Connect with us

Hronika

TRINAEST GODINA BEZ ODGOVORA: Ko je zapalio sobu s dokazima u banjalučkom sudu?

Ni gotovo 13 godina otkako je zapaljena soba za čuvanje dokaza Osnovnog suda u Banjaluci, istražioci ne uspijevaju utvrditi ko stoji iza ovog napada koji, kako tada, tako i danas, ima svoju težinu.

Jer, postavlja se opravdano pitanje – ako pravosuđe ne može zaštititi sebe, šta onda od njega mogu očekivati “obični” građani.

Tog 4. novembra sada već davne 2010. godine, kada se sve izdešavalo, čekao se trenutak da nadležni, konačno, saopšte ima li napretka u istrazi. Prolazili su dani, mjeseci. I prošlo je 13 godina.

Ovaj slučaj je skoro i zaboravljen, iako, prema riječima stručnjaka, nikako ne bi smio biti, jer je riječ o napadu na važnu instituciju, pišu Nezavisne.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka uvjeravaju da se ovaj predmet nalazi u radu i u fazi je istrage zbog krivičnog djela paljevina.

Kako tvrde, ovo tužilaštvo je do sada sprovelo brojne istražne radnje, ali izvršilac, odnosno izvršioci ovog krivičnog djela još nisu otkriveni.

“Postupajući tužilac je naložio policijskim službenicima PU Banjaluka da i dalje preduzimaju sve neophodne radnje i mjere u cilju otkrivanja izvršioca i rasvjetljavanja krivičnog djela”, rekli su iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Stručnjak za bezbjednost Radislav Jovičić ističe da, kada dođe do narušavanja bezbjednosti bilo kojeg objekta institucije koja se bavi borbom protiv kriminala i korupcije, na način na koji je to učinjeno prema Osnovnom sudu u Banjaluci, to poprima i veliku pažnju javnosti.

“Trebalo bi, naravno, posvetiti dodatnu pažnju da se rasvijetli takvo krivično djelo, upravo da se ne bi ostavljao prostor za razne manipulacije ili priče, u smislu da neko stoji iza toga i da se zataškavaju neka krivična djela uništavanjem dokaza”, rekao je Jovičić za “Nezavisne novine”.

Zbog toga, ponovio je, takvi predmeti moraju biti prioritet, zbog “izbjegavanja mogućnosti da neko komentariše da postoje neke zle namjere u neotkrivanju takvog slučaja”.

“Što više godina ne rješavate takav predmet, gdje se radi o takvoj instituciji, ostavljate sve veći prostor za sumnju”, rekao je Jovičić.

Prema ranijim medijskim tvrdnjama, veliki dio dokaza iz više stotina krivičnih postupaka koji se vode pred banjalučkim Osnovnim sudom uništen je u ovom požaru. U prostoriji su bili, između ostalog, zaplijenjeno oružje, droga, bijela tehnika i drugi predmeti iz krivičnih i drugih postupaka.

Postupajuća tužiteljka je tada potvrdila da je prostorija većim dijelom uništena u požaru, kao i dokazi koji su čuvani u njoj.

Udruženje sudija Republike Srpske tada je ocijenilo da je podmetanje požara u prostorijama banjalučkog Osnovnog suda teroristički akt usmjeren na rušenje sudske vlasti i zatražilo odlučne mjere u otkrivanju i hapšenju počinilaca.

Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH saopštio je tada da napad na Osnovni sud u Banjaluci predstavlja napad na sudsku vlast.

Hronika

IZUZETA DOKUMENTACIJA! SIPA ponovo u zgradi UIO BiH u Banjaluci

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) danas su po nalogu Suda BiH došli u zgradu Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) u Banjaluci gdje izuzimaju određenu dokumentaciju.

Kako je potvrđeno u UIO, današnje aktivnosti SIPA-e u vezi su sa predmetom Jelene Majstorović, suspendovane šefice Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaje u Regionalnom centru UIO BiH u Banjaluci i njenih saradnika.

“Uprava za indirektno oporezivanje u potpunosti podržava rad svih agencija za provođenje zakona u Bosni i Hercegovini, kao i rad pravosudnih institucija, te je na raspolaganju svim pomenutim tijelima u cilju potpune zakonitosti postupanja svakog zaposlenog u UIO”, istakli su u UIO BiH.

Majstorović i još pet službenika UIO BiH, uhapšeni su u decembru prošle godine u akciji “Brend 4” zbog sumnje da su počinili krivično delo udruživanje radi činjenja krivičnih djela i zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Prema saznanjima iz istrage, tužilaštvo ih sumnjiči da su tokom 2017. i 2018. godine ucjenjivali vlasnike radnji koje su zaticali u prekršajima i tražili od njih mito. Sumnja se da su im trgovci širom BiH, davali od nekoliko stotina do nekoliko hiljada maraka da bi im inspektori pisali prekršajne naloge sa manjim kaznama ili ih puštali bez pisanja prekršaja.

Majstorović je kasnije puštena iz pritvora i prema njoj su određene mjere zabrane.

Nastavi čitati

Hronika

NESTALA DJEVOJKA IZ TREBINJA: Policija traga za Marijom Spaić

Djevojka Marija Spaić iz Trebinja nestala je, a iz trebinjske Policijske uprave su pozvali građane da obavijeste policiju ukoliko je primijete ili imaju informacije o njenom kretanju.

Nestala djevojka visoka je 170 centimetara, ima oko 60 kilograma, tamnocrvene kose do ramena, na tijelu nema tetovaža niti drugih karakterističnih znakova, navodi se u policijskom saopštenju.

Prijavljeno je da je Spaićeva posljednji put viđena 17. septembra u jutarnjim časovima.

U trenutku nestanka na sebi je imala bijele patike `najk`, sivu majicu sa roze-bijelim detaljima, a sa sobom je ponijela crni ruksak”, kažu u policiji.

Policijska uprava Trebinje pozvala je građane da, ukoliko primijete osobu sa fotografije ili posjeduju informaciju o njenom kretanju, obavjeste najbližu Policijsku stanicu na besplatan broj telefona 122.

Pripadnici Policijske uprave Trebinje preduzimaju sve mjere i radnje s ciljem njenog pronalaska, navedeno je u saopštenju.

Nastavi čitati

Hronika

SAOBRAĆAJNA NEZGODA: Sudarili se gradski autobus i automobil u Banjaluci

Kod Gradskog mosta u Banjaluci došlo je do sudara automobila i gradskog autobusa. Očevici kažu da je do sudara došlo nakon što je autobus preticao kolonu.

Prema nezvaničnim informacijama nema povrijeđenih osoba, ali je na ovoj dionici stvorena gužva.

Nastavi čitati

Aktuleno