Connect with us

Politika

DOK IMA OVACA, BIĆE I VUNE! Rekordna godina iza Elektroprivrede RS

Elektroprivreda Republike Srpske je stabilan i napredan sistem koji je u prošloj 2023. godini ostvarila dobit od 144 miliona i 857 hiljada maraka, što je rekordna dobit u njenom poslovanju od tri decenije postojanja, a pratili su je i vrlo pozitivni pravni, tehnički i investiciono-razvojni segmenti, kao i stabilnost u snabdijevanju električnom energijom kupaca u Republici Srpskoj i van nje, dok su, istovremeno, odgovorni učinili sve da struja ne poskupi ni u tekućoj godini.

Ovo je zaključeno na godišnjoj konferenciji za novinare Elektroprivrede, čiji je generalni direktor Luka Petrović naglasio da je rekordnu dobit pratilo niz pozitivnih okolnosti, poput hidrološke situacije, dobar i stabilan rad termoelektrana, dodajući da se već sada zna da tekuća godina neće biti takva.

“Sa sigurnošću možemo da potvrdimo da u 2024. godini poslovanje neće biti kao u 2023. iz razloga što su već vidljivi padovi cijena na spoljnom tržištu, berzama, ali su pali i naši prihodi iz izvozne cijene, a imamo i visoke cijene u termoelektranama, oko 60 eura, ali i trećinom struje iz Ugljevika ne možemo raspolagati da je uklopimo u našu fleksibilnost, jer ona ide Slovencima po nešto nižoj cijeni od one koju mi plaćamo Ugljeviku“, pojasnio je Petrović, napominjući da su sredstva iz dobiti dobrim dijelom uložena u investicije.

Napominjući da je “Elektroprivreda RS” jedina na Balkanu sa velikim brojem započetih investicija u javnim preduzećima, on je precizirao da je zatvorena finansijska konstrukcija kreditnog aranžmana HE Dabar putem udjela akcija Vlade RS u HET-u sa 86,4%, pa je ova firma injektirala u Dabar 92,8 miliona maraka, čime je plaćen avans kineskom izvođaču i osiguranje kreditnog osiguranja, ali će ovaj kompleksni projekat u konačnici davati oko 80 miliona maraka prihoda godišnje po trenutnim cijenama.

Drugi projekat je HE Mrsovo, a turskoj firmi koja će ga graditi po sistemu “ključ u ruke” isplaćeno je već 20% avansa, od ugovora od nešto više od 98 miliona evra, dok je 69 miliona maraca uloženo u postrojenje za prečišćavanje uglja takozvanim iks rej zracima, sa više od dva miliona čelika u sistemu, čime će se povećati snaga TE Gacko i dati dodtnu proizvodnju, odnosno dobit.

Govoreći o sporovima sa Hrvatskom elektroprivredom vezanim za HE Dubrovnik i TE Gacko, Petrović je odlučan:

“Ne može se prebiti, jer se zna šta je RiTe Gacko, a šta hidrosistem Trebišnjice, jer su u Gacku u ranijem sistemu, bila udružena sredstva dvije elektroprivrede, gdje je trećinu sredstava dala Hrvatska elektroprivreda i očekuje da im se do kraja radnog vijeka objekta isplaćuje ta trećina po cijeni struje proizvedene u Gacku koja je sada 56 evra po megavatu, ali se treba dogovoriti i o potencijalima i potrebama ulaganja u taj objekat.

Sa druge strane, u HE Dubrovnik je HEP jednostrano promijenio i priključio jedan agregat na svoju prenosnu mrežu, iako su samo u prvoj fazi izgrađena dva agregata HET-a 1 i dva HE Dubrovnik, gdje je dogovoreno da proizvodnja sa ova 4 agregata ide u promjeru 78% za našu i 22% za njihovu stranu, a svako održava svoje pogone, ali su oni, kada se to sabere, uzeli cijelih 50% Dubrovnika, a ne uzimaju iz HET-a, što nama ne ide u korist jer je to 13 do 15% više energije za njih u odnosu na nas”, objasnio je Petrović.

To praktično znači da je HEP uzeo našoj elektroprivredi više od 7 terabat časova električne energije, što je po današnjim cijenama milijardu maraka koje Republika Srpska potražuje, a HEP ima pravo na trećinu struje u Gacku, tako da je već pripremljena inicijativa za mirno rješavanje spora, iaku su ovo dvije odvojene teme.

Ostvarenje plana ERS u prošloj godini od 5,688, 85 gigavat sati električne energije od planiranih oko 5.600, potvrdio je i izvršni direktor za tehničke poslove ERS Uvan Koprivica, napominjući da se od ukupne proizvodnje koristi oko 4.000 gigavat sati za stanovništvo i privredu, pa im je oko 1.600 gigavat sati ostalo za izvoz, ali i oko 300 gigavat sati daju Brčko distriktu, u čemu bi trebala učestvovati i Federacija BiH, ali oni to ignorišu.

