Connect with us

Svijet

Amerika zaprijetila Kini “Nemojte pomagati Rusiji, biće posljedica”

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je svog kineskog kolegu Vang Jia da će se Kina suočiti sa ozbiljnim posljedicama ako Peking pruži materijalnu podršku Rusiji u ratu sa Ukrajinom, saopštile su američke diplomate.

Visoke diplomate dvije supersile razgovarale su na tajnoj lokaciji u Minhenu, a Stejt department je potvrdio jednosatni sastanak tek po njegovom završetku.

Odnosi su sve zategnutiji
Odnosi između Pekinga i Vašingtona su zategnuti otkako je kineski špijunski balon preletio američko kopno, a američki lovci su ga oborili po naređenju predsjednika Džoa Bajdena. Istovremeno, Zapad pomno prati odgovor Pekinga na rat u Ukrajini. Vašington ima informacije da bi Kina mogla da pruži smrtonosnu vojnu pomoć Rusiji.

Državni sekretar je sasvim otvoreno upozorio na posljedice ako Kina pruži materijalnu pomoć Rusiji ili joj pomogne da sistematski izbjegne sankcije – rekao je visoki zvaničnik Stejt departmenta koji je želio da ostane anoniman.

On je dodao da Kina pokušava da sjedi na dvije stolice, tvrdeći da želi da doprinese miru i stabilnosti, ali da istovremeno preduzima „zabrinjavajuće korake” sa namjerom da podrži Rusiju.

Nekoliko sati ranije, na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, Vang je još jednom pozvao na dijalog i predložio evropskim zemljama da trezveno razmisle o tome kako da okončaju rat. Rekao je i da “neke sile ne žele da se rat uskoro završi”, ali nije rekao koje.

Ovaj sastanak je prvi američko-kineski kontakt na visokom nivou otkako su SAD prije dvije nedjelje oborile kineski balon kod obale Južne Karoline.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs saopštio je da je Blinken tokom razgovora je upozorio da se “ovaj neodgovorni čin” više nikada ne smije ponoviti, prenosi AP.

– Sekretar Blinken je direktno govorio o neprihvatljivom kršenju suvereniteta SAD i međunarodnog prava jer je kineski balon korišćen za nadgledanje na velikim visinama u teritorijalnom vazdušnom prostoru SAD -rekao je Prajs.

Blinken je ranije ovog mjeseca otkazao putovanje u Peking zbog incidenta sa balonom koji je postao glavno sporno pitanje između dvije zemlje.

Vašington optužuje Kinu da sprovodi opsežan program međunarodnog nadzora, ali Peking je demantovao te tvrdnje i optužio SAD da iznose tvrdnje bez dokaza, ali i da bez dozvole šalju svoje balone koji prelijeću vazdušni prostor Kine.

Kina tvrdi da je njen balon, koji su američke snage identifikovale i potom srušile ranije ovog mjeseca, bio civilna istraživačka letjelica koja je slučajno skrenula sa kursa, piše Indeks.

Ranije je Vang je kritikovao ponašanje Sjedinjenih Američkih Država u ovom slučaju, ocijenivši da je odgovor Vašingtona bio “apsurdan i histeričan” uz “100-odstotnu zloupotrebu sile”.

Svijet

Cijene nafte u padu: NAJNIŽI nivo u proteklih 15 mjeseci

Cijene nafte na svjetskom tržištu danas su pale na najniži nivo u proteklih 15 mjeseci usljed zabrinutosti da bi kriza u globalnom bankarskom sektoru mogla dovesti do recesije i smanjenja potražnje za gorivom.

U Londonu je cijena sirove nafte “brent” iz Sjevernog mora pala za 14 centi na 72,83 dolara po barelu.

U Njujorku je cijena svijetle sirove nafte manja za 28 centi i iznosi 66,46 dolara po barelu.

Nešto ranije su obje vrste nafte pale za oko tri dolara na iznose najmanje od decembra 2021. godine.

Pad cijene nafte desio se uprkos dogovoru u kojem se najveća švajcarska banka “UBS” saglasila da kupi banku “Kredit svis” u nastojanju da je spasi od propasti.

Nastavi čitati

Svijet

Novi zemljotres u Turskoj

Zemljotres jačine 4,3 stepeni Rihetrove skale danas je pogodio Tursku u 12 sati i 25 minuta po lokalnom vremenu.

Epicentar je zabilježen 29 kilometara južno od Goksuna u Kahramanmarašu, na dubini od pet kilometra.

Zemljotres se dogodio dok se Truska i Sirija suočavaju s posljedicama razornih zemljotresa od 6. februara, u kojem je poginulo više od 47.900 osoba.

