Connect with us

Društvo

ALIMENTACIONI FOND NI NA VIDIKU: Zakon kupi prašinu godinu i po dana

Iako je Narodna skupština Republike Srpske još u junu 2022. godine usvojila Nacrt zakona o privremenom izdržavanju djece Republike Srpske, do danas nema prijedloga tog zakona, a samim tim ni alimentacionog fonda koji je vlast obećala i na koji se čeka već gotovo 20 godina.

Iz odgovora na jedno od poslaničkih pitanja iz Ministarstva porodice, omladine i sporta može se zaključiti da ovaj zakon koji je usvojen u nacrtu još neće ugledati svjetlo dana jer, kako su naveli, tome treba pristupiti “studioznije”.

Takođe, iz odgovora se može zaključiti da je u toku javne rasprave došlo do zaokreta jer je prvobitno bilo planirano osnivanje posebnog fonda (alimentacionog fonda), ali se od toga odustalo i, kako su naveli, zbog racionalizacije dopuniće se nadležnost JU Javni fond dječije zaštite.

Ipak, i od toga još neće biti ništa jer, kako stvari sada stoje, Prijedlog zakona o privremenom izdržavanju djece Republike Srpske neće uskoro ugledati svjetlost dana.

“Zauzet je stav da se ovo pitanje rješava putem JU Javni fond dječije zaštite. Tekst Prijedloga zakona o privremenom izdržavanju djece Republike Srpske je pripremljen od strane radne grupe i Ministarstva porodice, omladine i sporta kao obrađivača, s tim da još nije upućen u parlamentarnu proceduru prema Narodnoj skupštini Republike Srpske iz razloga utvrđenog u toku održane javne rasprave u kojoj je stručna i naučna javnost te predstavnici republičkih organa uprave koji će administrativno sprovoditi zakon stava da normiranju ove oblasti treba pristupiti studioznije u smislu kompatibilnosti ovog zakona s ukupnim pravnim sistemom Republike Srpske”, navodi se u odgovoru koji potpisuje Selma Čabrić, ministarka porodice, omladine i sporta.

Zanimljivo je da na određen način Ministarstvo porodice, omladine i sporta pere ruke od ovog zakona, navodeći u odgovoru da će “finalizaciju u normativnom smislu izvršiti Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite u čijoj je nadležnosti JU Fond za dječiju zaštitu ili Ministarstvo porodice, omladine i sporta”.

Ko će biti predlagač ovog zakona zavisiće od toga koga Programom rada za isto zaduže Narodna skupština i Vlada Republike Srpske.

Podsjećanja radi, prilikom izrade Nacrta zakona o privremenom izdržavanju djece Republike Srpske kompletan proces vodilo je Ministarstvo porodice, omladine i sporta, a tadašnja ministarka Sonja Davidović čak je izašla sa kalkulacijom da za taj fond treba malo manje od milion maraka.

Inače, priča o alimentacionom fondu u Republici Srpskoj traje skoro 20 godina. Još 2006. godine pokrenuta je inicijativa za osnivanje jednog takvog fonda, ali do danas on nije zaživio. O potrebi da se zaštite djeca čiji roditelj ne plaća alimentaciju bilo je govora i na sjednici Odbora jednakih mogućnosti Narodne skupštine Republike Srpske u 2017. godini, ali ni to nije dalo rezultate i pored toga što samohrani roditelji već decenijama upozoravaju na činjenicu da se sudske presude ne poštuju i da mnoga djeca ne dobijaju redovno alimentaciju.

“Poražavajuće je da se ne radi ništa. Više od 70 odsto roditelja u cijeloj BiH, nije tu samo specifična Republika Srpska, ima problema. Nije problem alimentacija, problem je što je to krivično djelo koje jednako krše i majke i očevi. Mi imamo dobar Porodični zakon koji štiti porodicu i dijete, ali kompletan sistem je zakazao. Mi nemamo nikoga ko je otišao u zatvor što ne plaća alimentaciju”, rekla je Snežana Stojanović, predsjednica Udruženja jednoroditeljskih porodica “Iskra” iz Istočnog Sarajeva.

Ona kaže da svi roditelji koji su dobili starateljstvo manje-više imaju pravosnažne sudske presude, ali da se ništa ne dešava te da su prinuđeni da rade po dva posla kako bi obezbijedili egzistenciju svojoj djeci.

“Jednom se zajednica mora ozbiljno pozabaviti podmlatkom i budućnošću. Taj roditelj koji je dobio starateljstvo, on fizički ne može da se brine o djeci jer radi dva posla da bi nadoknadio ono što nedostaje toj djeci i da bi im omogućio samo solidan i pristojan život”, rekla je Stojanovićeva.

