Connect with us

Zdravlje

JESU LI BAKE BILE U PRAVU: Ljekar otkriva pomaže li PILEĆA SUPA kada smo bolesni

Pripremanje činije pileće supe za voljenu osobu kada je bolesna bila je uobičajena praksa širom svijeta vijekovima. Danas se generacije iz gotovo svih kultura kunu u prednosti pileće supe. Specijalista za ishranu objašnjava šta se krije iza ove omiljene hrane.

Pileća supa kao terapija može se da se prati kroz istoriju sve do 60. godine naše ere i Pedanija Dioskorida, vojnog hirurga koji je služio pod rimskim imperatorom Neronom, i čiju su medicinsku enciklopediju u pet tomova konsultovali rani iscelitelji tokom više od jednog milenijuma. Ali porijeklo pileće supe seže hiljadama godina ranije, u drevnu Kinu.

Dakle, s obzirom na to da je sezona prehlade i gripa u punom jeku, vrijedi se zapitati: postoji li nauka koja bi potvrdila uvjerenje da supa zaista pomaže? Ili pileća supa služi samo kao placebo, odnosno pruža psihološku utehu kada smo bolesni, bez stvarne terapeutske koristi?

Doktor Kolbi Timan, kao registrovani dijetetičar i profesor dijetetike i ishrane na Univerzitetu u Dejtonu, tvrdi da ono što pilećoj supi daje poseban ukus je “umami” – peta kategorija osjećaja ukusa, pored slatkog, slanog, kiselog i gorkog. Često se opisuje kao da ima “mesni” ukus, prenosi RTS.

Poboljšava apetit i varenje
Kako naglašava prof. Timan, cijela priča o pilećoj supi ima vrlo smisla, jer su aminokiseline gradivni blokovi proteina, a aminokiselina glutamat se nalazi u hrani sa “mesnim” ukusom. Međutim, nije sva hrana koja ima ovaj ukus meso ili živina; imaju ga i sir, pečurke i soja sos.

Istraživanja pokazuju da je ukus, kako se ispostavilo, ključan za ljekovita svojstva pileće supe. Pacijenti sa oboljenjima gornjih disajnih puteva uglavnom jedu manje ili uopšte ne jedu, zato što akutne bolesti izazivaju inflamatorni odgovor koji smanjuje apetit. Ali ukoliko ne jedemo, samim tim ne unosimo hranu koja nam je potrebna, onda je teško očekivati da ćemo tako popraviti imunitet i oporaviti se od bolesti.

Rezultati istraživanja ukazuju da taj “umami” ukus koji ima pilaća supa, može da podstakne apetit. Učesnici jedne studije izjavili su da su osjetili glad poslije prvog zalogaja supe.

Druga istraživanja govore da mesni ukus poboljšava varenje hranljivih materija. Kada naš mozak osjeti umami preko receptora ukusa na našim jezicima, tijelo aktivira digestivni trakt da lakše apsorbuje proteine.

Ovo automatski utiče na smanjenje gastrointenstinalnih problema, mada većina ljudi ne povezuje infekciju gornjih disajnih puteva sa tom vrstom tegoba, istraživanja su otkrila da kod djece virus gripa povećava bol u stomaku, mučninu, povraćanje i simptome dijareje.

Smanjuje upalu i zapušen nos
Upala je dio prirodnog odgovora tijela na povredu ili bolest; zapaljenje se javlja kada bijela krvna zrnca migriraju u upaljeno tkivo kako bi pomogla u liječenju. Kada se ovaj inflamatorni proces javi u gornjim disajnim putevima, to rezultira simptomima uobičajene prehlade i gripa, kao što su zapušen nos ili curenje iz nosa, kijanje, kašalj i zgušnjavanje sluzi.

Nasuprot tome, niža aktivnost bijelih krvnih zrnaca u nazalnim prolazima može smanjiti upalu. I zanimljivo, istraživanja pokazuju da pileća supa zapravo može da smanji broj bijelih krvnih zrnaca koji putuju do upaljenih tkiva. To radi tako što direktno inhibira sposobnost neutrofila, vrste bijelih krvnih zrnaca, da putuju do zapaljenog tkiva.

Da biste zaista razumjeli umirujuće i ljekovito dejstvo pileće supe, važno je uzeti u obzir sastojke supe. Nisu sve pileće supe pune hranljivih ljekovitih svojstava. Na primjer, ultra prerađenim konzerviranim verzijama pileće supe, sa rezancima ili bez njih, nedostaju mnogi antioksidansi koji se nalaze u domaćim verzijama. Većina konzerviranih verzija pileće supe skoro je bez svježeg povrća.

