Connect with us

Politika

Turkovićeva “ratovala” s komšijama, MIP tvrdi da su jačali saradnju

Ministarstvo inostranih poslova (MIP) BiH tvrdi da su u prošloj godini nastavili razvijati dobrosusjedske odnose, pritom “zaboravljajući” da je odlazeća ministarka Bisera Turković iznosila oštre stavove prema komšijama.

“Imajući u vidu da je pridruživanje BiH Evropskoj uniji prioritetan zadatak i cilj kome se BiH formalno posvetila potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 2008. godine i da je članstvo u EU potvrđeno kao jedan od glavnih strateških ciljeva i vanjskopolitički prioritet, MIP je u 2022. godini – u okviru svojih nadležnosti – nastavio s aktivnostima koje se odnose na dalje razvijanje političkog dijaloga između BiH i EU, jačanje regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa”, navodi se u Nacrtu izvještaja o radu MIP-a BiH za 2022. godinu.

Međutim, ne treba zaboraviti da je upravo Turkovićeva prošle godine protestnu notu uputila ambasadama u BiH, uključujući i Ambasadu Srbije, zbog prisustva njihovih predstavnika na obilježavanju Dana Republike Srpske.

“Ministarstvo vanjskih poslova BiH izražava protest zbog prisustva predstavnika Ambasade na ceremonijama obilježavanja 9. januara, koje su održane 8. i 9. januara 2022. godine u Banjaluci, a koje predstavljaju čin protivan presudi Ustavnog suda BiH”, navedeno je u protestnoj noti, koju je Turkovićeva uputila Ambasadi Srbije, ali i Rusije i Kine.

Treba, svakako, podsjetiti da je sličan trend nastavila i ove godine, kada je uputila protestno pismo i Dritanu Abazoviću, premijeru Crne Gore, a zbog prisustva ministara pravde i finansija Crne Gore Marka Kovača i Aleksandra Damjanovića na akademiji kojom je obilježen Dan Republike.

Nedavno je, pritom, svog srpskog kolegu Ivicu Dačića upozorila da ne dolazi na obilježavanje Dana Republike.

“Dolazak visokog izaslanstva Republike Srbije i sudjelovanje u neustavnim aktivnostima izravno narušava odnose Bosne i Hercegovine i Republike Srbije”, stoji u poruci koju je Turkovićeva poslala Dačiću.

Nije ona pretjerano naklona bila ni prema zvaničnicima u državi s kojom BiH ima najdužu granicu. Reagovala je, recimo, na, ispostaviće se, nepostojeću izjavu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića o Srebrenici, a potom se i povukla.

Verbalno je Turkovićeva ratovala i sa hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom, koji ju je u oktobru prošle godine optužio da “ide u islamske zemlje da traži oružje”, na šta mu ona nije ostala dužna, već mu je ekspresno odgovorila, poručivši mu da iznosi zlonamjernu i opasnu neistinu. Takvih primjera ima još.

Novinar “Večernjeg lista” u BiH Zoran Krešić poručuje da je školski primjer kako ne treba raditi sa susjedima, te školski primjer političke, jednonacionalne zloupotrebe pozicije ministra vanjskih poslova oslikan u figuri Turkovićeve.

“Hrvatsku je redovito optuživala da se miješa u unutarnja pitanja BiH dok su u međuvremenu kadrovi njezine stranke i bliskih satelita rušili Dejtonski mirovni sporazum kojemu je i Zagreb jamac, dok je Srbiji pak stalno spočitavala navodnu potporu osuđenima za ratne zločine, a istodobno ništa nije činila da, primjerice, u Sarajevu i drugim gradovima gdje SDA ima utjecaj nazivi ulica ne dobijaju optuženi ili osuđeni generali bošnjačke Armije BiH za ratne zločine. Zaključno, ne ponovio se slučaj teške zlouporabe, ali i teškog sramoćenja BiH kako je to radila visoka dužnosnica SDA”, kaže Krešić za “Nezavisne novine”.

I analitičar Drago Vuković kaže da je Turkovićeva praktičan primjer negacije diplomatije te ocjenjuje da je ona partijski službenik koji proizvodi loše odnose među zemljama.

