Connect with us

Društvo

Savjet Evrope oglasio se o pritiscima na novinara Nikolu Moraču

Savjet Evrope se oglasio na dijelu svoje stranice posvećenom pravima medija o pritiscima na novinara “Euroblica” i “Srpska Info” Nikolu Moraču, kojem je policija po nalogu tužioca oduzela telefon kada je odbio da otkrije izvor za priču koju je objavio.

Na stranici ove organizacije jutros je objavljeno da je policija 24. februara ispitivala novinara crne hronike Moraču zbog sumnje na povredu tajnosti postupka.

“Prethodnog dana Morača je objavio tekst na srpskom jeziku u medijima ‘Euroblic’ i ‘Srpska Info’ navodeći da su lokalne vlasti propustile da uhapse osumnjičenog u istrazi o silovanju 18-godišnje djevojke. Narednog dana policija je takođe ispitivala Sinišu Trkulju i Borisa Lakića, glavnog urednika i urednika ‘Srpske info’, kao i Nebojšu Tomaševića, novinara ‘Glasa Srpske’, koji je objavio siže Moračinog članka”, naglašeno je.

Savjet Evrope navodi da je na skupu podrške, Morača izjavio da je naveče 24. februara dobio vijest da ga je policija tražila prethodnog dana u “Euroblicu” i “Srpska Info”.

“Novinar je odmah pozvao advokata i obojica su otišli u policijsku stanicu u Banjaluci, gdje su ga policijski službenici i tužioci podvrgli ispitivanju koje je trajalo tri sata o njegovom pisanju i kako je znao inicijale osumnjičenog. Morača je odbio da otkrije svoje izvore i da preda telefon, čak i kada mu je rečeno da ako ne otkrije izvor, da će biti smatran svjedokom prema članu 337 Krivičnog zakonika. Nakon toga su ga proglasili osumnjičenim i oduzeli su mu telefon bez sudskog naloga”, naglašeno je.

Pojašnjeno je da su Morača, Trkulja i Lakić i dalje u statusu osumnjičenika, i da bi mogli dobiti do godinu dana zatvora ako budu optuženi i osuđeni za ovo djelo.

Dalje je naglašeno da je Morača naglasio da je njegova novinarska dužnost da izvještava da nadležni tužioci nisu izdali nalog za hapšenje osumnjičenog u istrazi o silovanju.

“Urednici ‘Euroblica’ i ‘Srpska Info’ su istragu nazvali otvorenim pritiskom na Moračinu redakciju i novinarsku profesiju, i branili su Moračin članak. Rekli su da su voljni da ga uklone dok traje istraga. Udruženje “BH Novinari” je osudilo istragu o navodnoj istrazi o povredi tajnosti postupka”, naglašeno je, uz pojašnjenje da je Borka Rudić, predsjednica Udruženja BH Novinari naglasila da je ovo primjer institucionalnog pritiska na novinara, kao i nedozvoljene prijetnje njegovim pravima na slobodno izražavanje.

Društvo

EVO KAO SU ZAPOSLENI U INSTITUCIJAMA SRPSKE pokvarili prosječnu ocjenu! Ni truda ni zalaganja

Službenici i namještenici u Republici Srpskoj blago su nazadovali u radu i zalaganju ako je suditi prema ocjenama njihovih šefova, a samo jedan radnik u 45 republičkih institucija dobio je jedinicu.

Navedeno je to u izvještaju o sprovedenom ocjenjivanju državnih službenika i namještenika zaposlenih u republičkim organima uprave Republike Srpske za prvo polugodište 2023. koji je objavila Agencija za državnu upravu. Šefovi su ocjenjivali rad i zalaganje 5.337 radnika u 45 republičkih institucija.

– Prosječna ocjena u radu službenika i namještenika iznosi 3,57. Taj prosjek bilježi blagi pad u odnosu na godinu ranije, kada je prosječna ocjena iznosila 3,80 – stoji u izvještaju.

Ocjenu “ne zadovoljava” dobio je svega jedan zaposleni od ukupnog broja ocijenjenih, a riječ je o radniku Ministarstva porodice, omladine i sporta.

Kod imena 85 službenika i namještenika upisana je ocjena “zadovoljava”.

– Najviše radnika, i to njih 2.729, dobilo je ocjenu “ističe se”, dok je nešto manje zaposlenih, tačnije njih 2.522 dobilo najveću ocjenu, odnosno kraj njihovih imena upisano je da se “naročito ističu” – navodi se u izvještaju Agencije za državnu upravu RS.

