Connect with us

Svijet

POLITIKO: Sjeverna Koreja pokazala da može probiti odbrambeni štit SAD

Sjeverna Koreja je upravo otkrila dovoljno veliki broj projektila da nadjača odbranu SAD od njih, čime je napravila rupu u decenijama politike denuklearizacije i nacionalne bezbjednosti, navodi Politiko.

Slike iz državnih medija pokazuju da sjevernokorejska vojska kroz Pjongjang vozi 10 do 12 interkontinentalnih balističkih projektila Hwasong-17 tokom parade koja je održana sinoć.

SAD ima 44 zemaljska presretača za lansiranje s Aljaske i Kalifornije koji mogu uništiti interkontinentalne rakete u letu. Pod pretpostavkom da oružje Sjeverne Koreje može staviti četiri bojeve glave na sebe, moguće je da Pjongjang može ispaliti više bojevih glava na SAD nego što Amerika ima presretača.

Američki funkcioneri i stručnjaci dugo su smatrali da je samo pitanje vremena kada će Sjeverna Koreja uspjeti da riješi problem raketne odbrane.
Hwasong-17 misterija
Hwasong-17 ima teoretski domet da iz Sjeverne Koreje stigne sve do Sjedinjenih Država. Ali Pjongjang tek treba dokazati sposobnost preživljavanja bojeve glave nakon ponovnog ulaska ili da može pogoditi željenu metu sa tako velike udaljenosti.
Bez obzira na to, poruka Sjeverne Koreje i njenog vođe Kim Jong Una je jasna: “Unaprkos konstatntim naporima, SAD nas ne može zaustaviti!” To je prkosan prikaz koji naglašava zadivljujući vojni napredak nacije i neuspjehe Zapada da natjeraju vladajuću porodicu Kim da se odvoji od svog oružja.

– To pravi rupu u više od 20 godina američke nacionalne protivraketne odbrambene politike koja se bazira na odbrani od “ograničene” raketne prijetnje iz Sjeverne Koreje. Ta prijetnja više nije ograničena i Sjedinjene Države ne mogu računati na raketnu odbranu koja bi pružila iole približnu neranjivost od sjevernokorejske odmazde u sukobu – rekao je Ankit Panda, viši saradnik u Udruženju Carnegie za međunarodni mir i autor knjige “Kim Džong Un i bomba”.

Kritičari zemaljskog odbrambenog sistema srednjeg puta (GMD) kažu da ne bi bilo potrebno toliko sjevernokorejskih projektila da ga prođu. Možda će biti potreban samo jedan.
– Testiranje je bilo krajnje nerealno – rekao je Džejms Akton, koji vodi Carnegiejev program nuklearne politike. GMD je samo jednom testiran noću i nije uspio, nastavio je, ističući da je to problem jer sunce olakšava praćenje vozila koje nosi bojevu glavu.
Zbog toga stručnjaci vjeruju da bi protivnik mogao lansirati ICBM noću.
Bajden bez garda
Predsjednik Džo Bajden je u politici prema Sjevernoj Koreji zauzeo pristup bez garda. Sjeverna Koreja tek treba odgovoriti na ponudu administracije da sjedne bilo gdje, bilo kada bez preduslova. Cilj je natjerati Pjongjang da progovori o bilo kakvim problemima u odnosima, ali do sada je svaki napredak odbačen.
U međuvremenu, SAD su se približile Južnoj Koreji i Japanu, što je razbjesnilo Sjevernu Koreju. Pjongjang je ponovo izrazio ljutnju zbog nastavka i povećanja zajedničkih vojnih vježbi SAD-a i Južne Koreje koje Sjeverna Koreja smatra pretečom rata. Kako bi poboljšala svoj arsenal i odgovorila na te vježbe, Sjeverna Koreja lansirala je daleko najveći broj krstarećih i balističkih projektila tokom 2022. godine.
Ta istorija stopa djelimično je dovela do toga da južnokorejski predsjednik Jon Suk Jol otvoreno razmišlja o tome da njegova nacija razvije nuklearno oružje.
– Moguće je da se problem pogorša i da će naša zemlja uvesti taktičko nuklearno oružje ili ga sama izgraditi. Ako je to slučaj, možemo vrlo brzo imati vlastito nuklearno oružje, s obzirom na naše naučne i tehnološke sposobnosti – rekao je u januaru.
Šta kaže tehnički dio?
Problem se može samo pogoršati. Sjeverna Koreja takođe je predstavila seriju vozila koja nose spremnike projektila na kruto gorivo, predstavljajući njihov napor da razviju kopnene ICBM-ove na kruto gorivo. To oružje ne treba trošiti vrijeme na dopunjavanje goriva prije lansiranja, ono je u osnovi unaprijed napunjeno, skraćujući vrijeme koje Pjongjang ima za lansiranje prije nego što budu uništeni na zemlji.
Međutim, analitičari nisu dobili uvid u pravu stvar. Kažu da je spremnik na šasiji sa devet točkova vjerovatno maketa. Ali ovogodišnja verzija je veća od prethodnih, pokazujući da se Sjeverna Koreja sve više približava svom cilju postavljanja operativnog ICBM-a na čvrsto gorivo.
– Sjeverna Koreja generalno predstavlja sisteme koje namjerava da proizvede. Dizajni od parade do lansiranja mogli bi se malo promijeniti, ali dodavanje lansera odražava napore u zemlji da se proizvede kopneni ICBM na kruto goriv – rekao je Dejvid Šmerler, viši naučni saradnik na Institutu za međunarodne studije u Montereju.

