Connect with us

Društvo

DOBRILA KUKOLJ, BIVŠA LOGORAŠICA: Željela bih da se izgradi spomenik djeci Kozare

Na času istorije, ispred spomenika “Ranjena ptica”, na Jokinom brdu, podignutom u čast djece koja se nisu vratila iz rata, Dobrila Kukolj, predsjednica Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata, iznijela je potresna sjećanja.

Bivša zatočenica ustaškog logora Jasenovac svjedočila je o stradanju svoje i drugih porodica iz njenog rodnog sela Draksenić kod Kozarske Dubice.

“Mnogi od nas, djece logoraša, otišli su, a svoje priče, svoje teške doživljaje iz Drugog svjetskog rata, nisu ispričali. Nas, još sasvim malo, nas nekoliko logoraša, zatočenika ustaških logora, svjedočimo o tome. Govorimo o Jasenovcu, Staroj Gradišci, o Donjoj Gradini, samo sa jednim ciljem, da se takvo zlo nikada, nikome i nigdje ne ponovi”, kazala je Dobrila Kukolj (97), čije ratne rane još nisu zacijelile, a bistrina uma omogućava da govori šta se njoj i mnogim njenim dogodilo u Jasenovcu.

“Pamtim majke odsječenih dojki, umorenu djecu kojoj su sjekli glave i kopali oči, a nikome ništa nisu bili krivi. Pokojni Dragoja Lukić, naš poznati istoričar, porijeklom iz Miloševog Brda, koji je opisao rat na Kozari i stradanje djece, dušu svoju je u to unio. On je preživio rat, a bio je dijete. Pomenuću i mog brata od strica Miloša Rapajića, koji je sa Sajmišta u Beogradu vraćen u Jasenovac, potom u Gradinu. Tu je morao ložiti vatru, ispod kazana, u kojeg su ustaše ubacivale ljude, zatvorenike. To je tužno, pretužno. Moj brat je davno preminuo, jer su ga te slike proganjale, nije ih mogao nositi, živjeti sa tom tragedijom, sa tom strašnom sudbinom.”

O spomeniku “Ranjena ptica”, jedinstvenom monumentu posvećenom djeci kojoj je rat uništio djetinjstvo, Dobrila govori sa poštovanjem.

“Ovaj spomenik, ‘Ranjena ptica’, izgrađen je zahvaljujući Gradišci. On je dio našeg pamćenja, svjedok i svjetionik. Tako bih željela da se izgradi i spomenik djeci Kozare, da njima bude posvećen. Tačna evidencija djece umorene u ustaškim logorima nije utvrđena, ali se broji hiljadama. Samo sa područja Gradiške likvidirano je više od pet hiljada djece. To su strašne brojke, nepojmljive ljudskom razumu.”

Stradanje i borbu Kozare, smatra Dobrila, ni istorija nije jasno zapisala.

“Ovdje smo, da to kažemo, da osjetimo toplinu druženja, da ne zaboravimo šta je bilo i da utičemo na mlade da budu humani, da grade dobrotu u sebi i to šire među drugim ljudima, da se sudbina moje generacije ne bi nikome i nigdje ponovila. Iz moje porodice stradao je 31 član. Zadnje riječi mog oca bile su, držite se, djeco, zajedno i nemojte se odvajati. Od rodbine moje majke nastradalo je njih 39. U mome selu Međeđa bilo je 956 žrtava”, kazala je, na Jokinom brdu, Dobrila Kukolj, rođena 30. jula 1932. godine.

Spisak užasa
U domaćinstvu Dobrile Kukolj i njene porodice 1942. godini ubijeni su djed Simo, rođen 1881. godine, otac Rade, rođen 1904. godine, brat Boško, rođen 1927. godine, sestra Jagoda, rođena 1936, stric Milorad, rođen 1906, strina Marija, rođena 1907. godine. U porodici strica Ilije ubijeno je sedmoro, stric Ilija, rođen 1905, strina Nevenka, rođena 1906, najstariji sin Milan, rođen 1925, sin Mile, rođen 1926, Dušan, rođen 1928, Bosiljka, rođena 1930, Milovan, rođen 1932. godine.

Stricu Mirku Batajiću, najstarijem bratu Dobrilinog oca, rođenom 1900. godine, i njegovom sinu Gojku, rođenom 1930. godine, ustaše su odsjekle desnu ruku, zbog komadića hljeba. Od djeda Nikole, rođenog brata njenog djeda, ubili su u kući suprugu Petru, a Radojku, Zagorku i Slobodanku likvidirali su u logoru Jasenovac. Iz ove porodice stradala su četiri člana. Brat stričević Dobrilinog oca, Ostoja Batajić, ostao je živ u Austriji, ali njegova kći Ljeposava, rođena 1926. i supruga Stoja ubijene su u logoru Jasenovac.

