Connect with us

Politika

OPOZICIJI NIJE ZANIMLJIV RASKOL U SNSD, ali jeste Stanivuković! VUKAN bira ĐAJIĆEVU STRANU! (FOTO)

Predsjednik Srpske Milorad Dodik juče je prvom čovjeku GrO SNSD-a u Banjaluci Vladi Đajiću jasno dao do znanja da je pokretanje opoziva Draška Stanivukovića opasna stvar. Ukoliko opoziv u Banjaluci ne prođe, ojačaće “neprijatelja” baš kao u Bijeljini, naglasio je Dodik.

Zanimljivo je da je Vlado Đajić na pitanje novinara da li će Dodik potpisati njegovu peticiju, koja bi trebala prethoditi opozivu, odgovorio riječima: “On je prijavljen u Laktašima.”

U tom momentu novinari, pa i članovi SNSD-a, počeli su se smijati shvatajući apsurd njegovih riječi, očito je bilo da je Đajić želio izbjeći direktan odgovor na ovo pitanje.

Ukoliko dodamo tome da je u medijima nedavno isplivala informacija kako se Đajić i Momčilo Antonić u SNSD-u nikako ne mogu složiti, jasno je da u ovoj stranci nešto debelo “škripi”.

Ipak, umjesto da iskoriste priliku da udare na režim, opozicionari u Srpskoj se i dalje više bave Stanivukovićem, nego rasulom u SNSD-u.

Prvi čovjek pokreta “Za pravdu i red” Nebojša Vukanović oglasio se na svom blogu jasno govoreći da će opoziv podržati.

– Ukoliko dođe do opoziva svim silama ću raditi da se Stanivuković sruši – napisao je Vukanović, između ostalog, pričajuči uporno kako je Stanivuković u simbiozi sa Dodikom.

Međutim, zanimljivo je da Vukanović, u isto vrijeme, tvrdi kako Đajić nije u simbiozi sa Stanivukovićem.

–  Među njima vlada određeni rivalitet i animozitet, i on ne blefira i želio bi da se gradonačelnik opozove, a da potom Skupštine grada imenuje zamjenika gradonačelnika, kojeg bi on postavio i kontrolisao i tako se pred lokalne izbore dočepa 150 miliona maraka budžeta – piše on.

S druge strane Vukanović nije, izgleda, u dobrim odnosima ni sa liderkom Narodnog fronta Jelenom Trivić.

– Naravno da Lista za pravdu i red nema nikakvu nagodbu sa bilo kim, posebno ne sa Đajićem niti bilo kim iz režima, kako to pokušavaju da plasiraju saradnici Jelene Trivić – napisao je Vukanović.

S druge strane predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić je već ranije izjavila da neće biti dio obračuna na relaciji Stanivuković – Đajić i da odbornici NF neće dići ruke za opoziv, ukoliko do njega dođe.

Ipak, u saopštenju koje su poslali, ponovo su Stanivukovića optužili za simbiozu.

– SNSD neće ići u opoziv Draška Stanivukovića jer to neće dozvoliti Milorad Dodik – saopštili su iz Narodnog fronta, a saopštenje je potpisala odbornica u Skupštini Banjaluke Dijana Ješić.

U saopštenju nema ni jedne riječi o Vladi Đajiću, njegovom vođenju UKC RS i garažama čija cijena raste gotovo na mjesečnom nivou, dok kraj izgradnje nije ni na vidiku.

Navdeno je samo da je NF drago kada se “u SNSD opasno kuva”.

U SDS-u su stava da je peticija stranačko prepucavanje unutar SNSD-a.

–  Ukratko mislim da ta peticija nema nikakav politički važan efekat u svjetlu približavanja izborne godine koja nam je za nekoliko mjeseci i kampanja koje će biti za lokalne izbore, tako da smatram da je to više neko unutar stranačko prepucavanje SNSD-a – kaže predsjednik GrO SDS Banjaluka Željko Raljić i dodaje:

– Što se tiče opozicije u Banjaluci, mi imamo svoje stavove. Mi smo koalicioni partneri i to ostaje do daljnjeg.  Mi smo u koalicionom sporazumu i na nivou Republike Srpske još od 2020. godine i samim tim taj sporazum je i dalje na snazi. Sve naše kritike usmjereni su prema vladajućem SNSD -u – dodaje on.

Dio opozicije sve glasnije napada Stanivuković baš u trenucima kada SNSD najavljuje opoziv, uočava narodna poslanica PDP-a, Mirna Savić Banjac.

– Dakle postavlja se pitanje da li je simbioza to što neko mora da sarađuje sa svim institucijama na nivou Srpske, da bi odgovorno vodio grad. Ili je simbioza to što jedan dio opozicije jasno kaže da podržava Vladu Đajića i opoziv Stanivukovića i apsolutno nema ni jednu kritiku na njegov rad. Upravo najglasniji opozicionari, koji su i sada opozicija, svoju su oštricu usmjerili prema Stanivukovići jasnije i glasnije nego što su to ikada radili prema SNSD-u. Po logici po kojoj dio opozicije optužuje Stanivukovića za simbiozu, po istoj toj logici su u simbiozi i Narodni front sa Vladom Đajićem, kao i Nebojša Vukanović sa Vladom Đajićem. Ako ćemo se voditi tom logikom ko je za opoziv a ko ne – ističe Mirna-Savić Banjac.