Društvo

NAJLJEPŠE VIJESTI! U Srpskoj rođene 32 bebe

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođene su 32 bebe, 17 dječaka i 15 djevojčica, potvrđeno je Srni u porodilištima

Najviše beba, osam, rođeno je u porodilištu Banjaluka, po pet u Bijeljini i Doboju, četiri u Prijedoru, po tri u Trebinju i Nevesinju, dvije u Gradišci, a po jedna u Foči i Zvorniku.

U Banjaluci su rođena četiri dječaka i četiri djevojčice, u Bijeljini dva dječaka i tri djevojčice, u Doboju četiri dječaka i jedna djevojčica, u Prijedoru dva dječaka i dvije djevojčice, u Trebinju dva dječaka i jedna djevojčica, a u Nevesinju jedan dječak i dvije djevojčice.

Dječak i djevojčica rođeni su u Gradišci, a u Foči jedna djevojčica, dok je u Zvorniku u protekla 24 časa na svijet došao jedan dječak.

Poroda nije bilo u porodilištu u Istočnom Sarajevu.

Nastavi čitati

Društvo

SVAKI POTROŠAČ ĆE MOĆI DA TUŽI “Elektroprivredu” Srpske! Odluka o povećanju cijene struje BILA NEUSTAVNA

Ustavni sud Republike Srpske odlučio je na današnjoj sjednici da tarife za obračun električne energije koje se primjenjuju od 15. decembra 2022. godine nisu u skladu sa Ustavom Republike Srpske.

Obrazlažući svoju odluku, Ustavni sud je istakao da su tačkom II osporene odluke, koja predviđa obim potrošnje kao kriterijum za utvrđivanje naknade za nabavku električne energije, krajnji kupci u okviru jedne tarifne grupe koji troše više električne energije dovedeni u nepovoljniji položaj u odnosu na krajnje kupce u okviru iste tarifne grupe koji troše manje električne energije, što je suprotno ustavnom načelu zabrane diskriminacije.

Iz istih razloga, ova odredba, po ocjeni Ustavnog suda, nije u saglasnosti sa relevantnim normama Zakona o električnoj energiji, piše Kapital.

U odnosu na tačku IV ove odluke Ustavni sud je takođe utvrdio nesaglasnost sa Ustavom, jer ova odredba propisuje stupanje na snagu ovog akta danom donošenja, kao i njenu primjenu od 1. januara 2023. godine, što je suprotno članu 109. i članu 5. alineja 4. Ustava Republike Srpske.

“Nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske, jer je ovom tačkom propisano da odluka stupa snagu danom donošenja, a primjenjuje se od 1. januara 2023. godine, što je suprotno članu 109. i članu 5. alineja 4. Ustava Republike Srpske”, naveli su iz Ustavnog suda RS.

Ovo bi moglo značiti da će svaki korisnik kome je struja obračunavana po novim tarifama moći da tuži Elektroprivredu, zato što će se poništavanjem odluke struja morati obračunavati po ranijoj cijeni.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Promjenljivo oblačno i toplo, uz povremene SLABE PADAVINE

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) danas će biti promjenljivo, toplo i oblačno uz povremene slabe padavine, uglavnom na zapadu i jugu.

Jutarnja temperatura vazduha iznosiće od tri do devet, na jugu do 12, a dnevna od 13 do 20, u višim predjelima od osam Celzijusovih stepeni, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Na istoku se očekuju i sunčani intervali. Tokom večeri i u noći na petak očekuje se prolazak frontalne zone koja će se premještati od juga ka sjeveru i donijeće padavine. U Hercegovini se očekuju i nešto jače padavine uz moguće pljuskove praćene grmljavinom, dok će u ostalim predjelima biti slaba kiša.

Duvaće slab do umjeren vjetar, uglavnom južnih smjerova.

U Srpskoj i FBiH danas je umjereno ili pretežno oblačno, a lokalno slaba kiša je zabilježena ponegdje u Hercegovini i zapadnim područjima, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha u 13.00 časova: Bjelašnica nula, Čemerno 10, Mrakovica 11, Kalinovik 12, Novi Grad i Srbac 13, Gacko, Kneževo i Prijedor 14, Drinić, Sokolac i Han Pijesak 15, Banjaluka, Bileća i Mrkonjić Grad 16, Ribnik 17, Sarajevo, Bijeljina, Doboj i Trebinje 18, Srebrenica i Neum 19, Zvornik, Foča i Mostar 20, Višegrad i Rudo 21 Celzijusov stepen.

Srna

Nastavi čitati

Aktuelno