Connect with us

Društvo

“HLADAN TUŠ” ZA TRUDNICE! Prenatalni test ipak neće biti refundiran svim budućim mamama: EVO KOME FZO PRIZNAJE TROŠAK

Nakon obavještenja Fonda zdravstvenog osiguranja RS (FZO) da će se prenatalni testovi refundirati unazad godinu dana, mnoge trudnice ipak je dočekao “hladan tuš”.

Na stranici Fonda saopšteno je da iznos refundacije prenatalnog testa iznosi 700 KM i to samo za one trudnice koje imaju preporuku ginekologa iz zdravstvene ustanove koja ima ugovor sa Fondom.

U praksi to znači da mnoge trudnice koje su tokom trudnoće išle privatno ginekologu (koji nema ugovor sa Fondom) ni uz preporuku neće moći refundirati ove troškove.

Bitno je napomenuti, da trudnice bez problema mogu ostvariti ostala prava iz zdravstvene zaštite bez obzira da li ginekolog ima ugovor sa Fondom ili ne, pa tako bez problema na preporuku privatnog ginekologa rade brojne nalaze koje ne plaćaju.

Druga bitna stavka je iznos koji FZO refundira.

Prema Programu neinvazivnog prenatalnog testiranja iz krvi trudnica (NIPT) za 2024. godinu Fond će refundirati osnovni paket koji obuhvata određivanje rizika za sljedeće poremećaje hromozoma kod fetusa: trizomija 21 (sindrom Daun), trizomija 18 (sindrom Edvards) i trizomija 13 (sindrom Patau) u iznosu od 700 KM.

“FZO Srpske će osiguranim licima nadoknaditi cijenu troškova ovog testa koji košta 700 KM, a koji je definisan Cjenovnikom Fonda”, navedeno je u saopštenju iako ovi testovi koštaju 1000 KM pa čak i više.

Sve ovo izazvalo je veliku buru komentara na sruštvenim mrežama gdje su trudnice i porodilje izrazile veliko nezadovoljstvo zbog brojnih razloga.

Jedan od njih je da brojni doktori prije godinu dana nisu ni pisali preporuke za ovaj test jer tada nije postojala ni naznaka da će se moći refundirati, pa su tadašnjim trudnicama ovu preporuku davali usmeno.

“Malo koji ginekolog je dao preporuku napismeno. Zašto bi?! Niti su imali smjernice od nadležnih, niti propisanu proceduru upućivanja na test, niti se znalo kada će se isti moći raditi na UKC. Šta je, npr. prošle godine, trebalo ginekolog iz Doma zdravlja da uradi, da da preporuku (napismeno na nalazu) da radite prenatalni test u privatnoj ustanovi?!?!”, jedan je od komentara.

Komentare na vijest o refundiranju ostavljale su i trudnice koje su na preglede išle u privatne ustanove koje nemaju ugovor sa Fondom.

“Znači mi koji smo radili po preporuci ginekologa koji radi u privatnoj ambulanti nemamo pravo na refundaciju? Ja i dalje mislim da treba insistirati na tome da se priznaju preporuke svih ginekologa. Predati zahtjev bez obzira na taj uslov. Što više takvih zahtjeva (a sigurno više žena, i to baš trudnica, ide privatno), veća šansa da priznaju takve preporuke. Kao što su promijenili odluku da neće biti refundacije, tako mogu i ovaj uslov da izmijene”, jedan je od komentara.

Mnoge žene komentarisale su i iznos refundacije tvrdeći da ovaj test košta mnogo više kao i da bi Fond u tom slučaju trebao refundirati pun iznos ovog testa.

“Ne znam samo gdje misle da se taj test može uraditi za 700KM, kad ispod 550 evra ne postoji test”, upitala je jedna od trudnica.

Portparol Fonda Darija Filipović Ostojić dodala je da su u Fondu svjesni da je ova cijena dosta visoka, kao i da je ona u drugim zemljama znatno niža.

“Mi smo odlučili da podstaknemo da se snize cijene testova i da trudnicama omogućimo lakše ostvarivanje prava ove zdravstvene zaštite. Ali moram napomenuti da ove testove ne refundira ni jedana država u okruženju”, rekla je Filipović Ostojić gostujući u Jutarnjem program RTRS-a.