U istom izvještaju stoji i da je u prvom polugodištu prošle godine u višu kategoriju radnog mjesta napredovalo pet zaposlenih.

– Sporno je da li upisane ocjene pokazuju pravo stanje efikasnosti u javnoj upravi, ali je jasno da tako rad službenika i namještenika vide njihovi pretpostavljeni. Vjerovatno pojedini upisuju i veće ocjene da se ne bi zamjerali radnicima. Sve je to relativno – kazao je “Glasu Srpske” vršilac dužnosti direktora Agencije za državnu upravu Aleksandar Radeta.

* ne zadovoljava – 1

* zadovoljava – 85

* ističe se – 2.729

* naročito se ističe – 2.522

Ako dođe do usvajanja novog zakona o državnim službenicima, naglašava Radeta, ocjenjivanje službenika i namještenika biće mnogo realnije.

– Radna grupa je završila taj zakon, odnosno napisala ga onako kako misli da treba. Ne znam da li će se on uskoro naći na dnevnom redu Vlade. Potrebno je obezbijediti i sredstva za sprovođenje svih predloženih rješenja. Nadležni će procijeniti kada je najbolji trenutak za donošenje novog zakona o državnim službenicima – poručio je Radeta.

Naglasio je da, ako uporedimo našu upravu sa administracijama u Evropi, onda ona i nije tako loša.

– Narod misli da je uprava lošija nego što jeste. Mnogi misle da je javna uprava i ono što nije, jer iznose razne primjedbe koje u principu nemaju nikakve veze sa ovim službenicima i namještenicima koje ocjenjuju njihovi pretpostavljeni. Primjedbe građana se obično odnose na rad zaposlenih u lokalnim zajednicama ili javnim ustanovama – naveo je Radeta.

Kada je riječ o zaposlenom koji je ocijenjen ocjenom “ne zadovoljava”, Radeta navodi da taj radnik može da snosi određene sankcije, kao što je smanjenje plate u određenom procentu nekoliko mjeseci.

– Ako taj radnik dobije drugu negativnu ocjenu zaredom, može ostati bez posla – zaključio je Radeta.

Motivacija

U Agenciji za državnu upravu RS navode da je svrha ocjenjivanja zaposlenih u republičkim organima uprave motivisanje službenika, odnosno namještenika da konstantno unapređuju svoja znanja i iskustva.

– Istovremeno, ocjenjivanje stvara preduslov za poboljšanje i unapređenje rada republičke uprave u cjelini – navode u Agenciji za državnu upravu.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Oblačno i znatno hladnije, snijeg u brdsko-planinskim predjelima

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) se očekuje oblačno i znatno hladnije vrijeme sa kišom, dok će u brdsko-planinskim predjelima padati susnježica i snijeg, uz formiranje manjeg snježnog pokrivača.

Na jugu će biti toplije, uz jaču kišu i pljuskove, dok će krajem dana padavine oslabiti, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vjetar će biti slab do umjeren, sjeverni, a na planinama na zapadu ponegdje jak.

Minimalna temperatura vazduha iznosiće od jedan do šest, na jugu do 12, a u višim predjelima od minus jedan, dok će maksimalna biti od pet do 11, na jugu do 17 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

DANAS NAGLA PROMJENA! Prije podne ljeto, a popodne ZIMA!

Hidrometeorološki zavod objavio je narandžasto upozorenje za veći dio Bosne i Hercegovine.

Meteorološka pojava za koju se izdaje upozorenje je pojačan vjetar. U većem dijelu Bosne i Hercegovine danas izgledni su udari vjetra od 60 do 80 km/h.

“Preporuke, mjere, prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji: Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući. Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama!”, saopćeno je iz FHMZ-a.
Jutro sunčano uz malu do umjerenu oblačnost, uz postepeno naoblačenje sa sjeverozapada. Poslije podne lokalni pljuskovi se očekuju u sjevernim i sjeverozapadnim područjima Bosne, a tokom noći kiša i lokalni pljuskovi širom zemlje. Na planinama kiša će prelazit u susnježicu. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni, na momente i pojačan. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, a dnevna od 20 do 26, na sjeveru Bosne do 28 stepeni.

Nastavi čitati

Aktuelno