Podsjeća da je osnovna uloga diplomatije da izgrađuje dobre odnose sa susjednim zemljama te da stvara ambijent političke, kulturne, sportske i ostalih vrsta saradnje.

“Bisera Turković je ostrašćen čovjek i kao ličnost takvog profila nije smjela nikako da ide u diplomatiju. Dobro je da ona odlazi sa tog mjesta, nanijela je mnogo štete diplomatiji BiH, posebno Republike Srpske”, kaže Vuković za “Nezavisne novine”.

Politika

JEDAN KANDIDAT, JEDAN GRAD Crnadak poručuje da opozicija treba zbiti redove za lokalne izbore

Ako iko razumije potrebu da se prekinu izborne malverzacije, onda su to građani Doboja, koji se sa pravom smatra glavnim gradom izbornih prevara u cijeloj BiH.

Rekao je ovo potpredsjednik PDP Igor Crnadak nakon radnog sastanka sa Predsjedništvom Gradskog odbora PDP Doboj, na kojem je upoznao lokalno rukovodstvo stranke da se nastavlja politička borba za obezbjeđivanje uslova za fer i poštene izbore, odnosno za uvođenje tzv. paketa integriteta, sa skeniranjem listića, otiskom prsta glasača, video nadzorom i brojnim drugim tehnološkim izmjenama, kako bi se zaustavila krađa narodne izborne volje već na izborima 2024. godine.

Crnadak je naglasio da PDP nikad nikome neće popustiti oko pitanja kao što su teritorija Republike Srpske, institucije, imovina, nadležnosti, ustavni zaštitni mehanizmi i drugo, ali da su u ovom trenutku korupcija i stranačka okupacija svih institucija Republike Srpske najveća opasnost za njen razvoj i budućnost.

– Ne smijemo dozvoliti da se Republika Srpska uvuče u totalnu izolaciju i da bude u sukobu sa čitavim svijetom, samo zbog interesa pojedinaca iz vrha SNSD režima. Nažalost, skup milionera, stranačkih funkcionera i raznih plaćenika, koji se održao prije neki dan pred Sudom BiH pokazuje da vlast ide tim putem – rekao je Crnadak.

On je, takođe, istakao da je opredjeljenje PDP da se u što većem broju gradova napravi referendumski ambijent, sa jednim kandidatom opozicije, koji će se boriti protiv kandidata režima.

– U narednom periodu će biti intenzivirane aktivnosti unutar opozicije u cilju čvršćeg povezivanja i bolje koordinacije, a PDP će prve sastanke u tom smjeru imati već naredne sedmice – poručio je Crnadak.

Razgovarajući o nadolazećim lokalnim izborima predsjednik GrO PDP Doboj, Olivera Nedić, istakla je jednoglasno opredjeljenje odbora da sve opozicione partije i pojedinci treba da stanu iza jednog, zajedničkog kandidata za gradonačelnika Doboja.

Na sastanku konstatovano da je sramota da nijedan medij u Doboju ne prenosi zasjedanja Skupštine grada Doboja, te da građani Doboja imaju pravo znati ko se i kako bori za njihova prava u gradskom parlamentu.
TokTV

Nastavi čitati

Politika

CRNADAK U DOBOJU “Srpska ne smije u SUKOB SA CIJELIM SVIJETOM zbog interesa pojedinaca iz vrha SNSD-a”

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak je danas u Doboju komentarisao skup podrške predsjedniku Republike i tom prilikom je rekao da se “ne smije dozvoliti da se Republika Srpska uvuče u totalnu izolaciju i da bude u sukobu sa čitavim svijetom, samo zbog interesa pojedinaca iz vrha SNSD-a”.
– Skup pred Sudom BiH je skup milionera, stranačkih funkcionera i raznih plaćenika – istakao je Crnadak, navodi RTRS.

Nastavi čitati

Politika

MAJKL MARFI “VEĆ NAPISAO I PRESUDU”: U Sudu BiH rade što im kaže američki ambasador

Advokat Branko Lukić izjavio je da, ukoliko ročište protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti Službenog glasnika Miloša Lukića bude zakazano za 20. decembar, to će biti dokaz da je odluka po žalbi odbrane unaprijed donesena, jer u Sudu BiH “rade što im kaže američki ambasador”.