Osnovni hranljivi sastojci u domaćim verzijama supe su upravo ono što ih izdvaja od konzerviranih verzija. Piletina obezbjeđuje tijelu potpuni izvor proteina za borbu protiv infekcije. Povrće obezbjeđuje široku lepezu vitamina, minerala i antioksidanata. Ako se priprema sa rezancima, oni pružaju lako svarljiv izvor ugljenih hidrata koje tijelo koristi za energiju i oporavak.

Čak i toplina pileće supe može da pomogne. Ispijanje tečnosti i udisanje isparenja povećava temperaturu nazalnih i disajnih puteva, što oslobađa gustu sluz koja često prati respiratorna oboljenja. U poređenju sa običnom toplom vodom, studije pokazuju da je pileća supa efikasnija u otpuštanju sluzi.

Bilje i začini koji se ponekad koriste u pilećoj supi, kao što su biber i bijeli luk, takođe oslobađaju sluz. Čorba, koja sadrži vodu i elektrolite, pomaže u rehidraciji.

Dakle, da biste povećali zdravstvene prednosti pileće supe, profesor Timan preporučuje domaću varijantu, koja se može pripremiti sa šargarepom, celerom, svježim bijelim lukom, začinskim biljem i začinima, između ostalog.

Ukratko, savremena nauka navodi da pileća supa – iako nije liek protiv prehlade i gripa – zaista pomaže u liječenju. Izgleda da su naše bake bile u pravu.

Zdravlje

ŠTA ZNAČI KAD ZAIGRA LIJEVO OKO, a šta kad zaigra desno? (FOTO, VIDEO)

Razni narodi imaju različita vjerovanja kad je igranje oka u pitanju, ali gotovo da nema naroda koji je propustio da protumači ovaj fenomen. Evo šta kažu zašto se to događa.

Kina

U Kini smatraju da je igranje lijevog oka sreća, ali ako igra desno oko, onda je to loš znak. Međutim, ako ženskoj osobi igra donji kapak lijevog oka, to znači da je neko ogovara.

Indija

Indijci vjeruju da je loša sreća ako vam igra lijevo oko, a dobar znak ako igra desno. Dakle, potpuno obrnuto od Kineza.

Balkan

Narodi na ovim prostorima imaju različita vjerovanja kad je ova tema u pitanju. Postoje tumačenja da igranje desnog oka znači da će se ostvariti ono što ste pomislili u tom trenutku, dok je igranje lijevog oka loš predznak.
U nekim krajevima se vjeruje da ako ženi zaigra lijevo oko, pononvo će vidjeti svog dragog poslije dugog puta. To je vjerovatno bio dobar znak za sve žene koje su strepale da li će im se muž vratiti iz rata.

Drugdje se, pak, vjeruje da titranje gornjeg kapka desnog oka znači radost u porodici, a donjeg, sklapanje novog prijateljstva. Lijevo oko – gornji kapak, rođenje muškog djeteta u kući, a donji, loše vijesti.

Što znači kad vam zatreperi oko ili zasvrbi dlan?

Nastavi čitati

Zdravlje

SAVJETI ZA ISHRANU TOKOM ZIME: Ne zaboravite povrće i fizičku aktivnost

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” iz Beograda izdao je preporuke za ishranu tokom zimskih meseci. Evo kako da jedete zdravo i da se ne ugojite.

Dа li sа ulаsкоm u zimu trеbа dа prоmijеnimо nаšu ishrаnu? Оnо štо је sigurnо, tо је dа nе trеbа dа оdustаnеmо оd principа којi činе prаvilnu ishrаnu, а tо su rаznоvrsnоst, umjеrеnоst i prаvilnа rаspоrеđеnоst оbrоkа u tокu dаnа, piše Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Ipак, zimski mjеsеci mоgu dа prеdstаvljајu izаzоv u pоglеdu ishrаnе. Nаimе, u оvоm dijеlu gоdinе је hlаdnо, krаći su dаni i svi imаmо оsjеćај smаnjеnе еnеrgiје. Zаtim, mаnji је izbоr svjеžih nаmirnicа, оbrоci su kаlоričniјi i smаnjеnjа је fizičка аktivnоst. Imаmо i pоvеćаnu pоtrеbu zа hrаnоm која nаm pružа оsjеćај zаdоvоljstvа, а kоја је оbičnо sа visокim sаdržајеm šеćеrа.

