Connect with us

Nauka i tehnologija

VJEŠTAČKA INTELIGENCIJA OPASNIJA NEGO ŠTO SMO MISLILI? Slušanjem može da ukrade šifre

Istraživači su pokazali kako vještačka inteligencija (AI) može da brzo otkrije šifre, jednostavnim slušanjem kako kucate po tastaturi.
Oni su koristili tastaturu Mekbuk Pro računara, mada kažu da je proces izvodljiv na svakoj tastaturi, čak i na onim najtišim.

Za obučavanje su koristili mikrofon na Ajfonu, s kojim su snimili po 25 pritiska na svaki taster. Ti zvuci su procesuirani i od njih su napravljeni spektrogrami, kojim je “nahranjen” AI model, nazvan CoAtNet.

On predstavlja neku vrstu hibridne neuralne mreže, koja je u stanju da “uči” iz relativno male količine unijetih podataka. Naravno, takav pristup ima svoja ograničenja. U konkretnom slučaju, AI neće biti u stanju da “sluša” šifre sa svake tastature, već samo sa onih čije data setove posjeduje. Dakle, da bi se poboljšao procenat uspješnosti, potrebno je odabrati tastature koje se masovno proizvode i za koje postoji veća vjerovatnoća da će ih korisnici upotrebljavati.
Uglavnom, poslije treniranja AI modela, istraživači su naveli da su bili da dekodiraju čak 95 procenata pritisnutih tastera. Odlične rezultate su dobili i kada su snimali pritiske tastera preko video chat sesija. Recimo, AI je prepoznao 93 procenta pritisnutih tastera tokom Zum poziva, dok je preciznost kod Skajpa, bila za nijansu manja (92 procenta). Drugim riječima, zaboravljanje da se klikne na “mute” taster prilikom kucanja tokom online sastanaka, može da u budućnosti predstavlja ozbiljan bezbjednosni problem.

Istraživači su ponudili i nekoliko potencijalnih tehnika za zaštitu od ove vrste špijuniranja. Na primjer, pomenuli su da je moguće koristiti mašine koje generišu takozvani “bijeli šum”, ili aplikacije na računaru koje bi nasumično generisale tonove kao prilikom kucanja na tastaturi, čime bi se zbunio AI algoritam. Takođe, jedno od rješenja bi bilo i da se prilikom poziva koriste neke egzotične tastature, kako bi se smanjila šansa prepoznavanja zvuka, navodi PCpress.

Naravno, tu je i opcija očitavanja biometrijskih parametara, čime bi se u potpunosti izbjeglo kucanje osjetljivih informacija.

Ova studija je još uvijek u ranoj fazi istraživanja, ali definitivno predstavlja interesantan pravac u kome bi mogla da se kreće bezbjednosna industrija u budućnosti. Da li će naći neku konkretnu primjenu, još uvijek je rano da se procjeni, ali definitivno predstavlja pokazatelj koliko široka može da bude upotreba AI modela.

Nauka i tehnologija

KUDA OVO VODI? Apple razvija sistem koji može da razumije šta KORISNIK VIDI NA EKRANU

Apple istraživački tim napravio je veliki korak napred u razvoju vještačke inteligencije novim sistemom koji olakšava komunikaciju sa glasovnim asistentima tako što može preciznije da razumije šta korisnik vidi na ekranu i u kom kontekstu se nalazi.

ReALM koristi velike jezičke modele za rješavanje složenih problema identifikacije referenci na ekranu, pretvarajući ih u zadatak modeliranja jezika. Ova inovacija dozvoljava sistemu značajna poboljšanja u performansama u poređenju sa postojećim metodama, čime se olakšava razumijevanje konteksta od strane glasovnih asistenata i omogućava korisnicima da postavljaju pitanja vezana za ono što vide na svom ekranu.

Jedna od ključnih inovacija ReALM-a je sposobnost rekonstrukcije vizuelnog prikaza ekrana kroz tekstualnu reprezentaciju, što uključuje parsiranje entiteta na ekranu i njihove lokacije. Ovo omogućava da se fino podešavanje jezičkih modela specifično za razumijevanje referenci, čime se postižu bolje performanse u odnosu na postojeće modele, uključujući i GPT-4.

