Connect with us

Politika

NEŠIĆ O ŠMITU “On je najveća NESREĆA koja je zadesila BiH”

Kristijan Šmit je najveća nesreća koja je zadesila BiH, izjavio je predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

“Uspio je vratiti BiH 20 godina nazad i najveći problem koji trenutno ima BiH jeste – Kristijan Šmit. Više je nego očigledno da je njegov jedini cilj da ovdje izazove što dublju i teško rješivu krizu. Ponižavajuće je za svakog normalnog i slobodnog čovjeka da ovdje dođe neki stranac, bez legaliteta i legitimiteta, i počne se ponašati kao umišljeni nekrunisani kralj. Ovo je slobodna, demokratska zemlja koja ima institucije koje funkcionišu i sve odluke mogu donositi jedini njene institucije”, naglasio je Nešić.

Komentarišući Šmitove navode da “u BiH moraju ostati OHR i strane sudije sve dok Dejton ne bude skroz proveden”, kao i da će “ostati ovako dok ne bude u potpunosti demokratsko društvo, jer postoji opasnost od konflikta i raspada BiH”, Nešić je izjavio za Srnu da očekuje da se EU odredi prema Šmitovom ponašanju.

“Ako žele BiH u EU, onda će zaustaviti Šmita i vratiti ga kući. Ako to ne urade, jasno je da BiH ne žele u EU, i onda mi treba to da prihvatimo i sami se rješimo okupacije čovjeka koji je u svojoj zemlji produkovao neviđenu aferu štiteći interese proizvođača kancerogenih materija. Očito smo i mi za njega laboratorija”, rekao je lider DNS-a.

Nešić je kategorički odbacio mogućnost da bilo ko nameće bilo kakva rješenja o državnoj imovini, petlja se u zamjenu stranih sudija u Ustavnom sudu i proslavu 9. januara – Dana Republike.

“Venecijanska komisija je još 2005. godine jasno rekla da je neprihvatljivo da OHR donosi zakone i da OHR treba zatvoriti a pojačati prisustvo EU. Licemjerno je da Šmit priča kako je ovdje zbog građana! Dvije trećine građana BiH žele da on ode. BiH je trenutno jedina kolonija na svijetu i to je kolonizator bez legaliteta i legitimiteta. Dosta je tog ponižavanja i petljanja u unutrašnje stvari zemlje. Mi se borimo za slobodu, vladavinu prava i suverenitet zemlje od jednog nedobronamjernog stranca koji je zbog skandala pobjegao iz svoje zemlje, i umišlja da je ovdje nekakva vlast”, naglasio je Nešić.

Povodom izjave Šmita da ima čvrstu volju da spriječi obilježavanje 9. januara, Dana Republike. Nešić je poručio da će se 9. januar slaviti onako kako dolikuje.

“Devetog januara je rođena Republika Srpska i mi imamo pravo na svoje praznike, svoja osjećanja i svoj identitet. Nacionalni identitet nam nisu mogle uzeti ni Osmanlije, ni Austrougari, pa neće ni lažni kralj”, istakao je Nešić.

Što se tiče državne imovine, Nešić je ponovio da je to pitanje riješeno u Dejtonu.

“Obligacioni odnosi pripadaju entitetima. Šmit bi za početak, kada je već dokon i željan upoznavanja BiH, trebao čitati Ustav BiH i Ustav SAD. Otkriće da je Ustav BiH prepisani Ustav SAD, pa su i nosioci suvereniteta i obligacionih odnosa entiteti kao što su u SAD savezne države. Hajde neka ode u Ameriku i kaže da imovina saveznih država nije njihova nego savezne vlade”, rekao je Nešić.

On je dodao da je jasna i Šmitova intencija da spriječi odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda, a jasni su i motivi.

“Ustavni sud je instrument za derogiranje deojtonske strukture BiH. Ta era mora biti završena. EU je zamjenu stranih sudija postavila kao jedan od 14 prioriteta i on će biti ispunjen, a BiH će biti vraćen suverenitet. On ako već toliko voli strane sudije, neka ih vodi u NJemačku u Ustavni sud”, poručio je Nešić.

Lider DNS-a kaže da ne zna da li Šmit ima problem sa sobom ili se ruga inteligenciji građana BiH, pa je servirao priču o barikadama u Banjaluci.

“Takva priča je dostojna braće Grim. Ali, kada se servira odraslim ljudima onda je signal za uzbunu jer govori o problemima u psihološkom profilu autora bajke”, konstatovao je lider DNS-a.

