Connect with us

Banjaluka

Pavlović kupio banjalučki “Autoprevoz” i ostao bez konkurencije

Radenko Pavlović, vlasnik preduzeća “Pavlović turs” preuzeo je “Autoprevoz GS”, koji održava više linija na teritoriji Banjaluke, saznaje Kapital.

Na ovaj način Pavlović je dodatno ojačao svoj položaj u javnom gradskom saobraćaju u kojem sada gotovo i da nema konkurenciju.

“Autoprevoz GS” je ogranak akcionarskog društva “Autoprevoz” koje sa gradom ima potpisan ugovor o prevozu putnika i drži neke od najfrekventnijih gradskih linija.

Direktor “Autoprevoza GS” ostaje Dejan Mijić koji je i do sada bio na toj poziciji.

Pavlović je ovo preduzeće dobio kao garanciju da će mu biti vraćena pozajmica od 2,6 miliona maraka koju je dao “Autoprevozu”, a sa kojim je zatvoren kredit kod Nove banke.

Kompletna procedura oko preuzimanja završena je prije 15-ak dana, a prema tvrdnjama direktora “Autoprevoza” Sladomira Đurića oni i dalje imaju mogućnost da vrate preduzeće u svoje vlasništvo ako izmire dug prema Pavloviću.

“Preduzeće smo prepisali kao garanciju za kredite koji su dospjeli, a koje je ‘Pavlović turs’ za nas vratio, odnosno dao nam pozajmicu iz koje smo ‘Novoj banci’ vratili kredit od 2,6 miliona KM. Mi smo tu firmu prepisali kao garanciju. Napravili smo ugovor kojim imamo mogućnost da do maja izmirimo dug prema Radenku Pavloviću i vratimo preduzeće ‘Autoprevoz’ GS”, kaže Đurić.

On kaže da Pavloviću nisu mogli ponuditi ništa drugo osim te firme s obzirom na to da je sva imovina “Autoprevoza” pod hipotekom.

Tvrdi i da se po pitanju linija ništa neće mijenjati te da “Autoprevoz GS” nastavlja da radi kao i ranije.

Rješenje vidi u dogovoru sa Gradom Banjaluka sa kojim se godinama spore oko zemljišta u cetru grada.

“Nadamo se da ćemo sa gradom postići dogovor i da će oni kupiti naše parcele u centru grada na kojima je njihova infrastruktura. Spremni smo na dogovor i kompromis. Sa tim novcem bismo onda vratili kredite koji opterećuju poslovanje. Od postojećeg biznisa ne možemo vraćati kredite i izmirivati tekuće obaveze”, ističe Đurić.

“Pavlović turs” danas održava značajan broj gradskih linija u Banjaluci, kao i većinu međugradskih linija između Banjaluke, Laktaša i Gradiške.

U 2021. godini su ostvarili dobit od oko 825.000 KM i zapošljavali 105 radnika.

Za Kapital je kratko potvrdio informaciju o kupovini i poručio da “Autoprevoz GS” ostaje zasebno preduzeće.

“Nikakvih promjena kada su linije u pitanju neće biti”, rekao je Pavlović.

Banjaluka

VELIKI USPJEH BANJALUČKIH KAJAKAŠA: Gradonačelnik čestitao Aljoši i Urošu Travaru na osvojenim medaljama

Gradonačelnik Draško Stanivuković čestitao je banjalučkim sportistima Aljoši i Urošu Travaru na velikom uspjehu na Balkanskom klupskom prvenstvu u kajaku, koje se održava u Sjevernoj Makedoniji.

-Naši sportisti su najbolji ambasadori Banje Luke. U ime Grada Banje Luke i u svoje lično ime čestitam Aljoši Travaru na osvojenoj zlatnoj medalji, kao i Urošu Travaru na osvojenoj bronzanoj medalji na Balkanskom klupskom prvenstvu u kajaku koje se održava u Sjevernoj Makedoniji. Ponosni smo na vas i cijeli vaš tim – kazao je gradonačelnik.

Poručio je da uvijek mogu računati na podršku svog grada.

Nastavi čitati

Banjaluka

GRAD BANJALUKA JE UVIJEK NA STRANI DJECE I RODITELJA: Subvencije su pomoć roditeljima, ne dodatni profit POJEDINIM VRTIĆIMA (VIDEO)

Subvencije idu i do 350 KM.

