Connect with us

Banjaluka

Pavlović kupio banjalučki “Autoprevoz” i ostao bez konkurencije

Radenko Pavlović, vlasnik preduzeća “Pavlović turs” preuzeo je “Autoprevoz GS”, koji održava više linija na teritoriji Banjaluke, saznaje Kapital.

Na ovaj način Pavlović je dodatno ojačao svoj položaj u javnom gradskom saobraćaju u kojem sada gotovo i da nema konkurenciju.

“Autoprevoz GS” je ogranak akcionarskog društva “Autoprevoz” koje sa gradom ima potpisan ugovor o prevozu putnika i drži neke od najfrekventnijih gradskih linija.

Direktor “Autoprevoza GS” ostaje Dejan Mijić koji je i do sada bio na toj poziciji.

Pavlović je ovo preduzeće dobio kao garanciju da će mu biti vraćena pozajmica od 2,6 miliona maraka koju je dao “Autoprevozu”, a sa kojim je zatvoren kredit kod Nove banke.

Kompletna procedura oko preuzimanja završena je prije 15-ak dana, a prema tvrdnjama direktora “Autoprevoza” Sladomira Đurića oni i dalje imaju mogućnost da vrate preduzeće u svoje vlasništvo ako izmire dug prema Pavloviću.

“Preduzeće smo prepisali kao garanciju za kredite koji su dospjeli, a koje je ‘Pavlović turs’ za nas vratio, odnosno dao nam pozajmicu iz koje smo ‘Novoj banci’ vratili kredit od 2,6 miliona KM. Mi smo tu firmu prepisali kao garanciju. Napravili smo ugovor kojim imamo mogućnost da do maja izmirimo dug prema Radenku Pavloviću i vratimo preduzeće ‘Autoprevoz’ GS”, kaže Đurić.

On kaže da Pavloviću nisu mogli ponuditi ništa drugo osim te firme s obzirom na to da je sva imovina “Autoprevoza” pod hipotekom.

Tvrdi i da se po pitanju linija ništa neće mijenjati te da “Autoprevoz GS” nastavlja da radi kao i ranije.

Rješenje vidi u dogovoru sa Gradom Banjaluka sa kojim se godinama spore oko zemljišta u cetru grada.

“Nadamo se da ćemo sa gradom postići dogovor i da će oni kupiti naše parcele u centru grada na kojima je njihova infrastruktura. Spremni smo na dogovor i kompromis. Sa tim novcem bismo onda vratili kredite koji opterećuju poslovanje. Od postojećeg biznisa ne možemo vraćati kredite i izmirivati tekuće obaveze”, ističe Đurić.

“Pavlović turs” danas održava značajan broj gradskih linija u Banjaluci, kao i većinu međugradskih linija između Banjaluke, Laktaša i Gradiške.

U 2021. godini su ostvarili dobit od oko 825.000 KM i zapošljavali 105 radnika.

Za Kapital je kratko potvrdio informaciju o kupovini i poručio da “Autoprevoz GS” ostaje zasebno preduzeće.

“Nikakvih promjena kada su linije u pitanju neće biti”, rekao je Pavlović.

Banjaluka

NOVI IZGLED PJEŠAČKE ZONE Završena platforma u Gospodskoj ulici

Završeni su radovi u Srpskoj ulici kod zgrade Gradske uprave Banjaluka.

Podsjećamo, izgradnja pješačke platforme počela je prije dva mjeseca, a ovaj prostor predstavlja pješački prelaz između Gospodske ulice i popularnog gradskog šetališta, prenosi Blink.

-Riječ je o spoju već izvedenog dijela u sklopu izgradnje tzv. “Parkića” i centralne pješačke ulice u centru grada, s obzirom na to da je u Srpskoj ulici jednosmjerni saobraćaj – naveli su ranije iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

U okviru teksta možete pogledati navedenu ulicu u novom ruhu.

Nastavi čitati

Banjaluka

KRENULO UREĐENJE Pogledajte raspored kontejena za kabasti otpad u naselju Borik

Velika akcija čišćenja i uređenja počela je danas, a uz različite aktivnosti na uređenju komunalne opreme i javnih površina, stanovnici naselja Borik 1 i 2 tokom ove sedmice imaju priliku da odlože krupni otpad u postavljene kontejnere na određenim lokacijama.

U nastavku pogledajte mjesta u ovim naseljima na kojima će do subote, 25. marta biti postavljeni kontejneri za odlaganje kabastog otpada, izuzev građevinskog:

1) Raskrsnica ulica Novice Cerovića i Save Kovačevića,
2) Ulica Bore Stankovića, kod postojećih kontejnera,
3) Bulevar vojvode Živojina Mišića kod broja 37,
4) Beogradska ulica kod postojećih kontejnera,
5) Kordunaška 10.

Nastavi čitati

Banjaluka

HOTEL VISOK 110 METARA Stanivuković poručio da će igradnja Palasa za grad imati VIŠESTRUKI ZNAČAJ

Projekat za hotel „Palas“ gradska administracija već odavno ima, ali potrebno je sačekati da u Banju Luku dođe Filip Cepter, koji će isti i da predstavi.

Kazao je ovo gradonačelnik, Draško Stanivuković, poručivši kako će upravo za naš grad ovaj hotel imati višestruki značaj.

-Izgradnjom hotela „Palas“ dobićemo i nova radna mjesta. Biće zaposleno oko 500 ljudi, što je zaista od velikog značaja. Kada je riječ o samom projektu, potrebno je reći da će hotel biti visok oko 110 metara, vrijednosti između 60 i 70 miliona KM. Riječ je o izuzetno izazovnoj arhitekturi, modernoj. Primjera radi, na 11 spratu će biti veliki balkon, koji će da prkosi gravitaciji. To je nešto što dosada nije rađeno na ovim prostorima – rekao je on.

Dodao je kako će upravo hotel „Palas“ biti simbol našeg grada, koji prevazilazi sve dosadašnje kapacitet.

-Nismo pokazali projekat dosada iako ga imamo, ali čekamo da dođe Filip Cepter. Moram da kažem da smo 28. februara završili projekat rušenja starog dijela hotela. Ukupno imamo pet ponuda, a predstavnici Ceptera analiziraju ko će da izvodi te radove. Nakon toga, očekujemo kranove i novo, najveće gradilište, nakon onog u Parku „Mladen Stojanović“ – kazao je gradonačelnik.

Poručio je kako će u izgradnji ovog hotela učestvovati domaće firme.

-U istoriji Republike Srpske nikada takav objekat nije izgrađen. Dao sam sebi riječ kao dijete da ću za svoj narod uraditi ono što nije niko prije. Jedan dio našeg mentaliteta je takav da sve velike stvari osudimo, ali vrijeme kasnije pokaže da je to sve u redu i da sve to što se radi je ispravno. Prija mi što znam da ćemo nakon vijekova čekanja da uradimo kolektor na rijeci Vrbas, hotel „Palas“, novu sportsku dvoranu, vidikovac na Banj brdu – zaključio je Stanivuković.

Nastavi čitati

Aktuleno