Connect with us

Društvo

ZNATE LI ŠTA JE NAJVEĆI GRIJEH KADA SLAVITE KRSNU SLAVU? Evo šta nikako ne smijete uraditi

U novembru nas očekuje čak deset slava, a mnogi vjernici sada posebno potežu za pravoslavnim kalendarom ne bi li provjerili kada “pada” slava, odnosno da li će trpeza biti posna ili mrsna.
Postoje čak i porodice koje se tradicionalno drže iste trpeze godinama, ne mareći za vjerske običaje, ali pravila kažu da postoje mrsne i posne slave. Sveštenici upozoravaju da je služenje mrsne hrane u vrijeme posta ili srijedom i petkom jedan od najvećih grijehova i da je bolje da ne proslavljaju slavu, nego da tako postupaju.

Evo koje nas slave sve očekuju do kraja godine i koje su posne, a koje mrsne.

Danas se proslavlja Lučindan, jedna od najučestalijih slava srpskih porodica.

U južnoj Srbiji se po prvom gostu koji uđe u kuću na Lučindan gata kakva će zima ili godina biti. U Crnoj Gori kažu da je duga na nebu pojas Svetog Luke i da, ukoliko je vidite, to znači da sveti Luka moli Boga za nas.

Kako slava pada u utorak, a ni jedan post još uvek nije započeo, priprema se mrsna trpeza.

Slave u novembru:

novembra: Prepodobni Prohor Pčinjski, kako pada u srijedu, priprema se posna trpeza. Srijeda i petak se poste “na vodi” (dakle i bez upotrebe ulja) tokom cijele godine, osim u periodima tzv. Trapavih nedelja.Kada u ove dane padne praznik sa crvenim slovom ili svetitelj čije je ime u kalendaru odštampano masnijom bojom, dozvoljena je upotreba ulja i vina. Ovi dani se mogu postiti na ulju i u slučaju tjelesne slabosti.
novembar: Sveti velikomučenik Dimitrije – Mitrovdan, posna trpeza, dozvoljena je riba.
novemabar: Prep. Avramije Zatvornik, priprema se mrsna trpeza, jer se proslavlja u subotu.
novembar: Sveti Kozma i Damjan – Vračevi, slava je mrsna i proslavlja se u utorak.
novembar: Obnovljenje hrama Svetog velikomučenika Georgija – Đurđic, priprema se mrsna trpeza.
novembar: Sabor Svetog Arhangela Mihaila i ostalih Nebeskih Sila Bestjelesnih – Aranđelovdan, proslavlja se sa mrsnom trpezom.
novembar: Sveti velikomučenik Mina; Sveti kralj Stefan Dečanski, proslavlja se u petak i to posno na vodi.
novembar: Sveti Jovan Milostivi; Prepodobni Nil Sinajski, proslavlja se sa mrsnom trpezom.
novembar: Sveti Jovan Zlatousti, Patrijarh carigradski, trpeza će biti mrsna.
novembar: Sveti apostol i jevanđelist Matej, slava je posna i pada u vrijeme Božićnog posta, tako da se ne jede meso, bijeli mrs i jaja. Ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim srijede i petka koji se poste “na vodi”.
Decembar, vrijeme Božićnog posta:

decembar: Vavedenje Presvete Bogorodice, riba se jede svake subote i nedjelje kao i na Vavedenje Presvete Bogorodice, čak i ako praznik padne u srijedu ili petak.
ecembar: Prepodobni Alimpije Stolpnik, jede se posno i dozvoljena je riba.
decembar: Sveti apostol Andrej Prvozvani, posti se na ulju.
decembar: Sveti Nikolaj, Arhiepiskop mirlikijski Čudotvorac – Nikoljdan, posna trpeza sa ribom, prenose Novosti Magazin.

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Djelimično oblačno, tolije i bez kiše

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) se očekuje umjereno do pretežno oblačno i suvo vrijeme, uz maksimalnu temperaturu vazduha do 27 stepeni Celzijusovih.

Vjetar će biti slab do umjeren, sjeverni, dok se u Hercegovini očekuje umjerena, a u brdsko-planinskim predjelima i pojačana bura, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Minimalna temperatura vazduha biće od 10 do 16, a maksimalna od 20 do 27 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

ZAJEDNIČKA KOMISIJA DONIJELA ODLUKU! Ništa od nošenja hidžaba u Oružanim snagama BiH

Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost BiH danas nije podržala principe Prijedloga zakona o dopunama Zakona o odbrani BiH čiji je predlagač Dom naroda parlamenta BiH niti nošenje hidžaba u Oružanim snagama.

Na sjednici nije podržana poslanička inicijativa Sabine Ćudić kojom se zadužuje Ministarstvo odbrane da, u roku od 30 dana od usvajanja ove inicijative, donese izmjene ili dopune člana pet Pravilnika o uniformama Oružanih snaga BiH i tako omogući nošenje hidžaba, kao vjerskog obilježja, pripadnicama Oružanih snaga BiH.

Zajednička komisija nije podržala ni delegatsku inicijativu Džemala Smajića kojom se od Ministarstva odbrane traži da, u roku od 30 dana, sačini i dostavi na usvajanje Savjetu ministara Prijedlog o izmjeni Zakona o oružanim snagama BiH, kojim bi se povećala dobna granica trajanja profesionalne službe vojnika u Oružanim snagama BiH sa 40 na 45 godina jer, kako se navodi, bilo bi racionalno i ekonomično ove vojnike zadržati u službi, posebno uvažavajući činjenicu da u Oružanim snagama BiH nedostaje znatan broj vojnika.

Iz Parlamentarne skupštine BiH saopšteno je da su članovi Zajedničke komisije primili k znanju informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH za 2023. godinu, koju je sačinilo Ministarstvo bezbjednosti.

Nastavi čitati

Društvo

Na tržištu BiH tjestenina iz Rumunije OPASNA PO ZDRAVLJE

Agencija za sigurnost hrane BiH je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da su bh. tržištu isporučeni makaroni bez glutena, porijeklom iz Rumunije, u kojima je utvrđena prisutnost nedopuštenih količina mikotoksina deoksinivalenola.

Riječ je o tjestenini “Pasta D’oro gluten free – 500 g fideos/gluten free makaroni”, koji proizvodi “Sam Mills/Pasta Mare”.

Navodi se da je ova količina kontaminata može imati ozbiljan rizik po ljudsko zdravlje.

“Navedeni proizvod nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim količinama za određene kontaminante u hrani”, navode iz Agencije.

Dodaju da su sve raspoložive informacije o proizvodu, u skladu sa važećim propisima, dostavljene na dalje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u BiH, od kojih je zatraženo preduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Foto: Agencija za sigurnost hrane: Pasta D'oro gluten free
Nastavi čitati

Aktuelno