Politika

STANIVUKOVIĆ PRVI POTPREDSJEDNIK PDP-a sa najvećim ovlaštenjima! “Pitaju me ima li PDP-a bez mene”

PDP je na Saboru u Banskom dvoru u Banjaluci produžio mandat aktuelnom predsjedniku Branislavu Borenoviću na još godinu dana.

Borenović je podnio izvještaj o radu u protekle četiri godine, a izvještaj je usvojio novi Glavni odbor. Za predsjednika GO izabran je Siniša Golić iz Brčkog.

Šef PDP-a je istakao da su u kampanji za Opšte izbore uložena i finansijska sredstva i ljudski resursi, prenosi N1.

-Nakon skandaloznog potvrđivanja izbora, neki od nas smo preuzeli i ličnu odgovornost da stavimo svoj potpis i garantujemo bezbjednost na velikim protestima. Između dva Sabora ostvarili smo u istorijsku pobjedu u Banjaluci, potvrdili u Kotor Varoši, a tvrdim i da je naš kandidat pobijedio za funkciju Predsjednika RS, rekao je pred delegatima.

Izmijenjen je Statut PDP, izabran novi Glavni odbor, donesena deklaracija o lokalnoj samoupravi, te Rezolucija o provođenju programskih načela PDP “Republika Srpska na prvom mjestu”, prenosi Banjaluka.net.

-Sam naziv govori o ciljevima. PDP je veoma kritičan prema katastrofalnom stanju u RS u koje je dovela režimska vlast zadnjih 15 godina, rekao je Igor Crnadak, potpredsjednik partije.

Stanivuković: Pitaju me ” ima li PDP-a bez mene”

Mnogi su nakon bučnog izlaska Jelene Trivić iz stranke već na njenom čelu vidjeli gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića. On sam, uz konsultacije sa vrhom partije, odlučio se posvetiti odbrani mandata gradonačelnika na lokalnim izborima 2024. godine za kada je i prolongiran izbor novog predsjendika PDP-a.

-Pitaju me, ima li PDP-a bez mene, a ja im kažem: Ima li PDP bez Mladena Ivanića i svih vas koji ste stvarali našu partiju protekle 24 godine, osvrnuo se Stanivuković na ocjene da osim jakog gradskog odbora u Banjaluci koji on predvodi, u PDP-u nema drugih jakih ogranaka.

Stanivuković je inače izabran za prvog potpredsjednika PDP sa najvećim ovlaštenjima.

Ostalih pet od ukupno šest potpredsjednika stranke su:

-Draško Stanivuković, koji će imati veća zaduženja i ovlaštenja, te će u odsustvu mijenjati Borenovića, biti zamjenik predsjednik PDP;

-Milko Grmuša,

-Igor Crnadak,
-Mira Pekić,

-Ljubisa Krunić,
-Slaviša Marković.

Nenad Vuković je imenovan za generalnog sekretara PDP.

Nastavi čitati

Politika

NIŽE CIJENE ZA 50 PROIZVODA! Dodik najavio kampanju „Društveno odgovorni“

Zadovoljan sam što mogu konstatovati da od ponedjeljka u Republici Srpskoj počinje kampanja koja će obuhvatiti 50 proizvoda koji će građanima biti dostupni uz značajno nižu maržu, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
– U ovom izazovnom vremenu važno je da i dopunskim aktivnostima olakšamo građanima teret povećanja cijena – istakao je Dodik na društvenoj mreži Iks.

Ističe da je kampanjom „Društveno odgovorni“ Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, na čelu s resornim ministrom Denisom Šulićem, prepoznata mogućnost i prilika za društveno odgovorno poslovanje u Srpskoj kao vid pomoći stanovništvu.
– Na to sam veoma ponosan. Zahvalan sam svima koji su se do sada uključili u ovu društveno odgovornu kampanju i pokazali solidarnost, te izražavam očekivanje da će se akciji u narednom periodu pridružiti i drugi privredni subjekati – izjavio je Dodik.

Naglasio je da je spremnost da se pomogne drugima vrlina koja ne smije biti obezvrijeđena.

– Stoga, društveni angažman svakog od 19 proizvođača, četiri distributera i 22 trgovca koji su se uključili u ovu akciju treba dodatno apostrofirati – zaključio je predsjednik Srpske.

(RTRS)

Nastavi čitati

Politika

BORENOVIĆ OSTAJE NA ČELU PDP-a do poslije lokalnih izbora (FOTO)

PDP danas bira novi Glavni odbor, Statutarnu komisiju, Nadzorni odbor, Satut partije, a najavljuju i donošenje Rezolucije “RS na prvom mjestu”, prenosi N1.

Nakon Sabora biće održana i prva konstitutivna sjednica novog glavnog odbora.