Nastavi čitati

Svijet

Detalji naloga za hapšenje Putina i ruske komesarke za dječija prava

Pretpretresno vijeće 2 Međunarodnog krivičnog suda odlučilo je izdati dva naloga za hapšenje i to protiv Vladimira Vladimiroviča Putina, predsjednika Rusije, i protiv Marije Aleksejevne Lvove-Belove, ruske komesarke za dječija prava u Kancelariji predsjednika Ruske Federacije.

– Danas, 17. marta 2023. Međunarodni krivični sud izdao je dva naloga za hapšenje u situaciji u Ukrajini za Vladimirom Putinom, predsjednikom Ruske Federacije, i za Mariel Vobelava, sekretarkom ruskog predsjednika za prava djeteta.

Za navodne ratne zločine deportacije djece sa ukrajinskih okupiranih teritorija u Rusku Federaciju. Međunarodnim pravom je zabranjeno okupiranim silama da prebacuju civile sa teritorije na kojoj žive na druge teritorije. Djeca uživaju posebnu zaštitu prema Ženevskoj konvenciji.

Sadržaj je tajan kako bi se zaštitile žrtve. MKS pridaje veliki značaj zaštiti žrtava, posebno djece. Ipak, sudije vijeća koje se bavi ovim predmetom odlučile su da u interesu pravde i da spriječe činjenje budućih krivičnih djela javno objavljuju postojanje naloga.

Ovo je važan momenat u procesu pravde pred MKS. Sudije su razmotrile informacije i dokaze koje je dostavio tužilac i utvrdile da protiv ovih lica postoje vjerodostojne optužbe. Za navodne zločine, MKS obavlja svoj dio posla kao sud. Sudije su izdale naloge za hapšenje. Izvršenje zavisi od međunarodne saradnje – kazao je predsjednik Suda Piotr Hofmanski.

U nalogu za Vladimira Putina se navodi “kako je lično ili zajedno s drugima počinio sljedeće zločine”:

– Vladimir Vladimirovič Putin, rođen 7. oktobra 1952. godine, predsjednik Ruske Federacije, navodno je odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (djece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (djece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju (prema članovima 8(2)(a)(vii) i 8(2)(b)(viii) Rimskog statuta). Zločini su navodno počinjeni na ukrajinskoj okupiranoj teritoriji najmanje od 24. februara 2022.

Postoje razumni razlozi za vjerovanje da g. Putin snosi individualnu krivičnu odgovornost za gore navedene zločine, (i) jer je počinio djela direktno, zajedno s drugima i/ili preko drugih (član 25(3)(a) Rimskog statuta) i (ii) zbog njegovog propusta da pravilno izvrši kontrolu nad civilnim i vojnim podređenima koji su počinili djela, ili dozvolili njihovo izvršenje, i koji su bili pod njegovom efektivnom vlast i kontrolu, u skladu sa odgovornošću nadređenog (član 28(b) Rimskog statuta) – stoji u nalogu Vijeća ICC-a.

Kada je u pitanju Lvova-Belova ICC navodi njenu odgovornost za identična djela kao i za Putina.

– Gospođa Marija Aleksejevna Lvova-Belova, rođena 25. oktobra 1984. godine, komesarka za prava djeteta u Kancelariji predsjednika Ruske Federacije, navodno je odgovorna za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (djece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (djeca) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju (prema članovima 8(2)(a)(vii) i 8(2)(b)(viii) Rimskog statuta).

Zločini su, navodno, počinjeni na ukrajinskoj okupiranoj teritoriji najmanje od 24. februara 2022. Postoje razumni razlozi za vjerovanje da gđa Lvova-Belova snosi individualnu krivičnu odgovornost za navedene zločine, jer je djela počinila direktno, zajedno s drugima i/ili putem drugi (član 25(3)(a) Rimskog statuta) – navodi se u nalogu.

Iz Haga se navodi da je pretpretresno vijeće II smatralo je, na osnovu zahtjeva tužilaštva od 22. februara 2023., da “postoje razumni razlozi za vjerovanje da svaki osumnjičeni snosi odgovornost za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine Ruskoj Federaciji, na štetu ukrajinske djece”.

Dodaje se i da je vijeće je smatralo da su nalozi tajni kako bi se zaštitile žrtve i svjedoci, ali i istraga.

Ipak, imajući u vidu da je ponašanje o kojem se govori u sadašnjoj situaciji navodno u toku, te da svijest javnosti o potjernicama može doprinijeti sprečavanju daljeg počinjenja zločina, Vijeće je smatralo da je u “interesu pravde ovlastiti Ured registrara da javno objelodani postojanje potjernica, imena osumnjičenih, krivična djela za koja su potjernice izdate i vidove odgovornosti koje je utvrdilo Vijeće”.

 

(Avaz)

Nastavi čitati

Aktuleno