Connect with us

Društvo

Nabavljaju se neprovjereni lijekovi, pacijenti imaju brojne nuspojave

Obraćaju nam se zdravstvene ustanove s molbom da se spriječi ulazak neprovjerenih, neregistrovanih lijekova koji često imaju golim okom vidljive nedostatke u kvalitetu, a čijom primjenom se ispoljavaju brojna neželjena dejstva kod pacijenata.

Tvrde to iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH (ALM BiH), te dodaju da su u pitanju problemi koji se odnose na zloupotrebu institucije interventnog uvoza koji postoje i naročito su izraženi od 2018. godine, a za koji dozvole daju entitetska ministarstva zdravstva i Odjel za zdravstvo Brčko distrikta BiH.

“Neregistrovani lijekovi koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu putem interventnog uvoza ne podliježu kontroli kvaliteta (osim rizičnih lijekova) i radi se o potpuno nekontrolisanim lijekovima”, naveli su iz Agencije.

Kako naglašavaju, odredbom Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH interventni uvoz propisan je u cilju rješavanja hitnih potreba za određenim lijekom.

“A trenutno imamo situaciju da se implementacijom ove odredbe vrši redovno snabdijevanje tržišta u sklopu tenderskih nabavki koje se planiraju unaprijed za period od šest mjeseci do tri godine”, upozoreno je u Prijedlogu izvještaja o radu ALM BiH za 2022. godinu.

S druge strane, iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS kažu da uvoz lijeka koji nema dozvolu za stavljanje lijeka u promet mogu odobriti nadležna ministarstva Srpske, FBiH i Odjel za zdravstvo Brčko distrikta u nekoliko slučajeva.

Recimo, kako dodaju, to se može uraditi za potrebe određenog pacijenta ili uvoza ograničenih količina lijekova neophodnih za zaštitu zdravlja stanovništva na prijedlog zdravstvene ustanove, u slučaju izdavanja lijeka na teret institucije nadležne za zdravstveno osiguranje, za potrebe naučnoistraživačkog rada ili za potrebe uvoza neophodnih lijekova humanitarnog porijekla.

“Ministarstvo postupa u skladu sa važećim propisima, a po zahtjevu za uvoz lijeka koji podnosi pravno lice koje ima dozvolu za obavljanje prometa lijekova na veliko, tj. veleprometnik lijekova, uz priloženu propisanu obaveznu dokumentaciju, a koja, između ostalog, podrazumijeva i sertifikat proizvođača o kvalitetu lijeka, kao i važeću potvrdu nadležnog organa da je lijek proizveden u skladu sa dobrom proizvođačkom praksom i da se nalazi u prometu u zemlji izvoznici”, kažu za “Nezavisne novine” iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) RS naglašavaju da im je na prvom mjestu da za svoje osiguranike nabavljaju lijekove koji su kvalitetni, efikasni i bezbjedni. Kako dodaju, imajući u vidu da je upravo rješenje o registraciji lijeka najbolja garancija toga, Fondu je prvenstveno u interesu da lijekovi koji se nabavljaju budu i registrovani.

“Međutim, u praksi je situacija, nažalost, drugačija i često se dešava da se na tendere Fonda za nabavku određenih lijekova ne javi nijedan dobavljač sa registrovanim lijekom. U tim slučajevima FZO RS nema drugu opciju izuzev da ugovor potpiše sa dobavljačem neregistrovanih lijekova. U suprotnom, pacijenti bi ostali bez potrebne terapije”, kažu iz FZO RS.

Primjera radi, kako dodaju, od devet lijekova koje nabavljaju za rijetke bolesti u okviru Programa lijekova, čak šest nije registrovano u BiH i nije bilo drugih ponuda.

“Postavlja se pitanje šta u tim situacijama FZO RS treba da radi?! Naravno da je naše opredjeljenje da nabavimo lijekove za oboljele bez obzira na to što nisu registrovani u BiH”, kažu iz FZO RS za “Nezavisne novine”.

