Connect with us

Društvo

SUROVA REALNOST! Trošimo više novca nego što zaradimo

Građani BiH trošili su prošle godine više novca nego što su zaradili, a to, prema riječima ekonomista, omogućavaju novčane transfuzije dijaspore bez kojih mnoga domaćinstva ne bi mogla opstati u vremenu ekonomske krize i drastičnog poskupljenja robe i usluga.

Rezultati Evropskog programa za upoređivanje cijena i bruto domaćeg proizvoda (BDP) pokazuju da je BDP po stanovniku u BiH izražen u standardu kupovne moći (SKM) lani iznosio 35 odsto prosjeka Evropske unije, dok je stvarna individualna potrošnja (SIP) po stanovniku u SKM u istoj godini iznosila 41 odsto prosjeka Unije.

U saopštenju Agencije za statistiku BiH navodi se da su, pored 27 zemalja članica EU, u ovu analizu Evrostata uključene i tri zemlje članice EFTA – Island, Norveška i Švajcarska, te države kandidati za članstvo u EU Albanija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, Turska i BiH.

Analiza je pokazala da Luksemburg ima daleko najveći BDP po stanovniku od svih uključenih zemalja, odnosno 256, što je za dva i po puta iznad prosjeka EU, dok su na drugom i trećem mjestu Irska, odnosno Danska.

U saopštenju se navodi da se kao mjera blagostanja jedne zemlje češće koriste pokazatelji koji su direktno vezani za domaćinstvo nego BDP, a nivo individualne potrošnje je jedan od njih.

– Dok je BDP uglavnom pokazatelj nivoa ekonomske aktivnosti, stvarna individualna potrošnja alternativni je pokazatelj koji bolje opisuje materijalne dobrobiti domaćinstva. Luksemburg ima najviši nivo stvarne individualne potrošnje od svih 36 zemalja uključenih u ovo poređenje, sa 38 odsto iznad prosjeka EU. Na drugom mjestu je Norveška, gdje je nivo potrošnje iznad 27 odsto prosjeka Unije.

Kada su u pitanju zemlje kandidati za članstvo u EU, nivo stvarne potrošnje kreće se između 20 i 60 odsto ispod prosjeka EU. U BiH je taj nivo čak 59 odsto ispod prosjeka Unije i ova zemlja je na začelju te tabele. Iza BiH je jedino Albanija, takođe sa 59 odsto manjim nivoom od prosjeka.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže za “Glas” da je iz navedenih pokazatelja očigledno da građani BiH troše više nego što zarade.

– Svi imamo mnogo rodbine i prijatelja u inostranstvu, a prilivi koji dolaze po tom osnovu predstavljaju nevidljivi izvor, odnosno ne mogu se statistički obuhvatiti, ali omogućavaju da stvarna potrošnja bude veća nego što je po svim mjerilima moguće, to jest u odnosu na BDP. Dobar broj građana živi od tih novčanih transfuzija dijaspore – rekao je Pavlović.

On je naveo da je porazno to što je kupovna moć građana BiH gotovo na nivou trećine stanovništva evropskih zemalja.

– Malo se radi na povećanju zaposlenosti i investicija kako bi se na taj način ojačala ekonomija. Previše se okrećemo zaduživanju, što zemlju dovodi u situaciju da nema novca za ekonomski razvoj – ističe Pavlović.

Preporučena mjera

U saopštenju Agencije za statistiku BiH navodi se da se stvarna individualna potrošnja odnosi na robu i usluge koji su stvarno konzumirani od strane pojedinaca, nezavisno od toga da li je tu robu i usluge kupilo ili platilo domaćinstvo, vlada ili neka neprofitna organizacija.

Kod poređenja potrošnje na međunarodnom nivou, stvarna individualna potrošnja se često smatra kao preporučena mjera.

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Oblačno sa mjestimičnom kišom

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) će u većini krajeva biti pretežno oblačno, ponegdje sa kišom.

Ujutro će biti magle po kotlinama i uz rijeke, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Na istoku i sjeveroistoku tokom dana biće uglavnom sunčano, a u južnim predjelima mogući su pljuskovi sa grmljavinom.

Vjetar će biti slab do umjeren, istočni i sjeveroistočni, a u Hercegovini uglavnom južnih smjerova.

Jutarnja temperatura vazduha biće do sedam do 13, u višim predjelima od četiri, a najviša dnevna od 20 do 25, u višim predjelima od 14 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

VJEROVALI ILI NE! U BiH objavljen oglas za posao! PLATA PREKO 18.000 KM

Nakon što je Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona objavila oglas da firma iz Zenice traži radnike za rad u rudniku zlata u Tanzaniji, saznalo se i kakvi su uslovi.

Novinari su se javili kontakt osobi, koja je objasnila da su vlasnici iz Švajcarske i oni na kraju odlučuju ko će biti primljen.

Primanja za rad u rudniku zlata u Tanzaniji, kako je navela kontakt osoba, iznosi od 6.000 do 10.000 američkih dolara.

Kada dolare pretvorite u marke to znači da je najveća zarada koju možete dobiti oko 18.144 KM.

“NITAL d.o.o. Zenica raspisuje oglas za prijem radnika rudarske specijalnosti za rad u Republici Tanzaniji za poslove podzemnog rudarstva, uključujući ekstrakciju rude zlata i preradu iste na sljedeće radne pozicije: Rukovodilac podzemnog rudarstva – 1 izvršilac, vodeći specijalista za rudarstvo i iskop i/ili miniranje i ekstrakciju rude – 3 izvršioca, šef održavanja opreme i mehanizacije – 2 izvršioca, rukovodilac postrojenja za preradu rude – 1 izvršilac”, ističe se u oglasu.

Navodi se da je potrebno radno iskustvo od najmanje pet godina na istim ili sličnim poslovima te da poslodavac nudi stabilan i dinamičan posao, motivirajući lični dohodak, obezbijeđene putne troškove, smještaj, ishranu i zdravstveno osiguranje, radno vrijeme po dogovoru, pravo na korišćenje plaćenog godišnjeg odmora u trajanju od 30 dana nakon šest mjeseci kontinuiranog rada, prenosi Avaz.

Nastavi čitati

Društvo

JOŠ JEDAN DOGAĐAJ KOJI SE PAMTI! Na današnji dan osnovana Vojska Republike Srpske

Na današnji dan 1992. godine Skupština srpskog naroda u BiH je na zasjedanju u Banjaluci donijela odluku o formiranju Vojske Republike Srpske.

Vojska Republike Srpske prvobitno je osnovana pod nazivom Vojska Srpske Republike BiH.

Vojska Republike Srpske postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Kroz Vojsku Republike Srpske je prošlo 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.

Vojno nasljeđe i identitet Vojske Republike Srpske njeguje Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk.

Krsna slava Vojske Republike Srpske je Vidovdan, dok se 12. maj proslavlja kao Dan Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka.

Nastavi čitati

Aktuelno