Politika

Nastavak suđenja DODIKU I LUKIĆU

Pred Sudom BiH danas će biti nastavljeno suđenje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora “Službenog glasnika Srpske” Milošu Lukiću za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH.

Advokat Goran Bubić, branilac predsjednika Srpske, rekao je da očekuje nastavak suđenja na kojem će Tužilaštvo BiH nastaviti izvođenje svojih dokaza.

“Odbrana je pripremila prijedlog svojih dokaza, o kojima će Sud BiH odlučivati nakon što Tužilaštvo BiH izvede svoje dokaze”, rekao je Bubić ranije Srni.

Nastavak suđenja predviđen je u 13.00 časova, objavljeno je na sajtu Suda BiH.

Nastavi čitati

Politika

STANIVUKOVIĆ ZA BUKU “Pobijediću! Znao sam da Đajić neće smjeti da mi ide na crtu, ne onu njegovu, NEGO OVU POLITIČKU” (VIDEO)

Gost novog BUKA podcasta bio je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

On je tom prilikom odgovarao na pitanja oko kandidature, da li je, kao što neki tvrde, on kandidat i SNSD-a za gradonačelnika Banjaluke?

Kakav je njegov odnos sa Miloradom Dodikom , a kakav sa Jelenom Trivić i Nebojšom Vukanovićem.

Zašto će doći na miting povodom Rezolucije o Srebrenici i zašto ima isti stav kao Milorad Dodik, a ne kao njegove bivše kolege Jelena Trivić i Nebojša Vukanović?

Na pitanje da prokomentariše tvrdnje Jelene Trivić da je on drugi kandidat SNSD-a Stanivuković je rekao da smo mi kao narod skloni teprijama zavjere.

-Riječ gubi na težini kada se bavite stvarima kakvim se bavi gospođa Trivić. Čuo sam priču kako se trudim da gradim hotel Palas jer mi je Cepter dao pet stanova, onda ljudi idu još dalje pa kažu to je pola Stanivukovićeva zgrada, a moj jedini interes je da nakon 42 godine sklonimo ono ruglo iz centra grada. Izgradnja hotela počinje za dvadesteak dana i svi imovinsko pravni odnosi su riješeni. Što se tiče kandidature, postoji ta priča da je Šobot tu stavljen da bih ja pobijedio, meni to odgovara, jer to samo govori o tome koliko nikakvih šansi nemaju, jer njega javnost posmatra kao čovjeka koji je žrtveno jare, tako da sa te strane to mi je simpatično. S druge strane neko želi to da predstavi kao da sam ja to sve tako uradio, naravno to ne stoji, kazao je Stanivuković.
Govoreći o Đajiću, Stanivuković je rekao da će oni izbore izgubiti, a da Đajić sada treba da smisli šta će sa sobom.
– Nisam ni sumnjao, znao sam da Đajić neće smjeti da mi ide na crtu, ne onu njegovu, neku drugu, nego ovu političku, istakao je Stanivuković.
A šta je gradonačelnik još rekao u intervjuu pogledajte u videu:

Nastavi čitati

Politika

MUP RS izdao uputstva za učesnike skupa “Srpska te zove”

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske pozvalo je građane da daju svoj doprinos da javni skup “Srpska te zove”, koji je planiran za četvrtak, 18. april, u Banjaluci, protekne mirno i dostojanstveno.

Iz MUP-a su istakli da preduzimaju pojačane mjere bezbjednosti povodom ovog skupa koji je prijavljen od Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica za 18.00 časova na Trgu Krajine, saopšteno je iz resornog ministarstva.

“Građanima savjetujemo da poštuju naredbe policijskih službenika na terenu, te da sa sobom ne nose pirotehnička sredstva i druge opasne predmete. Savjet građanima je da zbog lakšeg kretanja i izbjegavanja stvaranja gužvi, sa sobom ne nose ruksake i torbe, te da svakako uz sebe imaju neki identifikacioni dokument”, navodi se u saopštenju.

Radi preduzimanja bezbjednosnih mjera i radnji povodom održavanja ovog javnog skupa, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske zabranio je prevoz eksplozivnih materija u drumskom saobraćaju na području cijele Srpske od četvrtka u ponoć do petka u ponoć, prenosi Srna.

Ministarstvo u sjedištu, policijske uprave i policijske stanice za navedeni period neće izdavati odobrenja za prevoz eksplozivnih materija.

“Predstavnike medijskih kuća, druge subjekte i građane podsjećamo da je radi bezbjednosti zabranjena upotreba dronova”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su napomenuli da novinari, koji budu pratili događaj, treba da na sebi imaju jasno istaknutu novinarsku akreditaciju organizatora događaja.

Nastavi čitati

Aktuelno