Porodica Dobriline majke, brat Savo Ružičić, sestra Petra, udata Trivić, takođe su ubijeni u logoru Jasenovac. Brat od Save sa šest članova domaćinstva, supruga Stoja, kći Mila, Boško, Marija, Koviljka, Bosa i Branko. Od sestre Petre Trivić, muž Đorđe, sin Mijat, sin Jovo, kći Zora i snaha Jagoda, svi su pobijeni u Jasenovcu. Od porodice je ostala živa samo kćerka Stojka.

Društvo

SPREMITE SE NA ČEKANJE: Gužve na graničnim prelazima Gradiška i Kostajnica

Na graničnim prelazima Gradiška i Kostajnica jutros je pojačan intenzitet saobraćaja na izlazu iz BiH, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Iz AMS navode da na ostalim prelazima nema dužih zadržavanja. Na graničnom prelazu Karakaj kod Zvornika zabranjen je saobraćaj za vozila nosivosti veće od pet tona

Teretna vozila preko pet tona preusmjeravaju se na novi most Bratoljub u Bratuncu i na prelaz Rača, dok autobusi mogu koristiti prelaz Šepak.

Nastavi čitati

Društvo

DJEVOJČICE VODE: U Srpskoj za 24 časa rođeno 18 beba

U porodilištima u Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 18 beba, 10 djevojčica i osam dječaka.

U Banjaluci je rođeno osam beba, u Doboju tri, po dvije bebe u Zvorniku i Gradišci, a po jedna beba u Bijeljini, Nevesinju i Foči.

U Banjaluci je rođeno pet djevojčica i tri dječaka, u Doboju dva dječaka i jedna djevojčica, u Zvorniku dvije djevojčice, u Gradišci jedan dječak i jedna djevojčica, po jedan dječak u Bijeljini i Nevesinju, i u Foči jedna djevojčica

Poroda nije bilo u Istočnom Sarajevu, Prijedoru i Trebinju.

Nastavi čitati

Društvo

OKUPILI SE VJERNICI: Obilježena slava manastira Milošević kod Prijedora

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit banjalučki Jefrem rekao je da je manastir Miloševac kod Prijedora poslije vijekova ležanja u ruševinama djelimično obnovljen i danas obilježava slavu manastirskog zimskog hrama Vaznesenja Gospodnjeg.

Vladika je zahvalio vjernicima što su se ponovo okupili u manastiru, povodom ustanovljenja ljetnog sabora povodom Vaznesenja Gospodnjeg i povodom slave zimskog hrama koji se nalazi u sastavu manastirskog konaka.

Naš manastir bio je uništen do tog stepena da je preko temelja orano, sijano. Ostalo je jedino ime, toponim ovoga lokaliteta, mjesnog groblja i šire crkvina. Danas je narod zove crkvina, dakle postojala je crkva, postojao je manastir – rekao je vladika Jefrem.

Vladika je dodao da se obnova nastavlja, podsjetivši da je prije nešto više od pola godine postao živi manastir jer monasi na čelu sa vladikom Savom svakodnevno vrše bogosluženja.

Episkop marčanski Sava rekao je novinarima da je ovo prvo sabranje u manastiru povodom slave zimskog hrama Vaznesenja Gospodnjeg koji punih osam mjeseci redovno bogosluži.

Vladika Sava rekao je da je život u manastiru obnovljen nakon više vijekova.

– Blagoslovom našeg episkopa organizovan je prvi ljetni sabor povodom slave sa nadom i željom da od ove godine nedjelja po Spasovdanu bude ljetnji manastirski sabor – rekao je episkop Sava.

Saborovanju je prisustvovao i gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor kojem je drago što tu ima puno mladih, istakavši da je u prethodnom periodu akcenat stavljen na izgradnju hramova i parohijskih domova.

– Tako će biti u budućnosti i smatramo da na taj način podstičemo ljude da se okrenu Bogu i vjeri. Prije svega cilj nam je da mladim generacijama ostavimo upravo nešto poput ovog hrama – rekao je Javor.

Prema navodima, u staroj crkvenoj dokumentaciji, manastir Miloševac nalazio se u blizini rječice Miloševice u naselju Čirkin Polje (u narodu poznato kao i kaluđersko polje), na mjestu pod nazivom Crkvina.

Manastir je stradao, kao i ostali na ovom području, tokom austrijsko-turskog rata 1683-1699. godine.

Na mjestu porušenog manastira bilo je groblje. Često se prilikom iskopavanja grobnica nailazilo na opeku, kamen, čak i na ostatke temelja.

Radovi na obnovi manastira počeli su u avgustu 2018. godine. Tri mjeseca kasnije episkop banjalučki Jefrem osveštao je temelje.

Prvu Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru služio je NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije 2021. godine. Već dvije godine Manastir Miloševac obilježava u oktobru svoju krsnu slavu, Pokov Presvete Bogorodice.

Zimski hram dio je manastirskog konaka koji je osveštan na dan te slave 2023. godine.

Nastavi čitati

Aktuelno