Ona je naglasila da je pravo na neinvazivno prenatalno testiranje jedno od novih prava za trudnice koje je uvedeno Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju.

“Ovim zakonom omogućeno i da se trudnicama koje se nalaze na bolovanju zbog bolesti ili komplikacija u trudnoći plata isplaćuje u punom iznosu. Isto tako, omogućeno je da se nakon dva neuspjela pokušaja vantjelesne oplodnje u Republici Srpskoj, treći postupak može obaviti u inostranstvu, ukoliko to parovi žele”, rekla je portparolka Fonda.

Fond je istakao da Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju, kao i ranije usvojenim programom, nisu bile predviđene refundacije troškova prenatalnih testova, nego je bilo definisano da Univerzitetski-klinički centar (UKC) šalje uzorke krvi trudnica na testiranje u neku od zdravstvenih ustanova sa kojom je trebalo da potpišu ugovor.

Podsjećamo, inicijativu za donošenje ovog zakona pokrenula je tadašnja predsjednica RS Željka Cvijanović početkom septembra 2022. godine tvrdeći da će po donošenju Zakona (usvojen 15. septembra 2022) sve trudnice imati pravo na besplatan prenatalni test.

Na primjenu ovog prava trudnice su čekale više od godinu dana, a nakon što ni nakon tolikog vremena UKC RS nije omogućio ostvarivanje ovog prava, Fond zdravstvenog osiguranja odlučio je da trudnicama refundira iznos testa, ali sudeći po svemu ipak ne svim i ne u punom iznosu.

(Mondo)

Društvo

KRIZA U JAVNIM SERVISIMA: BHRT gasi 15 emisija, FTV se obratio pismom

Usljed krize javnih servisa Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (BHRT) danas ukida 15 emisija iz svog programa, a neke emisije će biti skraćene.

Na listi 15 emisija koje se ukidaju su “Jedan”, “Odbrojavanje”, “Putevi zdravlja”, “Nova avantura”, domaći dokumentarni program, “Propuh”, “Thinking Box”, “Art Depo”, “Moja zemlja”, “DVS – Filmski festival u Kanu”, “Identiteti”, “Global”, “Konačno petak sa Majom Miralem”, “Inbox”, “Trend” dok će emisija “Jutro za sve” trajati dva umjesto tri sata.

Federalna televizija je uputila novi poziv BHRT-u, u kojem od njih traže zakonsko postupanje i Poslodavni odbor FTV-a je ponudio rješenje za koje tvrde da će spasiti oba javna emitera.

“S tim u vezi bismo, prethodito potpisivanju ugovora, uspostavili bankovni račun s trajnim nalogom, gdje bi po automatizmu BHRT-u od strane Elektroprivrede BiH i dalje Radio-televizije Federacije BiH stizao pripadajući procenat RTV takse kako ga je zakon definisao, dok bi nakon potpisa ugovora Radio-televizija Federacije BiH promptno uplaćivala iznose za redovne mjesečne tehničke usluge BHRT-u, uz dodatni iznos mjesečne rate po osnovu nastalog duga za tehničke usluge u proteklih pet mjeseci od kada je naplata RTV takse prekinuta”, naveli su.

Istakli su kako bi redovnost uplata iz tri opisana osnova svakomjesečno na računu BHRT donijela 1,8 miliona KM.

“Posljednji nemili događaj s gašenjem signala Radio-televizije Federacije BiH od strane BHRT-a pokazali su koliko se štete može nanijeti jednostranim radnjama i vjerujemo da je Uprava BHRT-a izvukla pouku da je sve odnose moguće riješiti jedino kroz suradnju, uvažavanje i povjerenje, ali samo temeljem postojećih zakonskih propisa koji su, kada je u pitanju raspodjela RTV takse, potpuno precizni. Čekamo vaš pisani odgovor i poziv na zajednički sastanak najkasnije iduće sedmice da bi finalizirali gore opisane detalje i spasili naše kuće i radnike potpisivanjem ugovora u skladu sa zakonom, član 18. Zakona o javnom sistemu BiH i član 57. Zakona o Radio-televiziji Federacije Bosne i Hercegovine”, istakli su iz FTV-a, prenosi “Avaz”.