Sjeverna Koreja, sviđalo se to nama ili ne, treći je odnos nuklearnog odvraćanja za Sjedinjene Države sa kojim će se morati pozabaviti, slično kao što bismo planirali da postupimo sa Rusijom i Kinom, piše Politiko.

Klix

Svijet

Cijene nafte u padu: NAJNIŽI nivo u proteklih 15 mjeseci

Cijene nafte na svjetskom tržištu danas su pale na najniži nivo u proteklih 15 mjeseci usljed zabrinutosti da bi kriza u globalnom bankarskom sektoru mogla dovesti do recesije i smanjenja potražnje za gorivom.

U Londonu je cijena sirove nafte “brent” iz Sjevernog mora pala za 14 centi na 72,83 dolara po barelu.

U Njujorku je cijena svijetle sirove nafte manja za 28 centi i iznosi 66,46 dolara po barelu.

Nešto ranije su obje vrste nafte pale za oko tri dolara na iznose najmanje od decembra 2021. godine.

Pad cijene nafte desio se uprkos dogovoru u kojem se najveća švajcarska banka “UBS” saglasila da kupi banku “Kredit svis” u nastojanju da je spasi od propasti.

Nastavi čitati

Svijet

Novi zemljotres u Turskoj

Zemljotres jačine 4,3 stepeni Rihetrove skale danas je pogodio Tursku u 12 sati i 25 minuta po lokalnom vremenu.

Epicentar je zabilježen 29 kilometara južno od Goksuna u Kahramanmarašu, na dubini od pet kilometra.

Zemljotres se dogodio dok se Truska i Sirija suočavaju s posljedicama razornih zemljotresa od 6. februara, u kojem je poginulo više od 47.900 osoba.

Nastavi čitati

Svijet

Detalji naloga za hapšenje Putina i ruske komesarke za dječija prava

Pretpretresno vijeće 2 Međunarodnog krivičnog suda odlučilo je izdati dva naloga za hapšenje i to protiv Vladimira Vladimiroviča Putina, predsjednika Rusije, i protiv Marije Aleksejevne Lvove-Belove, ruske komesarke za dječija prava u Kancelariji predsjednika Ruske Federacije.

– Danas, 17. marta 2023. Međunarodni krivični sud izdao je dva naloga za hapšenje u situaciji u Ukrajini za Vladimirom Putinom, predsjednikom Ruske Federacije, i za Mariel Vobelava, sekretarkom ruskog predsjednika za prava djeteta.

