Connect with us

Svijet

NOVO RAZOČARENJE ZA PRINCA HARIJA: Izgubio sudski spor, više nema kraljevsku zaštitu

Hari je odbacivanjem kraljevskih dužnosti izgubio i zaštitu koju imaju ostali članovi kraljevske porodice

Princ Hari izgubio je sudski spor protiv odluke britanske vlade da mu se oduzme zaštita koju finansiraju poreski obveznici nakon što je napustio kraljevsku dužnost, piše CNN. Naime, britansko Ministarstvo unutarašnjih poslova u februaru 2020. odlučilo je da Hariju više neće biti pružen „isti stepen“ zaštite kada je u zemlji, nakon čega je vojvoda od Saseksa pokrenuo pravni postupak protiv istog.

Tokom saslušanja u decembru, Harijevi advokati tvrdili su da odluka znači da je on „izdvojen“ i tretiran „manje povoljno“, izvjestila je britanska novinska agencija PA Media.

Kako piše ista agencija, Harijevi advokati takođe su naveli da je to napad na vojvodu od Saseksa koji sa suprugom Megan živi u Kaliforniji od jula 2020.

Ali sud je presudio da je odluka bila opravdana i „nije pokvarena proceduralnom nepravednošću“.

Sigurnost porodice mu je najvažnija

Vojvoda od Saseksa često je i glasno govorio o sigurnosti svoje obitelji, često upoređujući tretman svoje supruge sa onim s kojim se suočavala njegova majka Dajana.

Pokojna princeza od Velsa umrla je 1997. godine nakon što je zadobila unutrašnje povrede kao rezultat sudara pri velikoj brzini u Parizu. Ona i njezin partner bježali su od paparaca i Hari je za njenu smrt okrivio njih.

Ovaj pravni slučaj bio je jedan od nekoliko tužbi koje je princ Hari pokrenuo u Velikoj Britaniji. U januaru je odustao od zasebne tužbe za klevetu koju je podnio protiv Asociated Nenjspapers Limited (ANL), izdavača Mail on Sunday.

Princ Hari tužio je ANL za klevetu zbog priče iz februara 2022. o tužbi Djuks Haj Cort protiv Ministarstva unutrašnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva u vezi sa sigurnosnim aranžmanima kada on i njegova porodica posete zemlju.

Svijet

EU počinje rad na novim sankcijama PROTIV IRANA

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel izjavio je da će EU početi da radi na prijedlogu više zemalja članica o uvođenju novih sankcija Iranu povodom napada na Izrael.

“Neke zemlje članice su predložile usvajanje proširenja restriktivnih mjera protiv Irana. Poslaću zahtjev diplomatskoj službi EU da započne neophodan posao povezan sa ovim sankcijama”, rekao je Borel sinoć poslije hitne video konferencije sa ministrima spoljnih poslova država članica EU, prenosi Srna.

Borel je pojasnio da je riječ o prijedlogu da se prošire sankcije, koje bi između ostalog, ograničile isporuke iranskih dronova Rusiji, kao i iranskim saradnicima na Bliskom istoku, poput grupa Hamas i Hezbolah.

Nastavi čitati

Svijet

PROTIV I DVA POSLANIKA IZ BIH: Ko sve nije podržao preporuku za prijem Prištine u Savjet Evrope?

Od 29 predstavnika u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, koji su sinoć glasali protiv preporuke o članstvu Prištine u Savjetu Evrope, njih osmoro je iz Španije.

Parlamentarna Skupština Savjeta Evrope usvojila je nacrt izvještaja Dore Bakojani, u kojem se preporučuje da se Prištini odobri da postane član Savjeta Evrope.

Za prijem je glasao je 131 od 171 prisutnog člana PSSE, 29 je bilo protiv, a 11 je bilo uzdržano.

Na sajtu PSSE objavljeno je koji su predstavnici kako glasali na jučerašnjoj sjednici.

Protiv članstva Prištine u Savetu Evrope bilo je osam poslanika iz Španije i četiri poslanika iz Mađarske, dva sa Kipra, a od pet poslanika Grčke samo je jedan glas bio protiv. Protiv je glasao i jedan poslanik iz Njemačke.

Takođe, protiv su glasala i dva poslanika iz Francuske i jedan iz Italije.

Protiv su bili sedmoro članova delegacije Srbije, ali i Maja Vukićević iz Crne Gore, kao i Snježana Novaković i Branislav Borenović iz Bosne i Hecegovine.

Među 11 uzdržanih bio je jedan poslanik iz Crne Gore, šestoro Italijana i troje Moldavaca, kao i jedan poslanik iz Njemačke.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope uputiće preporuku za prijem Komitetu ministara spoljnih poslova, koji donosi konačnu odluku i to dvotrećinskom većinom ministara ili ambasadora koji ih predstavljaju i koji su prisutni u trenutku glasanja.

Sastanak Komiteta ministara trebalo bi da bude održan od 16. do 17. maja u Strazburu.

Nastavi čitati

Svijet

ŽENA TUŽI TESLU! Dvogodišnji sin je UDARIO AUTOM dok je bila trudna

Žena iz Kalifornije tužila je kompaniju Tesla, tvrdeći da je zbog greške u Modelu X njen dvogodišnji sin pokrenuo automobil i udario je dok je bila trudna.

Melori Harkur je kupila automobil 2018. godine, ali nedugo nakon toga dogodio se ovaj incident.

Ona je, naime, stigla kući i onda shvatila da je zaboravila ključeve vrata od klinike koju drži njen suprug.

Morala je, međutim, prije nego što se vrati, da presvuče svog dvogodišnjeg sina, pa je odlučila da to uradi u garaži.

Izvadila je pelenu iz auta, ali je vrata ostavila otključanim. Dječak se izvukao dok nije gledala, pa je nekako uspio da uđe u automobil i dodirne prvo mjenjač, a zatim i papučicu za ubrzanje, pokrenuvši ga tako.

Model X je, idući 12 km/h, udario Melori Harkur, koja je tvrdila kako nije imala vremena da reaguje.

Ubrzo je stigla hitna pomoć koju su pozvale komšije, i konstatovano je da ima lom karlice. Sedam dana kasnije, prijevremeno se porodila, jer je bila u devetom mjesecu trudnoće.

Bolnički troškovi bili su 73.000 dolara, a njeni advokati tvrde da “dijete može da uđe u automobil, ali ne bi smjelo da ga pokrene, što pokazuje koliko je loš i nebezbjedan dizajn Tesle”.

Sa druge strane, iz kompanije tvrde da nisu oni krivi, već da je krivica isključivo na majci koja je, prema njihovim riječima, bila nemarna.

Harkur tuži Teslu za troškove liječenja, duševnu bol i druge posljedice koje je ostavio ovaj incident.

Nastavi čitati

Aktuelno