Connect with us

Društvo

VLADA SPREMA MJERE DA IH ZADRŽI, ali BiH spremno napustiti čak 81 odsto IT stručnjaka

Prema analizama, IT industrija u BiH nezaustavljivo raste uprkos krizi, a s njom i zarade zaposlenih. Prosječna plata IT stručnjaka iznosi čak 2.200 KM, a zarade programera idu i do nevjerovatnih 6280 KM mjesečno.

Stručnjaci predviđaju da će zarade nastaviti rasti. IT sektor u BiH stvara oko 500 miliona KM prihoda godišnje. S druge strane, mladi sve više napuštaju BiH u potrazi za boljim poslovnim mogućnostima, a među onima koji odlaze veliki je broj IT stručnjaka. Portal “Paylab” početkom 2017. godine proveo je istraživanje s fokusom na IT stručnjake, koje je obuhvatilo baltičke zemlje, Balkan i centralnu Evropu, u nastojanju da ispita njihovu spremnost za rad u inostranstvu. Istraživanje pokazuje da je čak 78 odsto IT stručnjaka spremno napustiti regiju ako im se pruži prilika za rad u vani.

Istraživanjem su obuhvaćena 4.343 IT stručnjaka, softverska inženjera, tehnička stručnjaka i programera iz 11 zemalja centralne i istočne Evrope. U istraživanje je bila uključena i BiH, odnosno Kolektiv – “posao.ba” s najvećim portalom za istraživanje plata u BiH, “plata.ba”. IT stručnjaci iz zemalja centralne Evrope i Balkana otvoreni su za privlačne poslovne mogućnosti i iskazuju relativno visoku spremnost putovati u inostranstvo radi posla. Samo 22 odsto ispitanika zaposlenih u IT sektoru potpuno isključuje rad vani. U BiH postotak IT stručnjaka koji su spremni na preseljenje zbog posla, uključujući i one koji bi se preselili samo na kraće vrijeme, dostiže čak 81 odsto. Trećina ispitanika iz regije bila bi voljna putovati u inostranstvo zbog posla na kraći period, od najviše nekoliko mjeseci, dok bi se 30 odsto Bosanaca i Hercegovaca zbog atraktivne poslovne ponude preselilo na duže vrijeme, navodi se u analizi portala “posao.ba”. Kao jedan od najvažnijih i najprivlačnijih razloga za rad u inostranstvu ispitanici su naveli veće plate u zapadnoj Evropi, koje su nerijetko dvostruko više od onih koje inače zarađuju u svojoj zemlji. I dok su plate i povlastice koje zapadne kompanije nude presudne za 57 odsto ispitanika iz regije, atraktivne opcije za lični i profesionalni razvoj na drugom su mjestu.

Osobe zaposlene u IT sektoru takođe privlače tehnički izazovi koji im pružaju priliku raditi s kvalitetnim tehnologijama i učestvovati u zanimljivim i važnim projektima. Neke IT kompanije idu čak tako daleko da nude mogućnost spajanja članova porodice, a sve kako bi privukle vrhunske IT stručnjake, piše “Večernji list BiH”.

Osim što negativno djeluje na operativno poslovanje IT industrije, odlazak stručnog IT kadra iz BiH ima za posljedicu i potencijalno velike ekonomske gubitke. U studiji koja je provedena u Sarajevskom kantonu navodi se da odlazak jednog senior softver developera iz BiH uzrokuje direktnu i indirektnu štetu od 4 miliona KM, dok je gubitak prouzrokovan odlaskom stručnog IT kadra u posljednjih 12 mjeseci procijenjen na više od 300 miliona KM.

Podjednako zabrinjava i podatak da broj IT stručnjaka koji su napustili BiH u proteklih 12 mjeseci premašuje ukupan broj studenata upisanih na sve fakultete koji edukuju IT kadar u kantonu Sarajevo.