Narodni poslanik Mirna Savić-Banjac, komentarisala je subvencije koje Grad Banjaluka daje roditeljima kako bi subvencionisali boravak u privatnim vtrićima.

– Grad Banjaluka je uvijek na strani djece i roditelja, zato su subvencije povećane i idemo ka tome da cijene u privatnim i državnim vrtićima budu potpuno izjednačene – rekla je Savić-Banjac.

Ona dodaje da već od sljedećeg mjeseca subvencije biti povećane na 100 KM, a od ovgusta na 150 KM za prvo dijete. Za drugo dijete subvencije iznose 200 KM.

Nastavi čitati

Banjaluka

BESPLATNE POLITIKE OD BANJALUKE PREPISALI MNOGI GRADOVI U BIH: Šta jedna prosječna banjalučka porodica dobija od Grada Banjaluka?

Banjaluka, kao jedan od najpoželjnijih gradova za život u Republici Srpskoj, kontinuirano radi na poboljšanju kvaliteta života svojih građana.

Grad je uveo niz pogodnosti koje značajno olakšavaju svakodnevni život porodicama i pojedincima. Istražili smo šta sve jedna prosječna četvoročlana porodica može očekivati od svog grada.

Građevinske dozvole i legalizacija bez troškova

Uzmimo za primjer porodicu koja trenutno gradi kuću. Zahvaljujući gradskoj politici, dobili su besplatnu građevinsku dozvolu, čime su uštedjeli značajnu svotu novca. Osim toga, legalizacija bespravno izgrađenih objekata je takođe besplatna, što dodatno olakšava život vlasnicima nekretnina.

Besplatni priključci za vodovod i kanalizaciju

Pored besplatnih građevinskih dozvola, ova porodica može računati i na besplatne priključke za vodovod i kanalizaciju. Od aprila 2023. godine, svi novi priključci za vodovod su besplatni, što štedi domaćinstvima između 700 i 800 KM, a ova mjera je veliki korak ka smanjenju troškova izgradnje i uređenja novih domova.

Novčana pomoć za novorođenčad

Grad Banjaluka također brine i o najmlađima. Svako novorođeno dijete dobija jednokratnu novčanu pomoć od 500 KM, što pomaže roditeljima da lakše pokriju početne troškove dolaska novog člana porodice.

Subvencije za privatne vrtiće i besplatni udžbenici

Ako porodica ima dvoje djece, jedno vrtićkog uzrasta, a drugo osnovnoškolca, Grad nudi značajne pogodnosti. Besplatni udžbenici za osnovce olakšavaju roditeljima troškove obrazovanja i omogućavaju djeci jednak pristup školskim materijalima. Za dijete koje pohađa privatni vrtić, Grad je povećao subvencije za boravak na 100 KM mjesečno, dok za dvoje djece subvencija iznosi 300 KM, što značajno smanjuje finansijski pritisak na porodicu.

Besplatna proslava mature

Za starije dijete koje završava srednju školu, Grad nudi besplatnu proslavu mature. Ova inicijativa omogućava mladima da uživaju u jednom od najvažnijih dana u svom životu bez dodatnog finansijskog opterećenja za njihove roditelje.

Besplatan prevoz za penzionere

Ako u porodici živi i penzioner, on ima pravo na doživotnu karticu za besplatan javni prevoz. Ova mjera značajno poboljšava mobilnost starijih sugrađana i omogućava im lakši pristup svim dijelovima grada.

Pomoć za oboljele od dijabetesa tipa 1

Grad pruža financijsku pomoć za liječenje omladine i trudnica oboljelih od dijabetesa tipa 1. Ova inicijativa pomaže porodicama koje se suočavaju s ovim zdravstvenim izazovom da smanje svoje troškove liječenja.

Besplatan parking za dobrovoljne davaoce krvi

Dobrovoljni davaoci krvi koji su krv donirali za muškarci preko 25 puta, a za žene preko 15 puta, dobijaju besplatnu godišnju kartu za parkiranje. Ovo je znak zahvalnosti Grada za njihov plemeniti doprinos zajednici.

Banjaluka svojim građanima nudi širok spektar pogodnosti koje značajno poboljšavaju kvalitet života, a vjeruje se da nijednu porodicu u Gradu neka od ovih pogodnosti nije zaobišla. Kroz besplatne usluge i podršku, Grad pokazuje da brine o svim aspektima života svojih stanovnika, čime Banjaluka postaje još poželjnije mjesto za život.

Blink

Nastavi čitati

Aktuelno