Connect with us

Svijet

TUŽAN PRIZOR! Orke zarobljene u pukotini u ledu, BORE SE ZA ŽIVOT

Najmanje 10 orki zarobljeno je u pukotini u ledu na moru u blizini grada Rausu na poluotoku Širetoko u Japanu.

Na videosnimku koji je objavio portal HNK vidi se kako najmanje 10 kitova viri iz malog procijepa u led na oko kilometar udaljenost od obale od grada Rausu, poznatom po velikom broju raznih divljih životinja koje tu žive.

– Nema drugog izbora nego da sačekamo da se led razbije i da kitovi tako pobjegnu – rekao je jedan zvaničnik oblaske straže, a prenosi Guardian.

On je dodao da je ledeni pokrivač na moru suviše debeo da obalska straža pokuša da stigne do kitova.

Vidio sam oko 13 kitova ubica čije su glave virile iz rupe u ledu. Izgledalo je da imaju teškoće da dišu, a djelovalo mi je da je bilo troje ili četvoro mladunaca – rekao je stručnjak za morske životinje Seičiro Cučija, koji je zarobljene životinje snimio pomoću drona.

Najveći kitovi, poput plavog kita, mogu dugo vremena provesti pod vodom, dok kitovi ubice najviše nekoliko minuta provode pod vodom. U blizini istočnog Hokaida, najvećeg japanskog otoka, more je svake zime prekriveno ledenim pokrivačem, ali je količina leda smanjena posljednjih godina usljed globalnog zagrijavanja.

Nekoliko kitova ubica uginulo je 2005. godine u istoj oblasti, nakon što su ostali zarobljeni u pukotini u ledenom pokrivaču, piše Telegraf.

Svijet

PRIZORI APOKALIPSE! Vatra progutala 500.000 hektara zemlje

Veliki požari u Teksasu i dalje bjesne dok sve vatrogasne službe pokušavaju suzbiti vatreni plamen, javlja “The Guardian”.

Požar u Smokhaus Kriku drugi je najveći šumski požar u Teksasu dosad, a progutao je više od 500.000 hektara u teksaškom području Panhendl otkako je započeo u ponedjeljak.
Požar trenutno nije pod kontrolom, a stanovnici nekoliko teksaških regija su evakuisani.
Vatra se uveliko proširila s obzirom na neuobičajno visoke temperature i jak vjetar, a plamen se pojačavao u suvim travnatim područjima.
Juče su naređene obavezne evakuacije za nekoliko teksaških regija, nakon što je guverner Greg Abot proglasio katastrofalno stanje.

Više od 4000 kuća u Teksasu trenutno je bez struje, prenosi “Index”.

Nastavi čitati

Svijet

ŠTA SE DEŠAVA SA LJUDIMA? Potpuno gola ušla u market, kupci u nevjerici snimali

Kupce u jednom moskovskom supermarketu šokirao je prizor koji ih je sačekao među voćem.

Jedna žena ušetala je potpuno gola i sjela ispred konzervi ananasa te počela da se moli.

Ljudi su u nevjerici snimali cijeli događaj, a snimci obilaze svije.

Uprava supermarketa je zbog ovog incidenta pozvala Državni istražni biro na mjesto incidenta.

Policajac je prišao ženi i pitao je da li je sve u redu, međutim ona nije reagovala na pitanje i nastavila je da meditira.

Prema preliminarnim podacima, bila je pod uticajem droge.

Snimak je objavljen na Telegramu na OVOM LINKU.

Nastavi čitati

Svijet

BAJDEN IDE U BOLNICU: Prošle godine doktori proglasili Bajdena sposobnim

Američki predsjednik Džozef Bajden je rekao da će se danas podvrgnuti fizikalnom pregledu u vojnoj bolnici u saveznoj državi Marilandu, a rezultati će se pomno posmatrati s obzirom na to da osamdesetjednogodišnjak namjerava ponovno da bude kandidat na izborima u novembru.

Bijela kuća je rekla da će kasnije danas javno objaviti pisani sažetak rutinskog, godišnjeg pregleda demokratskog predsjednika.

Prošle godine doktori proglasili Bajdena sposobnim

Ovogodišnji se pregled odvija u vrijeme kada će se Bajden najvjerojatnije ponovo sučeliti s bivšim republikanskim predsjednikom, sedamdesetsedmogodišnjim Donaldom Trampom, na izborima 5. novembra.

Dvojica kandidata se međusobno optužuju za slabljenje mentalnih sposobnosti. Trampova posljednja suparnica za nominaciju Republikanske stranke, pedesetdvogodišnja Niki Hejl, rekla je da su obojica kandidata prestara za Bijelu kuću i da bi se trebali podvrgnuti kognitivnim testiranjima.

Doktori su Bajdena proglasili zdravim i “sposobnim za obavljanje dužnosti” na prošlogodišnjem fizikalnom pregledu, koji je uključivao uklanjanje lezije s predsjednikovih prsa, a na njemu je rečeno i da Bajden nema simptoma dugotrajnog kovida nakon što se virusom korona zarazio 2022.

Nastavi čitati

Aktuelno