Društvo

RAŠČIŠĆEN PUT NA ROMANIJI, ali snijeg i dalje pada, vozači se pozivaju na OPREZ

Na putnom pravcu Sarajevo-Rogatica preko Romanije uspostavljen je saobraćaj za sva vozila, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.
Zbog intenzivnih snježnih padavina na ovom pravcu saobraćaj je bio zabranjen za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

Na putevima u Republici Srpskoj saobraćaj se odvija usporeno, po mokrom i klizavom kolovozu.

Iz AMS-a posebno upozoravaju na dionice u višim planinskim predjelima gdje ima snijega i leda na kolovozu.

Zbog magle i niske oblačnosti, mjestimično je smanjena i vidljivost u kotlinama i duž riječnih tokova, kao i ponegdje u višim predjelima.

Dežurne ekipe preduzeća za puteve su na terenu i vrše čišćenje i posipanje.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA ZA PONEDJELJAK! Prije podne sunce, POPODNE KIŠA I SNIJEG

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH sutra će biti pretežno vedro, poslije podne se očekuje kiša, a na planinama slab snijeg.
Ujutru će po kotlinama biti magle ili niske oblačnosti. Tokom dana se očekuje promjenljivo oblačno uz kraće sunčane intervale i toplije u odnosu na danas, ponegdje na sjeveru i zapadu će povremeno padati kiša, a u višim predjelima snijeg, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vjetar će biti slab i promjenljiv, uz postepeno jačanje južnog vjetra od zapada ka istoku tokom dana.

Jutarnja temperatura vazduha od minus tri do dva, na jugu do pet, u višim predjelima oko minus sedam, a najviša dnevna od šest do 11, u višim predjelima oko tri stepena Celzijusova.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, danas u BiH preovladava oblačno vrijeme. U nižim predjelima pada kiša, ledena kiša ili susnježica koji su drugom dijelu dana prelazili u snijeg. U višim područjima pada samo snijeg.

Temperatura vazduha izmjerena u 13 časova:

Bjelašnica minus četiri, Višegrad, Rudo, Foča, Sokolac, Čemerno, Han Pijesak nula, Gacko, Kalinovik, Srebrenica, Šipovo, Sarajevo, Zenica, Bugojno jedan, Bijeljina, Kneževo, Doboj, Tuzla, Livno dva, Prijedor, Novi Grad, Mrkonjić Grad, Banjaluka, Srbac tri, Mrakovica četiri, Trebinje, Široki Brijeg pet, Mostar, Ribnik šest, Bihać sedam, Neum devet stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

LOŠ KVALITET I SVAKODNEVNI STRES! U Srpskoj smanjeno očekivano trajanje života

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Očekivano trajanje života u Republici Srpskoj u periodu između 2018. i 2022. godine smanjeno je za 1,19 godina za muškarce i 0,17 godina za žene, navedeno je u publikaciji “Ovo je Republika Srpska” Republičkog zavoda za statistiku.

Žene u prosjeku žive duže od muškaraca za oko šest godina.

Očekivano trajanje života za žene u prošloj godini iznosilo je 79,69, a za muškarce 73,4 godina.

Ukupan broj živorođenih u prošloj u odnosu na 2021. godinu manji je za 1,7 odsto.

Prosječna starost majke pri rođenju prvog djeteta u Republici Srpskoj u prošloj godini je bila 27,7 godina, te je u odnosu na 2021. godinu smanjena za 0,5 godina.

Prosječna starost majke pri rođenju prvog djeteta u EU, prema posljednjem raspoloživom podatku “Evrostata” za pretprošlu godinu, bila je 29,7 godina, što ukazuje na tendenciju da žene odlažu rađanje djece i da raste starosna granica prilikom rađanja djece.

Ukupna prosječna starost majke u Republici Srpskoj u prošloj godini bila je 29,5 godina.

Prosječna starost umrlog lica u Republici Srpskoj je u prošloj godini bila je 74,8 godina.

Oko polovine lica lani je umrlo od bolesti sistema krvotoka, a oko jedne petine od malignih tumora.

Na hiljadu živorođenih beba, u prosjeku umre oko četiri bebe do godinu dana starosti, dok je stopa smrtnosti odojčadi u Srpskoj u prošloj godini iznosila četiri promila.

Nastavi čitati

Aktuelno