Statutom je predviđeno da ako se ne izabere novi predsjednik nakon isteka mandata, starom bude produžen mandat na godinu dana, što se najavljuje za danas, prenosi Banjaluka.net.

Foto: D. Rakita

-Mladen Ivanić nakon 16 godina nije se kandidovao za novog predsjednika, otvorio je tada prostor za mlađe generacije, pripadam joj i ja, otvaram vrata mladima… neki nisu bili dovoljno strpljivi…, rekao je Borenović, te odgovorio da li je nestrpljiva bila Jelena Trivić:

-Svaki odlazak se osjeti. To se dešava. Prebrodili smo jedan izazov, otišao jedan poslanik, jedan potpredsjednik, 10-ak odsto članova Glavnog odbora. To dokazuje da je PDP ostao čvrst i otvara prostor za nove ljude i ideje.

Borenović kaže da opozicija ima odgovornost da prevaziđe prepreke, da bi Republika Srpska bila razvijena, stabilna, da bude zaposlena, a ne izolovana. Očekuje mudre odluke i opozicioni pragmatizam.

Počasni predsjednik i osnivač PDP Mladen Ivanić iskazao je zadovoljstvo što se njegova ideja o partiji stara 24 godine održala, ali i što je stranka podmlađivana novim ljudima.

Ozbiljni izazovi stoje pred RS, institucijama u Republici Srpskoj treba vratiti snagu. Nije mi bilo drago sto je gospođa Trivić izašla. PDP i dalje ima snagu, prisustvo, otvorenost, rekao je Ivanić.

Pitali smo ga i o geostrateškim prilikama u svijetu, prvenstveno u Evropi:

-Evidentno je da će pobjeda gospodina Fica stvoriti novi ambijent u EU, te da neće jedino Orban biti protiv finansiranja rata u Ukrajini, kaže Ivanić.

-Kad se slonovi tuku obično trava strada, ne trebamo dozvoliti da se veliki preko nas tuku, zaključuje Ivanić.

Aktuelni predsjednik Branislav Borenović kaže da je Republika Srpska danas prezadužena bez vladavine prava, u kojoj pojedinci zloupotrebljavaju institucije.

Nastavi čitati
Uncategorized2 tjedna ago

ĐAJIĆ BEZ SRAMA “DOBAR SAM S KRIMINALCIMA, sve koji se nisu učlanili u SNSD-a ODMAH SMIJENITI jer su zauzeli mjesta članovima partije” (FOTO, VIDEO)

Horoskop2 tjedna ago

DNEVNI HOROSKOP: Vodolijama danas potreban odmor, Ribe očekuju novi izazovi

Uncategorized4 dana ago

MAJA DRAGOJEVIĆ “DEMOLIRALA” ĐAJIĆA! “Živite li vi u Hjustonu, pa mi nemamo LIJEKOVA, POSTELJINE, a kod Vas pacijenti SKAČU KROZ PROZORE” (VIDEO)

Banjaluka2 dana ago

STANIVUKOVIĆ ISPISUJE ZLATNA SLOVA U ISTORIJI BANJALUKE! Kružni tok i VELIČANSTVENI PARK kod Ekvatora oduševili građane (FOTO, VIDEO)

Banjaluka2 tjedna ago

GRAĐANI OGORČENI ĐAJIĆEVIM “DERNEKOM” PLJUŠTE PRIJETNJE! ” Stari pedofil, treba da se STIDI ZEMLJE KOJOM HODA, pacijenti mu umiru od sepse, A ON SLAVI”

Uncategorized3 dana ago

KAD MAČKE NEMA MIŠEVI KOLO VODE! Ninković juče VRŠLJAO po kancelarijama GU i uznemiravao radnice, obrušio se i na TRUDNICU!

Banjaluka2 tjedna ago

ĐAJIĆ SLAGAO UČESNIKE KOTLIĆIJADE! Umjesto po 200 KM dobili po 3 KG MESA! “Dao bih vam, AL NE SMIJEM OD PORESKE”

Banjaluka6 dana ago

STANIVUKOVIĆ KOD PORODICE NOVAKOVIĆ! “Ima bližih pa neće da dođu, A TI SI DOŠAO” Emotivan susret o kojem će se pričati (FOTO, VIDEO)

Uncategorized6 dana ago

“PUKLA TIKVA” U SNSD PRIJEDOR! Kabić iznio teške optužbe “VRH lokalne partije VRŠI PRITISAK U CILJU MOJE SMJENE, danas ću upoznati DODIKA SA SVIM DEŠAVANJIMA”

Politika1 tjedan ago

OŽENI SE VUKAN! Danas izgovorio sudbonosno DA lijepoj Zorani!

Aktuleno