Za navodne ratne zločine deportacije djece sa ukrajinskih okupiranih teritorija u Rusku Federaciju. Međunarodnim pravom je zabranjeno okupiranim silama da prebacuju civile sa teritorije na kojoj žive na druge teritorije. Djeca uživaju posebnu zaštitu prema Ženevskoj konvenciji.

Sadržaj je tajan kako bi se zaštitile žrtve. MKS pridaje veliki značaj zaštiti žrtava, posebno djece. Ipak, sudije vijeća koje se bavi ovim predmetom odlučile su da u interesu pravde i da spriječe činjenje budućih krivičnih djela javno objavljuju postojanje naloga.

Ovo je važan momenat u procesu pravde pred MKS. Sudije su razmotrile informacije i dokaze koje je dostavio tužilac i utvrdile da protiv ovih lica postoje vjerodostojne optužbe. Za navodne zločine, MKS obavlja svoj dio posla kao sud. Sudije su izdale naloge za hapšenje. Izvršenje zavisi od međunarodne saradnje – kazao je predsjednik Suda Piotr Hofmanski.

U nalogu za Vladimira Putina se navodi “kako je lično ili zajedno s drugima počinio sljedeće zločine”:

– Vladimir Vladimirovič Putin, rođen 7. oktobra 1952. godine, predsjednik Ruske Federacije, navodno je odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (djece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (djece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju (prema članovima 8(2)(a)(vii) i 8(2)(b)(viii) Rimskog statuta). Zločini su navodno počinjeni na ukrajinskoj okupiranoj teritoriji najmanje od 24. februara 2022.

Postoje razumni razlozi za vjerovanje da g. Putin snosi individualnu krivičnu odgovornost za gore navedene zločine, (i) jer je počinio djela direktno, zajedno s drugima i/ili preko drugih (član 25(3)(a) Rimskog statuta) i (ii) zbog njegovog propusta da pravilno izvrši kontrolu nad civilnim i vojnim podređenima koji su počinili djela, ili dozvolili njihovo izvršenje, i koji su bili pod njegovom efektivnom vlast i kontrolu, u skladu sa odgovornošću nadređenog (član 28(b) Rimskog statuta) – stoji u nalogu Vijeća ICC-a.

Kada je u pitanju Lvova-Belova ICC navodi njenu odgovornost za identična djela kao i za Putina.

– Gospođa Marija Aleksejevna Lvova-Belova, rođena 25. oktobra 1984. godine, komesarka za prava djeteta u Kancelariji predsjednika Ruske Federacije, navodno je odgovorna za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (djece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (djeca) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju (prema članovima 8(2)(a)(vii) i 8(2)(b)(viii) Rimskog statuta).

Zločini su, navodno, počinjeni na ukrajinskoj okupiranoj teritoriji najmanje od 24. februara 2022. Postoje razumni razlozi za vjerovanje da gđa Lvova-Belova snosi individualnu krivičnu odgovornost za navedene zločine, jer je djela počinila direktno, zajedno s drugima i/ili putem drugi (član 25(3)(a) Rimskog statuta) – navodi se u nalogu.

Iz Haga se navodi da je pretpretresno vijeće II smatralo je, na osnovu zahtjeva tužilaštva od 22. februara 2023., da “postoje razumni razlozi za vjerovanje da svaki osumnjičeni snosi odgovornost za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine Ruskoj Federaciji, na štetu ukrajinske djece”.

Dodaje se i da je vijeće je smatralo da su nalozi tajni kako bi se zaštitile žrtve i svjedoci, ali i istraga.

Ipak, imajući u vidu da je ponašanje o kojem se govori u sadašnjoj situaciji navodno u toku, te da svijest javnosti o potjernicama može doprinijeti sprečavanju daljeg počinjenja zločina, Vijeće je smatralo da je u “interesu pravde ovlastiti Ured registrara da javno objelodani postojanje potjernica, imena osumnjičenih, krivična djela za koja su potjernice izdate i vidove odgovornosti koje je utvrdilo Vijeće”.

 

(Avaz)

Nastavi čitati

Aktuleno