Connect with us

Svijet

HOROR: Djevojčica (14) nađena mrtva u stanu, DROGIRANA JE I ZLOSTAVLJANA

Djevojčica (14) pronađena je mrtva u stanu u Beču u utorak ujutru, a austrijski mediji pišu da je drogirana i zlostavljana.

Djevojčica iz Donje Austrije pronađena je mrtva u stanu jednog Avganistanca, prenosi Kronen.

Prema trenutnim nalazima, 26-godišnji osumnjičeni je možda namamio djevojku u zgradu drogom.

Dok je djevojčica na kraju navodno umrla od predoziranja, mladić koji je došao sa talasom izbjeglica 2015. tvrdi da je imao “konsenzualni seks” sa njom.

Istragu njene smrti sada je preuzela Državna kriminalistička policija, prenosi Telegraf.

Svijet

Nemova pobjeda na Evroviziji podsticaj za ŠVAJCARSKE ZAGOVORNIKE NEBINARNIH PRAVA

Švajcarski zagovornici nebinarnih prava pozdravili su pobjedu lokalne zvezde Nema na subotnjem takmičenju za Pesmu Evrovizije, pozivajući vlasti u zemlji da omoguće zvanično priznanje ljudi koji se ne identifikuju ni kao muško ni kao žensko.

Nemo, 24-godišnji švajcarski muzičar koji koristi zamjenice oni/njih, osvojio je prvo mjesto nakon što je dominirao u glasanju žirija i pobijedio favorita publike, hrvatskog izvođača Bejbi Lazanju, prenio je Rojters.

Nemova pobjeda je uslijedila godinu i po nakon što je švajcarska vlada odbacila prijedloge za stvaranje trećeg pola ili nespecifične opcije u zvaničnoj evidenciji, uz obrazloženje da je binarni rodni model još “snažno usidren” u švajcarskom društvu.

Sibel Arslan, poslanica švajcarske Zelene stranke koja je 2017. pokrenula zakonski prijedlog za reviziju pravila kako bi se omogućila nebinarna oznaka, pozdravila je Nemovu pobjedu.

“Nebinarna osoba koja zvanično ne postoji u Švajcarskoj pobedila je na Evroviziji 2024 za sve nas sa #BreakTheCode”, napisala je Arslan na platformi X (Tviter), pozivajući se na Nemovu pobjedničku pjesmu “The Code” na Evroviziji.

Njen prijedlog je, kako je navela, sada “relevantniji nego ikada”.

Onlajn anketa agencije za ispitivanje javnog mnjenje Ipsos LGBT Prajd iz 2023. godine pokazala je da se šest odsto ispitanika u Švajcarskoj identifikovalo ili kao transrodno, nebinarno, rodno fluidno ili drugačije od muškog ili ženskog pola, što je najveći procenat među 30 ispitanih zemalja.

Nastavi čitati

Svijet

NAPAD NA BELGOROD Pogođena višespratnica, povrijeđeno 9 osoba

U ukrajinskom napadu na Belgorod pogođena je višespratnica, i prema prvim informacijama, devet osoba je povrijeđeno, a traga se ljudima koji su možda pod ruševinama, javljaju ruski mediji.
Belgorod nakon ukrajinskog napada 23. marta

– U ulici Ščorsa u Belgorodu, srušio se ulaz u višespratnicu, hitne službe su na licu mjesta – rekao je šef regiona Vjačeslav Gladkov, prenijela je agencija RIA Novosti.
Kako je pojasnio, do tragedije je došlo zbog napada ukrajinskih oružanih snaga.

– Grad Belgorod i Belgorodski okrug bili su izloženi masovnom granatiranju od strane Oružanih snaga Ukrajine. Na Harkovskom brdu, usljed direktnog pogotka granate u stambenu zgradu, srušio se cijeli ulaz od 10. do prvog sprata – napisao je Gladkov na “Telegramu”.

Guverner je otišao na lice mjesta, gdje se nalaze i vatrogasci i spasioci. Oni tragaju za osobama koje se nalaze pod ruševinama, prenio je Interfaks. Agencija je navela da prijeti da dođe do urušavanja i susjednih ulaza, tako da je u toku evakuacija.

Vazdušna opasnost se oglašavala više puta tokom dana
U Belgorodu je danas nekoliko puta proglašavana vazdušna opasnost.

Dan ranije, ukrajinske trupe su, takođe, masovno granatirali Belgorod. U napadima je poginuo jedan civil, a još 29 osoba je povrijeđeno. Osim toga, oštećeno je više od 300 stanova u 85 zgrada, četiri individualne stambene zgrade i 14 poslovnih objekata.

Nastavi čitati

Svijet

OBOŽAVAOCI EVROVIZIJE LJUTI! “Hrvatska je pokradena” (FOTO)

Nakon finala Evrovizije i pobjede Švajcarske mnogi strani fanovi Evrovizije komentarišu isto: “Hrvatska je pokradena!”

Njihovi komentari s takvom porukom šire se po društvenim mrežama.

Isti komentari mogu se pronaći i na službenim stranicama Evrovizije ispod vijesti o pobjedi Švajcarske, prenosi Indeks.

Nastavi čitati

Aktuelno