Ovo istraživanje pokazuje potencijal specijalizovanih jezičkih modela za obavljanje zadataka poput rješavanja referenci u realnim sistemima, gdje je upotreba velikih modela ograničena zbog zahtjeva za brzinom ili računarskim resursima. Apple svojim radom na ovom polju signalizira nastavak investicija u razvoj Siri i drugih proizvoda, čineći ih sposobnijim za razumijevanje konteksta i pružanje prirodnijih interakcija.

Uprkos ovom napretku, istraživači upozoravaju na ograničenja, kao što su izazovi u obradi kompleksnijih vizuelnih referenci, što može zahtijevati integraciju tehnika iz računarske vizije i multimodalnih pristupa.

Ejpl se nalazi u AI trci, gdje se suočava sa jakom konkurencijom od strane vodećih tehnoloških kompanija. Uprkos svojoj poznatoj tajnovitosti, najave o novim AI inicijativama i proizvodima ukazuju na to da kompanija intenzivno radi na širenju svojih AI kapaciteta, uključujući potencijalno predstavljanje novih modela i AI funkcija na svojoj godišnjoj “WWDC” konferenciji, prenosi Telegraf.

Nastavi čitati

Nauka i tehnologija

NOVO OTKRIĆE NAUČNIKA! Uočena najstarija “mrtva” galaksija

Naučnici su otkrili galaksiju koja je prestala da stvara nove zvijezde prije više od 13 milijardi godina, što je čini najstarijom ‘mrtvom’ galaksijom ikada viđenom.

Otkriće pomoću svemirskog teleskopa “Džejms Veb” moglo bi da promijeni naša saznanja o ranom univerzumu, prenijela je Ansa.

Istraživanje je sproveo međunarodni tim na čelu sa Tobijasom Luserom, sa Kavli instituta Univerziteta u Kembridžu.

U istraživanju je učestvovao i Italijan Stefano Karnijani iz Skuole Normale Superiore di Piza. Istraživanje je objavljeno u časopisu Nejčer.

“Galaksijama je potrebna bogata zaliha gasa za formiranje novih zvijezda, a rani univerzum je bio kao bogat bife“, rekao je Luser.

Međutim, prema podacima sa teleskopa Veb, drevna galaksija je bila kratkog vijeka i stvarala zvijezde između 30 i 90 miliona godina, a zatim se zaustavila.

Postoji nekoliko mogućih razloga za to, ali najvjerovatnije je prisustvo velike crne rupe koja je uvukla većinu međuzvjezdanog gasa u sebe, uklanjajući sirovine potrebne za formiranje novih zvijezda.

To se obično dešava u novijim erama, dok novootkrivena galaksija datira samo 700 miliona godina nakon Velikog praska.

Nastavi čitati

Nauka i tehnologija

STIŽE PRVI SAVITLJIVI AJFON! Evo kad će ga tačno predstaviti

Agencija za istraživanje tržišta Omdia predviđa da će Apple 2026. godine predstaviti svoj prvi sklopivi iPhone sa ekranom veličine između 7 i 8 inča. Ova informacija objavljena je na konferenciji za štampu u Seulu, gde je stariji istraživač Kang Min-So podelio detalje o planovima razvoja OLED panela i sklopivih ekrana kompanije Apple.

Omdia takođe navodi da će Apple lansirati OLED iPad Air 2028. godine, označavajući značajan korak u evoluciji Apple tablet uređaja. Uz to, izvještaj sugeriše rastuću potražnju za OLED notebook-ovima, sa prognoziranim globalnim isporukama koje će dostići preko 58 miliona jedinica do 2030. godine.

Prema Omdia, Apple sklopivi iPhone predstavljaće značajan pomak u dizajnu mobilnih uređaja, koristeći prostor za inovacije koje su već istražili konkurenti kao što su Samsung i Huawei. Ovo bi moglo da omogući Apple-u da svojim korisnicima ponudi nove funkcionalnosti i poboljšano korisničko iskustvo.
Predviđanje o lansiranju OLED iPad Aira 2028. godine ukazuje na Apple-ove planove da unapredi kvalitet ekrana svojih tablet uređaja. OLED tehnologija omogućava tanje panele, bolji kontrast i manju potrošnju energije u poređenju sa tradicionalnim LCD ekranima.

Očekuje se da će potražnja za OLED notebookovima rasti zbog njihovih prednosti u odnosu na LCD ekrane, uključujući bolji prikaz boja i viši kontrast. Omdia predviđa značajno povećanje isporuka OLED notebook-ova, što ukazuje na promjene u preferencijama potrošača i strategijama proizvođača, prenosi Telegraf

Nastavi čitati

Aktuelno