Dakle, kako dodaju, ako se na tender ne prijavi dobavljač sa registrovanim lijekom, bilo da nema registrovanog lijeka na tržištu BiH ili da dobavljači nemaju finansijski interes, tada ne preostaje ništa drugo nego da se nabavi neregistrovani lijek.

“Napominjemo da nam dobavljači često ukazuju na problem dugog čekanja na registraciju lijekova u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, kao i na obnovu rješenja za registraciju, na šta čekaju i duže od godinu dana. Prema tome, ažurniji rad Agencije mogao bi upravo da utiče na to da se smanji uvoz neregistrovanih lijekova u Republici Srpskoj i BiH”, ističu iz FZO RS.

Iz ALM BiH, međutim, imaju opravdanje za kašnjenja.

“Kašnjenja u postupcima obnove dozvole za stavljanje lijeka u promet uzrokovana su velikim odlivom visokokvalifikovanog kadra posljednjih nekoliko godina iz Agencije, čija mjesta se ne popunjavaju, što pogoduje povećanju interventno uvezenih lijekova. To postaje gorući problem čijem se rješavanju treba pristupiti što prije”, tvrde iz ALM BiH.

Društvo

OBEĆANA PODRŠKA: Ministri posjetili PRETUČENU POVRATNICU Ljeposavu Petković

Ljeposavu Petković, povratnicu u Stošnicu kod Vozuće, koju su u porodičnoj kući pretukla dva nepoznata lica, danas su posjetili ministri Zeničko-dobojskog kantona koji su osudili napad i poručili da kantonalna Vlada ima nultu stopu tolerancije prema bilo kojem obliku nasilja, a posebno nad povratnicima.

“Članovi Vlade Zeničko-dobojskog kantona osudili su napad, rekavši da su došli ne samo da pruže moralnu, nego i materijalnu i svaku drugu podršku”, saopšteno je iz kantonalne Vlade.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirza Mušija rekao je da će Vlada obaviti razgovore sa lokalnim vlastima u Zavidovićima kako bi povratnicima bila pružena maksimalna podrška, najavivši da će resorno ministarstvo u Vladi Zeničko-dobojskog kantona odobriti konkretnu pomoć napadnutoj povratnici.

Srpsku povratnicu posjetili su i ministar za pravosuđe i upravu Nebojša Nikolić, ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Antonio Šimunović i ministar za boračka pitanja Adnan Sirovica, te komesar Uprave policije Zeničko-dobojskog kantona Admir Gazić.

Gazić je rekao da službenici Uprave policije preduzimaju intenzivne radnje kako bi bili pronađeni izvršioci krivičnog djela, najavljujući pojačane preventivne mjere.

“Istraga ide svojim tokom. Preduzimamo sve neophodne mjere i radnje da dođemo do izvršilaca ovog krivičnog djela”, rekao je Gazić, prenosi Srna.

Srpska povratnica Ljeposava Petković (77) pretučena je u noći sa srijede na četvrtak u porodičnoj kući u Stošnici kod Vozuće nakon što su joj dva lica sjekirom provalila u kuću i prijetila da će je ubiti.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Sutra znatno toplije i BEZ PADAVINA

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ sutra se od sredine dana očekuje postepeno razvedravanje od zapada, uz temperaturu vazduha do 10 stepeni Celzijusovih.
Ujutro će biti djelimično oblačno i hladno uz mraz, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Duvaće slab i promjenljiv vjetar, a uveče u višim predjelima u centralnom pojasu umjeren južni.

Jutarnja temperatura vazduha iznosiće od minus pet do minus jedan, na jugu do tri, u višim predjelima od minus osam, a dnevna od nula do pet, na jugu do 10 stepeni Celzijusovih.