Nastavi čitati

Društvo

ZNATE LI ŠTA JE NAJVEĆI GRIJEH po riječima PATRIJARHA PAVLA?

Patrijarh Pavle već 15 godina nije među nama, a u našim srcima i dalje odzvanjaju njegove blage, ali britke riječi koje su nekad utjeha i lijpoek, a nekad dobra lekcija.

Ovo su samo neki od mudrih citata patrijarha Pavla.

– Sujeta je jedna gordost, najveći srpski greh. Kada se ona dogodi onda dolazi do svađe, netrpeljivosti. Kad se javi sujeta tu nema ni vere ni ljubavi.

– Nije nesreća što mi imamo suprotna gledišta, jer se stvar mora sagledati sa više strana. Ali često kod nas dolazi do onog što nije razlika u mišljenju. Toga se moramo osloboditi. Ako budemo tolerantniji, onda ćemo moći da shvatimo i to gledište drugoga. Ne da ga usvojimo ako nije dobro, ali da ga shvatimo da ne dođe do mržnje i ovog što nas cepa i deli.

– Kada bi se svi držali ljubavi, ova zemlja bi bila raj. Ali kad bi se svi držali bar onog što je malo manje od ljubavi – jer, ljubav je veza savršenstva – kada bi se makar držali principa „što želite sebi, to činite drugima; što ne želite sebi, to ne činite drugima“, onda bi zemlja, ako ne bi postala baš raj, bila blizu raja.

– Moral nije „ne treba“ ili „ne sme se“. Moral je „neću“. Nije vrlina ne grešiti, nego moći, a ne hteti grešiti. Ljubav je najviša vrlina. Sve što čovek deli sa drugima smanjuje se, osim ljubavi. Što je više dajete, više je imate.

– Ne zaboravimo nikada da je zlo uvek kratkog veka i samo naizgled uspešno i blistavo. Zato na zlu, lukavstvu, prevari, ne treba zasnivati ništa, pogotovo ne život.

– Bog nas je stvorio ljudima i traži od nas da to i budemo. Nema takvih vremena u kojima to ne bi mogli biti i ne bi bili dužni da to budemo. Nije važno ko odakle potiče, nego u šta izraste.

– Obavezni smo i u najtežoj situaciji da postupamo kao ljudi i nema tog interesa, ni nacionalnog ni pojedinačnog, koji bi nam mogao biti izgovor da budemo neljudi. Proći će sve, ali duša, obraz i ono što je dobro ostaje zauvek.

– Prava ljubav je jedino kada ljubav ne traži svoje. Kada voliš nekog bez ikakve logike. To je i prava sloboda.

– Porodicu smatram osnovom ljudske zajednice i nezamenjivom za duhovni razvoj čoveka. U porodici se čuva vera predaka, drži se do osnovnih duhovnih vrednosti, koje nas vode kroz život; porodica je izvor ljubavi, u njoj se učimo dužnosti, žrtvovanju, zajedničkom podnošenju nevolja, kao i podeli radosti. Porodica nam stvara osećanje da smo zajedno u svemu i kad odemo iz svojih kuća, kuda nas život vodi. Porodica je „mala crkva“. Njenih svetinja i običaja ko se drži, taj ne može zalutati u ovom otuđenom, ispražnjenom, posuvraćenom svetu!

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Ponovo kiša, pljusko i GRMLJAVINA

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH će biti nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a najviša temperetura vazduha biće do 27 stepeni Celzijusovih.

Ujutro i prije podne biće promjenljivo uz smjenu sunčanih i oblačnih perioda, na jugu i istoku pretežno sunčano, a uz rijeke i po kotlinama biće magle, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.
Od sredine dana kiša i pljuskovi sa grmljavinom javiće se uglavnom na jugu i jugozapadu, dok na sjeveru ostaje pretežno suvo sa sunčanim intervalima.

Jutarnja temperatura vazduha biće od 10 do 15, u višim predjelima od šest stepeni, a dnevna od 22 na jugu i jugozapadu do 27 na sjeveru, u višim krajevima od 16 stepeni Celzijsuvih.
Duvaće slab vjetar, istočnog i jugoistočnog smjera, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Nastavi čitati

Aktuelno