Pо pоvrаtku sа pоslа i u kаsnim vеčеrnjim čаsоvimа оbičnо smо kоd kućе uz tеlеvizоr, kоmpјutеr ili knjigu. Tаdа nаm sе nајčеšćе јаvljа pоtrеbа zа tоplim zаslаđеnim nаpicimа, kао štо је kаkао ili čоkоlаdnо mlijеkо, zа kоlаčimа, čоkоlаdоm ili slаnim grickаlicаmа. Ако ih unоsimо svаkоdnеvnо i u vеćim kоličinаmа uz smаnjеnu fizičku аktivnоst, dоći ćе pоstеpеnо dо pоvеćаnjа tjеlеsnе mаsе. Dоbiјаnjе 2-3 kilograma u tоku zimskih mjеsеci sаmо pо sеbi nе mоrа dа prеdstаvljа prоblеm аli, аkо је tо slučај svаkе gоdinе, zа dеsеt gоdinа imаćеmо i dо 20 kilograma višе.

Takođe, iz Instituta savjetuju da hlаdnо vrijеmе nе trеbа dа nаs sprijеči dа šеtаmо ili dа sе bаvimо umjеrеnоm fizičkоm аktivnоšću. U vеčеrnjim čаsоvimа umjеstо slаtkišа i slаtkih nаpitаkа mоžеmо pоpiti čај, pојеsti оmlеt sа pаprikоm, spаnаćеm, pаrаdајzоm, grickаti nа štаpićе isjеčеnu šаrgаrеpu, pаpriku, krаstаvаc. Pоvrćе које mоžеmо da kupimo u zimskоm pеriоdu mоžеmо grilоvаti ili nаprаviti sаlаtu i uz crni hljеb imаćеmо zdrаvu vеčеru. Tu su i nеzаоbilаznе оvsеnе, rаžаnе, spеltinе pаhuljicе, kаšа оd pоlbе, оvsеni griz, prоsо, kоје uz dоdаtак bаdеmа, vоćа, cimеtа mоžе dа budе ukusаn оbrоk.

Dа bismо оčuvаli imuni sistеm, nеоphоdаn је unоs vоćа i pоvrćа којi su bоgаti аntiоksidаnsimа. U zimskoј sеzоni dоstupnе su nаm јаbukе, mаndаrinе, kаrfiоl, brоkоli, šаrgаrеpа. U tоku dаnа јеdаn оbrоk trеbа dа čini supа ili čоrbа која mоžе dа sаdrži mеsо i pоvrćе као štо su sоčivо, pаsulj, cеlеr, šаrgаrеpа, krоmpir. Nе trеbа dа zаbоrаvimо nа zеlеnu i kupus sаlаtu, zаtim sаlаtu оd cеlеrа, cvеklе, šаrgаrеpе, kоје nаm, tаkоđе, pоmаžu u оčuvаnju imunitеtа i zdrаvljа.

Prilаgоđаvаnjеm ishrаnе zаhtjеvimа zimskоg pеriоdа mоžеmо dа sprijеčimо dоbiјаnjе u tjеlеsnој mаsi i оčuvаmо zdrаvljе..

Nastavi čitati

Zdravlje

U DOMU ZDRAVLJA BANJALUKA sve više pacijenata sa virusnim INFEKCIJAMA

U banjalučkom Domu zdravlja povećan je broj pacijenata sa različitim respiratornim infekcijama, najčešće virusnim, zbog čega je preporučeno nošenje maski zdravstvenim radnicima, ali i pacijentima, rečeno je Srni u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Na preglede se javljaju pacijenti svih životnih doba sa različitim kliničkim slikama, simptomima povišene temperature, kašlja, bolova u grlu i mišićima, promuklosti, te opštim simptomima slabosti, malaksalosti i preznojavanja.

Najčešće je riječ o infekcijama uzrokovanim različitim respiratornim virusima, a kod pojedinih pacijenata se dijagnostikuje i kovid 19.

U Dom zdravlja se javljaju i pacijenti sa respiratornim infekcijama koje su uzrokovane bakterijama.

Vakcinacija protiv sezonskog gripa počela je u ovoj ustanovi početkom novembra, a od Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske dobili su oko 2.900 vakcina.

– Vakcine su besplatne za pacijente oboljele od određenih hroničnih bolesti – dijabetes melitus na insulinskoj terapiji, maligne bolesti u fazi remisije, hronična opstruktivna bolest pluća, pacijenti nakon infarkta miokarda sa implantacijom stenta ili ugrađenim pejsmejkerom, pacijenti nakon tranplantacije organa, oboljeli od mišićne distrofije i multiple skleroze – naveli su u Domu zdravlja.

Vakcinacija je pri kraju i sve doze će biti utrošene za potrebe pacijenata sa indikacijama.

Srna

Nastavi čitati

Aktuelno