Lukić je ukazao da će, ukoliko ročište bude stvarno zakazano za 20. decembar, prije nego što se riješi po žalbi odbrane, biti očito da je prejudicirana odluka, i ističe da to treba da bude jedan od razloga za prigovor.

– Vrijeme će pokazati da li je zakazano pre nego što je odlučeno po žalbi, unapred znajući da će žalba odbrane biti odbijena – rekao je Lukić komentarišući to što je na sajtu Suda u rasporedu suđenja za 20. decembar upisano ročište Dodiku, a da još nije donesena odluka vanraspravnog vijeća po žalbi odbrane.

Lukić je dodao da nepočinstva isplivaju na vidjelo i da je vrlo teško skrivati takve stvari, da se uvijek nešto pokaže, čak i kod velikih sila, a kamoli kod Tužilaštva i Suda BiH.

Lukić smatra da je američki ambasador u BiH Majkl Marfi “već napisao i presudu”, jer kako navodi “oni dole se ništa ne pitaju, oni rade što im kaže američki ambasador”.

– Cilj je oteti imovinu Republici Srpskoj i urušiti je. Ko god im stane na put, treba da se eliminiše. Znamo kako su eliminisali dva čovjeka koji su pokušali da naprave dedolarizaciju – Muamer Gadafi i Sadam Husein izgubili su glavu. Tako hoće da urade i sa Miloradom Dodikom jer im staje na put da naprave neki svoj projekt jedinstvene BiH koji očito ne razumiju – kaže Lukić.

Prema njegovim riječima, suviše je to za američke mozgove da znaju šta je to konstitutivnost naroda.

Oni, ističe, jedva da razumiju i šta je jedan čovjek–jedan glas, a kamoli konstitutivnost naroda.

Lukić je napomenuo da je Sud BiH “nepostojeća organizacija”, jer nisu navedeni kao organ u Dejtonskom sporazumu, kao i da je formiran s ciljem urušavanja Republike Srpske.

– Nije njima Milorad Dodik cilj, njima je cilj Republika Srpska. Hoće da je uruše i naprave unitarnu BiH. Јer oni bi napravili i dali Bošnjacima državu, ali neće da ima čista muslimanska država u Evropi, i onda nas guraju da im mi radimo prljav posao – rekao je Lukić.

Lukić je istakao da Amerikancima ne treba dozvoliti da prave svađu na Balkanu, ali da to Bošnjaci za sada ne prihvataju.

On je naveo da Bošnjaci ne prihvataju istinu da su im Amerikanci neprijatelji, da stalno prave svađu, haos, ratove, uvode sankcije, prave neprijatelje i ucjenjuju.

Lukić je ukazao da bi Bošnjaci, da imaju imalo državotvornog u sebi, shvatili da im stranci nisu potrebni jer samo prave haos, naglasivši da su narodima na ovom prostoru potrebni mir i pomirenje, da treba da žive, ako ne mogu jedni s drugima, onda jedni kraj drugih, ne slušajući Amerikance.

– Oni su jedini ljudi islamske vjeroispovjesti koji su na strani Amerike. Amerika je uspjela da okrene cijeli islamski svijet protiv sebe, opravdano. Ne sluša ih niko više, nemaju nikakav kredibilitet u islamskom svijetu – kaže Lukić.

Lukić je dodao da nažalost bošnjačka vrhuška u BiH, zbog uskih ličnih interesa, ne dozvoljava svom narodu da uđe u pomirenje sa ostala dva naroda u BiH.

Ročište u predmetu protiv Dodika i Lukića odgođeno je ove sedmice pred Sudom BiH, nakon što je odbijen zahtjev advokatskog tima odbrane da ovaj predmet bude prebačen u nadležni sud u Banjaluci. Nakon odbijanja zahtjeva, tim odbrane predsjednika Srpske ima pravo žalbe.

Dodik i Lukić, optuženi za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita, 16. oktobra na ročištu u Sudu BiH rekli su da ne razumiju optužnicu, nakon čega je konstatovano da su se optuženi izjasnili da nisu krivi.

Nastavi čitati

Aktuelno