Connect with us

Društvo

BLIZU ZVORNIKA: Šta krije podzemni grad Karađorđevića koji je ZIDAN U TAJNOSTI između dva svjetska rata?

Podzemni grad Karađorđevića predstavlja arhitektonsko čudo.

Podzemni grad Karađorđevića u Malom Zvorniku zbog načina gradnje predstavlja arhitektonsko čudo. Ujedno je izazov za kustose koji nekadašnji vojni objekat od pet hiljada kvadrata već godinama pruređuju u muzej. Pošto je riječ o prostoru koji se nalazi u stijeni, održavanje eksponata – zahtevan je posao.

Vojno zdanje zidano u tajnosti između dva svjetska rata danas je muzej koji ima 75 prostorija i na stotine metara hodnika. Njegovu autentičnost ne čini samo mjesto gradnje, već i posebeni klimatski uslovi.

“Temperatura varira negdje od 12 do 16 stepeni u toku čitave godine, vlažnost vazduha je takođe jedan problem koji smo morali rešavati i punih pet godina smo se mi borili da ti uslovi budu prilagođeni i da namještaj i muzejski eksponati koji su ovde unešeni da budu uređeni tako da uslovi odgovaru njima i oni uslovima”, kaže Zoran Tošić, kustos.

Unutar Podzemnog grada nalazi se više od sedam stotina predmeta. Zbog visokog nivoa vlage održavanje eksponata predstavlja delikatan posao.

“Oni se povremeno iznose, lufitraju se, peru. To je više jedna scenografija nego jedna klasična muzejska postavka, jer su posjetioci u prilici da dodirnu, da osete, da omiršu, da čuju ove eksponate i da se udube u perod o kojem govore, da uđu u u priču kralja Petra i njegovih pratilaca” dodaje Tošić.

Na uređenju ovog zdanja radilo je na desetine stručnjaka. Za posjetioce je dostupno dvije trećine objekta.

“Jako je bilo kompleksno i puno je sredstava uloženo da bi dobili ovo sve što čini sada turiste zadovoljnim i naravno veliki trud nastoji i dalje da se održi sam Podzemni grad kao takav, jer zahtijeva konstantno održavanje”, izjavila je Marina Gligorević, direktorka TO Opštine Mali Zvornik.

“Postoje dijelovi Podzemnog grada Karađorđevića koji su još uvek u izvornom obliku, pećinskom obliku kako je i bilo. U budućnosti se planira da se na osnovu projekta radi i postavka u tim objektima”, rekao je Srđan Jovanović, vodič u Podzemnom gradu.

Pojedini lagumi Podzemnog grada još uvek se istražuju, a dio se i dalje čuva od očiju javnosti.

Društvo

Danas počinje prvi upisni rok za SREDNJOŠKOLCE U SRPSKOJ

Prvi upisni rok u srednje škole u Republici Srpskoj za odlične učenike, koji imaju 60 i više bodova, počinje danas, a rezultati će biti objavljeni 20. juna.

Iduće školske godine u prvi razred predviđen je upis za 10.197 učenika.

Upisivanje svršenih osnovaca u prve razrede srednjih škola obavljaće se i u julskom upisnom roku.

Deficitarna zanimanja biće i ove godina stipendirana od lokalnih zajednica i Vlade Srpske.

Nastavi čitati

Društvo

SPREMITE SE NA ČEKANJE: Gužve na graničnim prelazima Gradiška i Kostajnica

Na graničnim prelazima Gradiška i Kostajnica jutros je pojačan intenzitet saobraćaja na izlazu iz BiH, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Iz AMS navode da na ostalim prelazima nema dužih zadržavanja. Na graničnom prelazu Karakaj kod Zvornika zabranjen je saobraćaj za vozila nosivosti veće od pet tona

Teretna vozila preko pet tona preusmjeravaju se na novi most Bratoljub u Bratuncu i na prelaz Rača, dok autobusi mogu koristiti prelaz Šepak.

Nastavi čitati

Društvo

DJEVOJČICE VODE: U Srpskoj za 24 časa rođeno 18 beba

U porodilištima u Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 18 beba, 10 djevojčica i osam dječaka.

U Banjaluci je rođeno osam beba, u Doboju tri, po dvije bebe u Zvorniku i Gradišci, a po jedna beba u Bijeljini, Nevesinju i Foči.

U Banjaluci je rođeno pet djevojčica i tri dječaka, u Doboju dva dječaka i jedna djevojčica, u Zvorniku dvije djevojčice, u Gradišci jedan dječak i jedna djevojčica, po jedan dječak u Bijeljini i Nevesinju, i u Foči jedna djevojčica

Poroda nije bilo u Istočnom Sarajevu, Prijedoru i Trebinju.

Nastavi čitati

Aktuelno