U Republici Srpkoj i FBiH danas u većini predjela preovladava pretežno sunčano vrijeme, a po kotlinama, na istoku i sjeveroistoku je bilo je magle ili niske oblačnosti, podaci su Federalnog hidrometerološkog zavoda.

Temperatura vazduha u 13.00 časova: Bjelašnica minus osam, Kalinovik minus jedan, Sokolac nula, Mrakovica jedan, Mrkonjić Grad dva, Gacko, Kneževo, Prijedor, Sarajevo, Srebrenica i Han Pijesak tri, Bijeljina, Višegrad, Novi Grad, Rudo i Srbac četiri, Zvornik, Ribnik i Foča pet, Banjaluka i Doboj šest, Mostar, Bileća i Čemerno devet, Neum 10 i Trebinje 11 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

DESET POLICAJACA U SRPSKOJ DOBILO OTKAZ! Riječ je o težim povredama radne dužnosti

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske je od 1. januara do 10. novembra zbog teže povrede radne dužnosti izreklo deset disiplinskih mjera prestanak radnog odnosa, a suspendovano je 47 pripadnika od kojih 42 policajca i pet državnih službenika, izjavio je načelnik Uprave MUP-a za policijsko obrazovanje Mile Šikman.
On je tokom okruglog stola na temu “Sistem integriteta kao faktor suprostavljanja korupciji” u Banjaluci rekao da je tokom prethodne godine izrečeno ukupno 12 disciplinskih mjera prestanka radnog odnosa, a tokom 2021. godine sedam.

“Pozivamo sve građane koji imaju saznanja o negativnim ponašanjima naših radnika, o svim pojavama za koje smatraju da imaju obilježje korupcije, da to prijave. Sve prijave građana će biti na adekvatan način zaprimljene i procesuirane i MUP će sigurno raditi na utvrđivanju odgovornosti svih svojih pripadnika, istakao je Šikman, prenosi Srna.

On je naveo da je okrugli sto povodom obilježavanja 9. decembra – Međunarodnog dana borbe protiv korupcije i 20 godina od usvajanja Konvencije UN protiv korucije organizovan s ciljem ukazivanja značajne povezanosti između suzbijanja ove negativne pojave, bezbjednosti i razvoja društva.

“Polazimo od toga da je borba protiv korupcije odgovornost i obaveza svih aktera u društvu uključujući vladine zvaničnike, državne i policijske službenike, medije, civilni sektor, opštu javnost, naravno građane u cjelini, jer samo svi zajednički, svako u okvirima i granicama svog djelovanja možemo izraditi društvo otpornije na korupciju”, rekao je Šikman.

On je naveo da MUP Republike Srpske u kontinuitetu od 2006. godine radi na izgradnji ovog integriteta, a 2015. godine je usvojilo prvi plan integriteta kojim je tad bio prva institucija u BiH koja je uvela integritet kao sistemski način borbe protiv korupcije.

“Integritet podrazumijeva stvaranje otportnosti institucije, kroz jačanje kadrovskih resursa i umanjivanje mogućnosti i sprečavanje da se kao negativna pojava uopšte i desi”, naglasio je Šikman.

On je istakao da pripadnici MUP-a Republike Srpske integritet izgrađuju i kroz najmađi kadar uvođenjem posebnog predmeta policijski integritet za kadete Policijske akademije i učenike Srednje škole unutraših poslova, saopšteno je iz MUP-a.

Šikman je naveo da MUP Republike Srpske u svom sastavu ima Službu za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu, te da je jedina policijska agencija u BiH koja ima profesionalizovan postupak profesionalne displiplinske komisije koja poptuno nezavisno vodi postupke za povredu radne discipline.

“Displinski postupci se ne vode samo protiv policijskih službenika opšte nadležnosti, već obuhvata i policijske službenike kriminalističke policije, ali i policijske službenike koji su bili veoma visoko pozicionirani”, izjavio je Šikman.

Nastavi čitati

Aktuelno