljković ili načelnik Službe za ekonomsko-finansijske poslove u Institutu Dragan Obradović.

Osim Zeljkovića koji je bio direktor Instituta, u ovom slučaju sudi se direktoru firme „Prokontrol“ Slavku Bojiću, direktoru firme “Promeding” iz Laktaša Draganu Dubravcu, te vlasniku Turističke agencije “Travel 4 fun” Saši Markoviću. Optužnicom je obuhvaćen i bivši direktor banjalučke firme “Sineks laboratorija” Sani Crljić.

Spasojević je potvrdila da je u vrijeme pandemije, Institut za javno zdravstvo RS dobijao ponuda za nabavku medicinske opreme po direktnom sporazumu koje prelaze vrijednost šest hiljada pa su parčane i sklapano više ugovora.

“Nabavke po direktnim sporazumima su provođene zbog hitnosti”, kazala je.

Ona je potvrdila da na nju nikada nije vršen pritisak da nešto uradi ili potpiše.

Hronika

UHAPŠENA DVA PRIPADNIKA OS BIH: Kod njih pronađena droga i oružje

Pripadnici Odjeljenja za posebne namjene sektora kriminalističke policije (SKP) MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona juče su sproveli operativnu akciju na podučju Mostara i Čapljine s ciljem suzbijanja trgovine i zloupotrebe opojnih droga.

Uhapsili su osobe inicijala T. T. (30) iz Mostara i R. R. (26) iz Čapljine.

Kako je saopšteno, prilikom hapšenja kod njih su pronađeni suva zeljasta materija koja asocira na marihuanu, bijela praškasta materija koja asocira na “speed”, te tablete koje asociraju na “ecstasy”, piše Bosnainfo.

– Na osnovu usmenih naredbi opštinskih sudova u Mostaru i Čapljini, pretresene su kuće i objekti koje koriste osumnjičeni, kao i jedno vozilo. U pretresima su pronađene dvije automatske puške, veća količina streljiva, kao i određena količina vojne opreme, te određena količina suve zeljaste materije koja asocira na marihuanu i vaga za precizno vaganje opojne droge, dok je pretresom vozila pronađen 81 komad tableta koje asociraju na “ecstasy”. Obje osobe su aktivni službenici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Sa događajem je upoznat postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva HNK – navedeno je u saopštenju.

Nastavi čitati

Hronika

NOVI DETALJI “STRAHOTE” U NOVOM SADU! Prije skoka sa zgrade, BRAČNI PAR UBIO SVOJU DJECU

Bračni par iz Novog Sada koji je izvršio samoubistvo sinoć skokom sa solitera, prije toga je najvjerovatnije ubio sopstvenu djecu, pišu beogradski mediji.

Kako navode, tijela dječaka i djevojčice, starosti jednu i tri godine, pronađena su u stanu u Petrovaradinu.

Kako je do ove tragedije došlo još uvijek nije poznato. Uviđaj je u toku.

Dvostruko samoubistvo koje je sinoć potreslo Novi Sad izvršio je mladi bračni par koji je, kako se navodi, živio u Petrovaradinu.

U pitanju je ženska osoba M. P. S. (23), kao i muškarac L.P. S. (21).

Nastavi čitati

Hronika

STRAŠNO PORODIČNO NASILJE U PRIJEDORU! Optuženi dobro poznat policiji

Pripadnici Policijske uprave Prijedor i prijedorske Jedinice žandarmerije noćas su uhapsili Prijedorčanina čiji su inicijali I.L. zbog nasilja u porodici, a naknadno je utvrđeno da su za njim raspisane i dvije potrage, saopšteno je iz ove uprave.

“Osumnjičeni se zaključao u prostorije stana i odbio da postupi po naređenju policijskih službenika”, navedeno je u saopštenju.

Sve mjere i radnje preduzete su pod nadzorom tužioca Okružnog javnog tužilaštva Prijedor, kojem će po kompletiranju predmeta biti dostavljen izvještaj za krivična djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici i sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje.

Nastavi čitati

Aktuelno