Ona dodaje da je velika je dilema zbog čega se sve to radi.

– Da li to rade zbog toga što nisu imali priliku da preuzmu vlast i vide šta znači imati odgovornost? Ili to svjesno rade zato što im je Stanivuković trn u oku i što im je cilj da budu glavni u opozciji, a ne da ikada dođu na vlast. Biće zanimljivo gledati zašto se Lider prave i reda Nebojša Vukanovi nije kandidova za gradonačenika Trebinja, kao naglasniji političar. Njegova pobjeda bila izvjesnija, nimalo ne umanjajući značaj kandidata Radana. Ali je logično da bi neko puno popularniji, kao Vukanović, mogao da preuzme vlast. Da li on ne želi da dobije tu funkciju zato što bi se onda suočio sa teretom koju vlast nosi? – pita se Savić Banjac.

“SPREMA SE NEKO IZNAD SITUACIJE”

Komunikolog Nataša Tešanović uočava da u SNSD-u nisu sve kockice složene.

 

– Zanimljiva mi je ideja da unutar vladajućih postoje neslaganja oko opoziva  gradonačelnika. Sve je koordinisano; taktika – napujdaj kera, na klontra lavež izjavi prezrivo kako su svi dio jednog cirkusa, dok za izbore spremaš nekog iz tabora ovih koji su, jelte, iznad situacije – napisala je Tešanović na mreži X.

 

Takođe je konstatovala:

Poradite na naslovu, pitanje je koga on tu “spašava”.

BLINK

Politika

TRIVIĆ POTVRDILA SIMBIOZU! Đajić i Šobot joj favoriti, reklamirala ih na BN TELEVIZIJI “ZA SVE PARE”

Kad smo pomislili da smo sve vidjeli i čuli, pojavila se Trivićeva na BN-u po nalogu svog partnera Đajića da u javnosti pokuša opravdati neodbranjivo, zastrašujuće snimke dva doktora nakon kojih se svaki pacijent boji prići UKC-u.

Naime, Trivićeva je izjavila da ima neka istraživanja prema kojem je Šobot u anketama ispred Draška Stanivukovića, iako svi banjalučani dobro znaju da je potpuno anoniman i da je ovakva izjava najsličnija vicu. Međutim, tu se ne zaustavlja, nego tvrdi da je ona ispred obojice, što je zaista nonsens jer znamo da je preletačkim i nedosljednim potezima izgubila većinu glasača koji su joj prije vjerovali. Ipak, povjerenje u nju najviše od svega uzdrmala je činjenica da troši basnoslovne iznose novca nepoznatog porijekla i da to nikako ne mogu biti čista posla. Još je gore jer se stalno predstavlja kao svetica, a djela govore da je daleko od toga.
Biće ovo vrelo ljeto, sudeći po tome da kandidati poput Trivićeve ne biraju izjave ni sredstva da dođu do cilja, potpuno zaboravljajući da zvuče potpuno neuvjerljivo i da je pretjerivanje u neistinama samo još jedan dodatni razlog za nepovjerenje.

Nastavi čitati

Politika

KOSTADIN SE PONOVO DOKOPAO POZICIJE! Imenovan za v.d. direktora Turističke organizacije RS

Kostadin Vasić imenovan je za vršioca dužnosti direktora Javne ustanove Turistička organizacija Republike Srpske, te će tako na toj poziciji zamijeniti Miodraga Lončarevića.

Naime, Vlada Srpske donijela je Rješenje o razrješenju Lončarevića sa ove funkcije zbog isteka perioda na koji je imenovan, a koji je bio vršilac dužnosti ove organizacije.
Vasić je imenovan na period od dva mjeseca, pišu Nezavisne novine.

On je ranije bio i direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Nastavi čitati

Politika

DODIK ČESTITAO SPASOVDAN i krsnu slavu Sabornog hrama i grada Banjaluka

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je Spasovdan – krsnu slavu Sabornog hrama i grada Banjaluka vjernicima, sveštenstvu, građanima i gradskom rukovodstvu, izrazivši uvjerenje da će, kao i do sada, uz podršku institucija Srpske, nastaviti putem stvaranja što kvalitetnijeg života u Banjaluci.

Dodik je u čestitki poželio da praznični dani budu ispunjeni radošću, mirom i ljubavlju i da Banjaluka nastavi da se razvija i napreduje u svim aspektima života.

On je naveo da je krsna slava prekrasna prilika da se objedine kao zajednica i podsjete na važnosti vjerske i kulturne tradicije.

-Proslava ovog velikog pravoslavnog praznika i sabornost naroda nas podsjeća na vrijednosti milosrđa, ljubavi i nade, i to su vrijednosti koje obogaćuju naše živote – navodi se u čestitki.

Nastavi čitati

Aktuelno