Connect with us

Društvo

MUP SRPSKE NABAVIO NOVE AUTOMOBILE! Vozila vrijedna 3,3 MILIONA KM

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) dalo je posao nabavke 50 automobila vrijedan 3,3 miliona maraka konzorcijumu firmi „Porsche leasing“ Sarajevo i „Auto komerc V.S.“ iz Banjaluke, prenosi CAPITAL.
Kako je naglašeno u obavještenju o dodjeli ugovora, vozila se nabavljaju putem operativnog lizinga na period od 48 mjeseci.

„Komisija je konstatovala da je konzorcijum „Porsche leasing“ Sarajevo i Auto Komerc V.S.“ Banjaluka ispunjava sve uslove i da je dostavio za ugovorni organ prihvatljivu ponudu“, stoji u obrazloženju.

Navedeno je da je ugovor dodijeljen primjenom kriterija najniže cijene tehnički zadovoljavajuće ponude.

Pomenutu nabavku MUP RS je raspisao krajem jula ove godine.

Zahtijevali su da automobili budu sa dizel motorima i manuelnim mjenjačima, da imaju utičnicu u prtljažniku, da budu bijele boje, te da im ponuđač da garanciju na vozila za cjelokupan period trajanja lizinga, odnosno 48 mjeseci.

Ponuđač je obavezan da u tih 48 mjeseci registruje vozila, da ih kasko osigura, da vrši redovan servis po servisnim intervalima proizvođača vozila u smislu pređenih kilometara, da vrši zamjenu ulja, svih filtera, sijalica, disk pločica, metlica brisača i svega ostalog što podrazumijeva redovno održavanje.

Podsjetimo, da je MUP i u maju od „Porsche leasinga“ nabavio 25 automobila putem operativnog lizinga, te da su za tu nabavku iskeširali 2,1 milion KM.

Pojašnjenja radi, operativni lizing ima obilježja poslovnog najma jer se ovdje radi o najmu objekta lizinga, bez namjere sticanja vlasništva nad njim.

Iako su u Vladi RS ranije isticali da su troškovi održavanja voznog parka MUP-a veliki i da je uzimanje na lizing povoljnija varijanta, dobro upućeni sagovornici CAPITAL-a kažu da za ovakvu nabavku nema ekonomske računice i da je nejasno zbog čega MUP to radi.

Društvo

RAŠČIŠĆEN PUT NA ROMANIJI, ali snijeg i dalje pada, vozači se pozivaju na OPREZ

Na putnom pravcu Sarajevo-Rogatica preko Romanije uspostavljen je saobraćaj za sva vozila, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.
Zbog intenzivnih snježnih padavina na ovom pravcu saobraćaj je bio zabranjen za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

Na putevima u Republici Srpskoj saobraćaj se odvija usporeno, po mokrom i klizavom kolovozu.

Iz AMS-a posebno upozoravaju na dionice u višim planinskim predjelima gdje ima snijega i leda na kolovozu.

Zbog magle i niske oblačnosti, mjestimično je smanjena i vidljivost u kotlinama i duž riječnih tokova, kao i ponegdje u višim predjelima.

Dežurne ekipe preduzeća za puteve su na terenu i vrše čišćenje i posipanje.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA ZA PONEDJELJAK! Prije podne sunce, POPODNE KIŠA I SNIJEG

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH sutra će biti pretežno vedro, poslije podne se očekuje kiša, a na planinama slab snijeg.
Ujutru će po kotlinama biti magle ili niske oblačnosti. Tokom dana se očekuje promjenljivo oblačno uz kraće sunčane intervale i toplije u odnosu na danas, ponegdje na sjeveru i zapadu će povremeno padati kiša, a u višim predjelima snijeg, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vjetar će biti slab i promjenljiv, uz postepeno jačanje južnog vjetra od zapada ka istoku tokom dana.

Jutarnja temperatura vazduha od minus tri do dva, na jugu do pet, u višim predjelima oko minus sedam, a najviša dnevna od šest do 11, u višim predjelima oko tri stepena Celzijusova.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, danas u BiH preovladava oblačno vrijeme. U nižim predjelima pada kiša, ledena kiša ili susnježica koji su drugom dijelu dana prelazili u snijeg. U višim područjima pada samo snijeg.

Temperatura vazduha izmjerena u 13 časova:

Bjelašnica minus četiri, Višegrad, Rudo, Foča, Sokolac, Čemerno, Han Pijesak nula, Gacko, Kalinovik, Srebrenica, Šipovo, Sarajevo, Zenica, Bugojno jedan, Bijeljina, Kneževo, Doboj, Tuzla, Livno dva, Prijedor, Novi Grad, Mrkonjić Grad, Banjaluka, Srbac tri, Mrakovica četiri, Trebinje, Široki Brijeg pet, Mostar, Ribnik šest, Bihać sedam, Neum devet stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

LOŠ KVALITET I SVAKODNEVNI STRES! U Srpskoj smanjeno očekivano trajanje života

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Očekivano trajanje života u Republici Srpskoj u periodu između 2018. i 2022. godine smanjeno je za 1,19 godina za muškarce i 0,17 godina za žene, navedeno je u publikaciji “Ovo je Republika Srpska” Republičkog zavoda za statistiku.

Žene u prosjeku žive duže od muškaraca za oko šest godina.

Očekivano trajanje života za žene u prošloj godini iznosilo je 79,69, a za muškarce 73,4 godina.

Ukupan broj živorođenih u prošloj u odnosu na 2021. godinu manji je za 1,7 odsto.

Prosječna starost majke pri rođenju prvog djeteta u Republici Srpskoj u prošloj godini je bila 27,7 godina, te je u odnosu na 2021. godinu smanjena za 0,5 godina.

Prosječna starost majke pri rođenju prvog djeteta u EU, prema posljednjem raspoloživom podatku “Evrostata” za pretprošlu godinu, bila je 29,7 godina, što ukazuje na tendenciju da žene odlažu rađanje djece i da raste starosna granica prilikom rađanja djece.

Ukupna prosječna starost majke u Republici Srpskoj u prošloj godini bila je 29,5 godina.

Prosječna starost umrlog lica u Republici Srpskoj je u prošloj godini bila je 74,8 godina.

Oko polovine lica lani je umrlo od bolesti sistema krvotoka, a oko jedne petine od malignih tumora.

Na hiljadu živorođenih beba, u prosjeku umre oko četiri bebe do godinu dana starosti, dok je stopa smrtnosti odojčadi u Srpskoj u prošloj godini iznosila četiri promila.

Nastavi čitati

Aktuelno